28/7/09

Η ένοχη μπριζόλα μας

Πρόσφατα βρέθηκα στις ανατολικές ακτές του Καναδά. Στα εκεί εστιατόρια καταναλώνονται κατά κύριο λόγο αστακοί και μοσχαρίσιο κρέας.

Η καλύτερη λύση όταν θες να φας κρέας είναι η αλυσίδα εστιατορίων KEG που πραγματικά είναι μοναδική εμπειρία σε περίπτωση που είστε αμετανόητοι κρεατοφάγοι. Πραγματικά το «New York strip» που παρήγγειλα ήταν ένα από τα νοστιμότερα κρέατα που έχω δοκιμάσει (της Αργεντινής συμπεριλαμβανομένης) και φυσικά πολύ-πολύ ανώτερα γευστικά από τα αυτά που μας σερβίρονται ακόμα και από «Αργεντίνικα» μαγαζιά. Απ ότι μου εξήγησαν μετά, τα κρέατα της αλυσίδας παράγονται ειδικά γι αυτούς από φάρμες αποκλειστικής συνεργασίας με ειδικές οδηγίες.

Είμαι οπαδός της μεσογειακής διατροφής, και έχω περιορίσει την κατανάλωση κρέατος σε μία φορά την εβδομάδα (1,5 αν πρέπει να μιλήσω με αυστηρά στατιστικούς όρους). Άρα όταν συνειδητά επέλεγα να φάω κρέας είχα την παρηγοριά ότι δεν καταναλώνω τόσο κρέας όσο ο μέσος Αμερικάνος. Και η ενοχή προκύπτει επειδή το πρόβλημα της κατανάλωσης κρέατος θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για αλλαγή μαζικής κοινωνικής συμπεριφοράς μετά από αυτής του καπνίσματος.

Όσοι έχουν πληροφόρηση για οικολογικά θέματα σε κάποιο στοιχειώδες επίπεδο θα έχουν ενημερωθεί για τα βασικά προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση βοδινού κρέατος .

Δεν είναι μόνο το υπερβολικό μεθάνιο που εκλύεται από τον μεγάλο αριθμό των ζώων, αλλά και οι εντατικές καλλιέργειες που απαιτούνται για την τροφή τους. Όχι μόνο αποψιλώνονται συνεχώς δασικές εκτάσεις για τις καλλιέργειες αυτές αλλά απαιτούνται και τεράστιες ποσότητες νερού.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Έχει υπολογιστεί ότι ένας κρεατοφάγος καταναλώνει το ισοδύναμο 5.000 λίτρων νερού την ημέρα σε σχέση με τα 1.000 ή 2.000 λίτρα νερού που απαιτούνται για μια χορτοφαγική διατροφή. Και φυσικά το πόρισμα είναι ότι για να συνεχίσει η διατροφή αυτή όπως είναι σήμερα από τη δυτική κοινωνία θα πρέπει να προκληθεί μια τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Και αυτά τα πορίσματα βγαίνουν από μια απλή εξίσωση που λέει ότι ένα κιλό σιτάρι απαιτεί 1.790 λίτρα νερού όταν ένα κιλό βοδινό κρέας απαιτεί 9.680 λίτρα.

Κι όμως, σήμερα το κρέας έχει φτάσει να είναι φθηνότερο από πολλά λαχανικά και φρούτα. Κυρίως επειδή γίνεται μαζική εκτροφή σε μονάδες « εργοστάσια» με βιομηχανικές διαδικασίες. Που με τη σειρά του το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλεί ακόμα περισσότερο κόσμο να καταναλώσει κρέας.

Δεν είναι εύκολο το θέμα. Και μάλλον θα δούμε τις συνέπειες στην αλυσίδα παραγωγής πριν προλάβουμε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες από μόνοι μας (με τους μισούς να παραγγέλνουν κρυφά τη μπριζόλα τους σε prive τραπέζια για να αποφύγουν τα επικριτικά βλέμματα των υπολοίπων).

Αν όμως αποφασίσετε να μειώσετε τη δική σας κατανάλωση κρέατος, επισκεφτείτε το Meatrix. Και θα μάλλον σας κοπεί η όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: