23/7/09

Ο μύθος της "Ευραβίας"

Στο τεύχος του Newsweek της περασμένης εβδομάδας υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για το μύθο που καλλιεργείται συστηματικά από τα δεξιά-ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, για την Ευραβία (Eurabia = Europe/Arabia).

Τι λέει αυτός ο μύθος;
Ότι με το ρυθμό που πολλαπλασιάζονται οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη, μέχρι το 2025 οι μουσουλμάνοι θα φτάσουν το 40% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χαρακτήρα και τις πολιτιστικές ιδιότητες της Ευρώπης.

Στο άρθρο πάντως καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος και από δημογραφικής άποψης (εντελώς γελοία υπόθεση τον αποκαλεί κορυφαίο στέλεχος του Population Reference Burreu στην Ουάσιγκτον). Επίσης απομυθοποιείται και η «απειλή» που κυρίως βασίζεται στην υπόθεση ότι ένα παγκόσμιο μουσουλμανικό κέντρο θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη. Εξηγείται ότι ένας μουσουλμάνος δεύτερης ή τρίτης γενιάς στη Γερμανία έχει ελάχιστα κοινά με ένα νεοφερμένο Μαροκινό στο Βέλγιο. Εξηγείται οτι είναι αδύνατον να επικοινωνήσει ένας Πακιστανός με έναν Αλγερινό. Πέρα από τις βασικές ενδο-θρησκευτικές διαφορές των Σουνιτών, Σηιτών και Αλαβιτών.

Κι εδώ στην Ελλάδα πουλάει πολύ αυτό το παραμύθι, εύκολο άλλωστε για μια χώρα που αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της. Την αντιπροσωπεία αυτής της θεωρίας της πήρε ex officio το ΛΑΟΣ, και τα οφέλη φάνηκαν αμέσως με την άνοδο της εκλογικής του δύναμης. Όχι επειδή αρθρώθηκε κάποια ιδιαίτερη πολιτική θέση, απλά επειδή η εκμετάλλευση του μπαμπούλα του «ξένου» σε μια χώρα ανίκανη ακόμα και να χωροθετήσει, ή να εφαρμόσει απλά το νόμο είναι πολύ εύκολη υπόθεση.

Αν μη τι άλλο, ένας απ' αυτούς που πρέπει να είναι ευγνώμονες στους μετανάστες πρέπει να είναι το ίδιο το κόμμα που αντιπροσωπεύει το μύθο.

8 σχόλια:

ikor είπε...

Προχωρώντας τον τελευταίο σου εύστοχο συλλογισμό:

Το κόμμα που "ευνοείται" εκλογικά από το θέμα αυτό, προφανώς ΔΕΝ ενδιαφέρεται να το λύσει. Ενδιαφέρεται απλώς να βρίσκεται στην ατζέντα, για εκφοβισμό...

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

κλασσική η εληνική συνταγή... Εντοπίζουμε ένα πρόβλημα και δημιουργούνται οι επαγγελματίες, που κάνουν την τύχη τους, όχι με στόχο να το λύσουν, αλλά να το εκμεταλλευτούν.
Η συνταγή είχε -μεταξύ άλλων- επιτυχία στη Θράκη

K-Top είπε...

Όταν ο μετανάστης ενσωματώνεται στην καινούρια του πατρίδα, τα παιδιά του είναι 90% παιδιά του τόπου που μεγάλωσαν και τα εγγόνια 100%.

ανεστης είπε...

Ikor-Στάθη
Ναι, αυτά απο τα κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς. Τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι συνένοχα που αντί για συντεταγμένη άποψη απλώς αντιδρούν σπασμωδικά και υστερικά επιβεβαιώνοντας την ελλειψη πολιτικής σκέψης και ρίχνοντας νερό στο μύλο των άλλων;

ανεστης είπε...

Ατρον
Όπως λέει κι ο Στάθης, δεν τι έγινε στη Θράκη. Χαρίσαμε τον εκεί πληθυσμό στην Τουρκία με την ανόητη πολιτική μας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ..
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ..
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ....
ΕΔΩ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..

ανεστης είπε...

"ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ..
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ...."

Σε αντίθεση με... εμάς;

Που στείλαμε στον κάλαθο των αχρήστων τη δασκάλα της Γκράβας που προσπαθούσε να μάθει ελληνικά στους μετανάστες;

zalmoxis είπε...

Κάτσε μη δουμε τωρα που θα έλθει το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα, τους Πακιστανούς, Σομαλούς και Αφγανούς μεταναστες της Σωκράτους και της Παγανής να "χτυπάνε" -ελληνοποιημένοι πια- μετάλλια στους ολυμπιακούς του 2016 (οι ελληνες στο Βερολινο το καλοκαιρι χωρις χαπια ούτε ένα χάλκινο δεν ηταν αξιοι να παρουν, τα ρεμαλια).