23/9/08

Με το αυτοκίνητο στο περίπτερο; Χαλαρά!




Δηλαδή δεν κατάλαβα, όταν εσείς ακούσατε για «ευρωπαϊκή μέρα χωρίς αυτοκίνητο» νομίσατε οτι σας αφορά;

Να πάρουμε ένα παράδειγμα; Εδώ που μένω, στην «πίστα δοκιμών» του Γέρακα, που το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε πριν από 15 περίπου χρόνια, προβλέφθηκαν δρόμοι αλλά όχι πεζοδρόμια!
Και φυσικά δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας γύρω από τις κεντρικές αρτηρίες, δεν υπάρχουν αρκετές διαβάσεις, με δυο λόγια το να περπατήσει ένας κάτοικος μέχρι το σχολείο ή μέχρι το περίπτερο είναι ένα είδος etxreme sport. Η συζήτηση για κυκλοφορία ατόμων με ειδικές ανάγκες ή μητέρες με παιδικά καρότσια μόνο ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί.

Άλλωστε, «τότε» στο μακρινό 15ετές παρελθόν που να ξέρει ο δήμαρχος που έκανε το σχεδιασμό ότι θα έρθει η μέρα που θα θέλαμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε; Επιστημονική φαντασία!
Τα «πεζοδρόμια» λοιπόν, όπου αυτά υπάρχουν, είναι παρτέρια, είναι χώροι ανάρτησης κολώνων, Καφάο, διαφημιστικών πινακίδων, ράμπες, αλλά ΔΕΝ είναι πεζοδρόμια.

Όπως βλέπετε και στη πιο κάτω φωτογραφία ο πεζός αναγκάζεται να περπατάει στο δρόμο, σε ένα δρόμο όπου υπάρχουν σχεδόν 2+2 λωρίδες ανά κατεύθυνση (από 1+1 είναι κατειλημμένες για παρκάρισμα) αλλά δεν υπάρχει ούτε μισού μέτρου πεζοδρόμιο! Για να πάω λοιπόν στο περίπτερο θα πάρω το αυτοκίνητο, διαφορετικά κινδυνεύω.

Και όσο παίρνουμε όλοι το αυτοκίνητο τόσο περισσότερο φόρτο και ρύπους δημιουργούμε, τόσο περισσότερο ο κάθε βλαχοδήμαρχος θα αντιλαμβάνεται ανάγκη για δρόμους και όχι για πεζοδρόμια. Και μετά ο πολλαπλάσιος φόρτος αυτοκινήτων "προβληματίζει" και οι ίδιοι δήμαρχοι που ξέχασαν τα πεζοδρόμια κάνουν εκδηλώσεις για παγκόσμιες μέρες.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις υποκρισίες και τις «ημέρες χωρίς αυτοκίνητα» για τις ευρωπαϊκές πόλεις που αφορά η ημέρα αυτή.
Εμείς εδώ στο Τζατζικιστάν είμαστε στο δικό μας χωροχρόνο.

Ή μήπως στη δική σας γειτονιά τα πράγματα είναι καλύτερα;

6 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Έχεις πολύ δίκιο. Το περπάτημα στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολο πράγμα, όσο κι αν ακούγεται αστείο! Ακόμα και στο κέντρο, που υπάρχουν πεζοδρόμια, σ' αυτά τις περισσότερες φορές βρίσκεις μηχανάκια, κολώνες, σπασμένες πλάκες κλπ, άντε να περπατήσεις χωρίς να αναγκαστείς να βγεις στο δρόμο...

Καλά, το ότι αυτό που περιγράφεις σχεδιάστηκε πριν 15 κι όχι πριν 50-60 χρόνια το κάνει ακόμα πιο γελοίο...

Αλλά μην απορείς. Στην Ελλάδα είμαστε 10 χρόνια πίσω απ' ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Άρα σε 8-10 χρόνια θα αρχίσουμε σοβαρά να σκεφτόμαστε και τον πεζό. Υπομονή!

Lion είπε...

Καλησπερα,
εννοειται οτι εχεις δικιο. Οπως λεει και ο γκρινιαρης, ακομα και εκει που υπαρχουν πεζοδρομια, ειναι κατηλειμμενα απο μηχανακια.

Και παλι καλα που εχεις την δυνατοτητα να μπεις στο αυτοκινητο σου και να πας στο περιπτερο για τσιγαρα.
Αν ησουν αναπηρος; Αν ησουν απλα ηλικιωμενος και δεν μπορουσες να περπατησεις καλα;
Ηθελα ναξερα τι τους κανετε τους ηλικιωμενους (ολοι μας θα γερασουμε καποτε). Τους καταδικαζετε να μην βγουν ποτέ στον δρομο;

Παντως δεν ειναι θεμα 8 - 10 χρονων. Δεν πιστευω οτι "ειμαστε πισω" σε σχεση με τους ξενους. Οι ξενοι ειχαν ελευθερα πεζοδρομια και σεβασμο προς τον πεζο (τον συνανθρωπο δηλαδη) ακομα και πριν 100 χρονια.
Δεν υπαρχει καποιος νομος της φυσικης εξελιξης ο οποιος θα μας φερει αυτοματα καποτε στο επιπεδο των ξενων (αν υποθεσουμε οτι αυτο ειναι ψηλοτερο, πραγμα για το οποιο αμφιβαλλω).

Αν δεν θελησουμε εμεις να σεβαστουμε τους εαυτους μας και να ανεβασουμε την ποιοτητα ζωης μας, ουτε σε 3000 χρονια δεν θα εχουμε πεζοδρομια.

ανεστης είπε...

Όχι, δεν είναι θέμα εξέλιξης, είναι θέμα πολιτισμού. Ποιός θα βάλει θέμα πεζοδρομίων όσο ενθαρρύνεται η χρήση του ΙΧ, όσο όλες οι υποδομές (ακόμα και τα ΜΜΜ) σου φωνάζουν "πάρε αυτοκίνητο"; Πότε είχαμε ως κοινωνία το κρίσιμο μέγεθος αλληλεγγύης ώστε να απαιτήσουμε ανεμπόδιστη μετακίνηση για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες; Σε οποιαδήποτε ευρωπαική πόλη βλέπεις ΑμΕΑ να κυκλοφορούν κανονικότατα, εδώ όχι! Και δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν (φροντίζουν και οι δρόμοι μας για τα ατυχήματα που παράγουν ΑμΕΑ), είναι επειδή κλείνονται σπίτι τους, επειδή δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν.
Αλλά ας το δούμε και πέρα απο τα ΑμΕΑ, ας το δούμε για το τι χώρος ΠΡΕΠΕΙ να μας αναλογεί όταν είμαστε πεζοί.
Απο που να αρχίσεις και που να τελειώσεις... σιχάθηκα!

FuSmOKer είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο.
Με την ευκαιρία πάντως, ο Γέρακας λόγω άναρχης δόμησης είναι από τα δυσκολότερα σημεία στην Αττική, εξού και οι πολλές ελλείψεις ακραίου δικτύου (last mile) στην περιοχή κάτι που οδηγεί σε PCM pots.. ("φερέσυχνες" PSTN, με παλμοκωδική διαμόρφωση δηλαδή)
Ψιλοάσχετο, το ξαναλέω (αλλά όχι εντελώς) :)

marayia είπε...

Παντου τα ιδια χαλια ...
Δες ενδεικτικα στο ιστολογιο μου
τα ποστς με τιτλο γκετο ή προκληση! και Ιστοριες κα8ημερινης τρελλας !
δες να "χαρεις" PPpp
Καλησπερες!!

K-Top είπε...

Το mp3 που θα βρείτε στο παρακάτω λινκ, το είχε ηχογραφήσει ο Χάρρυ Κλυνν το 1979. Εγώ δεν βλέπω αλλαγμένη την σημερινή κοινωνία... μήπως δεν είμαστε απλά 10 χρόνια πίσω από την ευρώπη και είμαστε απλά κάφροι? λέω εγώ τωρα...

http://www.harry-klynn.gr/klynngreek/index.php?option=com_docman&task=docclick&Itemid=73&bid=7&limitstart=0&limit=9999999999999999999