12/2/08

To κάστρο της Nebraska

Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν αμφίρροπα.

Αλλά από τη στιγμή που ο Obama κατάφερε να κερδίσει την πολιτεία της Nebraska μπορώ να στοιχηματίσω άφοβα οτι θα είναι ο νικητής του χρίσματος. Σίγουρα θα μεγαλώσει τη διαφορά από την «γυναίκα του πρώην γκόμενου της Μόνικα» (όπως σαρκαστικά γράφουν τα αυτοκόλλητα στους προφυλακτήρες).

Ξέρεις τι είναι να κερδίσεις τη Nebraska;
Το 90% των κατοίκων είναι λευκοί και μια τεράστια μερίδα του πληθυσμού είναι αυτό που λέμε “Bible Thumpers”, δηλαδή φανατικοί χριστιανοί απ αυτούς που για κάθε πρόβλημα ψάχνουν στη βίβλο για τη λύση. Στα ραδιοφωνικά κύματα σ’ αυτές τις πολιτείες το “Our Lord Jesus” ακούγεται πιο συχνά απ’ ότι η λέξη «πλουτοκρατία» στα γραφεία του ΚΚΕ!
Αυτό δηλαδή που προσπαθούσαν να καταφέρουν οι πιο φανατικοί ακραίοι δεξιοί ρεπουμπλικάνοι, δεν πέρασε. Το να παρουσιάσουν δηλαδή τον Obama σαν αντιαμερικανό και σαν τον αντίχριστο (μη γελάτε, οι bible thumpers περιμένουν τον αντίχριστο σε μορφή υποψήφιου προέδρου!).
Να συνυπολογίσουμε επίσης δύο σημαντικές παραμέτρους:
Η μία είναι οτι αυτό ακριβώς το ρεύμα του Obama, σπάει το φαύλο κύκλο του «χρηματοδοτούμε όποιον έχει τις περισσότερες πιθανότητες». Άρα με τα αποτελέσματα αυτά οι χρηματοδότες (αν και τα περισσότερα χρήματα έχουν ήδη δοθεί) ανοίγουν ακόμα περισσότερο τα πορτοφόλια.

Εξ άλλου οι αμερικανοί ψηφοφόροι (οι μη φανατικοί) επηρεάζονται ευκολότερα από μια νίκη που ξεπροβάλει νωρίς, αποκλείοντας τους άλλους συνυποψήφιους.
Και η Hillary είναι ήδη στριμωγμένη αφού αναγκάστηκε να απολύσει την επικεφαλής της προεκλογικής της καμπάνιας, και παλιά της συνεργάτιδα.
Και αυτά μπορεί να αποδειχτούν μοιραίοι αρνητικοί πόντοι που τσαλακώνουν τα γεμάτα σιγουριά προφίλ σε μια μιντιακή και εικονολατρική δημοκρατία.
Φυσικά υπάρχει δρόμος ακόμα, τα πανίσχυρα λόμπι παρακολουθούν με ενδιαφέρον και θα ενεργοποιηθούν όταν και αν η περίπτωση Obama γίνει απειλητική είτε σαν υποψηφιότητα για την προεδρία είτε αν δείξει αδιάλλακτη απέναντι στους παγιωμένους και οργανωμένους συντηρητικούς μηχανισμούς.
Το θέμα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αυτών των μηχανισμών λόμπι και του κόσμου που θα πάει να ψηφίσει για πρώτη φορά (γιατί για πρώτη φορά θα αισθάνονται οτι έχουν λόγο).

Υ.Γ. Μην ακούω αηδίες τύπου "και μας έφαγε η αγωνία" και "σκασίλα μας". Οι αμρικανικές εκλογές επηρρεάζουν την παγκόσμια ισσοροπία, οικονομία τα πάντα! Επηρρεάζουν τη ζωη μας, περισσότερο απ ότι οι δικές μας εκλογές...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι να έχεις δίκιο και να έχω άδικο,Ανέστη, αλλά εδώ και καιρό νιώθω πως παρά τα φαινόμενα θα επικρατήσει η Κλίντον. Νομίζω πως μπροστά σε δυο πρωτόγνωρες για τις ΗΠΑ επιλογές, το να βγει υποψήφιος πρόεδρος γυναίκα ή έγχρωμος, θα επικρατήσει η λιγότερο ριζοσπαστική, η πρώτη.
Ελπίζω να έχω άδικο, παρότι δεν θα πόνταρα σε σημαντική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής είτε με τον ένα, είτε με την άλλη.

ανεστης είπε...

@aerosol
να δούμε! Δεν επενδύω τίποτα ελπίδες, δεν ελπίζω σε θεαματικές αλλαγές. Ο κάθε πρόεδρος είναι σε μαγάλο βαθμό δεσμιος πολλών συμβιβασμών που ούτε φαντάζεται οτι θα συναντήσει.

Χειρότερα απο Bush δεν γίνεται άλλωστε.
Τα πράγματα όμως μπορούν να είναι σημαντικά καλύτερα με μια απλά διαφορετικά κυβερνητική ατζέντα.

K-Top είπε...

Αν βγει πρόεδρος ο Obama ο Μπιλ δεν θα έχει παρηγοριά... Περιμένει πως και πως να γίνει πρόεδρος η Μπίλλαρυ και να κανονίσει συνάντηση με τον Σαρκοζύ και να επωμιστεί το βάρος του να δείχνει τα αξιοθέατα της Ουάσιγκτον στη σύζυγο του... ;)

ΥΓ. Αυτό το τελευταίο με το πόσο επηρεάζουν οι αμερικανικες εκλογές ξαναπέστο...