5/9/11

Περι (υπερ)αριθμων δημοσίων υπαλλήλων

Σ' αυτό το αναλυτικό και τεκμηριωμένο post ο γνωστός (και σοβαρός) twitterer LOLGREECE, δίνει μια επαρκέστατη απάντηση στο εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι υπεράριθμοι ή λιγότεροι από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ως γνωστόν τα στερεότυπα θέλουν τους πιο αριστερά διακείμενους να θέλουν και μεγάλο κράτος. Και γι αυτό το λόγο η συζήτηση εδώ και καιρό προδίδει την ιδεολογική ταυτότητα των επιχειρηματολογούντων ανάλογα με το αν βρίσκουν μικρό ή μεγάλο τον αριθμών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το γεγονός πάντως πως μέχρι πρόσφατα αγνοούσαμε τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δείχνει αν το δημόσιο είναι μικρό ή μεγάλο. Μεγάλο δημόσιο -για να εξηγούμαστε- δεν είναι το "γίναμε πολλοί και χαθήκαμε στο μέτρημα" αλλά έχει να κάνει με το πως είναι οργανωμένο αυτό το κράτος.

Όταν δηλαδή δεν είσαι σε θέση να έχεις οργανόγραμμα, πλήρεις και ενημερωμένους αριθμούς και στατιστικά, τότε αποκλείεται εκ των πραγμάτων να έχεις σύστημα που να καθιστά αποτελεσματικούς και παραγωγικούς τους εργαζομένους σου. Αυτό το επικαλούμαι για όσους ακόμα -και παρά την ίδια πείρα- διστάζουν να αποφανθούν για την παραγωγικότητα των δ.υ. , που μπορεί να επικαλούνται ακόμα και τον "ηρωισμό" ή το φιλότιμο κάποιων εργαζομένων.

Με δύο λόγια: Όσα κι αν λένε οι αριθμοί, τελικά μικρή σημασία έχουν.
Παρά το διαφορετικό τρόπο που είναι οργανωμένο το "δημόσιο" σε κάθε χώρα της ευρωζώνης, τελικά αυτό που κάνει ολιγάριθμους ή υπεράριθμους τους εργαζόμενους, είναι το πως τους χρησιμοποιείς και ποια είναι η αποτελεσματικότητα του έργου τους. Και για τα ελληνικά δεδομένα, με κριτήριο το χάος που επικρατεί στη διάρθρωση των οργανισμών, φορέων, υπουργείων, γραμματειών, τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ, ακόμα και 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί τελικά να είναι υπεράριθμοι.

2 σχόλια:

Χαζούλης είπε...

Η κλασική ερμηνεία των "υπεράριθμων" αναφέρει ότι προκείμενου να γίνουν διορισμοί (ρουσφέτια) χρειαζόντουσαν θέσεις και οι θέσεις ήταν στην ουσία άνευ αντικειμένου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα χαοτικό σύστημα που αναπαρήγαγε τον εαυτό του.

Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η πολυνομία ως μόνο στόχο έχει το να κάνει ένα σύστημα αναίτια περίπλοκο και το οποίο απαιτεί διαρκώς καινούργιους εργαζόμενους προκειμένου να συντηρείτε.


Όπως είπες εφόσον είναι χαοτικό ακόμα και 5000 να υπήρχαν θα υπήρχε πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που θελήσεις να βάλεις τάξη τότε σίγουρα θα φανεί το χρονιά συσσωρευμένο αχρείαστο ανθρώπινο δυναμικό.

Ανώνυμος είπε...

Εχει πλακα η θεωρια των υπεραριθμων γιατι εφαρμοζεται παντου και επιλεκτικα.

Τον παλιο καιρο, ηταν οι μαθητες που ηταν υπεραριθμοι και μειωναμε ως λυση για την αυξηση της ποιοτητας του μαθηματος τους μαθητες ανα καθηγητη.

Τωρα φταινε οι πολλοι καθηγητες που ειναι υπεραριθμοι και κανουμε το αντιθετο.

Παλια ηταν υπεραριθμοι οι ασθενεις ανα κλινη και φτιαχναμε νεες πτερυγες να μειωθουν οι υπεραριθμιες. Τωρα οι κλινες ειναι που ειναι υπεραριθμες.

Και γενικως το ιδιο με καθε μετρο τυπου λεωφορεια ανα κατοικους, γυμναστηρια ανα κατοικους, δικαστηρια ανα κατοικους, εφοριες ανα κατοικους, μαιευτηρια ανα κατοικους κλπ.

Ισως η αρση της υπεραριθμιας ειναι να μειωθουν οι κατοικοι, οποτε αυτοματως οι αριθμοι θα καλυτερευσουν ανεξοδα.

ΞΕΝΙΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ Η ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ.