14/9/07

Δε γλυτώνεις με μια ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια!


10 τουλάχιστον κακουργήματα του απαγγέλθηκαν και από την πίκρα του, κατέληξε στο νοσοκομείο. Και τι έκανε ο άνθρωπος; Το πιο φυσιολογικό πράγμα. Καταχράστηκε χρήματα (ΟΚ, κατηγορείται ότι...) την ώρα που κανείς δεν έβλεπε.

Δηλαδή την ώρα (το χρόνο, την τετραετία), που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κάνει κανένα έλεγχο στους ΟΤΑ, την ώρα που το δημοτικό συμβούλιο διακοσμεί μια χαρά την αίθουσα των συνεδριάσεων, την ώρα που οι δημότες ψηφίζουν μια φορά τα τέσσερα χρόνια και απλά, εύχονται τα πράγματα να μην πάνε χειρότερα. Είναι δυνατόν;

Έχω κουραστεί να λεω γύρω μου ότι η ασυδοσία γεννά τη διαφθορά. Ο «συνήγορος του πολίτη» έχει αποφανθεί πως οι ΟΤΑ, Δήμοι, Κοινότητες και Νομαρχίες είναι το πρώτο και μεγαλύτερο επωαστήριο διαφθοράς. Και πως να μην είναι; Είδατε κανέναν να επιβάλλει ελέγχους στη λειτουργία ή τα οικονομικά τους;


Και πως να επιβάλλει ελέγχους ένα κράτος που υπερχρηματοδοτεί κομματικά προσκείμενους δημάρχους και νομάρχες ενώ τιμωρεί τους κομματικούς αντιπάλους; Πως να κάνει έλεγχο ένα κράτος που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αρμοδιότητες, που δεν έχει ακούσει τίποτα για λειτουργικό πλαίσιο; Με αρμοδιότητες που αλληλοκαλύπτονται και με κενά ακάλυπτα;


Αυτό το διοικητικό χάος είναι που δημιουργεί και την ασυδοσία που δημιουργεί τους απατεώνες. Αυτό και η αδιαφορία από τους πολίτες/δημότες (πότε ήταν αλήθεια η τελευταία φορά που παρακολουθήσατε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου σας;).

Όποιος νομίζει πως είναι αρκετό να ψηφίζει μια φορά τα τέσσερα χρόνια (ΑΝ ψηφίσει) είναι βαθιά νυχτωμένος, γιατί με την ενδιάμεση απραξία και αδιαφορία δημιουργεί κρατικούς και δημοτικούς άρχοντες με τους οποίους είναι καταδικασμένος να ζήσει απερίγραπτες περιπέτειες.

Διαβάζω στο «Κ» της «Καθημερινής» της περασμένης Κυριακής ένα άρθρο για τους κατοίκους του χωριού «Κεφαλάς». Είχαν εγκαίρως μετατρέψει ένα αριθμό τρακτέρ (30 παρακαλώ!) σε πυροσβεστικά μηχανήματα. Με δεξαμενές νερού και αντλίες. Με δική τους πρωτοβουλία! Φυλάγανε σκοπιές με βάρδιες. Μείνανε και πολέμησαν τη φωτιά με τα δικά τους μέσα. Δεν περίμεναν τίποτα απο το κράτος.
Και εσωσαν το χωριό!


Αποδελτιώνω:
«...τα νέα παιδιά, η γενιά που σήμερα είναι 30-35, αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν τις επιδοτήσεις για τους νέους αγρότες, να μείνουν στο χωριό και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δημιουργήσουν σύγχρονες βιολογικές καλλιέργειες και να μπουν σε προγράμματα της ΕΕ που τότε ξεκινούσαν. Δημιούργησαν μια πρότυπη βιολογική καλλιέργεια που σήμερα παράγει το λάδι «Θεράπνη» και άλλα προϊόντα ελιάς...», «...Αυτό που μας έμαθε η εμπειρία της φωτιάς είναι οτι αν δεν προσπαθήσεις μόνος σου δεν γίνεται τίποτα. Μόνο εμείς ξέρουμε τα χωριά μας, μόνο εμείς τα πονάμε και μπορούμε να τα σώσουμε. Από το Δήμο περιμένω μόνο οικονομική συνδρομή, να μας βοηθήσει να πάρουμε καλύτερα πιο δυνατά τρακτέρ ωστε την επόμενη φορά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί...»

Όσοι λοιπόν έχουν αντιληφθεί πως λειτουργεί το κράτος και οι «υπερεσίες» του, πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους. Έδωσαν υπόσταση σε έννοιες όπως «συνοχή», «κινητοποίηση», «αυτενέργεια», «πρωτοβουλία».


Πληρώνουν τους φόρους τους για να τους αφήσει ήσυχους το «κράτος» και μετά κάνουν αυτό που πρέπει μόνοι τους. Και σώζονται.


Οι υπόλοιποι με την απραξία, με το να ελπίζουν πως θα σωθούν από διορισμένους κομματικούς, κουμπάρους και υπουργούς που «ποινή εκτίουν», με τις κατάρες προς το κράτος σε κάθε καταστροφή, ας ελπίζουν πως οι «άρχοντες» θα σταματήσουν για μια στιγμή το πλιάτσικο για να ρίξουν μια ματιά στις ανάγκες τους.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Δήμοι, Κοινότητες και Νομαρχίες είναι το πρώτο και μεγαλύτερο επωαστήριο διαφθοράς."
Συνφωνώ και επαυξάνω με αυτό,το συναντάμε καθημερινά στην περιφέρεια που ζούμε.
Και να σημειώσω ότι όσο αφορά τις επιδοτήσεις τηε ΕΕ είναι οι αναπτυξιακές που τις διαχειρίζονται..και φυσικά άμα σε γουστάρουν(ευνόητοι οι λόγοι)σου δείνουν πληροφορίες.Και φυσικά τα περισσότερα κονδύλια δεν έχουν δωθεί γιατί αυτοί οι μάγκες δεν βρήκαν τον κόσμο που τα ζητήσε του γούστου τους(για ευνόητους λόγους φυσικά).
Μια ατελείωτη σαπίλα που ζέχνει από χιλιόμετρα μακριά.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν υπάρχει λόγος να έχουμε τους 2 βαθμούς αυτοδιοίκησης + την περιφέρεια (αιρετή ή μη), δηλαδή 3.

Ουσιαστικά, πρόκειται για διπλασιασμό της διαφθοράς. Τρώνε οι Δήμοι, τρώνε και οι Νομαρχίες. Πληρώνουν τα κορόιδα.

Και κανείς δεν τους ελέγχει, παρόλο που θεωρητικά υπάρχει ο μηχανισμός, μέσω Περιφέρειας. Μοναδικό τους πρόβλημα είναι το πώς θα επανεκλεγούν, οπότε τα χώνουν και στα τοπικά ΜΜΕ για να κάνουν την πάπια.

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

Ανέστη και υπόλοιποι φίλοι του blog, δεν ξέρω αν έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε από κοντά δήμους της επαρχίας. Εκεί τα πράγματα είναι πιο διαφανή, -από την άποψη ότι τα βλέπεις όλα πεντακάθαρα...Πού πηγαίνουν τα λεφτά, πώς δομούνται οι ομάδες προσώπων, πόσο τηρούνται οι στοιχειώδεις διατάξεις των νόμων..

ΥΓ. Οσο για το δήμαρχο Ζακύνθου, είναι μια τραγική περίπτωση. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να υποκαθιστώ τη δικαιοσύνη, αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μου -όταν έχω γνώση μιας υπόθεσης- να συντάσσομαι με την πρώτη εικόνα των media. Υπάρχει, βεβαίως, έλλειμμα στο ταμείο και περιμένουμε να διερευνηθεί πώς δημιουργήθηκε.
Κατά τα άλλα, όλη η ανάλυση του Ανέστη είναι οξυδερκής και αποδίδει την κατάσταση των πραγμάτων.

μαριάννα είπε...

Καλησπέρα σας! Πρώτα απ' όλα να πω ότι την ανάλυση-τοποθέτηση του φίλου Ανέστη, την βρίσκω πραγματικά πολύ ώριμη πολιτικά και με καλύπτει απόλυτα. Τείνει πλέον να γίνει ρουτίνα κι επανάληψη, η συμφωνία μου με τον Ανέστη, αλλά και πὠς να το κρύψωμεν άλλωστε; :)
Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση Ζακύνθου, την οποία σχολίασα κι εγώ παραθέτοντας και το σχετικό λίνκ, μας πόνεσε πολύ και πάλι. Μάλιστα εγώ δε θυμόμουν ότι ο Δήμος Ζακύνθου είχε περάσει σε άλλα χέρια και είχα κολλήσει στο ότι οι Ζακυνθινοί, είναι παραδοσιακά «αριστεροί ή πασόκ». Όταν λοιπόν άκουσα για το σκάνδαλο, τα έχασα. Ε, λέω πάει. Μας τελείωσαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτα να ελπίσεις. Μόλις έμαθα ότι ο άνθρωπος που κατηγορείται, δεν ήταν του αριστερού χώρου, ε... πήγε η καρδιά μου στη θέση της.
Γιατί όσο κι αν κανείς μας δε θέλει να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, δεν είναι δυνατόν να μη σκεφτεί, πώς πήραν 4 δάνεια χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου με πλαστογραφημένες επιταγές και πού πήγαν 15.000.00 ευρώ; Τώρα αν τελικά ο εμπρησμός της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου έχει ή δεν έχει σχέση με το θέμα, τί κάνει νιάου νιάου;
Ο αθηναϊκός τύπος λέει φταίει, που πάει να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το θέμα, εις βάρος της ΝΔ!
Τελικά επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι δυο πάνσοφες, λαϊκές παροιμίες...

«Της στραβής *ωλής της φταίν' οι τρίχες»
και
« Κάποιος πήγε κι έχ*σε στους παιδιού μας τον κώλο!»

Σοφός λαός... Αααααχ! ;)

Καλή τύχη γι αύριο! Φιλιά πολλά!

an205 είπε...

Κανονικά θα έπρεπε να ισχύει το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" αλλά δυστυχώς έχουμε καταλήξει στο "σκάσε και κολύμπα"....

ανεστης είπε...

Ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κάτι σάπιο στη Ζάκυθο, γεγονός είναι οτι ο δήμαρχος (προσκείμενος στη ΝΔ αλλά έχοντας διακομματική στήριξη) φαίνεται κατ αρχήν να είναι ένα τυπικό δείγμα τοπικού τακτικισμού, μοιράσματος πίτας (εξ ου και η διακομματική στήριξη). Όπως και να έχουν τα πράγματα αυτό που αναδεικνύεται είναι η αδιαφάνεια στα οικονομικά, η ανυπαρξία ασφαλιστικών δικλείδων και η μη-συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Αυτό πως το πολεμάς;

Γητεύτρια
Άψογες οι παροιμίες. Τη δεύτερη δεν την ήξερα!

Ανώνυμος είπε...

Στάθη Χ.,
Ακριβώς επειδή τα ζω από κοντά (για να μην πω σχεδόν από ΜΕΣΑ) έχω αυτή την άποψη.