26/9/07

Δε θα μοιραστεί το βιβλίο ιστερίας...

Λοιπόν παιδί μου άκου!
Αν η κυβέρνηση εκλεγεί με ισχνή πλειοψηφία, τότε να ξέρεις ότι μας έσφαξαν οι Τούρκοι. Αν εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία, τότε «συνωστισμός και στριμωξίδι και που και που κανα βρισίδι»...
Οπότε πάρε δύο βιβλία ιστορίας στη σάκα σου και ανάλογα με το τι γίνεται στη βουλή, ανάλογα με το αν η ΝΔ θα χρειάζεται στήριξη και συμμαχία από το ΛΑΟΣ, θα σου λεει ο δάσκαλος ποιο θα βγάζεις.


Αυτή είναι η πολιτική σήμερα παιδί μου, το τι θα διδάσκεσαι θα αποφασίζεται από την κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα που σήμερα είναι αυτή, αύριο θα είναι μια άλλη. Όταν η προηγούμενη υπουργός έλεγε ότι το βιβλίο που ελέγχθηκε και διορθώθηκε «θα μοιραστεί κανονικά», δεν ήξερε το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε οτι δεν θα εκλεγεί η ίδια. Τώρα έχουμε νέο υπουργό ο οποίος έχει και πολύ καλές σχέσεις με την εκκλησία, οπότε τώρα θα (ξανα)μάθεις ότι υπήρξε και “κρυφό σχολειό”!

Η ουσία, η επιστημονική αλήθεια, είναι έννοιες θολές και δυσδιάκριτες, δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς στη σημερινή τηλεοπτική δημοκρατία. Σήμερα μετράει το πόσο πολύ φωνάζεις, το πόσο θόρυβο κάνεις και αν αναγορεύεις αυτό που εξυπηρετεί την ατζέντα σου σε μείζον. Διαφορετικά ο κόσμος δεν θα ψήφιζε ένα κόμμα που έκανε σημαία τον επαγγελματικό πατριωτισμό και θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση που θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει σχολικά βιβλία σαν μέσο πολιτικής συναλλαγής.

Άκουγα στο ραδιόφωνο ένα ιστορικό με αξιόλογα επιχειρήματα απο αυτούς που επιμένουν να μιλούν σιγανά, να μη θορυβούν και άρα να χάνουν (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του). Είπε λοιπόν πως γι αυτούς που θορυβούν κατά του βιβλίου, δεν έχει καμία σημασία αν αναφέρεται ή όχι ο τυραννοκτόνος Αριστογείτων, δεν έχει καμία σημασία αν τα παιδιά δεν διδάσκονται με την συγκεκριμένη ιστορία του Αριστογείτονα τη σημασία της προάσπισης της Δημοκρατίας. Δεν εξετάζεται λοιπόν αν αναπτύσσεται δημοκρατικό φρόνημα, αν η ιστορία γίνεται μάθημα εκπαίδευσης πολιτών. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγράφονται γεγονότα που συντηρούν το μίσος και την καχυποψία με την Τουρκία. Αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση, είναι προφανές πως εξυπηρετεί συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι έδωσε ρεύμα στους εθνικιστές που άρχισαν να χρησιμοποιούν τα δοκιμασμένα από όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα φοβικά σύνδρομα προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.
Δεν αποτυπώνεται αρκετά σ’ αυτό το βιβλίο για τα παιδιά του Δημοτικού το πόσο πολύ σφαγήκαμε! Δεν διαπαιδαγωγεί αυτό το βιβλίο νέους ιντερνετομάχους απο αυτούς που σπαταλάνε ώρες ολόκληρες σε πόλεμο πληκτρολογίου και βρισιάς με τους Τούρκους ομολόγους τους για το ποιος αδίκησε περισσότερο τον άλλο.

Ενημερωτικά πάντως να σου θυμίσω παιδί μου πως την απόφαση της κυβέρνησης να μη μοιράσει το βιβλίο, έσπευσαν να χαιρετήσουν οι: αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, νομάρχης Ψωμιάδης, η γνωστή υστέρω που έκανε καριέρα με το βιβλίο και άλλα στοιχεία που χρόνια τώρα μας οδηγούν στην πρόοδο και την επίτευξη όλων των εθνικών μας στόχων

7 σχόλια:

ci είπε...

"Άκουγα στο ραδιόφωνο ένα ιστορικό με αξιόλογα επιχειρήματα απο αυτούς που επιμένουν να μιλούν σιγανά, να μη θορυβούν και άρα να χάνουν (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του)."

α-κρι-βώς!
στο σουπερ μάρκετ, στο σούπερ μάρκετ θα βρούμε,
φρέσκα κατεψυγμένα και πλαστικά
(πολύ ταιριάζει το τραγούδι που μάς θύμισες με όλα αυτά)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια λεπτομέρεια: το βιβλίο που αποσύρθηκε, ήταν γενικότερα κακής ποιότητας. Δεν αναφέρομαι στις ενστάσεις των Ψωμιάδη / Χριστόδουλου.
Π.χ. προσπερνά βιαστικά σημαντικές περιόδους της ιστορίας μας (διότι "δεν μπορούν τα παιδιά να απομνημονεύουν λεπτομέρειες!") ... ενώ την ίδια στιγμή επικεντρώνει στο πόσα ήταν τα θύματα του Ολοκαυτώματος (sic!).

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ.
ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΤΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΛΕΓΕ "ΣΑΣ ΜΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ"
ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ?
ΑΥΡΙΟ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΘΑ ΚΟΠΑΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
ΘΑ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΟΧΕΣ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΠΑΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1914 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕ ΔΙΟΤΙ Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΩΡΗΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ.
ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.

μαριάννα είπε...

Θα επικεντρώσω στο υπέροχο γράψιμό σου και όχι τόσο στο περιεχόμενο, όπου συμφωνώ μερικώς, αφού είμαι υπέρ της αντικατάστασης. Θεωρώ ότι με τη φυγή της Μαριέτας, λύθηκαν τα χέρια του Καραμανλή. Απλά. Έκανε αυτό που από λεπτότητα, δεν μπορούσε να κάνει πριν.
Επανέρχομαι στο γράψιμό σου. :)
Η πικρία που βγαίνει από την ειρωνία και το σαρκασμό σου, είναι αληθινά συγκινητική. Δείχνει έναν άνθρωπο που πραγματικά αγωνιά...

ανεστης είπε...

OK, να μαζευτεί το βιβλίο αλλά όχι επειδή υπάρχει πολιτική συναλλαγή βρε παιδιά...
Και μήπως θα μου κάνει τη χάρη κάποιος να περάσει απο την ίδια κρησάρα το παλιό βιβλίο που τώρα θα ξαναμοιραστεί;;;

ανεστης είπε...

citronela
Καταρχήν μου αρέσει που ξέρεις που αναφέρθηκα.
Έπειτα, το τραγουδάκι ταιριάζει απόλυτα και για τον τρόπο που οι περισσότεροι "αγοράζουμε" απόψεις (ΚΑΙ για το βιβλίο ιστορίας) σα να ψωνίζουμε απο super market. Έτοιμες σερβιρισμένες απο τηλεοράσεως, χωρίς να έχουμε οι ίδιοι γνώση (δείτε τις έρευνες όπου οι περισσότεροι ερωτόμενοι είναι αντίθετοι στο βιβλίο και θέλουν να αποσυρθεί αλλά δεν έχουν ιδέα για το τι γράφει...