26/6/07

Θα πούμε το νερό μπαμπάκι!



Ντάλα μεσημέρι Κυριακής, έξω από τη Θήβα, θερμοκρασία περί τους 45-46 βαθμούς.
Φωτιά και λαύρα, έλιωνε η άσφαλτος.
Ο φίλος που περνούσε από το δρόμο, έμεινε κάγκελο όταν είδε να ποτίζονται ολόκληρες φυτείες, ατέλειωτα στρέμματα βαμβάκια με τεχνητή βροχή!
Σταμάτησε δεξιά και φωτογράφησε, μετά από λίγο άλλα στρέμματα, άλλη βροχή, άλλη φωτογραφία, μετά κι άλλα!
Οι αγρότες του Θηβαϊκού κάμπου ποτίζουν τα μπαμπάκια. Με τεχνητή βροχή! Μεσημέρι καλοκαιριού! Με 46 βαθμούς θερμοκρασία!
Κι αν έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι γενικώς μια ζεστή μέρα με αυτό τον τρόπο ποτίσματος εξατμίζεται το 40% του χρησιμοποιούμενου νερού (!) τότε πόσο νερό εξατμίζεται σε μια τέτοια μέρα;
Χτες διάβασα στα ΝΕΑ ένα άρθρο που συνέκρινε τις διάφορες καλλιέργειες με βάση το νερό που απαιτείται για πότισμα. Ξέρετε πόσο νερό χρειάζεται για να παραχθεί ένα κιλό βαμβάκι;
Κρατηθείτε…

800 λίτρα νερού!!!

800 λίτρα υπερπολύτιμου, δυσεύρετου νερού για ένα κιλό βαμβάκι, από αυτό το ίδιο που η Ευρώπη μας αποζημιώνει να καταστρέψουμε, που μας λέει να παράγουμε λιγότερο γιατί δεν απορροφάται, που δεν πουλιέται, που δεν έχει ζήτηση.
Αν δηλαδή χρειάζονται 800 λίτρα αυτού του πολύτιμου νερού για ένα κιλό βαμβάκι και το 50% εξατμίζεται, πόσα λίτρα νερού πρέπει να σπαταληθούν για να ποτιστούν όλα αυτά τα στρέμματα που θα παράξουν τόννους άχρηστου βαμβακιού;
Κάντε τα μαθηματικά μόνοι σας.
Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι σε κάθε χωράφι ο καθένας μπορεί να ανοίξει μια γεώτρηση, να τραβήξει όσο νερό θέλει μπαίνοντας σε μια κούρσα για το ποιος θα πάρει πρώτος του νερό του αλλουνού, στεγνώνοντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα, εξαφανίζοντας ολόκληρα ποτάμια και λίμνες. Και όλα αυτά για να ποτιστούν τα μπαμπάκια που θέλουν δουλειά μόνο δύο φορές το χρόνο, που όλη η καλλιέργεια γίνεται με μηχανές και έτσι μπορεί η τιμημένη αγροτιά να κάθεται στα καφενεία περιμένοντας τις κοινοτικές επιδοτήσεις που οι πολιτικοί μας εξασφαλίζουν γι αυτό το αίσχος.

Είναι δε ενδεικτικό ότι οι αγρότες ζητούν τώρα μεγαλύτερη επιδότηση για να μην καλιεργούν εκτάσεις με βαμβάκι λόγω λειψυδρίας (διαβάστε εδώ). "Πληρώστε μας για να μη σας αφήσουμε χωρίς νερό" δηλαδή.

Κανείς δεν πρόκειται να πει τίποτα για τους υδάτινους όγκους που στραγγίζονται νύχτα-μέρα, κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει μέτωπο για να τους πείσει να αλλάξουν καλλιέργειες, να προτιμηθούν φυτείες με λιγότερες ανάγκες νερού, κανείς δε θα απολογηθεί στα παιδιά μας για το ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι έρημος.
Το θέμα είναι να εκλέγονται μπλεδούλιδες, πρασινούληδες και κοκκινουληδες συνδικαλιστές, να μη δυσαρεστούμε τους ψηφοφόρους, να παίρνουμε ψήφους και εκλογές.
Κανείς δεν πρόκειται να πιεστεί για να εφαρμοστεί πλαίσιο κανόνων κοινής λογικής για να εναρμονιστεί η γεωργική πολιτική με την λειψυδρία που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αισθητή τα επόμενα χρόνια. Ποιός να το κάνει; Ο γίγας της πολιτικής Μπασιάκος;

Αντίθετα περιμένουμε να πετάξουμε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα για να εξαφανίσουμε και τον Αχελώο με τεχνητές βροχές στο βωμό της μικροπολιτικής. Ακούς Σουφλιά λεβέντη; (Όχι!)
Εν τω μεταξύ οι μάχες ήδη άρχισαν στο θεσσαλικό κάμπο για το νερό. Σε λίγο καιρό τα πράγματα θα σοβαρέψουν ακόμα περισσότερο και οι πολιτικοί μας φυσικά προτιμούν να επιμένουν στην εκτροπή παρα στο να πείσουν τους πελάτες τους να αλλάξουν καλλιέργειες.

Εσείς βάλατε τούβλο στο καζανάκι σας ή ακόμα;

20 σχόλια:

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Αν συνυπολογίσουμε και το άθλιο δίκτυο άρδευσης-που ευθύνεται για απώλειες νερού μέχρι και 50%- το βαμβάκι κοστίζει χρυσάφι! Βέβαια για τις ψήφους του θεσσαλικού κάμπου είναι ικανοί να γυρίσουν όλα τα ποτάμια προς τα εκεί.

kelly alamanou είπε...

Γι'αυτή την ιστορία με την εκτροπή του Αχελώου είχε τη Κυριακή πρωτοσέλιδο η Καθημερινή και έσερνε τα μύρια όσα έναντια στην εκτρωπή
Ο Σαρακατσάνος όμως θέλει τα ψηφαλάκια του και στάχτη και μπούρμπερι ΟΛΑ τ'άλλα...
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Και βγαίνει μια ωραία πρωϊα ενας πεφωτισμένος πρωθυπουργός και πεί "κομμένες οι επιδοτίσεις, Είσαστε υποπαραγωγικοί να αλάξετε δουλειά".

Κινιτοποιούντε όλοι οι αγρότες λοιπόν κλεινουν δρόμους εθνικές οδούς τα συνιθισμένα. Και ξεκινούν τα Μιντια τα επίσης συνηθισμένα που η κυβέρνηση οδηγεί τον λαό στην φτώχεια και στην εξαθλίωση κτλπ. Αμα δε στήλει και τους αστυνομικούς να ανοίξουν τους δρόμους να συνεχίσουν οι υπόλοιποι να πάνε στις δουλειές τους και γίνει καμια συμπλοκή θα φταίει η κυβέρνηση που δυναμιτίζει την κατάσταση.

Τελικά ώρες ώρες νομίζω οτι χρειαζόμαστε καμια δικτατορία.

zouri1 είπε...

χρησιμες πληροφοριες.

Elias είπε...

Και κάτι ακόμα: σε σοβαρές χώρες του εξωτερικού, οι καλλιέργειες ποτίζονται εκτεταμένα με υπόγεια αρδευτικά συστήματα (τα φυτά μεγαλώνουν 'μυστηριωδώς' ενώ επιφανειακά δε βλέπεις τίποτα), ενώ χρησιμοποιείται ευρέως η ανακύκλωση αστικών & βιομηχανικών λυμάτων (στη χώρα μας κολλάει για νομικούς λόγους).
Επίσης, εφαρμόζονται δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης του μηχανολογικού στόλου και του αρδευτικού δικτύου: ο αγρότης ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο από τον Η/Υ του την κατάσταση κάθε μπεκ, κάθε αγωγού και κάθε ηλεκτροβάνας, επεξεργάζεται δεδομένα για την κατανάλωση καυσίμου, την παροχή νερού, τις βλάβες των μηχανημάτων και τα σέρβις τους κ.α., τα συνδυάζει με τις προβλέψεις των τοπικών μετεωρολογικών σταθμών και εκτιμά τις βέλτιστες τιμές όλων σχεδόν των παραγόντων που σχετίζονται με την καλλιέργειά του.

Μπορείτε να φανταστείτε αυτό το σκηνικό στο θεσσαλικό κάμπο;

Ανώνυμος είπε...

Έχω ιστορίες ατελείωτες για το θέμα.
Θα σου πω τι συμβαίνει στην Ξάνθη στον κάμπο.
Δεν υπάρχουν αρδευτικά κανάλια που να χρησιμοποιούν το νερό του νέστου στα ποτίσματα.Έτσι ο καθένας χτυπάει μια γεώτρηση σε μια άκρη στο χωράφι του και ποτίζει.Η γεώτρηση αυτή όμως ή δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα η με πετρέλαιο.Κάποτε το νερό ήταν πολύ εύκολο να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες μόλις σε μερικά μέτρα βάθος,τελευταία όμως ολοένα και ποιό βαθειά πρέπει να χτυπήσουν τις γεωτρήσεις.
Εκτός από τις γεωτρήσεις στα χωράφια,ο καθένας στην αυλή του έχει και μια ηλεκτροκίνητη γεώτριση για νερό που χρησιμοποιεί για τους κήπους και τους μπαξέδες.Και αυτές οι γεωτρήσεις πρέπει να φτάσουν βαθειά,ενώ πριν έφταναν μόνο 3-5 μέτρα τώρα πρέπει να φτάσουν σε βάθος άνω των 10 μέτρων.Το διπλάσιο.
Και σαν να μην φτάνει αυτό έχουν αρχίσει περίεργα ρήγματα να δημιουργούντε μέσα στο χωριό και στα χωράφια.Μάλλον καμιά μέρα θα καταποντιστούμε.Δες τι γίνετε στην περαία θεσσαλονίκης παράδειγμα.
Όλα αυτά χωρίς να γίνει καμία υδρολογική και γεωλογική μελλέτη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ενώ τόσο εύκολα θα μπορούσαν να επιβάλλουν μία λελογισμένη πρακτική ποτίσματος που χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη, να ποτίζεται μόνο η ρίζα. Ας το επιδοτίσουν.

ανεστης είπε...

@Απειρωτα
Βρε λες να έχουμε ακόμα και σωλήνες αμιάντου; Λες να πίνουμε αμίαντο;

@Κέλλυ
Μόνη ελπίδα το συμβούλιο επικρατείας.

@αντώνη
Λαικισμος λέγεται και έχουμε την πνευματική ιδιοκτησία! Και απο τη δικτατορία πως απαλλάσεσαι;

@κουνούπι
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα ζαρζαβατικά που τρώμε εδώ στην Ιταλία π.χ. δεν τα δίνουν ούτε στα γουρούνια τους! Πρέπει να ξενιτευτεί κάποιος για να θυμηθεί γεύση απο τομάτα, αγγούρι...

@Σύκα
Ποιά 10 μέτρα; Στη Θεσσαλία φτάσανε τα 500!!! Η θάλασσα υπογείως έφτασε στον κάμπο Τρίκαλα και οι πολιτικοί μας μπορούν επίσημα να υποσχεθούν πλάζ στη Λάρισα και τα Τρίκαλα!


@Δείμος
Σε όλη τη βιβλιογραφία το πότισμα που προτείνεται είναι "με σταγόνα" στη ρίζα. Ολοι ομολογούν ότι η βροχή είναι φτηνότερη (δεν χρειάζεται σωληνώσεις και έλεγχο στα μπεκ) αλλά σπάταλη σε νερό. Και λοιπόν; Αφού είπαμε εδώ ο καθένας ότι γουστάρει φτάνει να πουλάει ακριβά την ψήφο του.

Ανώνυμος είπε...

Δεν απλάσεσε αυτό ειναι το πρόβλημα οπότε άστο καλύτερα. Καλά ειμαστε και με τον λαικισμό. Αν και όσο ζω ελπίζω σε κάποιον πολιτικό με κότσια.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Θεωρώ το ερώτημά σου καθαρά ρητορικό.

Я верю в Сталина είπε...

Θα ήθελα να μπορώ πριν τους ρίξω 5 φάσκελα να τους ρίξω πίσσα και πούπουλα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ τίποτα από τα δύο. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, όσο αυτοί οι αλήτες είναι στα πράγματα. Και τους 300 εννοώ (Όχι του Λεωνίδα...)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τώρα δεν κατάλαβα αν μου την είπες ή αν συμφώνησες μαζί μου. Πάντως όπως το είδα εγώ συμφωνώ μαζί σου. Ίσως φταίει η ζέστη.

ανεστης είπε...

Δημοσθένη
Είναι απλό, αν διατηρήσουμε ψηλά το ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά, αν αποκαλύπτονται οι τακτικές των μικρών πολιτικών της εξουσίας, τότε το όφελος που έχουν απο τους "εξυπηρετούμενους" μπορεί να γίνει τεράστα ζημιά που θα έρθει απο ολους τους άλλους.
Ποντάρουν οι ανόητοι στο ότι θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον για κάποιου, περνάνε απαρατήρητα απο τους πολλούς. Ετσι μάθανε. Γι αυτό πιστεύω άλλωστε στη χρησιμότητα των Blogs.

Δείμο
Φυσικά και συμφωνούμε. Για πότισμα στη ρίζα μιλαμε και οι δυό μας.
Θελει συντήρηση το air contition σου;

Я верю в Сталина είπε...

Θα ήθελα να είμαι τόσο αισιόδοξος όσο κι εσύ. Ζηλεύω τη μαχητικότητά σου και το πνεύμα που σε διακρίνει.

Ελπίζω να είναι και μεταδωτικό!

patsiouri είπε...

Ουφ...κι εγώ από επαρχία είμαι και πλέον όταν ακούω τη λέξη "αγρότης" αηδιάζω...Λυπάμαι που το λέω αλλά λίγοι είναι εκείνοι που όντως την ψάχνουν, να δουλέψουν, να δούν τους νόμους της αγοράς, να βελτιωθούν.

Ακριβώς όπως το είπες, αράζουν στον καφενέ προσπαθώντας να εργαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο, γυαλίζει το μάτι τους για την επιδότηση και αμα λάχει βάζουν και καμιά φωτιά στα αρχεία των συνεταιρισμών άν κανα παλιόχαρτο ενοχλεί.΄.ούστ!

ανεστης είπε...

Δημοσθένη μου σ' ευχαριστώ!
Η μεταδοτικότητα είναι ευθεως αντίστροφη με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Στη Σουηδία δηλαδή μπορεί να είναι μεγαλύτερη απο ότι εδώ...

patsi
Είδες τι τέρατα μπορεί να δημιουργήσει το κομματικό / συνδικαλιστικό κανάκεμα; Τα ίδια στα ΑΕΙ, στο Δημόσιο, στην Ολυμπιακή, παντού όπου αλωνίζουν οι εργατοπατέρες

Я верю в Сталина είπε...

Σρη Σουηδία κόβωνται κώλοι σε χρόνους dt έτσι και κάνει κανείς μαλακίες με τη φύση εκεί...

ΥΓ Είναι αλήθεια ότι το τραγούδι που έχω "ανεβάσει" σήμερα το τραγουδά η καλιτέχνις για πάρτη σου; Να σου πω μου μπήκαν οι ιδέες όταν σε είδα αγκαλιά με το Jesus...

Rodia είπε...

Μπράβο βρε Ανέστη!:-) Γεμάτος ο κάμπος με πομώνες αυτή την εποχή, λες και ζούμε σε τίποτα υγρές αγγλίες...
..και.. οι επιδοτήσεις πάνε στα κορίτσια από την Ουκρανία που φέρνουν οι επιτήδειοι τις μέρες της είσπραξης.. τι να λέμε τώρα...

ανεστης είπε...

Ε, να μη φάνε και τα κορίτσια απο την Ουκρανία; Αφου ξερεις, το χρήμα και το ψαρι τρώγονται φρέσκα...

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να 'ξερα πόσοι από εσας τους εξυπνάκηδες ιδρώσατε έστω και μια μέρα στη ζωή σας και δεν εννοώ φυσικά στην παραλία. Οι περισότεροι εκ του ασφαλούς και με μια δουλειά στη σκιά και το κλιματιστικό κάθεστε στο computer και γράφετε αηδίες ή κάνετε βολτούλες και βγάζεται φωτογραφίες στις εξοχές. Όταν δεν πίνετε φραπέ στην παραλία φυσικά... Αφήστε λοιπόν τους ανθρώπους να δουλεύουν υπό 50-55 βαθμούς μέσα στον ήλιο και απολαύστε το φραπέ σας με τα λευτά του μπαμπά!!!