27/1/11

Ο Γεωργελές για το λαϊκισμό

Να θες να αγιάσεις και να μη μπορείς.

Να θες να φύγεις απο το θέμα "λαϊκισμός" και να πέφτεις πάνω σε κείμενα που σου εξαφανίζουν κάθε επιφύλλαξη οτι έχει γίνει καθολική η μετάσταση.



Αποσπάσματα:


...Έχουν πάντα απόλυτο δίκιο. Ο λόγος τους δεν έχει καμία ρωγμή. Δεν μιλάνε για τον εαυτό τους, για την επαγγελματική τους ομάδα, μιλάνε πάντα και μόνο για τον Λαό. Με κεφαλαία. Ό,τι κάνουν, για το λαό το κάνουν, για τις συγκοινωνίες του λαού, για τα φαρμακεία του λαού, είναι οι φίλοι του λαού. Στο λόγο τους δεν υπάρχει καμία αυτοκριτική, δεν έχουν κάνει κανένα λάθος, δεν τους βαραίνει καμία ιδιοτέλεια, έχουν κάθε δικαίωμα στον εισαγγελικό λόγο. Γιατί αυτοί και μόνο αυτοί, υπηρετούν τον Λαό. Κι αυτό τους τα επιτρέπει όλα. Είναι όπως με τη θρησκεία. Αν κάνεις κάτι εν ονόματι του Θεού, τότε επιτρέπεται. Ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου, η πυρά, η Ιερά Εξέταση, οι Σταυροφορίες, η Τζιχάντ, η καταπίεση των ανθρώπων που δεν είναι σαν κι εσένα.

Βαθμιαία η πολιτική υποχωρεί, γίνεται πρωτόγονη, αντικαθίσταται με την πολιτική των αγράμματων: τις θεωρίες συνωμοσίας. Είμαστε ένας ηρωικός λαός που υποφέρει, οι ξένοι που μας ζηλεύουν, που θέλουν να σβήσουν την ηρωική κληρονομιά μας, το αδούλωτο φρόνημα, μας χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωα, κερδοσκοπούν εις βάρος μας. Με συμμάχους κατοχικές κυβερνήσεις, προδότες και δοσίλογους που θα φύγουν με ελικόπτερο. Κι εμείς, όλοι εμείς, ο Λαός, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, μόνο να «αντισταθούμε», να «εξοντώσουμε το τέρας της ξένης εξάρτησης».

Ο λαϊκισμός είναι συντηρητική ιδεολογία. Δεν ψάχνει λύσεις στα προβλήματα, αναζητά ενόχους. Ψάχνει ένα εξιλαστήριο θύμα, έναν αποδιοπομπαίο τράγο να του φορτώσουμε την ενοχή, να επενδύσουμε επάνω του την οργή, τους φόβους, τις αδυναμίες, για να συνεχίσουμε ξανά στα ίδια, να μην αλλάξουμε τίποτα. Να μη βρούμε τις αιτίες, να μην αποκαλυφθούν οι κοινωνικές σχέσεις, οι ανισότητες, τα προνόμια, να μην αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της καθυστέρησης.

Δεν προσθέτω τίποτε περισσσότερο. Διαβάστε το ολόκληρο.

5 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τι άλλο να προσθέσεις; Τα είπε όλα.

dimitris είπε...

Kαλη σου εβδομαδα, απο τον κακο Μνδραβελη, στον χειροτερο Γεωργελε, εχει πολλους ακομα το ''συστημα'' ΠΑΣΟΚ εκθρεψει, συνεχισε να τους ''δινεις''.
Ο ορισμος, αλητης, ρουφιανος, δημοσιογραφος.
Που ''βρηκε'' το χρημα για την εκδοση της φυλλαδας???

ανεστης είπε...

Τα βρήκε εκεί που τα βρήκε ο Κωστόπουλος, ο Φιλιππόπουλος, ο Τσαγκαρουσιάνος. Υποθέτω. Εκτός αν έχεις πληροφορίες οτι του τα έχωσαν για να γράφει τα απλά και αυτονότητα, σε αντίθεση με όσους έχουν αντίθετη άποψη που φυσικά είναι οι μόνοι τίμιοι.
Αν ναι, τότε μαγκιά του.

Μήτσο μου, αυτή η λογική του να κρίνουμε πρόσωπα όχι για απόψεις αλλά με μέτρο το αν ανήκουν στη δική μας παράταξη ή αγέλη, οδηγεί στο φασισμό (αν δεν είναι ήδη φασισμός).

dimitris είπε...

Ανεστη το να τα ''χωνω'', εγω η εσυ, δεν ειναι φασισμος, το να μας τα χωνει ενας κακης ποιοτητας χαρτογιακας ΕΙΝΑΙ, απο ποτε υπαρχει ''συγχωρεση'' στους πληρωμενους κοντυλοφορους, που ποτε με την γλωσσα, ποτε με την.......και ποτε με τον.......''διαμορφωνουν'' την ''κοινη'' γνωμη.
Ειμαι στο ''κυκλωμα'' και ''ξερω'', λεφτα απο τον ''μπεζαχτα'' τους δεν βγαζουν, αντιθετη γνωμη δεν εχουν, γιατι στα πρωτα του-τους γραφτα, ''χαιδευε'' - ''χαιδευαν'' τ'αυτια των αναγνωστων τους, τοτε σαν υπαλληλοι, αλλων εκδοτων, τωρα σαν ''εκδοτες'', γραφουν οτι τους σφυριζουν στο αυτακι, τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ...

ανεστης είπε...

Δημήτρη εγώ δε νοιώθω να μας τα "χώνει", κριτική κάνει στην ελληνική κοινωνία και εφόσον κι αυτός είναι έλληνας πολίτης ισχύει το "αυτοκριτική". Και κάποια στιγμή πρέπει να την κάνει και η αριστερά αυτή την αυτοκριτική εφόσον επηρρέασε δραματικά τη μεταπολιτευτική κοινωνία μας.

Η διαμόρφωση της γνώμης γίνεται είτε με πληρωμένους είτε με απλήρωτους και απολυμένους δημοσιογράφους. Στον 902 τι λένε γι αυτό;

Τώρα αν πρέπει να κάτσουμε και να συζητάμε συνομωσιολογίες για το ποιος τα παίρνει και απο που, για Πασόκ, ΝΔ, Γερμανό, Νεοσέτ, τρέχα γύρευε...