24/1/11

Λαϊκισμός και "αστικοί μύθοι"

Διαβάζω στα σημερινά NEA ενα ενδιαφέρον κείμενο του Θανάση Χειμωνά που νομίζω έχει άμεση σχέση με το θέμα του λαϊκισμού που συζητούσαμε:

Φαντάζομαι ότι όλοι σας πήρατε είδηση ένα ηχητικό απόσπασμα που έπαιξε σε όλες τις σατιρικές – και όχι μόνο – τηλεοπτικές εκπομπές και αφορούσε πολιτικούς λόγους που υποτίθεται ότι είχαν εκφωνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με αυτό, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν θίξει ακριβώς τα ίδια θέματα, είχαν πει ακριβώς τα ίδια λόγια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Με άλλα λόγια, οι λόγοι Παπανδρέου και Σαμαρά ήταν πανομοιότυποι Μέχρι κεραίας! Ήταν σαφές και ξεκάθαρο πως επρόκειτο για τις φωνές των δύο πολιτικών ανδρών. Δεν υπήρχε μοντάζ ούτε είχε επιστρατευτεί ο Γιώργος Μητσικώστας.

Πριν από λίγες ημέρες, παρακολουθώντας μια μεταμεσονύχτια χιουμοριστική εκπομπή, ανακάλυψα την αλήθεια. Τα λόγια αυτά ανήκαν στον Γ. Παπανδρέου και πιθανότατα ειπώθηκαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2009.

Καιρό μετά ο Α. Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως ο Πρωθυπουργός δεν είχε πει την αλήθεια στον λαό, τα επανέλαβε κατά λέξη, διαβάζοντάς τα από ένα χαρτί! Φυσικά, η διάψευση αυτού του θρασύτατου ψεύδους δεν πήρε έκταση και η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού εξακολουθεί να θεωρεί πως οι δύο πολιτικοί τον δουλεύουν ψιλό γαζί.

Εννοείται ακόμη ότι ο εμπνευστής αυτής της ιστορίας δεν το έκανε για πλάκα και
για χαβαλέ, είχε – και αυτός – πολύ συγκεκριμένο στόχο. Το ότι οι δύο κατά τεκμήριον κορυφαίοι πολιτικοί άνδρες της χώρας λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα σημαίνει ότι υιοθετούν τυφλά τις θέσεις κάποιου τρίτου. Αυτός ο τρίτος, προφανώς, προέρχεται απ’ έξω. Από ξένη χώρα, από ξένη δύναμη, από ξένα συμφέροντα.
Δεν χρειάζεται πάντως να είσαι ο Στίβεν Χόκινγκ για να σκεφτείς ότι ακόμα και αν για
κάποιο σκοτεινό λόγο το ίδιο πρόσωπο γράφει τους λόγους Παπανδρέου και Σαμαρά,
δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να διαπράξει τέτοιο σφάλμα.

Ολα αυτά τα παραμύθια που εμφανίζονται ως συνωμοσίες ειδικά κατά της Ελλάδας, στηρίζονται ίσως στο σοβαρότερο ελάττωμα των Ελλήνων, όλων ημών.
Ποιο είναι αυτό το ελάττωμα;
Δεν μας πολυαρέσει να βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί…


Η απάτη αυτή όπως κι άλλες πολλές -που αμάσητες καταπίνουν ένα σωρό συμπολίτες μας- ξεκίνησε απ' το οτι ο Περρής ξέμεινε απο "χιουμοριστικά" βιντεάκια για το "ΟΛΑ" που κάνει με το φίλο του Αναστασιάδη.
Το βίντεο προβλήθηκε σχετικά ασχολίαστο (εκτός ενός τίτλου που υπονοούσε οτι οι δύο αρχηγοί λένε τα ίδια πράγματα που τους δόθηκαν έτοιμα. "Ελεύθερος" λοιπόν ο τηλεθεατής μέσω του "μη-σχολίου" να καταλάβει ότι βολεύει τον επιτήδειο. Άσχετο που στο βίντεο φαίνεται να διαβάζονται τα verbatim του αντιπάλου. Η σημασία της φάρσας καμιά φορά βγαίνει από τις διαστάσεις ανάλογα με τη βαρύτητα που κουβαλά το θέμα. Η προφανής ανάγνωση άλλωστε δεν παραπέμπει υποχρεωτικά σε ανάγνωση των δηλώσεων του άλλου αρχηγού αλλά και σε "σκονάκι".




This Day In History: The Invention Of The Handjob

6 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

καλό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό κείμενο. Μερικές φορές η εμπορευματοποίηση οδηγεί σε σημαντικές εκτραχύνσεις αυτού που ονομάζουμε ελευθερία λόγου.

Khlysty είπε...

"Μερικές φορές η εμπορευματοποίηση οδηγεί σε σημαντικές εκτραχύνσεις αυτού που ονομάζουμε ελευθερία λόγου". Σωστό, αλλά, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, καλό είναι να εξετάζουμε ποιος κάνει τι, ε; Άλλο να το έκαναν οι ΑΜΑΝ, άλλο ο Λαζόπουλος κι άλλο ο -και εκδότης και πολλά άλλα...- Θέμος...

Khlysty είπε...

@Ανέστης: το βιντεάκι έχει κάποια σημειολογία;...

ανεστης είπε...

@Δήμο,
ναι αλλά άλλο η εμπορευματοποίηση που είναι προφανής και άλλο το να καταπίνουμε χοντράδες αμάσητες σαν άποψη.

ανεστης είπε...

@Khlysty
Α, βέβαια. Το βιντεάκι συνδέεται με το πρώτο σκέλος του σχολίου σου. Ως μαλάκας λαός κρατάμε έναν απατεώνα στη θέση του τηλεοπτικού αστερα κι εκδότη να κάνει τον τιμητή των πάντων ενώ θα έπρεπε να μαζεύει σαπούνια στις ντουσιέρες κάποιου ευαγούς ιδρύματος.