3/1/11

Οι τράπεζες τώρα και ως κυβερνητική εξουσία.


Διαβάστε αυτό εδώ.
Λέει πως από φέτος δεν θα μπορούμε να κάνουμε αγορές με μετρητά για ποσά άνω των 1.500€.
Επίσης λέει πως θα είναι πλέον υποχρεωτικό να γίνεται πληρωμή μισθών σε τραπεζικό λογαριασμό.

Γιατί όλα αυτά;

Μα προφανώς επειδή οι Trapεζες θα πρέπει να ενισχυθούν με μετρητά.

Ταυτόχρονα (κυριολεκτικά) ήρθε στο email μου το παρακάτω κείμενο που κρίνω ως αξιόπιστο. Κάντε τον κόπο α το διαβάσετε για να καταλάβετε που πάμε. 'Η μάλλον: που μας πάνε.

..........................................................................

Το πρωί βρέθηκα στην εμπορική τράπεζα για την κατάθεση των μισθών δύο υπαλλήλων μου και αφού τελείωσα και πήγα να φύγω, με φωνάζει ο υπεύθυνος καταθέσεων και παρουσία άλλων δύο άρχισε να μου λέει...
για μια ενημέρωση που πρέπει να μου γίνει όσον αφορά τους νέους όρους που θα διέπουν την διαχείριση των καταθέσεων των πελατών όλων των τραπεζών. Όταν είπα ότι θα ήθελα να τους διαβάσω και εάν έχω χρόνο να υπογράψω, μου είπε ότι είτε τους αποδεχθώ είτε όχι θα μπουν σε ισχύ από την αρχή του χρόνου. Πριν προλάβω να συνέλθω από αυτά που άκουσα, άρχισε να μου λέει τα εξής:

- Ξέρετε, θα πρέπει η πληρωμή μισθοδοσίας να γίνεται πλέον μέσω τράπεζας.

- Ναι, το ξέρω. Οι δύο υπάλληλοί μου έχουν λογαριασμούς και πηγαίνω και τους τα καταθέτω στο λογαριασμό τους. Τον άλλο τον πληρώνω με μετρητά.

- Όχι. Δεν πρέπει να γίνεται έτσι. Πρέπει τα χρήματα που αφορούν πληρωμή μισθοδοσίας, να βρίσκονται σε μία τράπεζα και από εκεί με εντολή δική σας να πληρώνονται οι υπάλληλοί σας.

- Μα σπάνια χρησιμοποιώ το λογαριασμό μου. Τα έσοδά μου είναι σχεδόν μία η άλλη με τα έξοδά μου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τρέχω συνεχώς στις τράπεζες. Είμαι μικρή επιχείρηση με τρεις υπαλλήλους και τον έναν μάλιστα τον πληρώνω κατευθείαν.

- Δεν έχει σημασία. Πρέπει τα λεφτά που του δίνετε να τα καταθέτετε στην τράπεζά μας σε λογαριασμό σας, να εκδίδεται μία εντολή με το ποσό που πληρώνεται ο υπάλληλος, να την στέλνετε σε εμάς και κατόπιν να βάζουμε το ποσόν στο λογαριασμό του υπαλλήλου που θα μας έχετε δώσει.

- Μα τι μου λέτε; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Για να πληρώσω δηλαδή τον υπάλληλό μου πρέπει να βάλω εσάς μεσάζοντα;

- Πρέπει όλα να ελέγχονται. Πρέπει πλέον να σταματήσει το μαύρο χρήμα.

- Ποιο μαύρο χρήμα ρε παιδιά; Μαύρο χρήμα είναι ο μισθός του υπαλλήλου μου που του έχω κάνει τις κρατήσεις για το ΙΚΑ, την παρακράτηση και απόδοση του ΦΜΥ και κάθε χρόνο δηλώνονται τα πάντα στην εφορία;

- Εσείς μπορεί να το κάνετε έτσι, οι άλλοι όμως;

- Δηλαδή για να καταλάβω, όλοι οι Έλληνες ξαφνικά απόκτησαν μία στάμπα που λέει «ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ»; Όλοι μας καλούμαστε να αποδείξουμε στις τράπεζες ότι δεν είμαστε απατεώνες καταθέτοντας τα χρήματα των υπαλλήλων μας σε εσάς; Γιατί δηλαδή να παίρνετε εσείς χρήματα που δεν θα βλέπατε ποτέ;

- Είπαμε, για να είναι όλα τακτοποιημένα πρέπει όλα να περνούν από την τράπεζα. Εάν δεν το κάνετε θα έχετε πρόστιμο!

- Γιατί; Ποιος ο λόγος; Δηλαδή η τράπεζα ανέλαβε καθήκοντα ελεγκτού του υπουργείου οικονομικών; Και γιατί τα χρήματά μου θα πρέπει να έρχονται σε σας;

- Εσείς γιατί δεν το θέλετε; (Ήταν βρε παιδιά σα να μου έλεγε ότι δεν το θέλω γιατί είμαι απατεώνας και θέλω να κρύψω κάτι)

- Γιατί μου μιλάτε με αυτό τον τόνο; Δηλαδή ξαφνικά για εσάς έγινα απατεώνας;

- Όχι, όχι. Απλά εφόσον είστε νομοταγής τι έχετε να φοβηθείτε;

- Από εσάς και το σκεπτικό σας πολλά! Δηλαδή τα χρήματα των εργοδοτών προς τους μισθωτούς, θα πρέπει να βρίσκονται όλα σε εσάς, σωστά; Και για να τα πάρει ο μισθωτός θα πρέπει να έχει και την κάρτα του πολίτη, σωστά;

- Ε βέβαια. Αυτό θα μπει σύντομα σε ισχύ.

- Και εάν ο μισθωτός δεν θέλει να πάρει την κάρτα;

- Γιατί να μην θέλει να την πάρει; Τι είναι φακελωμένος στην αστυνομία ή καταζητούμενος;

- Δηλαδή εάν κάποιος αρνηθεί να πάρει την κάρτα, κατευθείαν εντάσσεται στα ύποπτα στοιχεία;;!!

- Μα γιατί άλλο να μην τη θέλει; Με την κάρτα του πολίτη όλα μπαίνουν σε τάξη. Θα μπορεί να έχει αφορολόγητο αφού όλες οι αποδείξεις θα καταγράφονται αυτόματα στην εφορία και δεν θα έχει ο φορολογούμενος όλο εκείνο το φόρτο καταγραφής τους. Για σκεφτείτε τους μεγάλους ανθρώπους πόσο θα διευκολυνθούν!

- Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι γίνεται επειδή σκέφτηκαν και πόνεσαν τους ηλικιωμένους!!!

- Και όχι μόνον αυτό. Σκέφτεστε ότι μέσα σε μία οικογένεια χωρίς την ατομική κάρτα, θα ανταλλάσσουν αποδείξεις μέχρι να τακτοποιηθεί το αφορολόγητο όλων των μελών;

- Δηλαδή;

- Είδατε που δεν τα έχετε σκεφτεί όλα; Δηλαδή, εάν ο σύζυγος είχε μαζέψει τις απαιτούμενες αποδείξεις, το πλεόνασμα θα το έδινε στην σύζυγο. Οπότε άδικα η σύζυγος θα αποκτούσε αφορολόγητο. Ενώ με την κάρτα η απόδειξη από την εκάστοτε αγορά αφορά τον κάτοχο και μόνο!

- Και το βρίσκεται αυτό άδικο; Μία οικογένεια είναι. Οικογενειακό εισόδημα δηλώνουν. Οι αγορές γίνονται για το σπιτικό τους, για τα παιδιά τους … Μα τι μου λέτε τώρα, τι είναι αυτά που μου λέτε; Και τα θεωρείται και δίκαια; Όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα βγάλω ούτε κάρτα, ούτε και θα πληρώνω μέσω τράπεζας τον υπάλληλό μου.

- Να δούμε τότε πως θα δικαιολογεί τα χρήματά του!! Διότι όταν θα ισχύσουν οι νόμοι αυτοί, δεν θα μπορεί να εμφανίσει κάποιος χρήματα που δεν έχουν περάσει από τράπεζα. Θα χτυπάει σε κάθε αγορά που θα ξεπερνάει το ποσόν που έκανε ανάληψη!!!!!!!!!
Και παρεμπιπτόντως όταν τα συζήτησα με έναν γνωστό στην ALPHA μου είπε ότι όλα τα δάνεια θα πληρώνονται αυτόματα από τους λογαριασμούς, χωρίς να ερωτηθούμε και ότι θα μένει μέσα το ποσόν των 600,00€ το οποίο έχουν κρίνει οτι με αυτό καλύπτουμε τις απαιτούμενες ανάγκες διαβίωσης του μήνα. Εάν νομίζετε ότι λέω ψέματα πηγαίνετε και ρωτήστε σε μία τράπεζα.

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Εάν όμως είναι έτσι και δεν γίνει κάτι να αλλάξουν αυτά που έχουν δρομολογηθεί, πέστε αντίο στην αξιοπρέπεια του Έλληνα. Πέστε αντίο στην ευμάρεια της οικογένειάς σας και κλείστε καλά πίσω σας την πόρτα που γράφει «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Θα είναι μία λέξη που θα την διαβάζουμε στα παιδιά μας και θα λέμε ότι κάποτε κάποιοι παππούδες μας την είχαν γιατί θα ντρεπόμαστε να τους πούμε ότι την είχαμε εμείς και τη χάσαμε.

.................................................................................................

Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα γίνουν έτσι ακριβώς. Ελπίζω αν πράγματι ετοιμάζεται τέτοιο έκτρωμα να κριθεί αντισυνταγματικό. Ελπίζω να βρεθεί ένας τρόπος να στρώσουν τον κώλο τους κάτω οι υπουργοί και να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν τους κρατικούς ελεκγτικούς μηχανισμούς ΕΝΤΟΣ των πλαισίων του συντάγματος.

Διαφορετικά προβλέπω μεγάλες συγκρούσεις.


5 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Ανέστη μου, καλημέρα και καλή χρονιά..

Δυστυχώς αυτό ισχύει από 1/1/2011. Και το πρώτο είναι αλήθεια, πως δηλαδή ΟΛΕΣ οι συναλλαγές ιδιωτών άνω των 1500 ευρώ, πρέπει να γίνονται μέσω μιας Τράπεζας, αλλά και όλες οι συναλλαγές ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ, επίσης ασχέτως μεγέθους επιχείρησης (ακόμη και έναν εργαζόμενο να έχει) πρέπει να πληρώνονται μέσα από 'ειδικούς' τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το πρώτο ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ γίνεται ώστε η επιχείρηση να μην μπορεί να αποκρύψει έσοδα. Τώρα εάν κάποιος ΘΕΛΕΙ να τα πάρει μαύρα, να μην κόψει αποδείξεις, ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ να του τα βάλεις σε λογαριασμό. Θα τα πάρει χέρι με χέρι κι αντίο σας. Άρα η υπόθεση δεν ισχύει. Ο νοών νοείτο...

Το δεύτερο, πάλι είναι προφανές πως γίνεται για να μην μπορεί ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ να πάρει μαύρες αμοιβές, να μην πληρωθεί ΙΚΑ κλπ...
Πές μου τώρα εσύ, εάν τον ντελιβερά θες να τον πληρώνεις μαύρα, θα τον ΔΗΛΩΣΕΙΣ στο ΙΚΑ;; Ή θα του τα καταθέσεις στην Τράπεζα;; Ή μήπως θα τα περάσεις στα βιβλία σου, ώστε να σε πιάσει κάποιος κάνοντας διασταύρωση;;

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ της φωτισμένης οικονομικής διαχείρισης του κ. Παπακωνσταντίνου και των ντοκτορούχων συμβούλων του, που νομίζουν πως η φοροδιαφυγή έτσι θα πιαστεί...

Έχει πολλή πλάκα το ζήτημα, καθώς υπάρχυν και άλλες δύο ..λεπτομέρειες: Μια επιχείρηση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΑ να δίνει ...προκαταβολή μισθού !! Ξέρεις που ερχόταν ο εργαζόμενος, κάποια ανάγκη είχε, και σου έλεγε, δώσε μου σήμερα, 25 του μηνός, 300, και κράτα τα απ' το τέλος. Πάει αυτό, διότι και αυτά θα έπρεπε να τα κινήσεις μέσω Τράπεζας !!
Δεύτερον, πόσες επιχειρήσεις είναι του συζύγου, και ασφαλίζουν σαν εργαζόμενο τον άλλο σύζυγο;; Ε. Τώρα θα πρέπει να του πληρώνουν και ...μισθό !!!

Έχει γέλιο να πέσει....

ανεστης είπε...

Γειά σου Θανάση, χρόνια πολλά!
Μίλησα και με φίλο τραπεζικό, πράγματι όπως τα λές είναι. Μου φαίνεται πως έχουν πλέον πέσει οι μάσκες, περνάνε ότι τους καπνίσει.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ανέστη και Θανάση, το χειρότερο είναι οτι παρά τα μύρια όσα ανελεύθερα, αντιλαϊκά, μεροληπτικά, καταχρηστικά, αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά έχουν κάνει, ο κόσμος δείχνει σε κατάσταση ημιπληγίας ή ελαφρού εγκεφαλικού. Δηλαδή νοιώθεις οτι πρέπει να αντιδράσεις αλλά δεν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ας μην ξεχνάμε ότι όλα γίνονται πρωτίστως για να έχουν χρήματα οι τράπεζες, για να μπουν ισχυρότερα στο παιχνίδι. Τώρα τι προγράμματα θα εφεύρουν προκειμένου να ενισχύσουν τους εργοδότες και τον εαυτό τους θα το δούμε. Ήδη πάντως το δημόσιο με το σχετικό διαγωνισμό για τη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, έκαναν την Πειραιώς θηρίο...

ανεστης είπε...

Λοιπόν σας έχω νέα. Μέχρι τώρα ισχύει το να μπορεί να κάνει η τράπεζα αυτόματη είσπραξη για δόση δανείου αλλά όχι απο λογαριασμό μισθοδοσίας!

Άρα αυτό σημαίνει πως αν επιτρπεί αυτό, είναι σαν ο εργοδότης σου να πληρώνει την τράπεζα (και τις δόσεις σου) αντί για σένα. Που επίσης σημαίνει στην πράξη οτι αίρεται η δυνατότητά σου να αποφασίζεις αν θα βάλεις σε προτεραιότητα την αποπληρωμή δανείου σου.

Γι αν δουμε αν θα περάσει τέτοιο έκτρωμα...