13/1/11

Η απόλυτη ξεφτίλα με το νόμο για το κάπνισμα.

Αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο θαλερή η διάθεση του Έλληνος να περιφρονεί τους νόμους και να κάνει αυτό που γουστάρει, δείτε τις σημερινές εφημερίδες.

Ο νόμος για το κάπνισμα ΞΑΝΑ-αλλάζει. Θα απαγορεύεται σε εστιατόρια-ταβέρνες κλπ αλλά τώρα πια θα επιτρέπεται σε σκυλάδικα, μπαρ και καφέ άνω των 300m2. Με καταβολή εισφοράς χρηματικού ποσού ("τσιγαρόσημο").
Το οποίο ποσό -προσέξτε- θα διατίθεται στο ΕΣΥ (ένα δάκρυ κύλησε στο αυλακωμένο μου μάγουλο).

Καταλάβατε τώρα γιατί δικαιώνεται το "έτσι γουστάρω" και ο τσαμπουκάς. Καταλάβατε το μέγεθος του λαϊκισμού της εξουσίας (ή και της αναπηρίας της να εφαρμόσει τους νόμους).
Καταλάβατε ποιος κλείνει το μάτι σε όποιον με τον τσαμπουκά του θα κάνει αυτό που θέλει
επιδεικνύοντας και την οικονομική άνεσή του να πληρώσει και να εξαγοράσει το δίκαιο και το νόμο.

Προτείνω λοιπόν στην κυβέρνηση μετά από αυτή τη φανταστική κίνηση να επιτρέπει τι χτίσιμο αυθαιρέτων (με την παράλληλη θέσπιση αυθαιρετόσημου), να επιτρέπει το να περνάς με κόκκινο (φαναρόσημο), να δέρνεις βουλευτές (Χατζηδακόσημο), να ρίχνεις μπάρες στην εθνική οδό (Γκλετσόσημο) και μια σειρά άλλα -σημα που μπορεί να μας βγάλουν απο την κρίση και το μνημόνιο νωρίτερα.

Αναζητώ τώρα τους πολίτες που θα κάνουν μαζική προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια μπας και ανατραπεί αυτό το αίσχος.


Υ.Γ. από την είδηση: "Στις τροποποιήσεις του νόµου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεται στα καταστήµατά τους το κάπνισµα, αλλά στη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς."
Σιγά παιδιά θα σκίσετε κανένα καλσόν...

17 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ναι όντως, για γέλια και για κλάματα...κλαυσίγελως!
Καλημέρα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πόσο δίκιο έχεις. Το διάβασα κι έφριξα ακόμα μία φορά. Ήλπιζα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα, μετά τις εκπτώσεις του Αβραμόπουλου. Τελικά ούτε αυτό κάνει. Προτιμά απλά να μην έρθει σε πίεση και σύγκρουση με τα σκυλάδικα.

ανεστης είπε...

Άθλιοι, Δήμο,

νομίζω πως ζούμε την απόλυτη διάλυση. Το ξέρουν και ξέρουν οτι το ξέρουμε. Να δούμε τι άλλο θα ακολουθήσει.

Θανασης Ξ. είπε...

Καλημέρα Ανέστη μου και καλή χρονιά..

Δεν ξέρω για τα άλλα -σημα που προτείνεις, το 'αυθαιρετόσημο' υπάρχει εδώ και χρόνια καλέ ! (πρόστιμο διατήρησης είναι η επίσημος ονομασία του)...

Όσο για την γελοιότητα της κυβέρνησης, εγώ αν και καπνιστής θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Πριν από έναν μήνα έβγαινε ο Μπεχράκης και δήλωνε περήφανος πως δεν υπάρχει περίπτωση μια 'σοβαρή' κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της, εφόσον προκειται για τη διασφάλιση της υγείας του πολίτη !! Πριν έναν μήνα, ίσως και λιγότερο !!

Αλλά έτσι είναι. Αφού ξέρεις ρε Χριστιανέ μου πως ΔΕΝ έχεις 'σοβαρή' κυβέρνηση, τι θές και τα λές;;...

Πάντως, βλέπω πως έχουν απο τώρα υπολογίσει και τα έσοδα, πάει να πει δύσκολα ΔΕΝ ΘΑ το κάνουν.....

ellinaki είπε...

Βρε, αυθαιρετόσημο υπάρχει όπως είπε και ο Θανάσης. Και φοροδιαφυγόσημο (aka περαίωση) και γενικώς οι πολιτικοί μας έχουν βρει τρόπους να "συγχωρούν" τα καμώματα των ψηφοφόρων τους, βεβαίως βεβαίως.

Υ.Γ. Αυτό με τις "αυστηρές κυρώσεις" και μένα με συγκίνησε. Νομίζω μάλιστα πως τα έκανα πάνω μου, οπότε πάω να αλλάξω.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ nosmoke.gr ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ....

Τσούγδω είπε...

Μιλάμε ανατρίχιασα με το υστερόγραφο! "Σκληρές κυρώσεις"?

Αποφασισμένος να συγκρουστεί ο Λοβέρδος...

xtsanos είπε...

Κοινώς, ό,τι να'ναι αλλά με απώτατο στόχο το χρήμα. Το θέμα είναι τι κόστος θα έχουν μελλοντικά αυτά τα 100 εκ.€ που θα εισπράττουν το χρόνο από την εισφορά των χώρων που θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Προσπάθησα να συμμαζέψω κάποιες σκέψεις εδώ http://bit.ly/dX2yuR

Γκρινιάρης είπε...

Είμαστε για γέλια και για κλάμματα μαζί! Τι να πω. Ξεφτίλα.

ανεστης είπε...

Το αυθαιρετόσημο νομίζω πως ίσχυε κάποτε, όχι πια. Αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.
Τέλος πάντων δεν έχει σημασία, λεπτομέρειες. Απο εδώ και πέρα λοιπόν περιμένω να αναρτηθεί τιμοκατάλογος για καταστρατήγηση κάθε νόμου.
Πως παλιά σπάγαμε πιάτα; Έτσι! Όποιος έχει λεφτά θα σπάει νόμους.

comzeradd είπε...

πραγματικά λυπηρή η κατάσταση. και επειδή κάτι πέταξες για τα αυθαίρετα, μερικές φορές η πραγματικότητα μας ξεπερνάει:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231060526

ανεστης είπε...

@comzeradd
Ε να που τελικά πράγματι η πραγματικότητα μας ακυρώνει. Είμαι έτοιμος να ακούσω πλέον τα πάντα και να μη πέσω απο τα σύννεφα!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Και το κερασάκι:
Από το τσιγαρόσημο υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 100 εκατ.€, που όμως ΘΑ διατεθούν στο ΕΣΥ!!!

μαριάννα είπε...

Εξαντληθήκαμε να βρίζουμε και να πατάμε πλήκτρα για την ξεφτίλα και την κατρακύλα αυτής της χώρας. Δεν παλεύεται... και δεν παλεύονται και οι πολίτες. Αν θα διαβάσεις τα επιχειρήματα φίλων καπνιστών, θα τραβάς τα μαλλιά σου με το πόσο το προσωπικό μας θέλω και ο άφατος εγωκεντρισμός, διαστρεβλώνει και διαμορφώνει άποψη. Φρίκη λέμε... ΦΡΙΚΗ!
Δες εδώ ποστ και σχόλια. Και κάπως έτσι σκέφτονται όλοι οι καπνιστές.
Δεν αντέχω ούτε να σχολιάσω, ούτε να μπω σε διάλογο μαζί τους. Μου βγαίνει τάση φυγής.
Πολλά φιλιά! Λυτρωτικός ο τρόπος που σκέφτεσαι. Με ξεκουράζει...

katerina είπε...

Καλησπέρα Ανέστη,
προσωπικά είμαι καπνιστρια και θα το κόψω όταν ΕΓΩ το αποφασίσω.
Και επισης προσωπικά δεν ειχα και το παραμικρό προβλημα να το απαγορευσουν όπου θέλουν. Στο πρωπικό μου γραφείο και στο σπιτι μου θα καπνιζω με όποινδηποτε νόμο.

Όσον αφορά στους δημοσιους χωρους, δημοσιες υπηρεσίες,νοσοκομεία, τραπεζες,μεσα μαζικής μεταφοράς, κλπ, όπου όλοι μας ειμαστε υποχρεωμένοι να πάμε κάποια στιγμή, ήταν εδώ και χρονια απαγορευμένο, ΟΡΘΟΤΑΤΑ κατα τη γνώμη μου.

Πάμε τωρα στους χωρους διασκέδασης. Όταν απαγορευτηκε,πολύ απλά αρνηθηκα να τοςυ επισκεφτω. Κια εγώ και εκατομυρια άλλοι μαζί με εμενα.
Κια...αδεισαν.

Μα δεν μιλάμε για την δυναμη των αγορών; Μα εδώ οι αγορές μας επιβάλλουν μνημονια, εξαθλιωση της τιμής και της αξίας της εργασίας, μειωσεις συνταξεων,κλεισιμο νοσοκομειων και σχολείων, ξεπουλημα εθνικου πλούτου,ανεργία, υφεση,εξαθλιώση...ε, δεν θα έκανε το θαυμα της να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την αρση του αντικαπνιστικού;

Σε τι σε εντυπωσιάζει; Γιατι σε εντυπωσιάζει η στάση της Κυβερνησης. Εγώ και ...εκατομυρια άλλοι ειμαστε η ΑΓΟΡΑ, που όταν αποσυρουμε το χρημα μας,αλλαζουμε τοςυ νόμους.

Αυτό ειναι ένα απο τα πολλά παραδειγματα, το πιο απλό,για όσους καταπινουν την κάμηλο στο ζητημα του Κυβερνητικου νεοφιλευθερισμού και ...δυιλιζουν τον κωνωπα.

Προσωπικά αρνουμαι ακόμα να πάω σε μέρη που ΤΥΠΙΚΑ απαγορευεται το κάπνισμα αλλά το επιτρέπουν οι καταστηματαρχες. Θα πάω όταν το κάπνισμα θα επιτραπει. Επιτέλοςυ είμαι και εγώ η Ελευθερη Αγορά.

ανεστης είπε...

@Μαριάννα

"το προσωπικό μας θέλω και ο άφατος εγωκεντρισμός, διαστρεβλώνει και διαμορφώνει άποψη"
Αυτό ακριβώς!

Τι κάνεις αγαπημένη μου;

ανεστης είπε...

@katerina
Διάβασα και το post σου και μου φάνηκε εξαιρετικά σοβαρό και τεκμηριωμένο. Το θέμα όμως νομίζω πως έχει ξεφύγει απο το στάδιο των επιχειρημάτων γύρω απο το κάπνισμα σε δημόσιους ή μη χώρους (και το λέω παρα το γεγονός οτι επιθυμώ να επιχειρηματολογήσω και παλι και να σου πω πως οι χώροι διασκέδασης ΕΙΝΑΙ δημόσιοι χώροι, ή αλλοιώς χώροι συνάρθροισης, ανεξάρτητα του αν επιλέγουμε να μπούμε ή όχι).

Αυτό που με απασχολεί και με εξοργίζει τώρα δεν είναι η δεδομένη συμπεριφορά των κακομαθημένων ελλήνων καπνιστών, αλλά η στάση του κράτους που αλλάζει για μια ακόμα φορά τους νόμους του σα το φούρνο του Χότζα. Και που θα κάνει τους μάγκες και τσαμπουκάδες καπνιστές ακόμα πιο μάγκες και τσαμπουκάδες, διαστρέφοντας ακόμα περισσότερο τους όρους συνύπαρξης και κοινωνικής συμπεριφοράς απο πριν.

Σου επισημαίνω οτι έρευνα (που μπορείς να βρεις εδω:

http://nosmoke.gr/smokingandconsequences/articlesaboutsmoking/125-researchforsmoking.html

δείχνει οτι πάνω απο το 80% του πληθυσμού -καπνιστών συμπεριλαμβανομένων- συμφωνεί να καταργηθεί το καπνισμα σε χώρους διασκέδασης.

Άρα ποιά "αγορά", και ποια "απόσυρση χρήματος"; Αν μπορούσε να γίνει τήρηση του νόμου (λέμε τώρα), θα υπήρχε μια περίοδος προσαρμογής και μετά απο λίγο θα το παίρνατε απόφαση και θα γυρνούσατε στα αγαπημένα σας άκαπνα στέκια. Δεν θα είχαμε γραφικότητες τύπου ΚΟΤΕΣ και "αριστερή αντίσταση" στο no smoking του καπιταλισμού(!).

Τώρα ξέρεις τι θα γίνει βέβαια: Όλοι θα καπνίζουν παντού και οι μη καπνιστές θα είναι όπως παλιά στο περιθώριο. Δημοκρατικότερο;

Πριν λίγο καιρό ήμουν στην Αυστραλία και παρατήρησα πως οι πελάτες δεν μπορούν να καπνίσουν ούτε σε εξωτερικά τραπεζάκια όπως εδώ αλλά ούτε έξω απο την είσοδο, παρα μόνο 15 μέτρα μακρυά απο αυτή.

Πως γίνεται ο Αυστραλός καπνιστής να μην έχει πρόβλημα με αυτό τον πολύ πιο αυστηρό νόμο και ο Έλλην να επαναστατεί λες και έχουμε νέα τουρκοκρατία;

Η απάντηση στη σοφή πρόταση της Μαριάννας πιο πάνω και σε ένα σχόλιο στο post σου που λέει "όταν βγαίνω να διασκεδάσω θα κάνω ότι γουστάρω"). Φσσσστ Μπόινγκ!