31/1/08

Η Ακρόπολη τι πενθεί;


Πριν από λίγο καιρό ξανα-προσδιορίστηκαν τα παγκόσμια μνημεία με ψηφοφορία που έγινε στο Internet. Η Ακρόπολη δεν περιλαμβάνεται μέσα σ’ αυτά. Δεν προβληματιστήκαμε ποτέ απ αυτή την εξέλιξη, αντίθετα αντιμετωπίσαμε συνολικά την διαδικασία ως αναξιόπιστη και φτιαχτή και γυρίζοντας στο άλλο πλευρό συνεχίσαμε να ασχολούμαστε με τα «δικά μας».

Σήμερα λόγω της κηδείας του Αρχιεπισκόπου αργεί ο «δημόσιος τομέας», δηλαδή η μισή Ελλάδα.
Σήμερα είναι κλειστή η Ακρόπολη, λόγω πένθους.
Σήμερα διώχνουμε τους επισκέπτες, επειδή κηδεύουμε τον Αρχιεπίσκοπό ΜΑΣ

Κι εγώ δεν καταλαβαίνω, πως αποφασίζουμε να κλειδώσουμε τη «δική ΜΑΣ» Ακρόπολη, να διώξουμε τους αλλόθρησκους ξένους που θα ανηφορίσουν στο βράχο για να τιμήσουν τη διαχρονικότητα του μνημείου, τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό.

Τι μπορεί να πενθεί ένα παγκόσμιο μνημείο, μια οικουμενική κληρονομιά; Πως γίνεται κάτι τόσο μεγάλο και παγκόσμιο να το θεωρούμε απλά το αντικείμενο απασχόλησης μιας δημόσιας υπηρεσίας που να πάρει η ευχή;

Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα είμαστε κατά ενενήντα κάτι τοις εκατό χριστιανοί ορθόδοξοι και αυτός είναι ο λόγος που αντιμετωπίζουμε (κακώς) την ορθόδοξη εκκλησία σαν τη μόνη θρησκεία. Άλλωστε στη σημαία υπάρχει πάντα ο σταυρός που καπελώνει ακόμα και τους έλληνες πολίτες άλλου θρησκεύματος.

Καταλαβαίνω επίσης οτι ο μη διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας δημιουργεί όλες τις συνθήκες για μια κηδεία επιπέδου αρχηγού κράτους που στην ουσία είναι σφραγίδα της διαχρονικής εξουσίας της εκκλησίας.

Άντε να καταλαβαίνω επίσης και το οτι οι αρχαιοφύλακες σαν δημόσιοι υπάλληλοι και συνδικαλιζόμενοι έχουν επίσης δικαίωμα στη λούφα (εδώ κλείνουν την Ακρόπολη για «κινητοποίηση» δεν θα την κλείσουν τώρα;).

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το πως γίνεται μετά από όλα αυτά, με τον τρόπο δηλαδή που ομφαλοσκοπικά ορίζουμε και επιβάλλουμε την καθολικότητα του πένθους, πως γίνεται λεω, να μας φαίνεται περίεργο που εξαφανίζεται η Ακρόπολη απο τις λίστες των παγκόσμιων μνημείων; Αφού εμείς οι ίδιοι της αφαιρέσαμε την οικουμενικότητα.
Πως γίνεται να διεκδικούμε και την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα;
Πως θέλουμε να τα βγάλουμε από ένα παγκόσμιο επίκεντρο όπως το βρετανικό μουσείο και να τα φέρουμε εδώ στην γωνιά των Βαλκανίων που ακόμα δεν έχει βρει την άκρη του νήματος της κοινής λογικής;
Που ακόμα έχει «κολλητούς» στα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού...

Είμαι σίγουρος οτι η Μελίνα που ξεκίνησε τον αγώνα αυτό, άλλη λειτουργία του κράτους θα είχε στο νου της.

11 σχόλια:

Xavier είπε...

Δεν αργεί ο καιρός που η Ακρόπολη θα καταρεύσει περήφανα και με πάταγο.

Ευτυχώς που η Αθήνα κατά τους βυζαντινούς χρόνους ήταν ένα ασήμαντο χωριό, αλλιώς στη θέση της Ακρόπολης θα είχαμε καμιά υπέρλαμπρη μητρόπολη της Αγ. Τρομάρας να μας φωτίζει και να διώχνει μακριά τα αρχαία πνεύματα που όπως και να το κάνεις ήταν και ανήσυχα...

Γκρινιάρης είπε...

Να κάνω μια-δυο προσθήκες/σχολιάκια;

Η Ακρόπολη δεν ήταν ούτε ανάμεσα στα 7 Θαύματα τους Αρχαίου κόσμου, οπότε στην ουσία δε βγήκε από καμιά λίστα.

Και για το σταυρό στη σημαία. Εδώ κράτη όπως η Αγγλία, που η πολυπολιτισμικότητα και η ποικιλία θρησκειών που συναντάς είναι από τα έντονα χαρακτηριστικά της, έχει ως σημαία της έναν σταυρό, που μάλιστα σαν έμβλημα υπήρχε κατά τις Σταυροφορίες εναντίον των αλλόθρησκων. Επειδή όμως έχει να κάνει με το "κράτος" κι όχι με τη "θρησκεία", είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με σεβασμό από όλους τους Άγγλους ανεξαρτήτως θρησκείας, και όλη την κρατάνε και την κουνάνε στις παρελάσεις, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι.

Θα ήθελα να ξέρω τι συμβαίνει με το θέμα πένθους και κλεισίματος υπηρεσιών κλπ σε άλλες χώρες, όπως πχ στην Ιταλία όταν πέθανε ο Πάπας, ή στην Αγγλία όταν πέθανε ο ηγέτης της Αγγλικανικής εκκλησίας. Αν γνωρίζει κάποιος, θα ήταν αρκετά διαφωτιστικό.

Καλημέρα!!!

ανεστης είπε...

@Xavier
Πολυ πιθανό το βλέπω, όπως βλέπω και πιθανότατο να στεναχωρηθούμε μόνο για τα απολεσθέντα έσοδα απο τα εισιτήρια.
Και ως προς το δέυτερο σκέλος του σχολίου σου: Άσε που η εκκλησία θα είχε χτιστεί με τα σπασμένα μάρμαρα της Ακρόπολης.

@Γκρινάρη μου γειά χαρά
Ναι στην εποχή της η Ακρόπολη δεν ήταν στα ΘΑΥΜΑΤΑ αλλά σήμερα είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα ΜΝΗΜΕΙΑ (καταλαβαίνεις τη διαφορά). Η ερμηνεία σου για τη σημαία αποδεκτή αλλά να θυμίσω οτι εκεί η ανεξηθρησκεία είναι κατακτημένη στην ουσία και οι μουσουλμάνοι έχουν τους δικούς τους τόπους προσευχής. Εδώ;
Άρα ο σταυρός εδώ μήπως είναι πο βαρύς;
Τέλος, δεν γνωρίζω τι ίσχυσε σε Ιταλία και Αγγλία και ίσως να μην είναι το θέμα μας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το τι θα έπρεπε να ισχύει ανεξαρτήτως άλλων "δεδικασμένων". Η Ακρόπολη άλλωστε δεν είναι ακόμα μια "υπηρεσία".

μαριάννα είπε...

Καλά σοβαρά; Κλείσανε την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα μνημεία πάλι ε; Έλεος...
Δεν έχουν καταλάβει ρε παιδί μου ότι μερικά πράγματα λειτουργούν αλλιώς. Ότι δεν υπόκεινται σε γενικούς κανόνες ή αποφάσεις έκτακτες ή κοινωνικά γεγονότα. Νοσοκομεία, Σώματα Ασφαλείας και Πυροσβεστικές, ΔΕΚΟ, Μαζικά Μέσα Μεταφοράς και Μνημεία.
Σε όλα αυτά κανονίζουν βάρδιες, με υπερωρία ή πληρωμή αργίας.
Έρχεται ο άλλος από την άκρη του κόσμου και του λένε δε θα δεις Ακρόπολη;
Το πάθαμε εμείς αυτό με εκπαιδευτικούς Ισπανούς, που οι μέρες ήταν μετρημένες απολύτως και το πρόγραμμα φουλ. Ήρθαν οι άνθρωποι και δεν είδαν Ακρόπολη γιατί ήταν ο Πάπας στην Αθήνα και είχαν κόψει την κυκλοφορία!!!! Το 2001 νομίζω. Ναι. Επί πασόκ!!! Όχι Μελίνας, αλλά Σημίτη. Οι εκπαιδευτικοί που είχαν όνειρο ζωής να δουν την Ακρόπολη, την έχασαν γιατί ο Ποντίφικας είχε ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο!
Δεν ξέρω αν θα σοβαρευτεί ποτέ αυτή χώρα...
Σου είπα ότι προσυπογράφω όσα γράφεις; :)

ανεστης είπε...

@ghteytria
Ναι ξέρεις μωρέ, τα γνωστά, δημόσια αργία απο αυτές που χρειάζονται για να δηλώνεις ορθόδοξος, εθνικά περήφανος σε κάποια χασαποταβέρνα.
Πως πας εσύ;

Γκρινιάρης είπε...

Καλά, δεν το συζητώ, στο θέμα χώρων λατρείας άλλων θρησκειών, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά εδώ απ' ότι στην Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι ψηφιακές ψηφοφορίες είναι τουλάχιστον φαιδρές. Κακή εισαγωγή για ένα -κατά τα άλλα- καλό post.

patsiouri είπε...

Είδες αντίδραση του δήμου Ικαρίας??? Τα παλληκάρια αρνήθηκαν την αργία γιατί δεν καταλάβαιναν το λόγο! Οι υπηρεσίες του δήμου παρέμειναν ανοιχτές!

ανεστης είπε...

@espoir
Φυσικά είναι φαιδρές, τα μεγέθη είναι αντικειμενικά και δεν είναι καλλιστεία.
Χρησιμοποίησα το παράδειγμα για να μιλήσω για την εσωστρέφειά μας και το οτι κάποια στιγμή αυτά πληρώνονται και τα αποτελέσματα φαίνονται ακόμα και μέσα απο μια τέτοια ατυχή διαδικασία.

ανεστης είπε...

@ patsiouri
Το έμαθα και ενπυπωσιάστηκα! Η Ικαρία είναι πάντα απρόβλεπτη...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

H Aκρόπολη πενθεί τη μαύρη μοίρα της να την διαχειρίζονται οι νεο-Έλληνες!