15/1/08

Τα τέσσερα μέχρι τώρα συμπεράσματα της «Ζαχοπουλιάδας»

1
Η εξουσία δεν είναι η μόνη που γεννά διαφθορά.
Η διαφθορά γεννιέται και από «θεμα-τοφύλακες» του λαϊκισμού που μας κοιμίζουν με Τόκους και ξώβυζες ενώ συναλλάσσονται ανέτως με την κυβένρηση, το ΣΔΟΕ και πλουτίζουν με θεμ-ιτούς και α-θέμ-ιτους τρόπους. Η διαφθορά της εξουσίας όμως είναι αυτή που μας αφορά γιατί αφορά τους «εκλεγμένους» για τη διακυβέρνηση του τόπου, αυτούς που οφείλουν να διαμορφώνουν ήθη στην κοινωνία (καλά ένα αστείο είπαμε)...

Η συναλλαγή με τα DVD έγινε σαφώς σε χρόνο πρωθύστερο από αυτόν της απόπειρας αυτοκτονίας. Άρα η πολιτική εξουσία μπήκε σε συναλλαγή με το Μέσο, παραχώρησε ανταλλάγματα προκειμένου να θαφτεί ένα θέμα που αγγίζει το ίδιο το σπίτι του Πρωθυπουργού.

2
Ο Ζαχόπουλος όπως και διάφοροι άλλοι που κατά καιρούς διορίστηκαν σε θέσεις-κλειδιά που παράγουν πολλά λεφτά, ανήκουν σε ένα ευρύτερο κύκλο επαφών της Νατάσσας Καραμανλή που «τη βοήθησαν» σε σπουδές, διδακτορικά κλπ. Ας μη σφυρίζει λοιπόν αδιάφορα ο Κώστας, δικές του επιλογές ήταν όλο αυτό το συνάφι. Δεν μπορεί πλέον να υποκρίνεται τον τουρίστα.

3
Θα καταναλώσουμε τόση Ζαχοπουλιάδα όση είναι απαραίτητη για να ξεχαστεί το θέμα, όπως έγινε και με τις υποκλοπές, τη Vodafone και την (ολοκληρωμένη εκεί) αυτοκτονία. Είναι θέμα χρόνου και η κυβέρνηση το ξέρει. Ήδη η συζήτηση άλλαξε θέμα. Το μόνο που έχει να κάνει ο Καραμανλής είναι να περιμένει.

4
Με κάποιο τρόπο, δεν ξέρω πως, πρέπει να ξυπνήσουμε.
Πρέπει να μπορούμε με κάποιο τρόπο να ελέγχουμε το σύστημα εξουσίας. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε δυνατό. Ούτε με τα υπάρχοντα Μέσα, τους δημοσιογράφους (που ασκούν δημοσιογραφία δελτίων τύπου και συσχετισμών), ούτε με τους φορείς, ούτε με τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να προηγηθούν απόπειρες ή κανονικές αυτοκτονίες και φυλακίσεις για να μάθουμε το σύστημα εξουσίας που λειτουργούσε στο ΥΠΠΟ, να μάθουμε για τους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων, για τις παροχές κονδυλίων του ΟΠΑΠ. Δεν είναι δυνατόν κάτω από τη μύτη μας και με πολίτευμα την κοινοβουλευτική δημοκρατία ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΙΔΗΣΗ για το τι γίνεται στα υπουργεία, στην κυβέρνηση.
Η αδιαφάνεια από τη μία και η δική μας αδιαφορία από την άλλη, είναι αυτά που δεν θα φέρουν ποτέ κανενός είδους διαφάνεια, που θα παράγουν συνεχώς σκάνδαλα. Και ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να εισηγηθεί (αν όχι να επιβάλει) ένα σαφές και ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιου ελέγχου, είναι εκ των προτέρων ένοχο για σκοπούμενη διαφθορά, όσες εξαγγελίες και να κάνει, όσες φούσκες και να ξεστομίσει για διαφάνειες, σεμνότητες και ταπεινότητες.
Κι εμείς είμαστε άξιοι της μοίρας μας που συντηρούμε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα χωρίς να το εποπτεύουμε.


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην την ψαχνετε αλλο.Μια ειναι η αληθεια.Μπορειτε να τη δειτε στο μπλογκ μου:
http://anisixos.blogspot.com/2008/01/blog-post_12.html

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Κουραγιο...Θα πεθανει ο Χριστοδουλος και θα ανοιξει το εκκλησιαστικο....

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητσοτάκαρος τό'χε πει: για τα μεγάλα, σε δέκα χρόνια όλα ξεχνιούνται. Σιγά μην ασχοληθούμε για πάνω από ένα τέρμινο με τη Ζαχοπουλιάδα και τη λοιπή σαπίλα. Και, σιγά μη ξυπνήσουμε. Το έγραψα και επιμένω σε αυτό: ο πάτος είναι η μόνη μας μοίρα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πόσο συμφωνούμε δε φαντάζεσαι. Η διαπλοκή είναι λοφάνερη πια ακόμα και για τους υπερασπιστές της "δημοκρατίας". Αυτό που λέμε εδώ και χρόνια, τώρα απλά το παραδέχονται απροκάλυπτα. Ο ίδιος ο Μάκης μίλησε για βουλευτή, τα στοιχεία δείχνουν χρήματα που καταβάλλονται από πολιτικούς και πάει λεγοντας.

ανεστης είπε...

@khlysty
Είμαστε ικανοί να ανατρέψουμε τους φυσικούς νόμου, να πάμε πιο κάτω κι απ’ τον πάτο.

ανεστης είπε...

@δείμο
Μετά από όσες αναλύσεις έκανες για τη δημοκρατία δες αν χωράει κι αυτό κάπου: Η δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλέβεις. Οι δικτατορίες αναπτύσσουν συσπειρωτικές τάσεις στους πολίτες, προκαλούν αντιδράσεις και πολιτική συνείδηση. Ενώ στην κοινοβουλευτική και «ισχυρή» δημοκρατία ο κόσμος είναι ελεύθερος να μην ασχολείται, να αφήσει σε «καλά χέρια» τη διακυβέρνησή του, να ψηφίζει δηλαδή μια φορά στα τέσσερα χρόνια και να νομίζει οτι ξεμπέρδεψε.
Οπότε αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε κάθε λογής λαμόγιο.

patsiouri είπε...

Aφύ ο Κωστάκης είναι η ηθική μυγοσκοτώστρα βρέ! Χο χο χο!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Η Κατεύθυνση της δημόσιας γνώμης και γνώσης γίνεται μόνον από την κρυφή εξουσία την Δημιοσιογραφία.
Απλά εδώ κουνηθήκανε λίγο γιατί υπήρξε μιά απόπειρα αυτοκτονίας ,αλλά τώρα που ανελαβε την υπόθεση η άμεμτος διακαιοσύνη και οι ανακριτές, μην ανησυχείτε, όλα οδέυουν προς την λήθη . Θα ξαναθυμηθούν κάποιοι το θέμα μετά από δέκα τερμινα και βάλε. Και θασ πούμε τότε "θυμάσαι τι έγινε τότε!!?"

Αλήθεια με τους βιαστές και βασανιστές των μικρών παιδιών τι έγινε.
Α!! οκ οι δικαιοσύνη επιλαμβάνεται!!
Ναι !! αλλά τα παιδάκια ξέρεις κανείς τι γίνανε?

Ρε δημοσιογράφοι!!! που είναι ρε , ? ψάξτε να τα βρήτε, λίγο να απαλύνετε τον πόνο. Λίγη βοήθεια !!

ανεστης είπε...

@Sakis
Δεν νομίζω οτι είναι απαραίτητο να αναθέτουμε στους δημοσιογράφους το καθήκον να θυμούνται αντί για εμάς.
Κι εν πάσει περιπτώσει είναι διαφορετικό ένα ποινικό αδίκημα και διαφορετικό όταν έχεις απαναλαμβανόμενα περιστατικά διαφθοράς του πολιτικού σκηνικού.

Το μόνο που χρειάζεται απο τον "κόσμο" όταν πάει να ψηφίσει, όταν πρέπει να πάρει αποφάσεις, είναι μια "ανάλυση" που μπορεί να κάνει και ένα παιδί δημοτικού.
Γιατί δεν την κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Για να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στα Υπουργεία πρέπει επιτέλους να γίνουν Bloggers οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ξύνονται που ξύνονται όλη μέρα, ας το ξύνουν ηλεκτρονικά.

Τώρα, όσον αφορά την ανάλυση προ της ψήφου, μήπως πρέπει τελικά να περνάμε από ένα τεστ IQ πριν πάρουμε εκλογικό βιβλιάριο;

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

espoir
καλό το περί Δημ υπαλλήλων bloggers.
Θα έπεφτε πολύ γέλιο

ανεστης είπε...

@ espoir / sakis
Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! Αν μέσα απο μια τυχαία απόπειρα βγήκε τόσο σκατό για ένα υπουργείο, φανταστείτε αναλογικά το τι γίνεται σε τόσα υπουργεία/υπηρεσίες/εφημερίδες κλπ κλπ...