17/5/07

Ανάξιοι της ακτογραμμής μας

Θα περίμενε κανείς πως σε μια πόλη πνιγμένη στο μπετόν όπως η Αθήνα, η ανάγκη για ελεύθερους χώρους θα μετουσιώνονταν σε πίεση για αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, για να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής.

Και όταν λέμε «αξιοποίηση», δεν εννοούμε «οικονομική» όπως προφανώς έχουμε μονοδιάστατα στο μυαλό μας. Εννοούμε χρήση των χώρων από τους πολίτες, εννοούμε αναψυχή. Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίζουμε τις έννοιες σε μια χώρα
Όπου ότι δεν φέρνει συναλλαγή, δεν μπορεί να διεκδικήσει προσοχή, φροντίδα, οικονομική στήριξη. Για τους λόγους αυτούς μαραζώνουν και αργοπεθαίνουν ο εθνικός κήπος και το πεδίο του Άρεως. Οι δύο μοναδικοί χώροι πράσινου σε μια αξιοθρήνητη πόλη.
Έχει ειπωθεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, ότι όταν έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες η Βαρκελώνη, πόλη που είχε γυρισμένη την πλάτη στη θάλασσα, αξιοποίησε την παραλιακή της ζώνη που κάποτε ήταν γεμάτη από παλιά εργοστάσια . Μετά τους αγώνες, η προσωπικότητα της πόλης άλλαξε, με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους αλλά και παραλίες για μπάνιο, με άμμο που μεταφέρθηκε για να διαμορφωθεί πλαζ εκεί που δεν υπήρχε. Σήμερα η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από ανθρώπους που χαίρονται την πόλη τους με θέα τη θάλασσα.

Εμείς για άλλη μια φορά είμαστε καταδικασμένοι να αναζητάμε το αυτονόητο. Όλη η παραλιακή είναι είτε νταμάρι, είτε εργοτάξιο χωματουργικών, είτε χώρος απόθεσης μπάζων και σκουπιδιών, είτε στην καλύτερη περίπτωση απλά αναξιοποίητη. Σα να μην υπήρχε θάλασσα, σα να μη μας αφορά το κοίταγμα της θάλασσας.

Κι όπως πάντα υπάρχουν μόνο δύο χρώματα, μόνο δύο πλευρές. Η περίφραξη, ο δεσμευμένος χώρος από κτίρια και μπουζουξίδικα κρυφού και ανεξερεύνητου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μπλεγμένου σε εκατοντάδες πολυνομίες και φορείς που απλώς κάνουν ανετότερη την ασυδοσία από τη μία, οι κραυγές για εξορία των κέντρων διασκέδασης από την άλλη.

Οι πολίτες των περιοχών, με το δίκιο τους θέλουν να ανοίξει η πρόσβαση προς την ακτή. Οι Δήμοι ανταποκρινόμενοι στη θέληση των δημοτών φωνάζουν για να πάρουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα σχέδιο για το τι μπορούν και πρέπει να κάνουν αν αυτές τους εκχωρηθούν. Φωνάζει ο δήμαρχος Καλλιθέας και κατονομάζει «ιδιωτικά συμφέροντα» (βλέπε «κερδοσκοπία») που μάλλον είναι χειρότερα στην κοινή αντίληψη από τα «δημόσια συμφέροντα» (βλέπε «ρεμούλες») που όμως δεν έχει καμία σχέση με τον ομόηχο τίτλο «δημόσιο συμφέρον» (βλέπε «ποιότητα ζωής»).
Φτάσαμε να ακούμε "παραλιακή" και ο συνειρμός να είναι νονοί της νύχτας, μπράβοι, εκκλησιαστικές περιουσίες και πανάκριβο μπάνιο σε μολυσμένα νερά.

Που είναι ο κοινός νους; Η απλή λογική; Πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσεις την ελεύθερη πρόσβαση και ταυτόχρονα να υπάρχουν και μαρίνες, και κέντρα διασκέδασης και μπαρ και λουνα-πάρκ και παιδικές χαρές και χώροι άθλησης και χώροι για τέχνη και συναυλίες σε ένα λογικό ποσοστό το καθένα; Πόσο δύσκολο είναι να αναλάβει ένας φορέας να βάλει μια τάξη και να αναλάβει αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο να γίνει πραγματικότητα; Να χρηματοδοτηθούν δηλαδή οι δωρεάν χρήσεις από τις επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, να βοηθηθεί η συντήρηση από εμπορικά έσοδα.

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει ένας διαδημοτικός φορέας που να αναλαμβάνει να συντονίσει ένα τέτοιο έργο; Πόσο δύσκολο είναι το αρμόδιο υπουργείο χωροταξίας να επιβάλλει συγκεκριμένες χρήσεις και προδιαγραφές στους αρμόδιους δήμους; Πόσο δύσκολο είναι να απαλλοτριωθούν οι ιδιοκτησίες που εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία; Απερίγραπτες καταστάσεις σε μια χώρα που αποδεικνύεται ανάξια των δεκαπέντε χιλιάδων χιλιομέτρων ακτογραμμής.

Πόσο ακόμα κύριοι υπουργοί, κύριοι δήμαρχοι θα ψάχνουμε να βρούμε την ουρά μας τρέχοντας γύρω από το δέντρο; Και πόσο ακόμα εμείς θα συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι ο μόνος ελεύθερος χώρος είναι η καφετέρια;

Τα Μαραμένα Σύκα αποδεικνύουν εδώ ότι το φαινόμενο είναι πανελλήνιο

Σημ: Οι φωτογραφίες είναι δανεισμένες από το πολύ καλό site, airphotos.gr

15 σχόλια:

kelly alamanou είπε...

Aσ έβλεπα ένα τέτοιο κείμενο πρωτοσέλιδο εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας και τι στο κόσμο!!!

ανεστης είπε...

Κάποτε ο Δήμου είχε πει ότι "οι Έλληνες θεωρούν ότι δεν είναι άξιοι του τόπου που κατοικούν και γι αυτό κάνουν ότι μπορούν για να τον φέρουν στο επίπεδό τους".
Μεγάλη κουβεντα!

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Ανέστη δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Για μένα όλη η ακτογραμμή θα έπρεπε να γεμίσει από τσιμέντο. Το τσιμέντο είναι ένα παρεξηγημένο υλικό. Στην πραγματικότητα είναι πολύ φιλικό στο περιβάλλον. Π.χ. αν όλες οι ακτές μας είχαν τσιμέντο κανένας "ελληνάρας" δεν θα πατούσε σ'αυτές. Επομένως δεν θα υπήρχε και καθόλου ρύπανση. Εξελικτικά δε, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα είδη χλωρίδας και πανίδας, π.χ. τσιμεντόδεντρα ή τσιμεντόγλαροι κτλ. Το συγκεκριμένο project θα μπορούσε να μας κάνει διεθνώς γνωστούς τόσο επιστημονικά όσο και τουριστικά, π.χ. τσιμεντοτουρισμός, η εναλλακτική πρόταση στους χαζοευρωπαίους που μερικοί απο αυτούς επιμένουν να έχουν ανθρώπινες πόλεις.

Υ.Γ. Το επόμενο βήμα: ο βομβαρδισμός όλης της Αττικής ματομική βόμβα για να καθαρίσει και το τελευταίο ίχνος χλωροφύλλης.

ανεστης είπε...

Αυτό δεν το είχε σκεφτεί. Προχωρημένος!

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Εμ, αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. Θέλουμε νέα μυαλά με "μηδενική ανοχή" στο κατεστημένο (=πράσινο).
:)

zouri1 είπε...

kati πρεπει να γινει.Τοσα χιλιομετρα παραλια,και ειμαστε εκτος.τα συμφεροντα ειναι πολλα,και δεν πιστευω οτι δεν ειναι μπλεγμενοι ολοι.

.liketobite είπε...

Ακριβώς έτσι είναι. Είναι τόσες οι προεκτάσεις δολοπλοκίας που είναι αδύνατον να ξετυλίξεις το κουβάρι. Μήπως θυμάστε το καβγά Σουφλιά -Μπακογιάννη (επί δημαρχίας της) για το αν θα γίνει το Ελληνικό Μητροπολιτικό πάρκο; Μήπως ξέρει κανείς τι απέγινε το σχέδιο ανάπλασης του Πεδίου Άρεως το οποίο υποτίθεται θα είχε υλοποιηθεί εντός του 2007; Ούτε τσάπα δεν έχουν πιάσει ακόμα. Και μια ρητορική ερώτηση που τη θέτω σαν απορία. Εάν οι ακτογραμμές έχουν ελεύθερη πρόσβαση όπως ορίζει το σύνταγμα για τον αιγιαλό, τότε πως είναι δυνατόν το ίδιο το κράτος να εκμεταλεύεται εμπορικά τόσα χιλιόμετρα παραλιών με τη μορφή πλαζ (ΕΟΤ); Δεν είναι αντισυνταγματικό; Αλλά αν τελικά η ίδια η πολιτεία δίνει αυτά τα παραδείγματα τότε τι να περιμένουμε απ'τον κάθε άρπαγα;

Ανώνυμος είπε...

"οι Έλληνες θεωρούν ότι δεν είναι άξιοι του τόπου που κατοικούν και γι αυτό κάνουν ότι μπορούν για να τον φέρουν στο επίπεδό τους".

Respect @ Dimou

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Σωστός ο επιστήμονας. Να συμπληρώσω και την ιδέα με το χύσιμο όλων των βοθρολυμμάτων στη θάλασσα ώστε να μην δένουν και τα κότερά τους οι πλούσιοι!

ανεστης είπε...

LikeToBite
Οι εγκαταστάσεις του ΕΟΤ υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν facilities σε χαμηλές τιμές. Στην ουσία όμως και πάλι το γεγονός ότι είναι περιφραγμένες αντιβαίνουν τα άρθρα του συντάγματος. Θα έπρεπε να είναι δωρεάν και χωρίς περίφραξη ο χώρος και να χρεώνονται μόνο οι υπηρεσίες. Αλλά το κουτοπόνηρο κράτος σκέφτηκε (με μπακάλικη λογική), το μεγάλο κόστος των logistics οπότε για να μην έχουν μεταφορές και φθορές, μάντρωσαν ότι έχτισαν.
Οπότε με χαμηλό εισιτήριο μπορείς να παραβιάζεις το σύνταγμα. Άντε τώρα να πεις τίποτα στο Lagonisi resort!

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια χάλια παντού σχεδόν αλλά είναι φριχτό στην Ατική όπου ζει η μισή Ελλάδα η θάλασσα να είναι ρπονόμιο των λίγων.

Ανώνυμος είπε...

@απειρωτας
Φίλε φαίνεται δεν έχεις δει ότι όπου (μα όπου) κι αν δένουν τα κότερά τους αδειάζουν τα ίδια τους τα λύματα και μετά πάνε στο (παρα)διπλανό παρθένο λιμανάκι για να κολυμπήσουν...
Στις θάλασσες κι αν υπάρχει ασυδοσία...
Τι είπες; Λιμενικό; Α, χα χα χα
Ξέρω κι ένα καλό με τον Τοτό...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και ξέρεις κάτι, δεν ισχύουν μόνο στα μπάνια του λαού. Ισχύουν σε κάθε βήμα. Κάθε επιχειρηματιας έχει και το δικό του τσαμπουκαλίκι για να επιβάλλει -ακόμα και με απειλή ανθρωπίνων ζωών- τα οικονομικά του συμφέροντα.

elafini είπε...

δυστυχώς το χάλι αυτό επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, όπως λέει ο αγαπητός δείμος..θα έπρεπε να μποϋκοτάρουμε τελείως τις επιχειρήσεις αυτές..αλλα΄βλέπουμε τι γίνεται κάθε σαββατοκύριακο..έπιασαν και νωρίς οι ζέστες..τι να κάνει ο κόσμος..ένα είνια σίγουρο πάντως..το "κράτος" ως συνήθως δεν θα κάνει τίποτα

ανεστης είπε...

Πως να πιάσουν τα μπουκοτάζ σε μια νεόπλουτη χώρα που θεωρεί ότι το να πληρώνεις 10€ τον καφέ είναι σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης;