14/5/07

Αμνιοκέντηση - Πάνια : 0 -1

Το να γελάσεις κάποια στιγμή με ένα κακόγουστο καλαμπούρι είναι ανθρώπινο και αυτόματο.
Όταν όμως το καλαμπούρι επαναλαμβάνεται, κι εσύ είσαι ακόμα μπροστά στην οθόνη να γελάς, να διασκεδάζεις με καθυστερημένους ή λειψούς κακομοίρηδες που εμφανίζονται σαν εκθέματα σε freak show πρέπει να αρχίζεις να αναρωτιέσαι για τη δική σου ψυχική υγεία.

Ο πανέξυπνος έμπορας καλά κάνει βέβαια, αυτό έχει αυτό πουλάει, μέχρι που μπορεί και να ντύσει με ένα κάποιο ιδεολόγημα αυτό το προϊόν του. Μπορεί δηλασή να μιλήσει για "γνήσιους λαικούς τύπους" και λοιπές αηδίες. Αλλά η αλήθεια είναι οτι όταν κάποιος δεν είναι ικανός να δημιουργήσει, να παράγει νέες ιδέες, φτάνει εκεί που οι άλλοι δεν πάνε γιατί εμποδίζονται απο ηθικούς φραγμούς.
Φτάσαμε λοιπόν να διασκεδάζουμε με τους τρελλούς του χωριού.

Αλλά πόσες επιτέλους εκπομπές μπορεί να γεμίσει αυτό το πράμα;
Πόσο μόδα μπορεί να γίνει αυτή η κατάντια από τις εκπομπές που επαναλαμβάνουν την κάθε μαλακία που θα αλιευθεί από την τηλεόραση; Από τα «Όλα» και τα «Τιβιτικγλόν» και τα Star.

Κι όμως, τα πάντα αλέθονται στην ιδιωτική κερδοσκοπική τηλεόραση που έχει βολευτεί με τα έσοδα των διαφημίσεων που με τη σειρά τους πασχίζουν να πουλήσουν τα τζοβαϊρικά τους σ’ εσένα που κάθεσαι και χασκογελάς με την κακομοιριά των νεόκοπων αστεριών (με τον "αυτοσαρκασμό" που όμως τους έχει υποβληθεί) και περιμένεις να δικαιωθούν οι δύο χαμένες ώρες από τη ζωή σου.

Έχετε δει τους πιτσιρικάδες που παραληρούν στην εκπομπή της Πάνια; Φαίνεται στο βλέμμα τους ότι το IQ τους είναι με το ζόρι ένα κλίκ πάνω απο αυτό του ινδάλματος με το οποίο "κάνουν πλάκα". Μας κατέκλυσε το τηλεοπτικό φαστ-φουντ και όσοι δεν πρόλαβαν να κλείσουν το δέκτη τους μετατρέπονται σε εγκεφαλικά παχύσαρκους.



Έτσι λοιπόν οι υπεύθυνοι προγράμματος, πουλάνε αυτό που πιστεύουν ότι είμαστε ικανοί να κατανοήσουμε. Θεωρεί ότι εμείς θα γελάσουμε με τον κάθε Κατέλη περισσότερο από ότι με το Life Of Brian των Monty Pythons.


Δεν είναι δουλειά της ιδιωτικής τηλεόρασης η αναβάθμιση της δικής μας αντιληπτικής ικανότητας. Ή μάλλον δεν είναι δουλειά που να φέρνει λεφτά. Αν τα έφερνε θα το έκαναν, να μην έχετε καμία αμφιβολία. Για κάποιο λόγο, αυτοί που αποφασίζουν για το πού θα τοποθετήσουν τη διαφήμισή τους αξιολογούν τα νούμερα, τις θεαματικότητες και όχι το περιεχόμενο ή το ποιοτικό περιβάλλον. Γιατί οι τηλεθεατές που απορρίπτουν τη φτήνια, συνήθως δεν θεωρούνται κρίσιμη αγοραστική μάζα για τις περισσότερες κατηγορίες προιόντων. Γιατί προφανώς «είναι σκεπτόμενοι» (που μάλλον σε απλοϊκή μετάφραση σημαίνει ότι δεν τσιμπάνε). Και συρρέουν οι διαφημίσεις, σα σκατόμυγες σε βόθρο.

Και όσο επιβραβεύεται με έσοδα η φτήνια, τόσο περισσότεροι είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν το μοντέλο. Τόσο τα κανάλια, οι δισκογραφικές εταιρίες, αναζητούν τη δική τους Πάνια, το δικό τους Παρασκευά.
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι αυτό που μας κάνει και γελάμε, είναι πωλήσεις πακέτων CD με τιμολόγια logistics και ringtones; Τζίρος τρελλός!

Και τέλος, δεν ξερω αν είναι κριτήριο αλλά δεν μπόρεσα να σκεφτώ μια πολιτισμένη χώρα όπου θα μπορύσε να επαναληφθεί αυτό το "τηλεοπτικό φαινόμενο".

34 σχόλια:

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

Το βλέπει ο μικρός, ο οποίος βλέπει και τα ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ με το ίδιο ενδιαφέρον.

Στην αρχή αντέδρασα άσχημα κλείνοντας την τηλεόραση αλλά μετά τα έφερνε σπίτι στο κινητό του, που του τα περνούσαν οι φίλοι του από το σχολείο.

Στο τέλος έκατσα και είδα και εγώ για να δω τι είναι αυτό που τον τραβάει.

Ξεχώρισα δυο κατηγορίες, στην πρώτη φαινόντουσαν ότι είχαν σώας τας φρένας (Τσίλα, ένας με ένα πριόνι , ο βας βας) η άλλη κατηγορία έδειχναν άτομα με νοητική υστέρηση (όχι χαμηλό IQ). Στην πρώτη κατηγορία δεν θα αναφερθώ, μεγάλοι άνθρωποι είναι πρέπει να ζήσουν ...καλά κάνουν, για την δεύτερη κατηγορία δεν έβγαλα νόημα, άσε που με έπιασε θλίψη.

Όταν καθίσαμε να το συζητήσουμε μου απάντησε:

«Χαβαλέ κάνουμε...»

Τελικά είναι μια μόδα που θα περάσει όπως όλες οι άλλες?

Έψαξα να δω το "δίκαιο" της δικής μου ηθικής τι λέει. Έλαβα στα υπόψη και το παράδειγμα του Ταμπάκη ο οποίος εθεαθεί σε πανηγύρι να πουλάει παντόφλες για να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαί. Με την Ανίτα ίσως να έμενε σε κάποιο ξενοδοχείο, στο πανηγύρι κοιμόταν σε ένα αντίσκηνο.
Πάλι εκμετάλλευση.

Άραγε στο τσίρκο των "τεράτων" αυτοί που αποτελούσαν τα εκθέματα μήπως στην τελική είχαν βρει ένα "σπίτι" και ένα είδος αξιοπρεπούς διαβίωσης στον κόσμο που βρέθηκαν να διαφέρουν?

Το κοινωνικό κράτος κλείνει τα μάτια και κωφεύει.
Οι οργανώσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες γιατί σιωπούν?

Τι γίνεται? Τίποτα δεν γίνεται…

Σε κάποια χρόνια ούτε θα το θυμόμαστε, καθώς ο χρόνος θα έχει ρίξει την ταφόπλακα του στο συγκεκριμένο cluster της βιολογικής μας μνήμης.

Και το μόνο που θα έχει μείνει είναι ο χλευασμός που θα δέχονται αυτά τα άτομα από τους "υγιείς" εκτός και αν και αυτοί αποκτήσουν κάποιον "διαφορετικό" στην ίδια τους την οικογένεια ....


"Κι είπε ποτέ σου μην τους πεις
τι άσχημοι που μοιάζουν,
αυτοί που σε σιχαίνονται
μα στέκουν και κοιτάζουν."


Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθώ να αποσπώ όσο μπορώ το μικρό από το να μη τα βλέπει αλλά και πάλι είπαμε... υπάρχουν και τα video των κινητών...

:(

ανεστης είπε...

Δε με απασχολούν οι καλλιτέχνες του ζετέμ εδώ, με απασχολεί ο αποδέκτης.

Φοβάμαι ότι τα παιδιά που εκτίθενται σ' αυτή την Καρβέλεια αισθητική θα πάθουν ζημιά. Εκτος κι αν έχουν "έρμα". Αν δηλαδή έχουν ένα σημείο αναφοράς που να τα βοηθήσει να ξεχωρίσουν την πλάκα απο την τέχνη ή έστω την απλή ψυχαγωγία, κανένα πρόβλημα.
Φοβάμαι όμως οτι αυτό το πράμα μπαίνει στο dna τους.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο καταθέτω προσωπική εμπειρία.
Έζησα για μερικά χρόνια έξω (Ευρώπη) και ποτέ (μα ποτέ) δεν είδα παρόμοιο χάλι. Πουθενά δεν είδα "ειδήσεις" τύπου Star, αν και εκπομπές reality με την γνωστή αμερικάνικου τύπου μαλακία υπήρχαν αρκετές. Πουθενά δεν είδα τέτοιο τηλεοπτικό φαινόμενο. Αλλά δεν νομίζω ότι το φαινόμενο είναι τηλεοπτικό και μόνο. Είναι νομίζω κοινωνικό. Ο χαβαλές από διάλειμμα της καθημερινότητας έγινε τρόπος ζωής και η βλακεία μας έχει κατακλύσει. Δες πχ την διαφήμιση της ΤΙΜ με αυτή την ηλίθια φάτσα του βλαμμένου που έλεγε:"μπορώ να έχω ....κτλ". Ναι ρε καημένο, μπορείς, απαλάσεσαι λόγω βλεκείας! Δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά νομίζω ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση πουλάει πολύ γιατί περνάει ωραία το μύνημα: είσαι βλάκας και μέτριος; Δεν πειράζει, είμαστε πολλόι, συνέχισε έτσι.
@ΣΒΕΤΛΑΝΑ: Έχεις δίκιο, τι μπορεί να κάνει κανείς; Και να την κλείσεις την τηλεόραση τα παιδιά θα βρουν τρόπους να δουν και να μάθουν από φίλους κτλ. Γι'αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς οι ενίληκες να αλλάξουμε πρώτα τρόπο σκέψης. Αν εμείς καταλάβουμε πόσο καταστροφικό είναι να περνάμε το μήνυμα του χαβαλέ στα παιδιά μας, κάτι θα βγει.

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

ανεστης said...
Δε με απασχολούν οι καλλιτέχνες του ζετέμ εδώ, με απασχολεί ο αποδέκτης.


Εμένα με απασχολεί και πάρα πολύ...από εκεί ξεκινάει το κακό αν το χτυπήσουμε στη ρίζα του δεν θα υπάρχουν αποδέκτες.

@επιστήμονας: έπεσα στη περίπτωση να έχει μπει ο μικρός στην εφηβεία και πρέπει να μαλλιάζει η γλώσσα μου κάθε φορά. Είμαστε στη φάση της "κόντρας" για την "κόντρα" το χειρότερο που μπορώ να κάνω είναι να του επιβάλω να μη τα βλέπει, έστω και αν έχω σωστά επιχειρήματα.

Προσπαθώ να του περνάω μυνήματα με πλάγιους τρόπους ώστε να αποφασίζει μόνος του για το σωστό.

Αλλά θέλει πολύ κόπο... άλλοτε τα καταφέρνω άλλοτε όχι.

:(

kelly alamanou είπε...

Το έχω καπου ξαναγράψει,νομίζω έχουμε πιάσει τέτοιο πάτο που δεν μπορεί η αντίστροφη πορεία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν με νοιάζει για το κοινό.Ας κλείσει το κουτί να μην τα βλέπει.Αυτό έκανα εγώ.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Πάντως έχουν μεγάλη ευθύνη τα ιδιωτικά κανάλια απέναντί μας διότι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες. Συχνότητες που το κράτος, δηλαδή όλοι μας, τους παραχωρήσαμε. Άρα στην προκειμένη περίπτωση των καναλιών δεν ισχύει το "με τον παρά μου κουμαντάρω την κυρά μου" (το είπα πιο κόσμια γιατί παραφέρθηκα τις προάλλες και είχες δίκιο για την παρατήρησή σου)

ανεστης είπε...

@σβετλάνα
είπες: "Εμένα με απασχολεί και πάρα πολύ...από εκεί ξεκινάει το κακό αν το χτυπήσουμε στη ρίζα του δεν θα υπάρχουν αποδέκτες". Προφανώς εννοείς την Πάνια. Γιατί ο μόνος τρόπος για να χτυπησεις το κακό στη ρίζα του σε ότι αφορά τους "καλλιτέχνες" είναι να τους ρίξεις στον Καιάδα!
Με την Πάνια λοιόν θα πρέπει να ασχοληθεί το ΡΤ Συμβούλιο και οι -ανύπαρκτοι- θεσμοί.
Στο μικρό ότι και να πεις θα ηθικολογήσεις οπότε θα είσαι άκυρη. Οπότε βγες απο αριστερά και μίλα για κηδεμονία αισθητικής απο το σύστημα. Μάλλον θα σε ακούσει.

@Ροδούλα
Ποιά είναι η αντίστροφη πορεία;
Βλέπεις να γίνονται βήματα για να γίνει πιο προσιτό το πολιτιστικό "προιόν"; Η θα γυρίσει όλος ο κόσμος στο Χατζηδάκι; Φοβάμαι ότι αυτά είναι projects δεκαετιών.

@Σύκα
Με αυτό το κοινό συναλλάσεσαι κάθε μέρα. Ακόμα και αν εσύ κλείσεις την TV ο περίγυρός σου ο ίδιος είναι. Εμένα νομίζεις με απασχολεί επειδή τα βλέπω;

@ Απειρωτας
Είσαι στην καρδιά του προβλήματος. Αλλά οχι μόνο για την Πάνια. Για όλο το ρπάμα που λέγεται "κανόνες και δεοντολογία". Το ΕΣΠ είναι ανεπαρκέστατο

Unknown είπε...

Έχω ξεπεράσει το στάδιο της λύπησης για τον κάτμαν και τους λοιπούς του je t' aime και αυτό γιατί ότι έχουν περισσότερα οφέλη από το να έκαναν κάτι άλλο. Αφήστε που δείχνουν να το χαίρονται όσο και οι τηλεθεατές.

Καταρχάς οι πρώτοι που έπρεπε να τους σκεφτούν είναι οι οικογένειές τους. Τις είδατε πουθενά?

Επίσης αυτό που έγραψε η Σβελτάνα για τον Ταμπάκη που πωλούσε πραμάτια σε πανηγύρια ισχύει κάτι παρόμοιο και για τον κατμαν. Είχε πει ότι χρειαζόνταν 16.000ευρώ για εγχείρηση του πατέρα του ακι ότι αν δεν υπήρχε η Αννίτα να τον βάλει να τραγουδάει δεν θα τα είχε βρει ποτέ.

Σκεφτείτε και το άλλο. Αν δεν ήταν στο je t aime τότε πολύ πιθανό να ήταν σε κανένα ίδρυμα στην καλυτερη περιπτωση ή στο δρόμο στην χειρότερη. Προτιμώ να κάνουν και αυτοί τον χαβαλέ τους και να τα κονομάνε παρά να είναι στον δρόμο και να τα κονομάει η Βανδή και η Βίσση.

Όσο για τον Βας και τον άλλον που λέει το ντονέρ και την γαρδούμπα το κέφι τους κάνουν. Η κατάντια του ελληνικού τραγουδιού δεν συντελέστηκε από αυτούς. Άλλοι είναι υπεύθυνοι.

Όσο για εμάς που τους ακούμε, ας ξεχωρίσουμε τον χαβαλέ και την πλάκα από τα σοβαρά πράγματα. Τότε ανέστη πίστεψέ με δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να διασκεδάζεις με τα τραγουδάκια του je t aime γιατί φίλε μου δεν χρειάζεται να μεγιστοποιούμε τα πάντα. Η ευροβίζιον και το je t aime είναι αυτά που είναι και δεν είναι ούτε Φεστιβαλ τραγουδιού Θεσ/νίκης ούτε Μέγαρο...

ΥΓ Αν η κοινωνία μας ήταν ιδανική, οι νοητικά καθυστεριμενοι του je t aime θα ήταν υπό την προστασία του κράτους, αλλά εφόσον δεν είναι εγώ με χαρά θα αγοράσω το cd τους να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Ερώτηση: παρακαλώ αν κάποιος ξέρει, ας μου δώσει τον ορισμό της αξιοπρέπειας.
Ευχαριστώ...

ανεστης είπε...

@greek history
Η Eurovision με την Πάνια έχουν μια διαφορά. Στην πρώτη σου πουλάνε ένα πανηγύρι, στο δεύτερο πληρώνεις τη μαϊμού που σου κάνει πως χορεύει η Βουγιουκλάκη. Φυσικά καλά περνάει η μαϊμού από το να πρέπει να επιβιώσει ελεύθερη σε μια ζούγκλα ε; Αλλά που είναι οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων; Τώρα αν εγώ βρίσκω αστεία τα μαϊμουδίσματα ή επιλέγω να διασκεδάσω στην πιο πέρα άκρη του πανηγυριού και να ακούσω κλαρίνα, είναι προφανώς θέμα δικό μου και των καταβολών που κουβαλάω. Το θέμα είναι τι επιλογές έχουμε και έξω από το πανηγύρι…

Και επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ, νοήμον κοινό είστε κάντε τον παραλληλισμό.

@Επιστήμονας
Εμάς ρωτάς; Εσύ είσαι ο Επιστήμονας :P

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

:)
Ok, να βοηθήσω τότε. Τι θα ψηφίζατε: Αξιοπρέπεια είναι
1) Να έχω τα προς το ζην = μαμ κακα και νάνι (που και που και ένα τσιφτετελάκι)
2) Να εκπέμπω και να εισπράτω σεβασμό γι'αυτό που είμαι (λέω εγώ τώρα...)
Ευχαριστώ τον Ανέστη για την φιλοξενία του δημοψηφίσματος :D

ανεστης είπε...

Μια και είσαι φυσικός να σου πω ότι κατα την ταπεινή μου γνώμη η αξιοπρέπεια είναι μια πολύ δυναμική έννοια που εξαρτάται κάθε φορά από το "Εγω" (συνετελεστής Ψ)και απο το περιβάλλον (Χ), όπου το ζητούμενο είναι: η επιβίωση; η "αξιοπρεπής επιβίωση" ή η διαβίωση;
Στην περίπτωση του θιάσου της Πάνια, δεν έχω καμμία αμφιβολία οτι είναι όλοι άκρως πανευτυχείς αλλά όπως είπα και στην αρχή το θέμα μου είναι το κοινό και όχι ο θίασος. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει(;) και προσφορά.

.liketobite είπε...

Μια ακόμα ερώτηση: Δεδομένου ότι αυτό το πράμα που λέγεται σόου διαρκεί πολλά χρόνια να υποθέσω ότι όλοι αυτοί που τρέχουν κάθε εβδομάδα στο studio είναι τελικά περισσότεροι από εμάς -υποτίθεται- τους normal; Αν είναι έτσι, τότε πρέπει να συμπεράνουμε πως αυτοί σαν πλειοψηφία είναι το αντιπροσωπευτικότερο είδος της κοινωνίας μας. Αν πάλι κάνω λάθος τότε πρέπει να συμπεράνουμε ότι η κα Πάνια έχει ιδρύσει φιλανθρωπικό ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Προφανώς του έχει νοικιάσει με τη σαιζόν! Όπως και να το σκεφτώ πάντως είναι πραγματικά γελοίο έως και οδυνηρό.
Και επειδή Ανέστιε είχαμε πρόσφατα μια κουβέντα για την ΕΣΥΕΑ να ρωτήσω που είναι τώρα το ΕΡΣ και ποιός ο ρόλος του; Γιατί είχες δίκιο όταν είπες ότι η ΕΣΥΕΑ διορίζεται και εκπροσωπεί αυτούς τους ίδιους. Και εγώ τώρα τι να πώ; Μήπως το ΕΡΣ αντιπροσωπεύει τη Πάνια και ΣΙΑ; Καθ'εικόνα και καθ'ομοίωσην;

ανεστης είπε...

Πλειοψηφία δεν είναι αλλά είναι πολλοί και ανακυκλώνονται!
Το ΕΣΡ είναι διακομματικό(!) και ως εκτούτου κάνει ότι γουστάρει και δεν ελέγχεται απο κανένα. Ενεργεί μόνο όταν υπάρχει κατακραυγή απο τον κόσμο και άρα πολιτικό κόστος για τα κόμματα που το στελεχώνουν.
Πιστεύεις ότι το επίπεδο πολιτισμού μας θα επιτρέψει παρέμβαση εναντίον Πάνια;

Unknown είπε...

Επειδή έξω από τον χορό όλοι φαίνεται ότι ξέρουμε να χορευούμε θα πω μόνο ότι όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Εσείς βλέπετε ένα άνθρωπο που ξεφτιλίζεται εγώ βλέπω έναν άνθρωπο που ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ και την κάνει πολύ καλά.

kelly alamanou είπε...

οχι βλέπω όλο και περισσότερους να σιχαίνονται να δουν τηλεόραση.

ανεστης είπε...

Σαφως και είναι θέμα οπτικής γωνίας για αυτό και επιμένω να το βλέπω απο τη μεριά της αποδοχής ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. Τα έβαλα με το IQ των τηλεθεατών και όχι των πρωταγωνιστών.

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

Καταρχήν (κάτι που παρέλειψα) ο τίτλος δεν είναι αντιπροσωπευτικός η αμνιοκέντηση δεν βοηθάει πάντα. Δυστυχώς μερικοί το αποκτούν αφού γεννηθούν...

Η λέξη καιάδας με έκοψε σαν λεπίδα...
Φάνηκε από την περιγραφή που έδωσα ότι βλέπω αυτά τα άτομα σαν "πρόβλημα"? Αν ναι.. λάθος, μέγα λάθος...

Έχει δουλέψει, συναναστραφεί, ζήσει κάτω από την ίδια στέγη κάποιος από εσάς με άτομο με νοητική υστέρηση?
Έχω δουλέψει με παιδιά με ειδικές ανάγκες, στην δουλειά μου έχω συνάδελφο με νοητική υστέρηση και τυγχάνει να έχουμε στην οικογένεια.

Οι γονείς αυτού του ατόμου το έχουν σε τέτοιο σημείο προστατευμένο που αν φύγουν ούτε ξέρει κανείς που θα βρεθεί. Ενώ είναι αξιολογότατο δεν έχει μάθει να επιβιώνει μόνο του και κανείς δεν αναλαμβάνει με ελαφρά τη καρδία να αναλάβει υπ'ευθύνη του ένα τέτοιο άτομο πέρα από τους γονείς. Σύνηθες άλλωστε είναι να υιοθετήται από τους άμεσα συγγενείς η εύκολη λύση του ιδρύματος.

Εκεί θα είναι καλύτερα από το τσίρκο της TV?

Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου που κανένας από εμάς δεν μπορεί να προσεγγίσει.

Στην ψυχή των "καλλιτεχνών" και εκεί η Ανίτα ίσως να είναι η καλή Μάγισσα που τους βάζει μέσα σε ένα λαμπερό κόσμο.

Δεν τους κατηγορώ, ούτε και την κα Πάνια θα μπω στη λογική να κατηγορήσω. Δεν είναι ΑΥΤΗ το πρόβλημα Ανέστιε. Ούτε ο καιάδας η λύση (για όνομα :( .

Προσωπικά κατηγορώ τους ΦΟΡΕΙΣ που υποτίθεται μεριμνούν για αυτά τα άτομα ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες για να κερδίζουν μόνοι τους το ψωμί τους νιώθοντας χρήσιμοι.

Κατηγορώ τις επιχειρήσεις που αρνούνται να τους εντάξουν στο προσωπικό τους έστω και με επιδότηση.

Κατηγορώ που κανείς δεν προνόησε τον 21' αιώνα να έχουν οργανωθεί εκσυγχρονισμένα (τι είναι αυτό?) κέντρα διαμονής και κοινωνικής ένταξης τέτοιων ατόμων.

Κατηγορώ όλους όσους πιστεύουν ότι ένα τέτοιο "πρόβλημα" λύνεται με το να κλείσουν την τηλεόραση και να ξεχάσουν ότι υπάρχει.

Και κατηγορώ και εμάς γιατί προσβάλεται η αισθητική μας αλλά όχι η ανθρωπιά μας...

:(


υ.γ.1 Θα πήγαινε κανείς εθελοντής να δουλέψει σε κάποιο κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες?
υ.γ.2 Θα τα παίρνατε στην δουλειά σας?

Unknown είπε...

"Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου που κανένας από εμάς δεν μπορεί να προσεγγίσει."

Ακριβώς.

Όπως τα σκεφτόμουν (και δεν μπορούσα να τα γράψω) τα έγραψες σβετλάνα. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου ,ναι, έχω στην οικογένεια άτομο με νοητική υστέριση και έχω μια μικρή εμπειρία. Δεν θα σχολιάσω άλλο, απλά συμφωνώ με το τελευταίο σου σχόλιο 100%.

Καλησπέρες...

kelly alamanou είπε...

H ανθρωπιά και η ευαισθησία προβάλλονται σίγουρα με τα ''σόου''της Πάνια που δεν βοηθούν, χλευάζουν.Τον άρτον και θεάματα των Ρωμαίων το θυμόσαστε απο το Λυκειο;Εκεί στο κολοσσαίο που έριχναν τους χριστιανούς να τους φάνε τα λιοντάρια και το πλήθος αλλάλαζε και χειροκροτούσε.
Ε τηρουμένων των αναλογιών αυτό μου θυμίζει το πλατό της Πάνια.
Οι κρατικές ευθύνες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και η παδεία μας σε σχέση με αυτά δεν το συζητώ υστερεί κατά πολύ των υπόλοιπων ευρωπαίων. ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ..

ανεστης είπε...

Βρε Σβετλάνα μου
Νομίζω πως μερικές φορές είναι πού είναι δύσκολο το θέμα, παίρνουμε κι εμείς μια παράμετρο και πάμε, πάμε… μέχρι που να χαθεί το νόημα.
Πολύτιμα βέβαια τα σχόλιά σας, υπερ-πολύτιμα και μάλιστα τα κάνω σημαία μου!
Αλλά άλλο το να εντάσσεις στην κοινωνία, και άλλο να αφήνεις να παράγεται θέαμα.
1. Οι πρωταγωνιστές της Πάνια δεν είναι καθυστερημένοι με την κλινική έννοια του όρου. Είναι μερικοί από αυτούς στο όριο και άλλοι είναι μια χαρά νοητικά, απλά γραφικές φιγούρες προφανώς χαμηλότατης μόρφωσης. Τα έβαλε κανείς με τους νοητικά υστερούντες; Για όνομα του θεού ρε παιδιά. Για πολιτισμό είπα να μιλήσω και πρέπει να ξυπνάω με ενοχές; Οι αναφορές για Καιάδα και ο προσδιορισμός του τίτλου πρέπει να το ΕΞΗΓΗΣΩ ότι έχουν την ειρωνεία της υπερβολής; Τα αυτονόητα ρε γαμώτο;;; Άσε που ο Καιάδας ήταν η ειρωνεία μου στην αναφορά «να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα» που δεν όριζε ποια είναι η ρίζα.
2. Την τελευταία σου αναφορά δεν την κατάλαβα μα την παναγία! Δηλαδή η Πάνια η καλή μάγισσα θα πήγαινε εθελοντής σε κέντρο για ειδικές ανάγκες; Τι αντιπαραβολές είναι τούτες;
3. Για τελευταία φορά: Με ενδιαφέρει το ότι δεν υπάρχει αντίβαρο, πολιτιστικό έρμα και η βάρκα μας γέρνει μονόπαντα, αλλά αν δεν γίνομαι αντιληπτός και από τους διαδικτυακούς κολλητούς μου, να τα παρατήσω τα σχόλια και να παραθέτω αποσπάσματα από ποίηση κι εγώ για ασφάλεια.
Σς φιλώ και σας διαβεβαιώνω ότι είμαι καλός άνθρωπος

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

Ωχ!!!...

Σοβαρά τώρα πες ότι κάνεις πλάκα!

Και πάνω που πήγαινα να σε ευχαριστήσω που κατάφερα να συμμαζέψω τη σκέψη μου για να διαβάσει ο μικρός γιατί αντιδρώ γι' αυτή την εκπομπή εσύ τα παρατάς?

Τι έκανα? Συγνώμη καλέ! Μη φεύγεις! Γύρνα πίσω!


(στάσου μύγδαλα!!!!)

Ανέστιε μου μην αντιδράς έτσι με κάνεις να νιώθω άσχημα που αισθάνομαι το blog σου σαν σπίτι μου και εσένα σαν άνθρωπο δικό μου, που δεν θα παρεξηγήσει όταν βγάλω από μέσα μου το παράπονο.

Μια συζήτηση κάνουμε και ειλικρινά έχω καταλάβει τι λες και το σέβομαι. Απλά όπως είπα και στην αρχή δεν θα πιάσω το θέμα των εχόντων σώας τας φρένας γιατί με καίει το άλλο σκέλος. Εκεί επικεντρώθηκα εκεί έβγαλα το μαράζι μου.

Δεν είχα σκοπό να σε θίξω...

:(

kelly alamanou είπε...

Ωχ!τι λάθος! Προσβάλονται ήθελα να γράψω..

Oύρσουλα είπε...

Προφανώς εννοείς την Πάνια. Γιατί ο μόνος τρόπος για να χτυπησεις το κακό στη ρίζα του σε ότι αφορά τους "καλλιτέχνες" είναι να τους ρίξεις στον Καιάδα!

Η Πάνια είναι η ρίζα ή ο καναλάρχης που την πληρώνει για να κάνει εκπομπή ;; Ο Κος Καναλάρχης βέβαια είναι επιχειρηματίας και θέλει να μειγστοποιήσει το κέρδος του το οποίο κέρδος ειναι η Πάνια. Ποιος έχει κάνει την Πάνια κέρδος ;; ΕΜΕΙΣ !!! Μήπως τελικά εμείς είμαστε η ριζα του κακού ;;;

Θα επανέρθω γιατι μου αρέσει πολύ το θέμα αλλά όχι σήμερα γιατί έκλεισα 12ωρο στο Κέντρο :(

ανεστης είπε...

Ναι Ούρσουλά μου και ο καναλάρχης είναι το πρόβλημα και η Πάνια που είναι διατεθειμένη να καθαρίσει τη δουλειά. Πάντα οι επιχειρηματίες θα θέλουν να κονομήσουν. Είναι όλοι διατεθειμένοι να κάνουν το Trash τηλεόραση; Το οτι υπάρχουν πελάτες που θέλουν να πηδήξουν θα πρέπει να σημαίνει οτι όλες οι νοικοκυρές στη γειτονιά θα γίνουν πουτάνες;
Ναι ακριβώς εμείς είμαστε το άλλο σκέλος, ακριβώς αυτό ποροσπαθώ να πω στη Σβετλάνα. Θεοποιήσαμε το trash και γυρνάμε τη συζήτηση σε ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σβετ, φχαριστώ για τα μύγδαλα αλλά φάτα εσύ. Αλλά απο τότε που έχασα τα δόντια μου πιπιλάω μόνο τη σοκολάτα απ έξω.
:p

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ δε θα μπω στη λογική του αυτά έχει ο έμπορος αυτά πουλάει. Να αλλάξει αντικείμενα, να πάψει να εμπορεύεται και βρει άλλη δουλειά (ας κάνει αυτή στριπτίζ στο κάτω κάτω). Είναι η εικόνα που περνάει στο κοινό και το νέο ήθος ότι αφού μπορέι το καθυστερημένο, θα μπορέσω κι εγώ να γίνω διάσημος. Συν βέβαια ότι πρέπει να χαιρόμαστε που είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς.

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

Αλλά απο τότε που έχασα τα δόντια μου πιπιλάω μόνο τη σοκολάτα απ έξω.
:p


Αποφάσισε τελικά αν τα έχασες ή τα έφτιαξες για να ξέρουμε με τι θα σε κυνηγάμε.

Με μπέρδεψες!

Oύρσουλα είπε...

Το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες άρα χαιρόμαστε που υπάρχει μία Ανίτα Πάνια ;; Τους προσφέρει μία δουλειά και την δυνατότητα να βγάλουν λεφτά...οκ !! Μ'αυτή την λογική όποια οικογένεια έχει ένα τέτοιο άτομο και αδυνατεί να το φροντίσει, να το στείλει εκεί και όχι σε κάποιο ίδρυμα ;;

Συμφωνώ με τον Ανέστη ότι αυτή η μόδα είναι περισσότερα ανησυχητική για εμάς παρά γι' αυτά τα άτομα, τα οποία εξακολουθούν να είναι με ειδικές ανάγκες κι εμείς να γελάμε με αυτά !! Αυτό τι μας κάνει ;; Φανταστείτε μία ομάδα ανθρώπων να πηγαίνει έξω από ένα ίδρυμα για αυτά τα άτομα, να παίρνει ποπ κορν και να γελάει ;; Αναρωτιέμαι λοιπόν η χαζοβιόλα ποιος έχει τις ειδικές ανάγκες !

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον κόσμο !! Θέλω να δω κάτι και να χαλαρώσω από την πίεση της ημέρα;Πόσα προβλήματα πρέπει να έχει κάποιος για να διασκεδάσει-χαλαρώνει με αυτή την κατάντια ;;;

Το πιο προβληματικό άτομο σ'αυτή την αλυσίδα είμαστε εμείς ! Ο καναλάρχης είναι επιχειρηματίας με στόχο το κερδος, η Ανίτα το κάνει για τα λεφτά, οι υπόλοιποι είναι με ειδικές ανάγκες οπότε έχουν το ακαταλόγιστο...μόνο το κοινό δεν έχει κανένα επιχείρημα !!!

Η μόνη λύση είναι όλες αυτές οι εκπομπές να κοπούν !! Χωρίς εξηγήσεις χωρίς τίποτα !! Αλλά αν γίνει αυτό θα πρέπει να κοπεί το μισό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Γιατί ας μην ξεχνάμε και τις εκπομπές που τιτλοφορούνται ως ποιοτικές αλλά είναι τα χειρότερα σκουπίδια !!

Συγγνώμη για το σεντόνι :(

ανεστης είπε...

Δείμο μου, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Ο έμπορος είναι "ελεύθερος" να πουλάει και σκατά αν καταλάβει οτι υπάρχει ζήτηση. Εμείς ως κοινωνία το έχουμε επιτρέψει; Και δε μιλάω μόνο για το κράτος που όλα τα περιμένουμε απο αυτό. Μιλάω για την αποδοχή του κόσμου. Στο κάτω-κατω η ωριμότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνονται όχι απο τις απαγορεύσεις αλλά απο τις επιλογές μας. Άλλο το "δεν μου επιτρέπουν να αγοράσω σκουπίδια" και άλλο το "δεν αγοράζω γιατί είναι σκουπίδι". Στο πρώτο έχεις κρατισμό, στο δεύτερο έχεις πολιτισμό. Εμείς φυσικά δεν έχουμε κανένα απο τα δύο.
Αλλά οι έμποροι σε μια ελεύθεροι οικονομία μπορούν δυστυχώς να πουλάνε ότι "επιτρέπεται".

Ούρσουλα
ακριβώς αυτά λέω. Πρέπει να βάλουμε κάποια όρια. Όταν η κοινωνία δεν έχει ωριμότητα, την ευθύνη πλέον έχουν οι θεσμοί, διαφορετικά έχεις ασυδοσία. Αλλά δες πιο πάνω τη συζήτηση για το ΕΣΡ, ακόμα δεν έχουν καταλάβει την απειλή.

Σβετλάνα
Απο κουραμπιέδες τι έχεις;

Oύρσουλα είπε...

Δεν υπάρχει περίπτωση )σ'αυτή την ζωή τουλάχιστον) να πειστώ ότι το ΕΣΡ δεν έχει καταλάβει την απειλή !! Αν και έχει φύγει από το στάδιο της απειλής και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα αποτελέσματα της υλοποίησης της !!

Υπάρχει λόγος που δεν σταματάει κανείς όλο αυτό το πανηγύρι γιατί πολύ απλά, όπως είπα παραπάνω, θα πρέπει να κοπουν τα μισά προγράμματα της τηλεόρασης !!

Αν θέλει κάποιος καναλάρχης (που θέλει) υπάρχουν πολλοί λεφτοί τρόποι να πείσει το ΕΡΣ να συνεχίσει τον ύπνο τον γαλήνιο !

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Θα συμφωνήσω και εγώ με την Ούρσουλα. Οι αντίθετες απόψεις αν και σεβαστές δίνουν άλοθι σε όλη τη σαβούρα που μας ρίχνουν στα μούτρα χωρίς ίχνος ντροπής πλέον. Και κάτι άλλο. Έχω βαρεθεί επιχειρήματα του στυλ: "Α, εγώ δεν ακούω Ζήνα και σκυλάδικα, αλλά αυτό που κάνει το κάνει πολύ καλά". Έλεος πια!

Ανώνυμος είπε...

Κάποια άτομα από το τσίρκο της Πάνια είναι ΑΜΕΑ. Όχι όλα, βεβαίως.

Αξιοπρεπείς δουλειές για ΑΜΕΑ υπήρχαν και υπάρχουν. Και επιδοτούνται.

Δυστυχώς, δεν είναι αρκετές, δεν προστατεύονται αρκετά, δεν χρηματοδοτούνται αρκετά. Χρειάζεται κι άλλο. Πρέπει να πιέσουμε: κοινωνική λογοδοσία, corporate social responsibility, social accountability. Γι' αυτό και για πολλά άλλα θέματα (περιβάλλον).

Προσωπικό παράδειγμα: έχουμε αποθηκάριο ΑΜΕΑ και είναι μια χαρά στη δουλειά του. Χωρίς να γελάει κανείς μαζί του. Ισότιμος με όλους.

ανεστης είπε...

"Πρέπει να πιέσουμε: κοινωνική λογοδοσία, corporate social responsibility, social accountability".

Βρε espoir μου, εδω δεν πιέζουμε ούτε για να πολεμήσουμε την αισχροκέρδια που είναι και πιο άμεσο συμφέρον, περιμένεις αυτή την σεπόμενη κοινωνία να εθαισθητοποιηθεί σ' αυτά τα θέματα; Δυστυχώς πάλι θα περιμένουμε παρεμβατικές λύσεις απο "κράτος" και "συμβούλια". To acountability απαιτεί ώριμες κοινωνίες, ενεργούς πολίτες.
Ποιός Θανάσης;