17/4/07

Οι Orquestra Aragon μας πήγαν στα μπουζούκια!




Γιατί πρέπει δηλαδή να πάω στην «Ιερά Οδό» για να ακούσω την Orquestra Aragon; Γιατί κάποιος που θέλει να ακούσει κουβανέζικα να πρέπει να φάει στη μάπα όλη αυτή την ατμόσφαιρα του μπουζουκομάγαζου; Με τους μετρ που έχουν κλεισμένα τα «καλά τραπέζια» για τους καλούς, γνωστούς θαμώνες (που προχτές άκουγαν Τερζή και απόψε έτυχε να ακούσουν τσα τσα τσα!).
Όχι -λέει- πάνω να πάτε, έχει ελεύθερα τραπέζια. Ναι αλλά είμαστε και έξι άτομα και στα πάνω τραπέζια βλέπουν μόνο οι τέσσερις που θα καθίσουν στα προς τα έξω καθίσματα. Άλλωστε ήρθαμε και νωρίς, γιατί να πάμε πάνω αφού έχει άδεια τραπέζια κάτω;
Γιατί είναι κρατημένα -λέει- τηλεφωνικά! Ναι αλλά εγώ πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες εισιτηρίων. Όρθιοι και καθιστοί-τραπέζια. Άρα, first come-first served. Και πήγα κι έκατσα. Και τον είχα τον κερατά να με μουρμουράει όλο το βράδυ, αλλά τη χάρη δεν του την έκανα. Ασταδιάλα!
Και να φανταστείς ότι υπάρχουν ένα σωρό κτίρια και εγκαταστάσεις από Ολυμπιακούς και μετά που αραχνιάζουν αναξιοποίητα, ενώ μια σωστή αίθουσα συναυλιών δεν υπάρχει.
Είσαι λοιπόν αναγκασμένος να πληρώσεις αυτό ακριβώς το κύκλωμα που σιχαίνεσαι. Παρκαδόρους, μετρ, σερβιτόρους. Όχι μόνο εισιτήριο αλλά να παραγγείλεις και ποτό ή φιάλη με ξηροκάρπια λες και πήγες να ακούσεις Άντζελα!
Ευτυχώς το γκρουπ ήταν ψώνιο! Δεμένος ήχος Charanga από δεκατρία άτομα-μουσικάρες που στην αρχή βγήκαν ελαφρώς παγωμένοι αλλά όσο η ώρα πέρναγε γούσταραν κι αυτοί και το πράμα ανέβηκε. Η μουσική τους είναι εμπλουτισμένη με όλα τα στοιχεία της Κουβανικής belle époque, τότε που θριάμβευε το danzon με τις σαφείς ευρωπαϊκές επιρροές του (φλάουτα, τρία βιολιά κλπ). Άλλωστε με την κουβανέζικη ψυχή που αναφλέγεται σε κάθε σύνθεση, σε κάθε σόλο, σε κάθε κομμάτι, δεν είναι και εύκολο να μείνεις αδιάφορος.
Τουλάχιστον να είχε λίγο χώρο να χορέψει ο κόσμος… Αφού λοιπόν η Αλεξάνδρα είδε και απόειδε, αποφάσισε να ανέβει στη σκηνή το πουλάκι μου να χορέψει με το γκρουπ. Όχι θα κάτσει να σκάσει! Και έτσι σταματήσαμε να μιζεριάζουμε και απολαύσαμε την Orquestra. Και την Αλεξάνδρα...

14 σχόλια:

TaSt3R είπε...

Ooolee Alejandra! Λατρεύω τον κουβανέζικο ρυθμό και την κουλτούρα αυτού του λαού, σχεδόν όσο αποστρέφομαι τα δικά μας γλεντoκουλάδικα…

ανεστης είπε...

Καλά σε είχα κόψει από την αρχή...

TaSt3R είπε...

Αμ εγώ..:b Πάλι λουφάρουμε μουσιέ ε??

ανεστης είπε...

Lunch Break βρε...

TaSt3R είπε...

lol..8ώρου?

ανεστης είπε...

12ώρου. Μαύρη νύχτα θα φύγω απο δω!

TaSt3R είπε...

ε γιαυτό λέω και εγώ Lunch Break 8ώρου..χιχι

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

Χμμμ... τι μου θύμισες τώρα...

Καλά τα latin αλλά έλα που εμένα μου αρέσουν να τα χορεύω μόνη μου. Και επειδή όλα τα κουλά σε εμένα πάνε και συμβαίνουν να σου και μου πετάγεται ένας εκεί που χαζοκουνιόμουν σε ένα beach bar το καλοκαίρι και με πιάνει και βούρ από εδώ και βουρ από εκεί και ένα πέταγμα στον αέρα και πιάσιμο και σπάσιμο της μέσης... Μέχρι να τελειώσει το ριμάδι είδα το Χριστό φαντάρο και την Παναγιά περίπολο :(

Από τότενες... όταν ακούω latin μέσα σε κόσμο κάνω το αγγούρι..
(παιδικό τραύμα)

:((((

elafini είπε...

ωραία και τα κουβανέζικα αλλά εγώ είμαι tanguera..αίσχος πάντως όλο το σκηνικό που επικρατεί...

ανεστης είπε...

@ σβετλάνα: Αντί να κάθεσαι αγγούρι βρες κάποιον να σε ξανασβουρντίσει πιο επικοδομητικά και να σε μάθει να τα χορεύεις. Θα νοιώσεις καλύτερα αν ξέρεις τα πατήματα.

@ elafini: Μμμμ, να σου πω, τα κουβανέζικα είναι σαφώς πιο προσανατολισμένα στην Αφρικάνικη μουσική παράδοση (λόγω σκλάβων που χρησιμοποιούσαν οι Ισπανοί). Έχουν δηλαδή έναν αρχέγονο ερωτισμό. Τα Tangos έχουν πιο ευρωπικές καταβολές και πιο στυλιζαρισμένο ερωτισμό που υποβόσκει. Τα danzon στην Κούβα των αρχών του αιώνα ήταν σαν τα tangos αλλά με ένα πολύ περίεργο συγκοπτόμενο ρυθμό και χορευόταν από την αστική τάξη. Κούβα= Rhumba, Cha cha cha, Son, Charango, Boleros κλπ κλπ
Αργεντινή=tango
αυτό λέει πολλά!

zouri1 είπε...

σωστος.

elafini είπε...

το tango εξάλλου ήταν προιόν μιας κοινωνίας που δομήθηκε πάνω στην επιμειξία

http://elafini.blogspot.com/2007_03_01_archive.html

καληνύχτα :)

ανεστης είπε...

@ σβετλάνα: Α ναι, μην ξεχάσω...
Τι σημαίνει η φράση «είδε το Χριστό φαντάρο» ?

Από όσο γνωρίζομεν, ο Ιησούς δεν υπηρέτησε στρατιωτικήν θητείαν, δεδομένου ότι η πατρίς του η Ιουδαία, ήτο υπόδουλος εις τον Ρωμαϊκόν Ιμπεριαλισμόν. Ως εκ τούτου η φράσις «το Χριστό φαντάρο» αποτελεί αποκύημα φαντασίας. Μεταφορικώς, ο ιδιωματισμός σημαίνει τρομοκρατήθηκα, τάχασα, φοβήθηκα. Παραδείγματα:
- Οδηγός: «Μού φεύγει το αυτοκίνητο από το δρόμο, πάω προς τα χωράφια, ανατρέπομαι και βγαίνω μόνο με λίγα αίματα και γρατσουνιές. Είδα το Χριστό φαντάρο!».
- Ασθενής: «Εκανα εγχείρηση αιμορροίδων, αλλά ξέχασαν να μου δώσουν παραφινέλαιο! Όταν πήγα τουαλέτα, να χέσω, είδα το Χριστό φαντάρο!».

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Ψυχολογία των Ύβρεων και των Ιδιωματισμών» του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα, εκδόσεις Ιδρύματος «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας», έτος 2002 (με βελτιώσεις επικειμένης Β εκδόσεως).

ΣΒΕΤΛΑΝΑ είπε...

ΦΛΙΤατε! Γνωρίζω τους βηματισμούς το θέμα είναι ότι οι άλλοι δεν τους γνωρίζουν.
Όσο για την έκφραση "είδα το Χριστό Φαντάρο" θα σας δώσω εμπεριστατωμένη απάντηση όταν ολοκληρώσω την διατριβή μου πάνω στο φαινόμενο της πεζής περιπολίας της παναγάθου μητρός του κυρίου ημών.

Μέχρι τότε και για λόγους υψίστης εθνικής σημασίας θα μου επιτραπεί να κρατήσω το μυστικό εφτασφράγιστο.

Με εκτίμηση,
Svetlana aka (Our Black Carpe't)