27/4/07

Modest Mouse - "We Were Dead Before The Ship Even Sank"


Δεν είναι μια δουλειά που θα ανατρέψει δεδομένα ή θα χαράξει νέους δρόμους.
Σε μια εποχή όμως που θριαμβεύουν οι με-το-κομμάτι πωλήσεις, τα αποσπασματικά κατεβάσματα τραγουδιών-επιτυχιών και τείνει να πεθάνει η έννοια «Άλμπουμ», το “We Were Dead Before The Ship Even Sank” είναι μια κάποιοα είδηση.
Ένας δίσκος που σε προγκάει να ασχοληθείς μαζί του, να ψάξεις τους στίχους, να διαβάσεις τις επιρροές τους, να σπάσεις το κεφάλι σου να βρεις τι σου θυμίζει αυτός ο ήχος που ανοίγει το δίσκο (ντοκς βόρειου λιμανιού με ομίχλη και οργανοπαίχτης κονσερτίνας με μαϊμού;).
Ναι ξέρω, είναι φοβερός ο τίτλος όπως και αυτός του προηγούμενου άλμπουμ τους, «Good News For People Who Love Bad News»!
Το δε όνομα του γκρουπ, παρμένο από τη Βιρτζίνια Γουλφ ("The Mark on the Wall"), "...they were a modest, mouse colored people..." (το έψαξα!)
Αν και δεν είναι όλα τα κομμάτια του άλμπουμ εξίσου δυνατά, αυτή η ρημάδα φωνή του Isaak Brock (ουρλιαχτό για την ακρίβεια), κάτι μεταξύ Kevin Coyne και Alex Harvey μέσα απο λαρύγγι τύπου David Byrne (αν καταλάβατε μπράβο σας, μη σας χάσω, είστε σπάνιο είδος), σε στοιχειώνει, σε κάνει να ακούς προσεκτικά όπως θα άκουγες ιστορίες από ένα ναυτικό που μόλις τον ξέβρασε η βάρκα, τρελαμένο και με κάτασπρα από τον τρόμο μαλλιά, έχοντας χάσει το πλοίο από ένα φονικό maelstrom και ένα kraken ταυτόχρονα.
Και επειδή τέτοιες ιστορίες σήμερα σπανίζουν όπως σπανίζουν και οι εξαιρετικές κιθαριστικές στιγμές που απαιτούνται για να συνοδέψουν αυτές τις ιστορίες, αξίζει να το ακούσετε.
Εγώ πέρασα πολύ καλά πάντως.

14 σχόλια:

kelly alamanou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
TaSt3R είπε...

Kαταπληκτικό μινι-αφιέρωμα, αυτή την στιγμή ακούω το Dashboard, η ομοιότητα με David Byrne είναι έντονη,ένας λόγος που μ΄αρέσουν τόσο..Καλησπέρα?:)

ανεστης είπε...

Καλησπέρα σας.
rodula σε προειδοποιώ είναι δύσκολο άκουσμα για ανεκπαίδευτα αυτιά. Αν έεις διάθεση να ασχοληθείς, ευχαρίστως να σε εισάγω σταδιακά με οδηγίες ακροάσεων :)

tast3r συννενοηθήκαμε!

kelly alamanou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ανεστης είπε...

α! πουλακι μου δεν ξέρεις ότι η πειρατεία σκοτώνει τις δισκογραφικές;

kelly alamanou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
TaSt3R είπε...

Καλημέρες!!Α εδώ θα συμφωνήσω με Ροδούλα, ό,τι οι δισκογραφικές σκοτώνουν πρώτα την τσέπη μας...
Οπότε τα φρη νταουνλόντια, είναι μάννα εξ ουρανού!
(Θα φάμε ξύλο, λέμεεε) :)

kelly alamanou είπε...

Ε μα..πες τα ντε..!
Καλημερούδια ααα σας.
Ξύλο ε; τσ τσ τσ βαρβαρότητες! χου χου χου

elafini είπε...

μόλις συνέλθω από τα χθεσινά ξύδια θα το ακούσω..καλημέρα...ζζζζζζζζζζ.......

kelly alamanou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kelly alamanou είπε...

Γειά σου Ανέστη τα έσβησα γιατί έτσι μου είπε ότι έπρεπε να κάνω,ένας καλός φίλος,που ξέρει κάτο παραπάνω από εμέ για το θέμα.
Καλό απόγευμαααα

kelly alamanou είπε...

TO ΕΙΔΑ! νάσαι καλά που μου το σύστησες!ΜΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ! Ασε που ψιλοέκλαψα κιόλας τι να λέμε..
Ευχαριστώ.

ανεστης είπε...

Κατ αρχήν να πάρω θέση. Κατεβάζω χωρίς ντροπή και ενοχές πράγματα που δεν είναι διαθέσιμα στην "αγορά"! Κι ας έρθει κάποιος να μου κάνει μύνηση, θα τους δώσω και τα στοιχεία μου. Έχω πολύ συκγεκριμένη άποψη.
Τώρα για το Veer Zaara, χαίρομαι που σου άρεσε, υποθέτω ότι είχε και υπότιτλους! Εγώ έμεινα έκπληκτς απο το πως αποροφήθηκα απο μια τόσο απλοική, αφελή ταινία αλλά και ανυπέρβλητο μουσικοχορευτικό υπερθέαμα. Αν θες και τη μουσική, πες μου.

kelly alamanou είπε...

Kαλά τα λές!
Μ'έσκιαξε αυτός ο φίλος, είμαι και πρωτάρα στο θέμα..τεσπαν.
Αν έχεις κανένα άλλο τίτλο σ'αυτό το στύλ ευπρόσδεκτος!
Τη κατευχαριστήθηκα χωρίς καμμία απολύτως ενοχή για το αφελές και απλοϊκό του θέματος.
Και να σκεφτεί κανείς ότι στα νιάτα μου το μελό ήταν αποδιοπομπαίο ως μικροαστικό κατάλλοιπο!Στους κύκλους που βρισκόμουν τότε.. χου χου χου..
Μεγάλωσα,απενοχοποιήθηκα και μ'αρέσει.