19/4/07

Τι κρύβεται πίσω από το banner;


Και ξαφνικά σε μερικά blogs, εμφανίστηκε αυτό το ύποπτο bannerάκι που ζητάει δημοκρατία στο Ιράν. Τώρα! Μετά από εικοσιπέντε χρόνια θεοκρατίας, Χομεινισμού, μετά από όοοολο αυτό τον καιρό, ξαφνικά τώρα, τίθεται θέμα δημοκρατίας στο Ιράν.
Τι άλλαξε; Γιατί τώρα;
Διότι τώρα έχει αυξηθεί η επιθετικότητα των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Διότι τώρα άρχισε ο επικοινωνιακός πόλεμος που τόσο πολύ συνηθίζουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ όταν προετοιμάζουν μια επέμβαση. Έτσι είχε γίνει πριν εισβάλουν στο Αφγανιστάν, με εικόνες από εκτελέσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν. Δεν είχε καμία σημασία ότι οι Ταλιμπάν ήταν συνομιλητές των Αμερικανών ελάχιστο καιρό πριν και μάλιστα είχαν προσκληθεί και στο Τέξας, όταν ακόμα παζαρεύονταν οι πετρελαϊκοί αγωγοί με την Unocal, όπως δεν έχει καμία σημασία ότι η εισβολή έγινε αφού οι Ταλιμπάν άλλαξαν γνώμη και έκλεισαν συμφωνία με την Αργεντίνικη BRIDAS.
Τα πετρέλαια του Ιράκ, τα πλουσιότερα αποθέματα μετά από αυτά της Σαουδικής Αραβίας, έχουν περιέλθει σε Αμερικανικά χέρια. Το Ιράν, που έχει τα αμέσως επόμενα πιο πλούσια αποθέματα, αυτή την στιγμή δεν εξάγει καθόλου πετρέλαιο στις ΗΠΑ και ο όγκος παραγωγής του διοχετεύεται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Εάν η Ευρώπη χάσει την πρόσβαση στα περσικά πετρέλαια, αρχίζει η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ που θα είναι πλέον σε θέση να υπαγορεύει την τιμή του πετρελαίου και επομένως και του ρυθμού ανάπτυξης.
Μια χαρά αντίπαλος είναι το Ιράν προς το παρόν και δίνει μια ακόμα αφορμή για εγκατάσταση ακόμα περισσότερων Αμερικάνικου στρατού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η αφορμή είναι φυσικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που όμως ακολουθεί χρονικά κατά πολύ αυτό του Ισραήλ (που πανικόβλητο προσπαθούσε να φιμώσει τον Μορντεχάι Βανούνου που τα έβγαλε όλα στη φόρα). Φυσικά δεν είμαστε αφελείς να ρωτήσουμε «γιατί δεν γίνεται κουβέντα για τα πυρηνικά του Ισραήλ».
Τα ίδια επικοινωνιακά παιχνίδια έκαναν οι ΗΠΑ παραμονές της εισβολής στο Ιράκ, όταν έβγαλαν βίντεο που έδειχναν την αστυνομία του Σαντάμ να κάνει βασανιστήρια σε πολιτικούς κρατουμένους.
Φυσιολογικά λοιπόν αυτό που θα ακολουθήσει τώρα είναι νέα βίντεο με θέμα την έλλειψη δημοκρατίας στο Ιράν, έτσι που να συμπληρωθεί το πάζλ.
Το ερώτημα είναι πως άνθρωποι που κινούνται στο διαδίκτυο, που υποτίθεται ότι έχουν την πληροφόρηση διαθέσιμη, τσιμπάνε τόσο χοντρά σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Φαίνεται ότι οτιδήποτε διασπείρεται γαρνιρισμένο με «καμπάνιες για δικαιώματα» κλπ είναι πρώτης τάξεως δόλωμα για όσους έχουν κάποιες υποτιθέμενες ευαισθησίες και ασχολούνται ακροθιγώς με την πολιτική σαν χόμπι.
Αλλά το να ψηνόμαστε με την ίδια ρητορική που ψήνεται και ο αμόρφωτος πολιτικά αμερικάνος φαντάρος (που σκοτώνεται για να εγκατασταθούν οι πετρελαϊκές εταιρίες σε ακόμα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου), είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο.
Είναι; Δεν ξέρω, αφού τα πρώτα blogs που φιλοξένησαν το banner δημοσιεύουν «άρθρα» με χαρακτηριστικές φράσεις «Γιατί ο αμερικάνικος νεοσυντηριτισμός είναι μονόδρομος» ή «the problem is with islamists who insist on not adopting our values»!!!

20 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δεν μπορω να βλεπω αλλους πολεμους στον "προοδευτικο" κοσμο που ζουμε...

ανεστης είπε...

Εκτός από τους ανεγλέφαλους που βλέπουν μαύρο-άσπρο ποιος μπορεί;
Δυστυχώς ο πολιτισμός μας ακόμα έχει πολύ δρόμο να κάνει.

TaSt3R είπε...

«Γιατί ο αμερικάνικος νεοσυντηριτισμός είναι μονόδρομος»
Για να δω αν κατάλαβα καλά, είναι αυτό το όραμα που έχει υιοθετήσει ο Μπους ,
όπου για να κυριαρχήσει η «Δημοκρατία» και η «ελευθερία», το δια πυρός και σιδήρου θεωρείται μονόδρομος?
Κάτι άκουσα τις προάλλες για το περίφημο δόγμα του 1% , του Τσεινυ, όπου η Ηπα κατηγορεί το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων αλλά δεν έχει αποδείξεις , οπότε επικαλείται αυτό το όποιο ποσοστό έστω και μικρό για να δράσει εναντίον του?

Όπως και αν έχει , η Μέση Ανατολή βράζει και κοχλάζει, %@3@^τα πετρέλαια τους μέσα…

Όσο για το δια ταύτα δεν γουστάρω να ψήνομαι και να δρω σαν πρόβατο, θα προσπαθώ να την ψάχνω την «δουλειά» με όλες μου τις δυνάμεις.
Να βοηθάτε όμως και εσείς ωρέ!

ανεστης είπε...

Η αλήθεια είναι ότι έχουν μπλέξει τα μπούττια τους, χρησιμοποιούν διαφορετικά "επιχειρήματα" για κάθε target group ηλιθίων ξεχωριστά. Αλλού μιλάνε για δημοκρατία (adopting our values που λέει και ο άλλος κρετίνος), αλλού μιλάνε για πυρηνικά και πάει λέγοντας. Αυτοί τη φορά όμως μάλλον θα είναι μόνοι τους αφού την Ευρώπη και τους άλλους "willing" που είχαν για συμμάχους στο Ιρακ δεν τους συμφέρει η εξέλιξη. Αυτή είναι και η μόνη πιθανότητα να μην τολμήσουν τελικά σύρραξη αλλά να προσπαθήσουν διάβρωση εκ των έσσω. Έλα όμως που εδώ δεν έχουν τη δικτατορία του Σάχη αλλά ένα αποδεκτό από τις μάζες θεοκρατικό καθεστώς...

TaSt3R είπε...

Αυτή είναι και η μόνη πιθανότητα να μην τολμήσουν τελικά σύρραξη αλλά να προσπαθήσουν διάβρωση εκ των έσσω.

Μιλάς για έναν νέο εμφύλιο να φανταστώ?

ανεστης είπε...

Το θεωρείς δύσκολο; Το μόνο που τους δυσκολεύει προς το παρόν είναι η εσωτερική γενική αποδοχή του Αχμαντινετζάντ.

elafini είπε...

μπανεράκια, άρθρα, εκπομπές..με μια λέξη μπάχαλο..για μένα ο νέος πόλεμος είναι ο επικοινωνιακός..και τα επικοινωνιακά όπλα συνεχώς εξελίσσονται..καλησπέρα

υ.γ. σιγά την αποκάλυψη..απλά όρεξη για χορό είχαμε..δες μια πραγματική καλλιτέχνιδα που έβαλα σήμερα

ανεστης είπε...

Είδα! και σχολίασα και την εμμονή σας με τον Mika. Μπλιάχχχχ! ( ε, τι, όλο θα συμφωνούμε;)

elafini είπε...

το άλλο δες βρε..το μπλιαχ μου άρεσε..χαχα..πάντως ο Mika αποφοίτησε από το Royal Academy ως φοβερό ταλέντο στο πιάνο :P

ανεστης είπε...

καλά... και ο kenny G είναι πολύ καλός σαξοφωνίστας :D

TaSt3R είπε...

Οχι,δεν το θεωρώ δύσκολο, με αυτά που γνωρίζω μέχρι τώρα...

Και όποιος πει που κολλάει ο Μικα σε ολα αυτά?Μα Λιβανέζικη καταγωγή δεν έχει?
Ανέστιε απο δυο πυρά βάλλεσαι χιχιχι..Ελαφίνι δώστου!

elafini είπε...

όλα κολλάνε...εντωμεταξύ το γέλιο είναι πως δεν ψοφάω για τον Μika..απλά ήθελα κάτι δυνατό για να χοροπηδήσω χθές..αλλά με τσιγκλάει ο ανέστης..σου παραδίδω τη σκυτάλη ταστρούλα..πάω για κινέζικα

elafini είπε...

Αμερικανολιβανέζος είναι..είδες που κολλαέι κι αυτός...byeee
(sry για την κατάχρηση του χώρου σας αγαπητέ Ανέστη)

ανεστης είπε...

Και ο Beirut επίσης αλλά βγάζει ΜΟΥΣΙΚΑΡΕΣ!!!

TaSt3R είπε...

Καλό απόγιομα, see ya later aligator!

TaSt3R είπε...

ΠιΕς..For the history, Τώρα είμαι σε Tindersticks mood:))

zouri1 είπε...

σωστος.ετοιμαζονται για νεους κακους.

Ανώνυμος είπε...

Θα ξεμείνουν από κακούς, και μετά...;

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως ο τελικός στόχος δεν είναι το Ιράν.Το Ιραν είναι ένα ακόμα λιθαράκι στο Παζλ(αποκλεισμός της Κίνας).Ενεργιακός και γεωγραφικός.
Και πιστεύω ότι όλα γίνοντε με τις ευλογίες της Ευρωπαικής ένωσης και της Ρωσίας.Είδατε ότι δεν κουνήθηκε φύλο κατά την επίθεση στο Ιρακ και δεν θα κουνηθεί φύλο ούτε και στο Ιράν.

Ανώνυμος είπε...

Πάνω-κάτω το πιστεύω και εγώ αυτό που λες. Η Ρωσία θα αναβαθμιστεί αν στριμωχτεί η Κίνα. Το θέμα τελικά είναι οτι πρέπει κάποια στιγμή να γίνουμε εξειρετικά καχύποπτοι, να αρχίσουμε να ψυλιαζόμαστε και να μη γινόμαστε παπαγαλάκια.
PS Τι μαραμένα; τα σύκα σου είναι ολόφρεσκα!