14/11/07

Η (μη) ηθική του κυνηγού

Άντε πάλι με τις συζητήσεις για το αν πρέπει ή όχι να απαγορευθεί το κυνήγι...
Στην ερώτηση του Λυριτζή στην ΝΕΤ για το «αν θα πάθουν τίποτε οι κυνηγοί αν δεν κυνηγήσουν για μια χρονιά» ο εκπρόσωπος των κυνηγών απάντησε «εσείς δηλαδή θα πάθετε τίποτε αν ξυρίσετε το μούσι σας;»

Ναι ξέρω, θα μου πείτε πως ήταν ατυχής η έκφραση του εκπροσώπου. Αλλά εγώ από την άλλη παρά το ότι είμαι συνήθως έτοιμος να αναγνωρίσω αρκετά ελαφρυντικά πιστεύω ότι πραγματικά είπε αυτό που πίστευε.

Νομίζει δηλαδή ο κύριος αυτός και οι άλλοι κυνηγοί πως το να κυνηγούν είναι δικαίωμά τους που αφορά αυτούς και κανέναν άλλο, όπως το αν θα αφήσεις μούσι ή όχι...

Πιστεύουν πραγματικά πως η κατοχή του όπλου, η άδεια κυνηγιού, η οργάνωση συλλόγων είναι αρκετά για να τους κάνει να διεκδικήσουν την ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ και την ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ του εθνικού πλούτου που λέγεται «άγρια ζωή».
Και το κράτος σαν να είμαστε στην εποχή των κομητειών, των φέουδων, θεωρεί πως μπορεί να έχει πόρους, έσοδα, πουλώντας στους κυνηγούς την άγρια ζωή που όμως ανήκει σε όλους μας ακόμα και σε μένα και σε εσάς που προτιμάτε να τη βλέπετε να πετάει, να φωλιάζει, να χέζει στο δάσος. Οι άδειες κυνηγιού δεν εκδίδονται για εκλεχθεί ένας συγκεκριμένος πληθυσμός όπως πιθανά θα μπορούσε να γίνει με τα αγριοκούνελα στη Λήμνο ή σε άλλες περιπτώσεις όπου η έλλειψη φυσικών εχθρών έχει επιφέρει υπέρμετρη αύξηση θηραμάτων. Ούτε εκδίδονται για να μπουν οι κυνηγοί σε κυνηγετική ρεζέρβα με ρυθμιζόμενους πληθυσμούς «θηραμάτων».

Εκδίδονται για περιοχές όπου όλοι έχουν πρόσβαση, ενώ οι άδειες που επιτρέπουν κάποιους μέγιστους επιτρεπόμενους αριθμούς θηραμάτων είναι καθαρή απάτη, αφού δεν υπάρχει έλεγχος, απλά επαφίενται στην καλή θέληση του καθένα.

Πρόσφατα, και παρόλο που οι κυνηγετικές ενώσεις συνεχίζουν να περηφανεύονται για το πόσο καλά ελέγχουν τη λαθροθηρία, ένα σωρό κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας εξαφανίστηκαν από κάποιες ασυγκράτητες ανεγκέφαλες καραμπίνες. Ξεκάθαρα λοιπόν σήμερα δεν μπορούν κάποιοι να αγοράζουν και να πουλάνε το δικαίωμα του να σκοτώσουν κάτι που δεν τους ανήκει.

Αφήνω στην άκρη το ότι το «έτσι θέλω» του κυνηγού είναι σήμερα πιο ανήθικο από ποτέ, άλλοτε αφού αφενός υπάρχει σαφώς θέμα ποιότητας περιβάλλοντος, αριθμού αγρίων ζώων και αλληλεπίδρασης στην τροφική αλυσίδα και από την άλλη, επειδή δεν γίνεται πλέον για λόγους διατροφής. Όσο για τα επιχειρήματα που συνήθως ακούγονται για φυσιολάτρες και τρόπο ζωής και επιστροφή στη φύση, ε, δεν χρειάζεται και πυρηνική φυσική για να βρουν τον τρόπο να κάνουν εκδρομές χωρίς να πρέπει να σκοτώσουν ή τουλάχιστον ας χρησιμοποιήσουν σφεντόνες ή τόξα και βέλη, γιατί η καραμπίνα δεν ξέρω πόσο "φυσική" μπορεί να θεωρηθεί.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, γενικώς δεν φανατίζομαι με τίποτα - το αφήνω στους βλάκες.
Επίσης γενικώς υπάρχουν και άλλα εξίσου ή και σοβαρότερα θέματα.
Μού έκανε όμως φοβερή εντύπωση ο φανατισμός και το θράσος αυτών των ανθρώπων - μιλάω έστω για τα δείγματα που είδα, τις γενικεύσεις τις αφήνω για αλλού.
Τα επιχειρήματα είναι της γκάμας: "γίνανε οικολόγοι γιατί είναι της μόδας" (λες και είναι βρισιά το οικολόγος, χώρια το πόσο φασιστικό είναι να σού κολλάνε ταμπελλες γενικώς, όταν πχ δεν ανήκεις σε κανέναν χώρο οργανωμένο).
ή, το πιο ωραίο "πήγαινε ζήσε στην εξοχή" - ναι, μού το έχουν πει και γελάω, γιατί ε πιο εξοχή από εκεί που ζω δεν έχει, αν δεν ξέρεις άσε καλύτερα τους αφορισμούς.
Αλλά είναι λογικό: επιχειρήματα δεν έχουν. Οπότε η γνωστή νεοελληνική βερεσε μαγκιά και εδώ.
Για να δούμε λοιπόν την συνέχεια και αν σιγά σιγά καταλάβουμε πως για να γίνουμε Ευρώπη δεν φτάνει μισό μετρό..

ανεστης είπε...

Ναι το να είσαι κυνηγός προυποθέτει κάποιο θράσος, κάποια στάση κατακτητή έναντι φύσης και ανθρώπων. Κανένας δεν τους εξήγησε (η τους εξήγησε αλλά δεν άκουγαν) ότι πρέπει να περάσουν απο αυτό τον κόσμο με βήματα ελαφρά, με σεβασμό και ευγένεια.
Δεν έχω χειρότερο...

Lion είπε...

Πηγαινε αν θελεις στον Δειμο του πολιτη (το λινκ το εχεις ηδη στα μπλογκ που παρακολουθεις). Ο Δειμος ανοιξε εκει μια κουβεντα - να μην ξαναγραφουμε τα ιδια παντου.

Οι αποψεις σου ειναι σωστες.

Kapetanios είπε...

Και φίλε μου ανέστη .
"ΚΑΙ συζήτηση" γράφεις.
Είπα ότι περιορίζει τον ορίζοντα μου δεν είπα ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν.
Απλά μιλάς για άγρια ζωή μόνο λες και οι άλλες είναι κάτι διαφορετικό.
Εγώ πολιτικοϊδεολογικά δεν το δέχομαι αυτό κι έτσι..
Η ηθική και πως αυτή προσδιορίζεται απασχολεί ακόμη ( και μένα είναι η αλήθεια) πολύ κόσμο αλλά αφορά άλλη κουβέντα :))
( εδώ με αυτήν και κοντεύει να μας δείρει ο δείμος με την κατάχρηση του χώρου που του κάνω :)). Τι να κάνω όμως ??
Είστε πολλοί και είμαι ένας οπότε «είναι αναγκαίο κακό» :))

Έτσι σου απάντησα στον δείμο και συγνώμη εαν δεν ήμουν σαφής απ την αρχή :))
Καλησπέρα κι απο εδω :)

Dralion , βλέπω ότι μαζεύεις κόσμο χαχαχαχαχα
( πλάκα κάνω λέμεεεε :))όσοι και να γίνεται δεν κολλάει ένας θαλασσινός :)

ανεστης είπε...

Φίλε Καπετάνιε
μιλάω για άγρια ζωή γιατί αυτό είναι το προκείμενο στο θέμα μας. Καλωσόρισες!

Я верю в Сталина είπε...

Ανέστη καλησπέρα long time no see, που λένε και στα χωριά μας...

Εγώ έγινα κυνηγός, μόλις πρόσφατα και δη στη Σουηδία και ακούγοντας μια κουβέντα στο ΣΚΑΙ προχθές ανέβασα ένα σχετικό ποστ, απλά αναφέροντας κάποιες διαφορές αναμεσα στη ΣΟυηδία και την Ελλάδα και στο πως εννοείται το κυνήγι εδώ...

ανεστης είπε...

Γειά σου ρε Δημο, που χάθηκες;
Που είναι το post ακριβώς;

anna είπε...

Αναρωτιέμαι, αν απαγορευθεί -εντελώς- το κυνήγι, θα πέσει η κυβέρνηση;

Ανώνυμος είπε...

Ξερεις Ανέστη αυτό είναι που τελικά με βυθίζει στην απελπισία και μένει η γραφικότητα του να τα γράφουμε:
όχι ελαφρά, αλλά βήματα ελέφαντα δυστυχώς. σε όλους τους τομείς.
Και δεν μάς έφτανε που κάναμε όσα κάναμε με την Γη, βάλαμε πλώρη και για το Διάστημα, όπου ήδη το τι διαστημική σαβούρα περιφέρεται είναι απερίγραπτο.
Η αλαζονεία της αλαζονείας..

K-Top είπε...

Ωχουυυ... δεν μας έφτανε ο Δείμος, άρχισες και εσύ από εδώ! :p Με τόσα σχόλια έβγαζα ποστ! :p

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως κανένας κυνηγός δεν βγήκε να πει στα ίσια "Γουστάρω να σκοτώνω, τη βρίσκω με το αίμα, νόμιμος είμαι και βγάλτε όλοι το σκασμό!".

Συνέχεια ακούμε αντεπιχειρήματα για οικολόγους, για σφαγεία, για αδρεναλίνη όταν κυλιέσαι στη φύση και διάφορες άλλες παπαριές. Ισχύουν όλες οι παπαριές, αλλά γιατί είναι απαραίτητο το όπλο για να χαρείς τη φύση δεν μας το εξήγησε κανένας...

ΥΓ. Citronella, το τέλος του σύμπαντος θα έρθει όταν αρχίσουμε να αποικίζουμε άλλους πλανήτες και αστρικά συστήματα! :p

ανεστης είπε...

Θυμάστε το "κόμμα κυνηγών" πριν μερικά χρόνια; Θυμάστε τι αφίσα ειχε κυκλοφορήσει; Ενας κυνηγός με πλήρη εξάρτηση, καθισμένος σε μια κουνιστή καρέκλα, που έπλεκε. Κι απο κάτω το σλόγκαν "έτσι μας θέλουν"; Το κρυφό νόημα της αφίσας ήταν ότι ο σωστός ο άντρας γαμάει και δέρνει και σκοτώνει πουλιά των 100 γραμμαρίων.

Ας πλέξουν όμως καλύτερα κανένα πουλόβερ. Πιο δημιουργικό θα είναι το πλέξιμο.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

ποτέ δεν κατάλαβα το νόημα να ζώνεσαι φυσίγγια και να τρέχεις από εδώ και από εκείγια να σκοτώσεις άγρια ζώα και πουλιά.
Δεν έχει να κάνει με την αγάπη για την φύση αλλά και ούτε με τον αθλητισμό και τη φυσική ζωή. αυτά μπορείς να τα κάνεις και χωρίς όπλο.
Ασε που πάνω στη πρεμούρα τους αν δεν βρούνε κάτι αρχίζουν και σημαδέυουν ΄καθε σταθερό σημείο (βλ πινακίδες στύλους κλπ)

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Χτες το απόγευμα στην εφημερία στο νοσοκομείο "υποδεχτήκαμε" τον άνθρωπο-αγριογούρουνο. Ήταν με τη μορφή αννθρώπου αλλά ο φίλος του τον πέρασε για αγριογούρουνο με αποτέλεσμα 7 σφαίρες από το εννιάβολο φυσίγγι του να του σακατέψουν τη δεξία κνήμη το αριστερό γόνατο και να κόψουν το δείκτη του δεξιού του χεριού. Αυτά στο πλαίσιο της κυνηγετικής φυσιολατρείας.

ανεστης είπε...

Wow...
ήρθε για τα καλά σε επαφή με τη φύση ε;

Ανώνυμος είπε...

atron: γι αυτό παίρνουν τα μέτρα τους!!

ανεστης είπε...

:-)

Ανώνυμος είπε...

Να πανε να γαμηθουν ολοι οι κηνυγοι.Θυμαμαι που πριν λιγο καιρο διαφημιζε ο ελευθερος τυπος νομιζω dvd και τα σχετικα με κηνυγι.Ενιωσα αηδια.Δε μπορω να το διανοηθω οτι καποιοι σκοτωνουν ζωα και αυτο ειναι το χομπι τους.Να πανε ολοι φυλακη.Να απαγορευτει το κηνυγι.Ειναι απαισιο.Ειναι εγκλημα.

Elias είπε...

Κατ' αρχήν, η αίσθηση του κυνηγιού είναι φοβερή. Ειδικά σε μία κατηγορία αντρών, το κυνήγι γεννάει τα ομορφότερα συναισθήματα στον κόσμο. Δεν είναι "γουστάρω να σκοτώνω, τη βρίσκω με το αίμα" όπως είπε ο Atron πιο πάνω, μην τα ισοπεδώνετε τα πράγματα.

Κατά δεύτερον, το να σκοτώνεις άγρια ζώα για σπορ, είναι μέγιστη γελοιότητα -και ο τονισμός είναι στο "για σπορ", όχι στο "σκοτώνεις".
Το άγριο ζώο ζει μεν μία ζωή δύσκολη και επισφαλή, σε καμία περίπτωση όμως δε ζει μία ζωή μίζερη, όπως όλοι εμείς οι μικρο/μεσο/μεγαλοαστοί ή οι άθλιοι αγρότες των ελληνικών χωριών. Το να το σκοτώνεις για σπορ (για χόμπι, για πλάκα κ.λπ.) είναι ασέβεια προς την ίδια τη ζωή.

Τους νιώθω απόλυτα τους κυνηγούς. Πολύ θα ήθελα να ήταν έτσι η ζωή μου ώστε να έπρεπε να κυνηγάω για να ζήσω.

Και κάτι τελευταίο.

patsiouri είπε...

Καλημέρα:
Καταρχήν να σε πληροφορήσω πως χτές το βράδυ μου συνέδεσαν επιτέλους την ADSL και αμέσως έτρεξα να ανοίξω όλα τα μπλόγκς που με πέταγαν έξω τόσο καιρό που έμπαινα με κάρτα!
Ενα από αυτά και το δικό σου, σε διάβαζα αλλά τα σχόλιά σου με πέταγαν έξω συνεχώς!
Καλώς σε ξαναβρήκα λοιπόν!

Ναί, πήγαινε στη συζήτηση με το Δείμο γιατί κι εγώ του είχα γράψει ένα κατεβατό που δέ λέει να στο αντιγράψω...

Ότι και να πεί πάντως ο Atron με βρίσκει απολυτα σύμφωνη...

(Επαθα πλάκα με την αφίσσα που ανέφερες!)

K-Top είπε...

patsiouri καλά που εμφανίστικες γιατί μου πέταξες στο μπλογκ το λινκ για το δειμο και το κυνήγι, μας άφησες να μαλώνουμε για 100+ σχόλια και εξαφανίστηκες! :p (αυτό ίσως να ήτανε και καλό βέβαια γιατί προβλέπω να ορμάς σαν ταύρος σε υαλοπωλείο πάλι... :p)

ανεστης είπε...

Πήγα στη συζήτηση, κατέθεσα ήδη το σχόλιό μου αλλά νομίζω οτι εκεί χάθηκε η ουσία γιατί ένας "προβοκάτορας" έκανε σύγκριση του κυνηγιού με τα σφαγεία και τις ταυρομαχίες. Έριξε το τυράκι του και έγινε ...κόλαση!

Άκου εκεί σε πέταγε έξω... έχω να του ρίξω ξύλο...

Ανώνυμος είπε...

Διαμαρτυρηθείτε.
www.whispering-planet.blogspot.com

patsiouri είπε...

Και να διαβάσω 129 σχόλια μεταξύ άλλων κι εκείνο το φρικαλέο του παπάρα που έπιασε με τα χέρια του το λαγό???
Αχ Atron τί μου έκανες βραδιάτικα!