26/7/10

Πιασαμε όμηρο τον εαυτό μας;



Για όποιον είχε τις τελευταίες αμφιβολίες πως η Ελλάδα είναι αυτοκαταστροφική χώρα ήρθε το κύμα των "απεργιών της κρίσης". Εδώ και καιρό τώρα το δικαίωμα σε απεργία μεταβλήθηκε σε ωμό εκβιασμό με όμηρο το κοινό (ή απλά: τους άλλους).

Όταν η απεργία κινδυνεύει να είναι αόρατη, τότε πρέπει να μεγιστοποιηθούν οι ορατές επιπτώσεις, εις βάρος των δικαιωμάτων των υπολοίπων. Αν λοιπόν οι φορτηγατζήδες απεργούν αλλά τα καύσιμα ακόμα μπορούν να διακινηθούν απ' τα ιδιωτικά φορτηγά των εταιριών, θα γίνει αποκλεισμός των διυλιστηρίων για να αυξηθεί το πρόβλημα (όπως και έγινε). Αν κριθεί πως οι αεροελεγκτές κάνουν παράνομη και καταχρηστική απεργία, τότε θα αποφασίσουν με νομιμοφανή τρόπο να προκαλέσουν χάος (όπως και έγινε). Φτάσαμε να βλέπουμε απεργία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ναυτεργάτες δεν ενέκριναν, αλλά αυτή έγινε απ' τους πατερούληδες του ΠΑΜΕ που κατέλαβαν και τα πλοία επειδή έκριναν πως ήξεραν καλύτερα.

Όλα αυτά ξεκινάνε απ' το γεγονός οτι οι συντεχνίες είναι πανίσχυρες απ' τη μεταπολίτευση και δώθε. Αυτή η ισχύς που προέρχεται και απ' την πολιτική ασυλία και την κομματική συναλλαγή τόσων κυβερνήσεων έχει γίνει κανονικό καθεστώς. Κανονική δικτατορία.
Οι συνδικαλιστές που θα καταφέρουν να περάσουν την πιο μαξιμαλιστική προσέγγιση (όχι μόνο απεργία αλλά να τα κάνουμε όλα μπάχαλο) είναι ένα ή και περισσότερα βήματα πιο κοντά στην αναγνωρισιμότητα και στα εκλογικά ψηφοδέλτια (τα οποία σας θυμίζω πως ακόμα λειτουργούν με σταυρούς - άλλη ντροπή αυτή).

Απ' την άλλη η αντιπαλότητα που επικρατεί σήμερα περισσότερο από ποτέ στην Ελληνική κοινωνία, οξύνει τις αντιθέσεις και τώρα με την κρίση φτάσαμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλο σαν υπεύθυνους για το κατάντημα. Αυτή η αντιπαλότητα κρατάει πολύ καιρό τώρα. Αυτή ακριβώς είναι που εξαφάνισε την έννοια "κοινό όφελος".

Δεν υπάρχει "κοινό καλό" στην Ελλάδα και ας το παραδεχτούμε όσο απόλυτο κι αν ακούγεται. Έτσι θα βρούμε ερμηνείες για πάρα πολλά ακατανόητα, απ' την έλλειψη πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων μέχρι τα σκουπίδια που βλέπουμε πεταμένα παντού και τη δημόσια πολιτική ζωή. Οι εκλεγμένοι άρχοντες είναι όσοι έχουν τις περισσότερες γνωριμίες και ρεκόρ ρουσφετιών και όχι όσοι θα έκαναν αποδεδειγμένα κάτι για τη χώρα. Ποτέ δεν διεκδικήσαμε κάτι για όλους, πάντα μόνο για εμάς.

Σ' αυτό το τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής συνοχής, η οποιαδήποτε συζήτηση για κοινό όφελος όπως "έσοδα απο την τουριστική περίοδο (π.χ.), είναι αστεία. Το κράτος και η κοινωνία "ας κόψει το λαιμό της" (γιατί προφανώς εμείς είμαστε εδώ μόνο για να την αρμέγουμε;).

Στόχος λοιπόν σε κάθε κινητοποίηση όχι η κυβέρνηση, αλλά οι υπόλοιποι συμπολίτες. Κι αυτό για να ενισχυθεί το πολιτικό κόστος. Για να χρεωθεί η ταλαιπωρία στην εξουσία. Η χρεοκοπημένη κοινωνία μας όμως άρχισε έστω με τεράστια καθυστέρηση (και λόγω της εκτεταμένης ηλίθιας αντίληψης πως όποιος κινητοποιείται κατά της κυβέρνησης έχει δίκιο), να μπουχτίζει με τις συντεχνίες και να χρεώνει συνδικαλιστές κομματόσκυλα και κομματικές ηγεσίες για τούτο τον αυτοκαταστροφικό εμφύλιο.

Ευκαιρία λοιπόν για όσους θέλουν να υπερασπιστούν τα εργασιακά -ή άλλα- δικαιώματα (που πραγματικά μπαίνουν σε δοκιμασία) να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για να σοδομίζουν αλύπητα την κοινωνία. Δεν πάει άλλο.
Αλλιώς, το κρίμα στο λαιμό τους.

(Η 1η φωτο είναι απο την Ελευθεροτυπία. Η 2η απο την ταινία του Mel Brooks "Blazing Saddles)

20 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Ωραία τα λες Ανέστη! Μόνο μια ερώτηση απλή έχω να σου κάνω και θέλω να μου δώσεις μια απάντηση καθαρή...
Τον φορτηγατζή που έχει χρεωθεί στις τράπεζες τουλάχιστον με 250.000€ προκειμένου ν'αγοράσει την άδεια του φορτηγού-βυτιοφόρου του ποιός θα τον ξεχρεώσει???
(Τώρα την αξία της άδειας αυτής την μηδενίζουν)
Ποιος ρε Ανέστη?

Υ.Γ. Εκανα ένα ταξείδι προ ημερών στην "χώρα των χρυσών ήλιων" στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...κάλεσα εσένα να με συνοδεύσεις που είσαι πολυταξειδεμένος και ως εκ τούτου "συνειδητοποιημένος τουρίστας" για τέτοιους προορισμούς...αλλά φαίνεται έλειπες πάλι και δεν ήρθες μαζί μου!:)

ανεστης είπε...

@Kariatida
Εδώ και καιρό προαναγγέλλεται η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων. Οι αγοραπωλησίες προνομιακών αδειών (με μαύρα χρήματα) των νταβατζήδων του χώρου δεν μπορεί να είναι για τόσο καιρό φρένο στον εξορθολογισμό των μεταφορών.
Ήδη πληρώνουμε πανάκριβες τις μεταφορές και λόγω της έλλειψης εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου που θα έπρεπε να διασυνδέει όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις ακριβές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Μέχρι πότε;
Τώρα για όσους έχουν χρεωθεί ας βρεθεί μια λύση, ήδη άκουσα πως θα τους κάνουν μειώσεις στη φορολογία για να "πατσίσουν" τα χρέη. Δεν είναι και άσχημη λύση.

Υ.Γ. Έλειπα, κάνω πολλά μικρά ταξίδια για διάφορους λόγους, θα είδες άλλωστε πως έχω μεγάλες απουσίες και στο Blog. Θα προσπαθήσω να επανορθώσω.

kariatida62 είπε...

Ανέστη,ο κάθε κλάδος έχει τα δικά του προβλήματα...αν δεν τα γνωρίζεις απο μέσα δεν μπορείς να διαμορφώσεις αποψη, πίστεψέ με!
Για τα κλειστά επαγγέλματα το κράτος γνώριζε και φορολογούσε κανονικά..μην ακούς τις φήμες.
Βεβαίως και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ'όλα τα κακώς κείμενα, όχι όμως εις βάρος κάποιων ομάδων "σκληρά" εργαζόμενων!Είτε μας είναι συμπαθείς είτε όχι...

ανεστης είπε...

Δεν έχω συμπαθείς και αντιπαθείς επαγγελματικούς κλάδους. Εκφράζω μια άποψη χωρίς προφανώς να ξέρω όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτές είναι δουλειά όσων είναι εντεταλμένοι να βρουν τις λύσεις.
Και λύσεις μπορούν να βρεθούν χωρίς να αδικηθεί κανείς.

Έχεις όμως παρατηρήσει οτι όλες οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα γίνονται για να μην αλλάξει τίποτα;
Τι διάολο, τόσο παραδεισένια είναι η καθημερινότητά μας; Ή μήπως οι στρεβλώσεις είχαν βολέψει όλους μας να κάνουμε τα κουμάντα μας και γι' αυτό χρεωκοπήσαμε ως χώρα;

Άκουσα κάτι για τη φορολογία των φορτηγατζήδων και έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Τι ξέρεις εσύ;

kariatida62 είπε...

Ξέρω ότι είχαν τεκμαρτό, ανάλογα με το τονάζ..δεν ξέρω βέβαια ακριβώς.
Αυτό που γνωρίζω πάντως είναι ότι την άδεια την έχουν πληρώσει πολύ ακριβά και η αξία της θα μηδενιστεί μέσα σε δύο χρόνια!
Το δε κράτος στις μεταβιβάσεις έπαιρνε φόρο μεταβίβασης ανάλογο(1/000) στην τιμή που είχε!
Αρα αυτό ήταν μια έμμεση ανάγνωριση της αξίας της απο το κράτος!
Ξέρω ακόμα ότι παρ'όλο που υπάρχει αυτό το καθεστώς του κλειστού επαγγέλματος, είμαστε οι πλέον χαμηλοί σε κόστος διεθνών μεταφορών σ'όλη την Ευρώπη.

ανεστης είπε...

Το γεγονός είναι πως πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Το πως θα γίνει αυτό είναι θέμα διαδικασίας. Η απεργία δεν γίνεται για την διαδικασία όμως, αλλά για το οτι θα ανοίξει το επάγγελμα.

ellinaki είπε...

Συμφωνώ 100%

Επίσης έχω και μία έμμεση απάντηση στους από πάνω.

grsail είπε...

Οι συντεχνίες έγιναν ισχυρές πριν ακόμη και από τον εμφύλιο και ισχυροποιήθηκαν ακόμη περισσότερο με την Βρετανική υποστήριξη και αργότερα με τα Αμερικανικά λεφτά.

Οι Έλληνες είναι μια χαρά άνθρωποι, από τους πλέον ενδιαφέροντες και πλέον προικισμένους στην Ευρώπη. Αν μας άφηναν στην ησυχία μας σίγουρα θα είμασταν ακόμη πιό πετυχημένοι (είμαστε 22η χώρα στον κόσμο σε βιοτικό επίπεδο χάρη στην πολύ σκληρή μας δουλειά) και ευτυχέστεροι.

Οι θέσεις σου ενώ φαντάζουν μετριοπαθείς στην ουσία αναπαράγουν το κουραστικό κλισέ "περί κακού Έλληνα" και έχουν ένα άρωμα κλαδικής ΠΑΣΟΚ ... με το συμπάθειο :-)

ανεστης είπε...

@grsail
Ναι δουλευταράδες είμαστε αλλά η θέση στη λίστα του βιοτικού επιπέδου δεν είναι εντελώς αληθινή, περιέχει πολύ εικονική πραγματικότητα. Βλέπεις σε χώρες μεταπρατικές χωρίς εγχώρια παραγωγή, τα λεφτά είναι περαστικά.

Για την κριτική ευχαριστώ, θα προσπαθήσω να διορθωθώ και να ξεχάσω αυτά που βλέπω και ζω καθημερινά για να συμπέσουν οι απόψεις μας :P

grsail είπε...

Ο κάθε ένας μεταφράζει αυτό που βλέπει με τον δικό του τρόπο.
Το αποτέλεσμα της μετάφρασης είναι η ιδεολογία που άλλοτε συμπίπτει σε πολλούς άλλοτε όχι.
Οι ιδεολογίες δεν αποδεικνύονται, μόνο υποστηρίζονται με επιχειρήματα ή ακόμα και με την ζωή.

ΥΓ.
Μας έχουν πείσει ότι είμαστε απολύτως μεταπρατική οικονομία για το οποίο έχω σοβαρότατες αμφιβολίες – κάτι στοιχεία έχω αναρτήσει τελευταία. Και έτσι να είναι όμως σκέψου τι βομβάρδισαν οι Βρετανοί αφού είχε φύγει ο στρατός κατοχής και για ποιο λόγο (για να μην σε ταλαιπωρώ: ήταν η κεντρική βιομηχανική περιοχή της χώρας μας κληρονομιά της χρυσής δεκαετίας του ’30 που ακόμα και οι Γερμανοί την είχαν σεβαστεί – κάτι λέει αυτό έ;)

ellinaki είπε...

@ grsail

Περίεργο που αναφέρεις αυτό με τους βομβαρδισμούς... δεδομένου ότι η Γερμανία ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά δύο φορές μέσα σε λίγες δεκαετίες, αλλά και στις δύο ισοπεδώσεις κατάφερνε πάντα να βγαίνει και πάλι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης μετά από λίγα χρόνια. Και μάλιστα μέσα από πολυετείς κυρώσεις, διάφορα εμπάργκο κ.ο.κ.

grsail είπε...

@ellinaki

Δεν είναι περίεργο.
Ας συνεκτιμήσουμε ότι:
Η Γερμανική ανοικοδόμηση έγινε με Αμερικανικά λεφτά.
Τα σημερινά Ευρωπαϊκά ελλείμματα είναι τα Γερμανικά πλεονάσματα.
Οι Γερμανοί αλλά και οι Γάλλοι νέμονται το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι βιομηχανικών αγορών εντός και εκτός ΕΕ, οι Γερμανικές εξαγωγές γίνονται κατά τα δύο τρίτα (!!) εντός ΕΕ.
Τι έμεινε για μια μικρή και ετερόφωτη χώρα όπως εμείς; Πώς να διεκδικήσουμε αγορές;
Η ΕΕ για εμάς έγινε από ευγενές όνειρο, χρυσό κλουβί.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η οικονομίας μας καταστράφηκε εντελώς από παλιά και ότι οι διαρκείς ξένες επεμβάσεις (που συνεχίζονται φυσικά και σήμερα) δεν μας επέτρεψαν να ακολουθήσουμε πραγματική εθνική αναπτυξιακή πολιτική εξ’ ου και τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα.
Ίσως αυτή να είναι η μοίρα των μικρών χωρών που έχουν την ατυχία της στρατηγικότατης γεωγραφικής θέσης, ευτυχώς που δεν έχουμε και πετρέλαιο.
Γι αυτό λέω ότι «και πάλι πολλά» κατάφεραν αυτοί οι αγαπητοί και ακατάβλητοι Έλληνες διότι σήμερα και υπηρεσίες διαθέτουμε και βιομηχανία έχουμε και καταφέραμε να κρατήσουμε την αγροτική μας οικονομία στο 3% του ΑΕΠ, μια μονάδα πάνω από την ΕΕ.

ανεστης είπε...

Η Γερμανία είχε την τύχη(!) να είναι ο νικημένος εχθρός και όπως η Ιαπωνία ανοικοδομήθηκε απο Αμερικάνικα λεφτά. Εμείς οι νικητές(!) μπήκαμε μεταπολεμικά σε ένα εμφύλιο που εκτός απο το οτι εξαφάνισε οποιαδήποτε κοινονική συνοχή ήταν απαραίτητη για να συντελεστεί οποιαδήποτε ανάπτυξη, μας καταδίκασε και στο να έχουμε στρεβλή άποψη για το πλέγμα "επιχειρηματικότητα, κέρδος, ανάπτυξη".
Που σημαίνει πως ιδεολογικά πια αντιμετωπίζαμε τα θέματα με ταξική έχθρα.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ακόμα πιο έντονο το "αλληλοφάγωμα" που κράταγε απο την οθωμανική αυτοκρατορία στο ελληνοφανές μωσαικό.

Με όλα αυτά θέλω να πω πως δε μας φταίνε μόνο οι παρεμβάσεις, επεμβάσεις και σκέτες βάσεις (του θανάτου), αυτή η καραμέλα της διεθνούς συνομωσίας έχει λιώσει πια χίλες φορές.
Φταίμε σε μεγάλο βαθμό εμείς και η ιδεοληψία μας (που βασίζεται σε συμπάθειες και αντιπαλότητες πια και όχι σε όραμα για την κοινωνία και τον κόσμο), πάνω στην οποία χτίζουν "καριέρα" οι παρατάξεις χρόνια τώρα.

grsail είπε...

Δεν θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση μερί «ταξικής έχθρας» στην επιχειρηματικότητα. Απόδειξη το εξαιρετικό επίπεδο ανάπτυξης της χώρας συνεκτιμούμενων των παραμέτρων της ιστορίας, του μεγέθους και των πραγματικών περιθωρίων ανεξαρτησίας της. Αυτή οφείλεται αφ΄ ενός στις θαυμαστές προσπάθειες μειοψηφίας (που λιγοστεύει) επιχειρηματιών προσηλωμένων στην ποιότητα και την Οργανική Ανάπτυξη και αφ’ ετέρου στην σκληρή δουλειά των Ελλήνων.

Το αλληλοφάγωμα που άρχισε με τον εμφύλιο του 1825 τροφοδοτήθηκε πάντα με ξένα (κυρίως Βρετανικά) λεφτά. Ούτε ο Α. Μιαούλης, που μαγάρισε το όνομά του με την πυρπόληση του Ελληνικού στόλου, δεν κατάφερε να αντέξει στον πειρασμό των Αγγλικών λιρών.

Η άποψή μου είναι ότι πριν από το ΔΝΤ ήμασταν μια γενικά πετυχημένη χώρα με πολλά μεν προβλήματα αλλά θετικό μέλλον. Μετά το ΔΝΤ είμαστε ένα καταδικασμένο προτεκτοράτο.

ανεστης είπε...

Πετυχημένη χώρα; Θετικό μέλλον;

Το γεγονός δηλαδή οτι μείναμε απο λεφτά είναι τυχαίο; Δε νομίζω! (όπα, κάπου το έχω ακούσει αυτό).

Δυστυχώς όλοι είχαμε βρει τις μόντες μας και τη βγάζαμε ζάχαρη (κυρίως τα λαμόγια) εις βάρος της κοινωνίας (του κράτους δηλαδή).

Σήμερα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις απο κάτω βρίσκεις ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται απλοί καθημερινοί νεοέλληνες. Δεν είναι να απορείς που επαναστατούμε για να μην αλλάξει τίποτα.

Τι διάλο, σε διαφορετικές χώρες ζούμε; Σε παράλληλα σύμπαντα;

grsail είπε...

Σου παραθέτω στον πίνακα που ακολουθεί στοιχεία που αφορούν στο συνολικό χρέος των χωρών, το σύνολο δηλαδή του Δημόσιου και Ιδιωτικού χρέους σε ποσοστά επί του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

Ιρλανδία 1.052% (!)
Βρετανία 431%
Ολλανδία 311%
Ελβετία 277%
Βέλγιο 276%
Πορτογαλία 231%
Δανία 197%
Γαλλία 191%
Ισπανία 168%
Ελλάδα 163%
Γερμανία 161% (ίδιο με το δικό μας …)
Ιταλία 123%

Τα συμπεράσματα, φυσικά, είναι δικά σου.

Μήπως το «μείναμε από λεφτά» είναι κατασκεύασμα του νεοφιλελέ φαντασιακού;
Δες τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα της απογραφής των ΔΥ. Αποτελούν το 16,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Κάτι τελευταίο, οι ελάχιστοι (οικονομική ελιτ και πολιτικό κατεστημένο) που ζούσαν εις βάρος της χώρας να είσαι βέβαιος ότι το ίδιο ακριβώς κάνουν και τώρα και θα συνεχίσουν να το κάνουν αν εμείς οι υπόλοιποι 11.500.000 δεν αντιδράσουμε !

ανεστης είπε...

Σου παραθέτω πίνακα με τα ελλείματα του 2009 (που αν δε κάνω λάθος είναι η κύρια αιτία για το αν μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος).

Ιρλανδία(-14,3%)
Ελλάδα(-13,6%)
Ηνωμένο Βασίλειο(-11,5%)
Ισπανία (-11,2%)
Πορτογαλία(-9,4%)
Λετονία(-9,0%)
Λιθουανία (-8,9%)
Ρουμανία(-8,3%)
Γαλλία (-7,5%)
Πολωνία (-7,1%)
Σουηδία (-0,5%)
Λουξεμβούργο (-0,7%)
Εσθονία (-1,7%).

grsail είπε...

Απ. 01/02
Απολύτως συμφωνώ. Η δική μου όμως ερμηνεία είναι ότι το χρηματιστικό κεφάλαιο βρήκε αφορμή τα ελλείμματα και έπαιξε το παιχνίδι του ξηλώματος του κοινωνικού κράτους αξιοποιώντας τα ως άλλοθι και ως δικαιολογία. Αυτό έγινε εκεί που τους «έπαιρνε» δηλαδή στις πολιτικά ανίσχυρες Ιρλανδία και Ελλάδα (και όχι βέβαια στο Ην. Βασίλειο ή πολύ περισσότερο στις ΕΠΑ) οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως τοτέμ και ταμπού για τον καθαγιασμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλη την Ευρώπη.

Όλη η καταστροφική πορεία στην Δυτική οικονομία τα τελευταία χρόνια και έως το 2008 ήταν η αγωνιώδης προσπάθεια του παρασιτικού αλλά και πανίσχυρου Χρηματιστικού Κεφαλαίου για την μετατροπή των Ιδιωτικών Χρεών σε Δημόσια. Αυτό ολοκληρώθηκε με τα τεράστια πακέτα «στήριξης» του Τραπεζικού Συστήματος (άνω των 5 τρις στις ΕΠΑ και άνω των 3 στην ΕΕ).

grsail είπε...

Απ. 02/02
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα πακέτα στήριξης ήταν δημόσια λεφτά, δηλαδή λεφτά που ανήκαν στους πολίτες. Σου υπενθυμίζω ότι η χώρα μας, εκτός του ότι επιβαρύνεται με περίπου 8 δις το χρόνο από το 1974 γα εξοπλισμούς, πράγμα που δεν είναι παρά μοντέρνος φόρος υποτελείας, διέθεσε ως «πακέτο στήριξης» στο Τραπεζικό Σύστημα περίπου σαράντα (40) δις από τα δικά μας λεφτά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις Ελληνικές Τράπεζες ήταν σχεδόν μηδενικές !!!

Μας εμπαίζουν, μας λένε ψέματα, μας αποπροσανατολίζουν και μας ληστεύουν συστηματικά. Είναι καιρός να ανοίξουμε επί τέλους τα μάτια μας.

ανεστης είπε...

Α! με τα τελευταία σχόλιά σου συμφωνώ απόλυτα.
Φοβάμαι πως αυτό που λέμε "κοινωνικό κράτος" ξηλώνεται με αρχή την Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι να έρθει στα μέτρα των ΗΠΑ.
Κι όσο λιγότερο παράγουμε τόσο περισσότερο το κεφάλαιο θα βρίσκει διέξοδο να υποκαταστήσει τα κέρδη του με τραπεζικό τζόγο, ιδιωτική ασφάλιση και υγεία κλπ κλπ.

Δυστυχώς άρχισε η κατρακύλα κι όσο ο κόσμος παραμένει φοβισμένος δεν βλέπω να αντιδρά.

Τεράστιες οι ευθύνες της εγχώριας αριστεράς για τον λόγο που αρθρώνει.