12/7/10

Τρομοκράτες ή κουτσομπόλες;

Απ' την "προκήρυξη" των δολοφόνων που έστειλαν τη βόμβα στο Χρυσοχοίδη δεν μου έκανε τίποτε εντύπωση

Είναι η γνωστή ρητορική των ανθρώπων που θέλουν καταρχήν να σκοτώσουν, έχουν βρει τον τρόπο και το μόνο που μένει είναι το ιδεολογικό προκάλυμμα που θα "δικαιολογεί" την πράξη τους.
Γνωστά αυτά, τα έχουμε ξαναπεί, τα έχουμε βαρεθεί, έχουμε παραδεχτεί πως έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό της κινητοποίησης, οπότε και τα προσπερνώ.

Ένα μικρό όμως απόσπασμα μου έκανε εντύπωση, πέντε μόνο λεξούλες:
"...Τα αρχικά σενάρια για την αποστολή του (σημ: του πακέτου - βόμβα) ήτανε τρία. Πρώτον να σταλθεί στο σπίτι του υπουργού στην Καλλιθέα όπου διαμένει με τη νέα του σύζυγο."

Αυτό! "Με τη νέα του σύζυγο". Όχι: "με τη σύζυγό του".

Προσέξτε τη σημειολογία. Περιλαμβάνει λίγο απ' όλα. Λίγο Espresso, λίγο Τρωκτικό, λίγο μεσημαριανάδικο τηλεοπτικό, αυτό το παλιό καλό κουτσομπολιό που τραβάει πωλήσεις στα σκανδαλοθηρικά έντυπα και sites.
Περιλαμβάνει και κάποιο περίεργο πουριτανισμό που δε συναντιέται ούτε σε χριστιανορθόδοξα σωματεία.
Περιλαμβάνει και λίγο υπαινιγμό που παραπέμπει σε Τσοχατζόπουλο με τους γνωστούς συνειρμούς.

Με δεδομένο το οτι αυτά τα κείμενα δεν γράφονται στο πόδι άλλα κάθε λέξη είναι προσεκτικά επιλεγμένη για να μελετηθεί κατά το δοκούν, εγώ αυτό κράτησα ως πολύτιμο στοιχείο για την ταυτότητά τους. Τι αξία έχει αυτή η επιλογή λέξεων άλλη απο το να αφήσει υπονοούμενα για την ποιότητα του άνδρα;

Τρομοκράτες ή κουτσομπόλες λοιπόν;

Εκτός κι αν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: