9/7/10

Το κάπνισμα δεν είναι cool.

Η δυσοίωνες σημάνσεις σε χοντρό μαύρο πλάισιο που επιβλήθηκε να τοποθετούνται πάνω στα πακέτα των τσιγάρων δεν στρέφονται κατά των καπνοβιομηχανιών. Αν είχατε την παραμικρή σκέψη πως προκαλεί βλάβη στις πωλήσεις τους, κάνετε λάθος.

Αντίθετα είναι μια σήμανση που αφαιρεί την "παραπλάνηση" απο τα θύματα του καπνίσματος και κάνει δυσκολότερη τη διεκδίκηση αποζημιώσεων είτε απο τις βιομηχανίες είτε απο το ίδιο το κράτος. Με τη σήμανση δεν έχουν νομικά ερίσματα οι καπνιστές για να πουν "δεν το ήξερα" το θανατηφόρο κάπνισμα είναι μια συνειδητη επιλογή.

Παρόλα αυτά όμως ο αριθμός των νέων ανθρώπων που ξεκινούν τώρα το κάπνισμα είναι απίστευτα υψηλός αναλογικά με τη φασαρία που γίνεται για το τσιγάρο, με την πληροφόρηση που είναι διάχυτη παντού (όχι μόνο στο internet) για τις βλάβες που προκαλεί.
Ο λόγος;

Το κάπνισμα πλασσάρεται ως cool. Έχει φροντίσει η σχετική
υποκουλτούρα να ηρωποιήσει το τσιγάρο σαν "πράξη αντίστασης" στην καταπίεση της "πολιτικά ορθής" απαγόρευσης. Έχουν φροντίσει γι αυτό και μερικοί δικοί μας "μπροστάρηδες" όπως η κ. Κανέλη που λειτουργεί σαν καπνιστής - προβοκάτορας σε κάθε εμφάνισή της σε παράθυρα (αναρωτιέμαι όμως αν ζητάει προηγουμένως την άδεια των υπολοίπων).

Αυτό το "cool" του καπνίσματος ταιριάζει σε κάποιο βαθμό με την αυτοκαταστροφική / αυτοκτονική / μηδενιστική διάθεση των εφήβων. Είναι δηλαδή η light εκδοχή των emo ανησυχιών (κι όταν λέω emo εννοώ τη διαχρονική διάθεση "μαυρίλας" που έχουν οι έφηβοι).

Με μια διαφορά όμως: Η διάθεση αυτή φεύγει όσο ξελαμπικάρει το μυαλό και φεύγει η ακμή. Το κάπνισμα όμως παραμένει. Και ένα σωρό κόσμος προσπαθεί να το κόψει σε μια μετέπειτα φάση της ζωής του όταν είναι πια πολύ πιο δύσκολο.
Και είτε θα τα καταφέρεις (πολύ δύσκολα αλλά και ηρωικά), είτε θα μονολογείς κάθε πρωί για χρόνια "πρέπει να το κόψω, θα με πεθάνει" ανάμεσα σε βήχα και φλέμματα, είτε θα παραδεχτείς πως είναι δυνατότερο απο σένα και θα προσπαθήσεις να ιδεολογικοποιήσεις την αδυναμία και την εξάρτησή σου. Να την κάνεις να φαίνεται σαν αντίσταση.

Λυπάμαι ειλικρινά που βλέπω νέα παιδιά να καπνίζουν. Δεν ξέρω πως να τους πω κάποιες βασικές αλήθειες:
1. Πως το κάπνισμα ήδη είναι συνήθεια που τείνει να περιοριστεί στα κομμάτια του πληθυσμού με τη χαμηλότερη μόρφωση, που είναι και πιο πιθανό να δεις γονείς που καπνίζουν στο σπίτι όπου ζουν και τα παιδιά τους, όπου δεν υπάρχει αρκετή γνώση που να μετουσιώνεται σε έγνοια για τους "δικούς σου". Τότε μπορεί και να μη το δουν τόσο cool.

2. Το κάπνισμα τρέφει με κέρδη εταιρίες που δεν δίστασαν να πληρώνουν περιουσίες ολόκληρες για να επηρεάζουν για χρόνια επιστημονικές έρευνες να πουν ψέμματα, έχουν πει άπειρα ψέμματα οι ίδιες για τον εθισμό του καπνού, εταιρίες με αδίστακτες τακτικές παραποίησης της "εικόνας" του καπνίσματος για να το κάνουν να φαίνεται cool. Το να ταίζεις αυτές τις εταιρίες είναι τόσο επαναστατικό όσο να θες να μποϋκοτάρεις τη BP για τη διαρροή στον κόλπο του Μεξικού και να φουλάρεις στα πρατήριά της.


8 σχόλια:

Costas είπε...

Ανέστη συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Και το λέω αυτό γιατί είμαι καπνιστής και με έκανες να νιώθω ότι θέλω να το κόψω. Τονίζω το ρήμα "θέλω" γιατί εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι με το κάπνισμα. Στο χημικά ντοπαρισμένο μυαλό σου. Βεβαίως δεν είναι μαγκιά και ακόμη περισσότερο δεν είναι χειραφέτηση. Εξάρτηση και αδυναμία είναι.

BioLogos είπε...

Thanks man μιας και ήδη ξέρεις την προσπάθεια που κάνω.

Βέβαια ανήκω σε άλλη γενιά και όταν ξεκίνησα να καπνίζω οι λόγοι ήταν ο μιμητισμός και ο πειραματισμός.Α προπό, περί μορφώσεως υπάρχει ένα τρεντ αλλά ξέρεις πώς είναι τα στατιστικά και στη δική μου περίπτωση και οι 2 γονείς είναι άκαπνοι.

Σταμάτησα κυρίως λόγω αλλαγής φιλοσοφίας ζωής.Όχι ότι ξαφνικά έγινα βέγκαν και σταμάτησα τις γουισκάρες αλλά σιχάθηκα αυτή τη μυρωδιά, που νοιώθεις ότι φρενάρει την ενέργειά σου με κάθε εισπνοή.

Θανασης Ξ. είπε...

Καταγγέλω αυτή την ανάρτηση ώς υποκινούμενη απ' τον Μπεχράκη και τη Μαριλίζα !!
Λέγε ! Πόσα πήρες !
:))))))))))))))))))))))))

ανεστης είπε...

Costas
Ωραία, αν άρχισες να σκέφτεσαι να το κόψεις προχώρα στη φάση 2. Μην αγοράσεις επόμενο πακέτο.

ανεστης είπε...

Biologos
Βάστα γερά ρε!

ανεστης είπε...

Θανάση καπνίζεις ε;;;

Xavier είπε...

Ανάλογο ωραίο post είχε γίνει όταν είχαν πρωτοανακοινωθεί τα μέτρα στο blog Don't Kiss The Frog

Ανώνυμος είπε...

Η μάστιγα του αιώνα το τσιγάρο έχει σκοτώσει πιο πόλους ανθρώπους στον κόσμο από τον πόλεμο του Ιράκ μαζί και τους νεκρούς από τα τροχαία δυστυχήματα η πιο ύπουλη εφεύρεση του αιώνα κατ εμέ και το κόλπο πιο είναι για να το κόψεις αφού το έχεις αρχίσει και τότε θα καταλάβεις ότι δεν μπορείς να το κόψεις μα φυσικά να μην το αρχίσεις καθόλου να μην το δοκιμάσεις.
Eχω δει έγκυες μητέρες δολοφόνους να καπνίζουν η να το αρχίζουν πάλι ενώ το είχαν κόψει στην εγκυμοσύνη η ακόμα να κρατανε στο ένα τους χέρι το μωρό και στο άλλο το τσιγάρο μπράβο μας όλοι είμαστε άξιοι της τύχης μας τελικά και του μορφωτικού μας επίπεδου.