5/7/10

Η τουριστική ανάπτυξη και το "κακό" Ισπανικό μοντέλο

Μια που είναι πρόσφατη η κουβέντα για "ανάπτυξη" και μια που αναφερθήκαμε στο πόσο δεν θέλουμε την "καταραμένη" ανάπτυξη", ας θυμηθουμε την κουβέντα που γίνεται για τον "αιγιαλό" και το πως αντιμετωπίζουμε το θέμα "χωροταξία" στην Ελλάδα.

Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι τη φράση "το ισπανικό μοντέλο ξόφλησε"... Εδώ λοιπόν θα βρείτε ένα πολύ καλό κείμενο για την τουρισιτκή ανάπτυξη και το πως βλέπουμε το αντικείμενο οι Έλληνες.

Ακόμα κι αν διαφωνείτε με την άποψη, κρατήστε ορισμένα της σημεία που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για συζήτηση...

3 σχόλια:

Xavier είπε...

Ωραίο το θέμα. Πρόσφατα ήμουν σε μια αξιοποιημένη τουριστικά παραλία στην Ισπανία και η διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ελλάδας ήταν χαώδης. Αρχικά ήταν ναι μεν κοντά στον αστικό ιστό, αλλά για 200-300 μέτρα από την ακτογραμμή υπήρχε άμμος και μόνο άμμος. Ούτε ξαπλώστρες, ούτε ομπρέλες, ούτε bar, ούτε ταβέρνες, ούτε παραλιακοί δρόμοι (...) μόνο απέραντη άπλα. Στα 400 μέτρα από το κύμα υπήρχαν κάποιοι χώροι για άθληση και πιο πέρα διαμορφωμένοι πεζόδρομοι-ποδηλατόδρομοι, δέντρα, καντίνες, δανειστική βιβλιοθήκη (!!), beach bar, κλπ Μετά ήταν ο δρόμος και μετά τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κλπ.

Έχει πάρει κι εμένα το αυτί μου ότι οι Ισπανοί το παράκαναν με τα ξενοδοχεία πάνω στη θάλασσα με αποτέλεσμα τώρα να τα κατεδαφίζουν, αλλά δεν έχω άποψη επί του θέματος.

Γενικά επειδή έχω πάει Ισπανία πολλές φορές και όχι μόνο στα τουριστικά της μέρη, απορώ γιατί μας συγκρίνουν ως παρόμοιες χώρες. Οι άνθρωποι έιναι πολύ πιο μπροστά.

ανεστης είπε...

@Xavier
Άρα μάλλον στραβά αρμενίζουμε.

K-Top είπε...

Αυτά τα ξενοδοχεία είναι ιμπεριαλιστικά και αποσκοπούν στην αμερικανοποίηση του τουρισμού προς όφελος των μεγάλων αφεντικών οι οποίοι θα δώσουν δουλειές σε 10πλάσιους από ότι οι ρουμς το λετ...