17/3/10

Κανονική φορολόγηση της εκκλησίας τώρα!

Η προνομιακή μεταχείριση της εκκλησίας και της περιουσίας της είναι κανονική πρόκληση για όλους όσους βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να επιστρέφουν στο μεσαίωνα, για όσους βλέπουν να παγώνουν οι συντάξεις τους. Για όλους εμάς που βλέπουμε να μη μπορεί να χρηματοδοτηθεί οποιαδήποτε κοινωνική ή αναπτυξιακή δαπάνη.

Το δε πρόσφατο 20% επί των εκμεταλλεύσεων ακινήτων είναι πραγματικά ασήμαντο μπροστά στο σύνολο της περιουσίας που έχουν αποθησαυρίσει οι «άγιοι πατέρες» όλα αυτά τα χρόνια.

Η εμφάνιση του Ανθίμου σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ χθες Τρίτη ήταν διαφωτιστική Επικαλέστηκε το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας για να ζητήσει να αρθεί ακόμα κι αυτός ο ισχνός νέος φόρος. Αυτή είναι και η πρόσφατη νεοφιλελεύθερη παντιέρα που τόσο έντονα προβάλλεται σαν θεσμός με το όνομα «εταιρική κοινωνική ευθύνη» (ιδιαίτερες επιδόσεις στην προσπάθεια εξάπλωσης του «θεσμού» γίνεται από το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο). Τι προσπαθεί να επιτύχει αυτός ο θεσμός; Μα φυσικά τη μείωση της φορολογίας με το επιχείρημα ότι οι εταιρίες θα αναλάβουν «φιλανθρωπικό έργο» ή άλλες «κοινωνικής φύσεως δαπάνες» και άρα το κράτος θα ελαφρυνθεί από κονδύλια που θα έπρεπε το ίδιο να διαθέσει. Φυσικά οι εταιρίες θα κρίνουν οι ίδιες πόσα και που θα διαθέσουν και με ποιο τρόπο. Με δύο λόγια κανονική ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους. Το έσχατο σημείο του καπιταλισμού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πονηρός παναγριώτατος. Η δική του εταιρία όμως που λέγεται εκκλησία έχει μια σκανδαλώδη προνομιακή μεταχείριση που αμφιβάλλω αν θα πετύχει ποτέ οποιαδήποτε εταιρία.

Οι κληρικοί πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν να πληρώνονται επ’ άπειρον(!). Κι αυτό είναι «δεμένο» και σχεδόν αδύνατον να αλλάξει με βάση τη σύμβαση του 1952 και σε αντάλλαγμα απαλλοτριώσεων αγροτικής γης με την εκκλησία να παίρνει επίσης «κάποια» αστικά ακίνητα. Και οι ιεράρχες εμφανίζονται «ριγμένοι» που έδωσαν βοσκοτόπια και χωράφια και πήραν στη θέση τους τα «κάποια» αστικά ακίνητα που τους αποφέρουν απίστευτα κέρδη από ενοίκια. Επίσης η πολιτεία δεσμεύτηκε στη σύμβαση ότι αυτή ήταν και η τελευταία απαλλοτρίωση που μπορούσε να γίνει.

Πουθενά όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι η εκκλησία δεν μπορεί να φορολογείται Κανονικότατα όπως όλοι μας και όχι με 20%. Όπως φυσικά έχει και το δικαίωμα να διαθέτει περιουσία και να την εκμεταλλεύεται όπως θέλει. Είτε για χρυσά κουτάλια είτε για να κάνουν φιλανθρωπικό έργο και να προβάλλουν την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» τους.

Αν όχι τώρα, πότε;

Εδώ για τις σχετικές υπογραφές περί της φορολόγησης της εκκλησίας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια λέτε ρε αντίχριστοι και στην επόμενη πορεία, εκτός από τα χημικά, θα πνιγεί ο τόπος και στα λιβάνια από τα θυμιατά που θα βγουν στους δρόμους να βρουν το δίκιο τους

:))))

Khlysty είπε...

Τά'λεγα εγώ και στο περί φορολογικού ν/σ ποστάκιόν μου. Πάλι κανείς δεν τολμά να αγγίξει την "Εκκλησία της Ελλάδος" Plc. Και να δεις που ορισμένοι θα πάνε να πλασάρουν το χαδάκι ως "τομή". Ρε, δε, γ......στε, ν' ασπρίσουμε...

kariatida62 είπε...

΄Oσες φορές πήγε κάποιος να την αγγίξει φορολογικά του κόπηκε το χέρι! τι περιμένεις και τώρα να γίνει;

ανεστης είπε...

@Φοράδα
Χημικό και λιβάνι μαζί; Η πιο δακρύβρεχτη μαστούρα!

@Khlysty
Εγώ νομίζω οτι είναι μια πρώτη κίνηση, σταδιακά ελπίζω να ζήσω να δω και τα καλύτερα.

@kariatida
Ας μας κυβερνήσει ένας μονόχειρας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ...
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ

Khlysty είπε...

@Ανώνυμος: Ε;

ανεστης είπε...

Προφανως εννοεί οτι και εκκλησίες άλλων δογμάτων πλην της ορθόδοξης απαλάσσονται της φορολογίας.

Αλλά το λέει με την κομψότητα ενός "ανώνυμου".

Khlysty είπε...

Ισχύει; Και σε ποιο βαθμό; Διότι νομίζω ότι τα προνόμια που απολαμβάνει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΙΜΙΤΕΔ συγκρίνονται μόνο με αυτά του Βατικανού και ορισμένων τηλε-ευαγγελιστών στις ΗΠΑ...

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζεστε να βγουν και οι παπάδες στους δρόμους με τα θυμιατά με κατάρες και αφορισμούς έχει να πέσει και πολύ γέλιο μιλαμε,κι εγώ επίσης προσφέρω κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο στις φτωχές οικογένειες της παλιάς πόλης άμα πάει έτσι απαιτώ να φορολογηθώ με μικρότερο συντελεστή χα! χα! χα! αλλά σιγά να μην νοιάζου την εκκλησία κι εάν χρεοκοπήσουμε που λέει ο λόγος γιατι με τα λεγόμενα τους και τις πράξεις τους τουλάχιστον αυτό μας δείχνουν..
Αλεξανδρος.