17/2/10

Μετανοείτε! Έρχονται τα φρουτάκια (και το τέλος του κόσμου)!

Λοιδωρείται απο ορισμένα στόματα η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει / νομιμοποιήσει τα "φρουτάκια".
Από στόματα που μια ζωή έχουν εύκολη την ανέξοδη κριτική. Η κριτική φυσικά είναι ανέξοδη, η απαγόρευση όμως δεν είναι.

Πρόστιμο 30.000 ευρώ την ημέρα πληρώνουμε εδώ και πολύ καιρό, επειδή το Ελληνικό κράτος παρουσιάστηκε ανίκανο να χωρίσει δύο γαϊδουριών άχυρα, να ξεχωρίσει τα τεχνικά από τα ψυχαγωγικά ηλεκτρονικά παιχνίδια

Επειδή οι «δημόσιοι λειτουργοί» μας μπλέχτηκαν σε μια περιπέτεια από τότε που για αντιμετωπίσουν την παράνομη μετατροπή των ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε τυχερά (φρουτάκια), απαγόρευσαν συνολικά την ύπαρξη των μηχανημάτων και επιχείρησαν να κλείσουν και τα internet cafe! Για να αντιμετωπίσουν δηλαδή τον πονοκέφαλο έκοψαν το κεφάλι.

Τώρα όλοι αυτοί που φωνάζουν επειδή θα μπει ένας κανονισμός και θα υπάρχει μια σχετική ρύθμιση τι υπερασπίζονται ακριβώς;

Αν δεν κάνω λάθος τυχερά παιχνίδια υπάρχουν ήδη και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο δίκτυο πρακτορείων. Όσοι από τους συμπολίτες μας αποφασίζουν οτι θέλουν να ενισχύσουν μέσω του τζόγου τα κρατικά (ακόμα) έσοδα του ΟΠΑΠ, είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Ή μήπως αυτές οι «αριστερού τύπου» φωνές αρνούνται στον πολίτη το δικαίωμα επιλογής; Είναι οπαδοί της κρατικής κηδεμονίας για το που έχει δικαίωμα να ξοδεύει τα κέρματά του ο καθένας; Η μήπως δεν υπερασπίστηκαν ποτέ το δικαίωμα του καπνιστή στο τσιγάρο; Και γιατί αυτό είναι διαφορετικό;

Υπερασπίζονται μήπως το συνεχιζόμενο σκάνδαλο του να εξανεμίζεται τόσο δημόσιο χρήμα σε ένα πρόστιμο;

Ή μήπως είναι αρκετό το να υποκρινόμαστε πως δεν τρέχει τίποτε επειδή απλά δεν βλέπουμε τα κάθε είδους «φρουτάκια» γύρω μας ενώ είναι παντού στο διαδίκτυο όπου ο καθένας μπορεί να παίζει πολλαπλάσια ποσά μέσω πιστωτικής κάρτας;

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχω δει τέτοιες «μηχανές» σε cafe bar (συνήθως επιτρέπονται μία ή δύο όπου σερβίρονται αλκοολούχα και άρα απαγορεύεται η είσοδος σε μικρές ηλικίες) και δεν είδα καμία καταστροφή. Αντίθετα είδα κόσμο που ήξερε πολύ καλά τις πιθανότητες κέρδους και το πόσο «πληρώνουν» οι μηχανές, είδα κόσμο να έχει απομυθοποιήσει το τζόγο.

Εδώ πάλι, οι ίδιες πουριτανικές «φωνές» δεν λένε κουβέντα για το οτι ανήλικοι έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ, σε πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών (όπου ΑΚΟΜΑ δεν έχει τοποθετηθεί εμφανής ένδειξη για σχετική απαγόρευση).

Μερικές φορές αυτή η έλλειψη μέτρου σε ένα τόσο απλό θέμα είναι αρκετή για να καταλάβεις την υποκρισία πίσω από τη γενικότερη συζήτηση.

4 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Eγώ πάλι που είδα να χάνονται περιουσίες απο τα φρουτάκια...γιατί οι παίχτες δεν έχουν λογική είναι άρρωστοι!
Έχω θύμα στο φιλικό μου περιβάλλον και είμαι αγανακτισμένη που το κράτος μέχρι τώρα έκανε τα στραβά μάτια και τώρα παει να τα νομιμοποιήσει!

ανεστης είπε...

@Kariatida
Σε καταλαβαίνω καλή μου, άλλοι κάνουν μέχρι και καταχρήσεις για να παίζουν στοίχημα, αλλά η απαγόρευση δεν είναι λύση. Το να είσαι υπεύθυνος πολίτης για τις επιλογές σου είναι όμως απαραίτητο σε μια κοινωνία ελεύθερβν επιλογών.

Γιατί -σε ρωτάω- θα πρέπει να απαγορευθεί το κρασί επειδή είναι κάποιοι αλκοολικοί; Να κλείσουμε τα μαγαζιά επειδή κάποιες είναι shopaholics και εξανεμίζουν τον οικογενειακό προυπολογισμό σε τσάντες;

Δεν θα μας άρεσε μια κοινωνία απαγορεύσεων και ένα κράτος - μεγάλος αδελφός ή πατερούλης που να αποφασίζει μια εμάς.

K-Top είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει απαγορευτική προστασία αντί για ενημέρωση. Δεν υπάρχει λόγος να είναι κάτι παράνομο αν βλάπτει μόνο τον χρήστη που επιλέγει να το χρησιμοποιήσει. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

ανεστης είπε...

Κώστα τα πράγματα είναι πολύ θολά στην Ελλάδα γιατί ποτέ σ' αυτά τα θέματα δεν υπήρξε διαφάνεια και εποπτικές αρχές που να λειτουργούν.
Ακόμα και οι ίδιοι οι παίκτες που συμμετέχουν στα παιχνίδια (π.χ. ΟΠΑΠ, αγνοούν τους κανόνες τους.

Κι επειδή μας είναι δύσκολο να ενημερωνόμαστε προτιμάμε να οχυρονώμαστε πίσω απο το απόλυτο μιας απαγόρευσης ή μιας "καταδίκης".