10/2/10

Πάλι ο μισθωτός θα πληρώσει...

Προς το παρόν οι εξαγγελίες μόνο «φοβερίζουν» τη φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα πιαστεί δεν έχουμε ακούσει.
Τα «μέτρα» λοιπόν θίγουν και πάλι κυρίως τους μισθωτούς. Είναι η μόνιμη εύκολη λύση, αφού φορολογούνται στην πηγή και δεν έχουν off-shore και δεν μπορούν να αμείβονται με «μαύρα». Η αγελάδα!

Είναι οι ίδιοι που πληρώνουν μέχρι σήμερα όλα τα σπασμένα, είναι αυτοί που κουράστηκαν να πληρώνουν (μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει), ένα σκασμό χρήματα σε φόρους και ασφάλιση. Και τα πληρώνουν σε ένα κράτος κι ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν τους προσφέρει το παραμικρό. Που πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για όσα στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνται δεδομένα (κι ας μην είναι «σοσιαλιστικές» κοινωνίες).

Αυτό το ανάπηρο κράτος που συντηρείται χάρη στους φόρους των «δουλοπάροικων» είναι όχι μόνο ανίκανο να παρέχει τα ελάχιστα, να πιάσει τη φοροδιαφυγή, αλλά είναι και βαθύτατα διεφθαρμένο. Σε όποιο τομέα και να ψάξουμε, από τους αρουραίους που ροκανίζουν τεράστια ποσά στη δημόσια υγεία, μέχρι τη διαχείριση των καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων, το ποσό που εξανεμίζεται είναι τεράστιο. Και σ’ αυτή τη κρατική μηχανή που είναι ανίκανη να ανταποκριθεί στο ρόλο της αλλά έχει οργανώσει μια χαρά το πώς θα γίνονται οι κομπίνες και πως θα ρέει το λαδι, έρχεται τώρα το αναγκαίο «πάγωμα» των μισθών.

Τη φτιάξατε την εξίσωση; Ένα κράτος που ακόμα δεν γνωρίζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά που γνωρίζει το βαθμό της αυξανόμενης διαφθοράς, μειώνει τις αποδοχές των υπαλλήλων του. Χωρίς (αυτό το κράτος) να έχει ανακαλύψει τρόπο να εποπτεύει, να ελέγχει, να μετράει, να υπηρετεί το σκοπό του.

Όταν -για παράδειγμα- η ύφεση, η αυξημένη ανεργία θα οδηγήσουν τους περισσότερους σε αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι πωλήσεις των φθηνών προϊόντων, τι θα συμβεί σε μια αγορά που δεν διαθέτει συστηματικούς ποιοτικούς ελέγχους, που ακόμα κι όταν προκύπτει ένα κρούσμα, η συνέχεια χάνεται στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά των κρατικών υπαλλήλων;

Πείτε μου τώρα εσείς τι περιμένετε πως θα συμβεί; Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η διαφθορά; Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η κρατική αποτελεσματικότητα; Θα μειωθεί τελικά ή θα αυξηθεί η κοινωνική συνοχή;

Θα προσπεράσω το παρα-ειπωμένο «πατριώτης σήμερα είναι αυτός που πληρώνει τους φόρους του». Και θα το προσπεράσω όχι γιατί δεν είναι αλήθεια, αλλά γιατί δείχνει σε τι κατάντια έχουμε φτάσει, να δεχόμαστε ότι για όσους έχουν τη δυνατότητα, η καταβολή φόρων είναι μια καθαρά εθελοντική υπόθεση. Το παραδεχόταν μάλιστα και η καμπάνια επί ΝΔ που μας (παρα)καλούσε να αποκτήσουμε "φορολογική συνείδηση"!

Η κυβέρνηση ξέρει ότι προσπαθεί να μεταφέρει νερό με κοφίνι. Και προσπαθεί να αυξήσει το νερό που πρέπει να μεταφερθεί. Χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε να βουλώσει τις τρύπες. Που όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά και μεγαλώνουν.

8 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχεις άδικο!
Να περιμένουμε λίγο μπας και δούμε μια έστω μικρή προσπάθεια οργάνωσης;

Θανασης Ξ. είπε...

Ανέστη καλημέρα..

Φέρνει, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο, πραγματικά καλύτερο απ' όσα έχουμε δει, το πιό αναδιανεμητικό.
Εγώ να πω πως είναι έστω μια καλή αρχή.

ΙΣΧΥΟΥΝ όμως, από εκεί και ΚΑΤΩ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ συμφωνώ μέχρι κεραίας. Είναι σαν να προσπαθείς να καθαρίσεις τους σταύλους του Αυγεία. Δεν γίνεται ΜΟΝΟ με νομοσχέδιο. Πρέπει να βάλεις και τα χέρια σου στα σκατά.

Τώρα, τί μπορεί και πρέπει να είναι αυτό, ποιός και εάν θα το αποφασίσει, εάν θα πετύχει ή όχι τελικά, ο χρόνος θα τα δείξει. Σίγουρα δεν γίνεται πάντως με καμπάνιες περί 'φορολογικής συνείδησης'.

ανεστης είπε...

Φοβάμαι πως η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το πόση δουλειά έχει στη διοίκηση.

Έτσι την πάτησε κι ο Σημίτης που δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα απλά και καθημερινά σκανδαλάκια. Μέχρι που έγιναν η χιονοστιβάδα που τον κατάπιε.

Φιλλέληνες και ευπατρίδες δεν υπάρχουν πιά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κάνουν "λευκή απεργία" κι άντε να διοικήσεις...

K-Top είπε...

Ας μπουζουριαστούνε μερικοί και να δεις για πότε θα στρώσουν οι υπόλοιποι... Εδώ στρώσανε όλοι για 1 μήνα το 2004 επειδή απλά πέφτανε πρόστιμα, αν υπάρχει περίπτωση να πάνε μέσα θα συνεχίσουν τις αρκουδιές?

Το θέμα είναι, υπάρχει διάθεση να μπουζουριαστεί κανένας για κάτι σοβαρό? Υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι άνεμοι από τους ασκούς του Αιόλου που θα ανοίξει οποιοδήποτε σοβαρό λαμόγιο κινδυνέψει να πάει φυλακή?

ανεστης είπε...

Μα Κώστα μου δεν λειτουργεί ούτε η δικαιοσύνη. Πότε είδες να ανακοινώνονται ποινές;

μαριάννα είπε...

Διαβάζω τις αναρτήσεις σου, αλλά δεν έχω κουράγιο να γράψω τίποτα γιατί δεν ξέρω ειλικρινά από που ν' αρχίσω; Με καλύπτεις απόλυτα σε ότι παρατηρείς και επισημαίνεις και έχω άπειρα να προσθέσω αλλά δεν έχω κουράγιο. Τους βαρέθηκα όλους ρε γαμώτο. Τους σατανικούς και αδίστακτους ευρωπαίους-αιμοσταγή ζόμπι του κερατά, τους αρχάριους πασόκους πλην όμως με καλές προθέσεις και θα έστελνα στο εκτελεστικό απόσπασμα τη νδ σύσσωμη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και του εξευτελισμού της χώρας, που την κατάντησαν βορά στο στόμα των αγριόλυκων.

Σε φιλώ και σου εύχομαι καλά κούλουμα! Να σου σηκωθεί όπως σου αξίζει κι ένας ούριος άνεμος να σου τον κρατά πάντα ψηλά! Τον χαρταετό σου.

ανεστης είπε...

Αμήν!
Να δούμε ξανά απόσπασμα στο όποιο Γουδή και τι στον κόσμο!
Λένε οι Κινέζοι "may you live in interesting times" αλλά αυτό πιά...

Δεν μου λες τώρα, δεδομένου οτι δεν θα πετάξω αετό, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ευχή σου με άλλο τρόπο;
Και... αρκετά αργότερα που μπορεί να την χρειαστώ :)

μαριάννα είπε...

Οι ευχές ασφαλώς και δίνονται για να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και κατά περίπτωσιν από τον παραλήπτη! Καλό βόλι! ;)