23/12/09

Avatar, ένα όμορφο λουνα παρκ!


Το Avatar είναι μια θεαματική ταινία.

Για όσους έχουν άλλη πιο στρατευμένη άποψη για τον κινηματογράφο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ικανοποιούνται από το απλοϊκό αλλά σαφές μήνυμα της ταινίας. Μέχρι κι ο Δανίκας ενθουσιάστηκε με αυτό το ελάχιστο ψήγμα αντι-ιμπεριαλιστικού σεναρίου (αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βλέπουν σινεμά με βάση το τι λέει ο Δανίκας). Το θέμα όμως εδώ δεν είναι η πλοκή αλλά η απλοϊκή γραμμική εξέλιξη της ιστορίας. Σε μια ταινία πιο εύληπτη κι απο "Χάρι Πόττερ" είναι ευκολότερο για τον θεατή να αφεθεί και να απορροφηθεί απο τις παραστάσεις.

Για όσους το σινεμά είναι αισθητική, κι αυτοί θα ενθουσιαστούν. Είναι ένα εικαστικό κιτς (με την έννοια του "βαρυφορτωμένου") αριστούργημα. Είναι πάρα πολλές οι μαγευτικές εικόνες, εναλλάσσονται με καταιγιστικό ρυθμό, τα 3D γραφικά δίνουν ρέστα. Κι αυτό δεν είναι επίσης απαραίτητα κακό. Άλλωστε εδώ και καιρό το σινεμά δεν είναι αναπαραγωγή της πραγματικότητας αλλά φαντασία και (όσο το δυνατόν πιο) αληθοφανή εφέ. Αν δεν συμφωνείτε, είστε ένας από τους λίγους οπαδούς της σχολής Ταρκόφσκι οπότε γεια σου Νίκο, τι κάνεις;

Ναι εντάξει, τo Cinema Paradiso, η Καζαμπλάνκα, η Γκίλντα, ο Κέιν και ο Χίτσκοκ μπορεί να είναι οι δικές μας παντοτινές μας αναφορές όταν μιλάμε για σινεμά, αλλά σήμερα το ζητούμενο είναι η επιβίωση μιας τεράστιας βιομηχανίας με τεράστια ζήτηση σεναρίων (που όπου να' ναι θα φτάσει να κάνει ταινίες τις ετικέτες των απορρυπαντικών) αλλά και το ξελόγιασμα ενός χορτασμένου κοινού που έχει δει σχεδόν τα πάντα και είναι όλο και πιο δύσκολο να μαγευτεί. Η λύση ποια μπορεί να είναι λοιπόν αν όχι η τεχνολογία και το υπερθέαμα;
Τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά για αυτή την υπερπαραγωγή είναι ασύλληπτα. Συστοιχίες χιλιάδων τετραπύρηνων επεξεργαστών χρησιμοποιήθηκαν για να καταφέρουν το rendering όλων αυτών των απαιτητικών σκηνών.

ΟΚ… νομίζω πως πρέπει να δεχτούμε ότι από εδώ και πέρα το σινεμά θα επιβιώσει μόνο με τέτοια «γαργαντουικά» έργα και projects που να μπορούν να μετατρέψουν την κινηματογραφική αίθουσα σε Disneyland, σε βιωματική εμπειρία, για να μεταφέρουν τον κόσμο από το downloading στις αίθουσες, να πουλήσουν εισιτήρια, μεταλλαγμένα ποπ κόρν και κοκακόλες. Και παιχνίδια. Και merchandising. Κι απ' όλα.

Ναι, ξέρω, δεν είναι το σινεμά έτσι όπως θα το θέλαμε, αλλά εγώ για 3 περίπου ώρες ταξίδεψα αλλού, μαγεύτηκα. Τι, ψέματα να πω;


Υ.Γ. Αν προτιμήσετε να δείτε την ταινία στην έκδοση 3D (που το προτείνω έντονα) να ξέρετε οτι στα Odeon Cosmopolis θα σας χρεώσουν 2 ευρώ για τα χρησιμοποιημένα γυαλιά που στο τέλος πρέπει να δώστε πίσω ενώ στα Village είναι δωρεάν και σφραγισμένα απο το εργοστάσιο.
Γιατί άραγε αυτές οι διαφορές;

8 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Διάβασα, αν θυμάμαι καλά, ότι η ταινία είναι κατά της παγκοσμιοποίησης, και της εξάπλωσης της τεχνολογίας που φυλακίζει τον άνθρωπο!
Αφου μας την συστήνεις την ταινία θα κοιτάξω να την δώ...
Βρε Ανέστη σήμερα δεν σε προλαβαίνουμε με τις αναρτήσεις σου...το πνεύμα των Χριστουγέννων σου βγαίνει σε δραστηριότητα!

Θανασης Ξ. είπε...

Ανέστη καλημέρα..

Αν και fun της επιστημονικής φαντασίας, δεν το έχω δει ακόμη. Ασφαλώς κάποια στιγμή θα το δω..
Όσο γιαυτό που λες περί εφέ κλπ, λόγω του γιού μου (8), έχω δει τελευταία πολλές (όλες δηλαδή χαχα) τις παιδικές παραγωγές της WaltDisney της DreamWorks κλπ. Τα γραφικά έχουν ξεφύγει. Νομίζω πως δεν είμαστε μακριά απ' τη πρώτη ταινία με virtoual ήρωες που όμως δεν θα είναι 'καρτούν', θα σέβονται τους νόμους της φύσης. Ψήγματα έχουμε ήδη δει στο Happy Feet, και λιγάκι και στον Ρατατούη. Ακόμη όμως μαζί με ζώα-ήρωες κλπ...
Φαντάσου, τώρα, να πάρει κάποτε oscar εικονικός ηθοποιός !!!...

ανεστης είπε...

@kariatida
Ο καθένας βλέπει ότι θέλει να δει μου φαίνεται. Αλλά είναι πολύ σαφές το θέμα της ταινίας που μερικά νοήματα για να τα ταιριάξεις στα μέτρα σου πρέπει να τραβήξεις το "τι θέλει να πει" σαν λάστιχο.
Άνθρωποι άπληστοι και κατακτητικοί που έχουν καταστρέψει ήδη τον πλανήτη τους θέλουν να λεηλατήσουν τις πανάκριβες πρώτες ύλες της περιοχής "αγρίων" εξωγήινων που ζουν σε πλήρη αρμονία με τη φύση.

Εγώ έκανα συσχετισμούς με τους ινδιάνους του Αμαζονίου, άλλοι μπορεί να δουν πετρελαϊκές εξορύξεις στο Βόρειο Ωκεανό, άλλοι μπορεί να δουν το Λεωνίδα με τους 300 κι άλλοι τον Σταυρίδη με τον Αυλωνίτη.

Για την τεχνολογία δεν είδα τίποτε, άσε που θα ήταν οξύμωρο να καταδικάζει την τεχνολογία μια ταινία που οφείλει την ύπαρξή της σ' αυτή. Κι εδώ που τα λέμε η τεχνολογία δεν είναι υποχρεωτικά ανασταλτικός παράγοντας για να σέβεσαι τη φύση, αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγαλη κουβέντα...

ανεστης είπε...

Θανάση, είναι πολύ πιθανόν το σενάριο που λες. Δεν ξέρω αν θα πάρουν και όσκαρ αλλά πες μου ένα σύγχρονο παραγωγό ή σκηνοθέτη που δεν θα θέλει μια τόσο μεγάλη ελευθερία να έχει πρωταγωνιστή / ήρωα κατα παραγγελία...

cynical είπε...

Γεια σου Ανέστη,

πείστηκα να παω να το δω, τελικά. Προφανώς και δεν πάω να πάρω κανενα μηνυμα, για το θεαμα θα παω.

Καλά τρελαίνομαι όταν οι κριτικοι βάζουν συλλήβδην 5 αστερια σε όλες τις ταινίες που γυρίστηκαν λίγο πριν τον πόλεμο και λίγο μετά. Τι φετιχ κιαυτό!

Καλες γιορτες.

ανεστης είπε...

@Cynical
Α, ναι είναι η μανιοκατάθλιψη του κριτικού το γνωστό "δεν κάνουν ταινίες όπως παλιά".
Που όμως ισχύει όσο ισχύει και για όλη την τέχνη. Στη μουσική το ίδιο. Αλλά η κάθε γενιά έχει τις δικές της παραστάσεις. Και τα "περασμένα" είναι εκεί για όποιον θέλει να τα ψάξει.

Ανώνυμος είπε...

Oxi δεν θα πάω να το δω όπως δεν έχω δει ακόμη και πολλές ταινίες του ίδιου σκηνοθέτη πχ Τιτανικος,εξολοθρευτης τι να θέλει να μας πει μια ταινία με πολλά εφέ καθόλου νόημα και μια ακόμη κοινή υπόθεση (τον πόλεμο) με διαφορετικούς ηθοποιούς βεβαία σκηνικά και κοστούμια απόλυτος τίποτα και σαν ταινία και σαν νόημα μια από τα ιδία με λίγο διαφορετικά εφέ έτσι περνούν τα Άσκρα; μωρέ μπράβο!!!
Έχω να πάω σινεμά άδω και 2 χρόνια περίπου τελευταία καλή ταινία που είδα εκεί δεν θυμάμαι βασικά να έχω δει καλή ταινία στο σινεμά εκεί που τους σιχάθηκα όμως ήταν στα oσκαρ τότε που ήταν υποψήφιες οι ταινίες Η διάσωση του στρατιώτη Ραφιών και η Λεπτή κόκκινη γραμμή εκεί τους σιχάθηκα άλλους δεν χρειάζεται να σας πω πια ταινία κέρδισε(αδίκος) λόγο ονομάτων αλλα χωρις καθολου νοημα.
Όπου βλέπω πολλά εφέ και πολύ διαφήμιση δεν πέρνα ούτε απ' έξω άλλωστε δεν είναι τυχαίο που πολλές ταινίες με χαμηλό μπάντζετ και σχεδόν αγνώστους ηθοποιούς γίνονται πολύ μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες ο πολύς κόσμος πιστεύω έχει βαρεθεί-μπουχτίσει πλέων από τους ακριβοπληρωμένους και πολύ γνωστούς ηθοποιούς οπως κι εγω αυτό ισως κάτι μπωρει να σημαίνει.
Αλεξανδρος Ρεθυμνο.

Ανώνυμος είπε...

Διακρίνω ελάχιστη έως καθόλου οικολογική συνείδηση: σφραγισμένα (με πλαστικό να υποθέσω) μιας χρήσης γυαλιά, τα οποία πετάς μετά, πού; Όχι σε κάδο ανακύκλωσης (99%) αλλά μαζί με τα ποπ κορν και τα άλλα απορρίμματα του σινεμά. Τς τς τς!

[Για την ταινία δεν έχω άποψη, αλλά δε με λένε Νίκο. :)]