11/11/09

Τροφή Α.Ε.

Έβλεπα λοιπόν ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο «Food Inc.».

Αποτυπώνει όλη η απελπισία του αμερικάνικου έθνους που βλέπει την ποιότητα της διατροφής του να εξαρτάται από οικονομίες κλίμακας, που βλέπει να πεθαίνει κόσμος από e.coli απλά επειδή πρέπει να κρατηθεί σε ψηλά επίπεδα η παραγωγικότητα των σφαγείων. Που βλέπει αδίστακτες εταιρίες που προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους την παγκόσμια διατροφή με πατενταρισμένες τροφές (λέγε με Monsanto), να παρακολουθούν και να μηνύουν αγρότες με την υπόνοια ότι κρατούν σπόρους από τη μία καλλιέργεια για την επόμενη (παραβίαση copyrights!).

Κι όμως μετά από τόση συζήτηση που έχει γίνει στις ΗΠΑ, μετά τόση κινητοποίηση , μετά τόσους θανάτους κι επιδημίες, μετά από τόσες προσπάθειες να αλλάξει η νομοθεσία και να επιβληθούν αυστηρά στάνταρ, πριν ένα μήνα περίπου μια νέα κοπέλα που έφαγε ένα κατεψυγμένο μολυσμένο χάμπουργκερ της εταιρίας Cargil κατέληξε να πέσει σε κώμα για 9 εβδομάδες. Όταν επανήλθε, ήταν πλέον παράλυτη. Και δεν θα ξαναπερπατήσει.

Από το 1994 όταν τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από μολυσμένα χάμπουργκερ της εταιρίας «Jack In The Box» (δεν άνοιξε ακόμα στην Ελλάδα;) είναι μόνιμο το αίτημα να επιβληθεί νόμος για υποχρεωτικό αντι-μικροβιακό έλεγχο από τις εταιρίες που αλέθουν κρέας αλλά ακόμα τίποτε.
Στην «φιλελευθεροποιημένη» οικονομία των ΗΠΑ οι ίδιες οι εταιρίες κάνουν ή δεν κάνουν έλεγχο των τροφίμων που παράγουν κατά την δική τους επιθυμία.
Έτσι η Cargil είναι ελεύθερη να βάζει ετικέτα «Χάμπουργερ από βοδινό angus(!). Η επιλογή των Αμερικανών σέφ» ενώ στην πραγματικότητα το σκεύασμα περιλαμβάνει αλεσμένα κομμάτια και υπολείμματα από οτιδήποτε δεν μπορεί να πουληθεί σαν κρέας. Το χάμπουργκερ της Cargil περιλάμβανε κομμάτια από κρέας από διαφορετικά σφαγεία από όλη την Αμερική, ακόμα κι από ένα σφαγείο στη Νότια Ντακότα που περνάει το κρέας από αμμωνία(!) για να σκοτώσει τα μικρόβια. (Η εταιρία – ιδιοκτήτρια του σφαγείου εμφανίζεται στην ταινία).
Γιατί όλα αυτά; Γιατί (σύμφωνα με άρθρο των New York Times) η εταιρία έχει ι έτσι 25% μικρότερο κόστος από ότι θα κόστιζε ένα κανονικό κομμάτι κρέας.

Και φυσικά στην ταινία παρουσιάζονται τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους που έχουν την ευθύνη των τροφίμων και της αγροτικής καλλιέργειας. Οι περισσότεροι ήταν πρώην δικηγόροι και λομπίστες των ίδιων των εταιριών που υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουν!

Το ακόμα πιο τρελό; Ο νόμος veggie libel απαγορεύει σε οποιονδήποτε να πει κάτι που μπορει να θεωρηθεί ως δυσφημιστικό για την βιομηχανία τροφίμων! Η Όπρα που είπε σε μια εκπομπή της «δεν θα ξαναφάω χάμπουργκερ μετά από αυτά που άκουσα» είχε μια δικαστική περιπέτεια που κράτησε 6 χρόνια!

Εδώ ακόμα τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουμε ευτυχώς, αλλά δεν θα αργήσει η μέρα που ο κόσμος λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας θα οδηγηθεί μοιραία στις «χαμηλών τιμών αλυσίδες σουπερμάρκετ» που πιθανότατα θα έχουν βρει την πηγή φθηνού κρέατος που θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα στην εντελώς ανοχύρωτη χώρα μας.

Αλήθεια πόσοι έχουμε δει από πού έρχεται η δική μας τροφή, το δικό μας «ελληνικό» κρέας ή γάλα ή κοτόπουλο, ή χοιρινό και από τι ελέγχους έχει περάσει;


19 σχόλια:

K-Top είπε...

Πάλι προφητικός ο Τζιμάκος...

"Μικροαστοί θα σας φάνε τα παιδιά σας
θα σας φάνε ζωντανούς
Κανίβαλοι, κανίβαλοι θα γίνουνε"

BioLogos είπε...

Διάβασα λίγο για το στέλεχος του εντεροβακτηριδίου που αναφέρεις.Κανονικά το E.coli είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο στη μοριακή βιολογία, φυσιολογικά βρίσκεται στην πανίδα του γαστρεντερικού μας και δεν είναι παθογόνο.Με λίγα λόγια, χάρη στο E.coli έχουμε καταλάβει μοριακή βιολογία τα τελευταία 50-60 χρόνια και οφείλουμε πάρα πολλά ως ανθρωπότητα σε αυτό το μικρό βακτήριο αλλά οι πιο πολλοί δεν το ξέρουν.Το άρθρο παραείναι συναισθηματικό και μου φαίνεται λογικό να υπάρχουν εταιρείες, ακόμα και χασάπηδες της γειτονιάς, όπου τα μέτρα υγιεινής έχουν πάρει τον περίπατο και είναι επίφοβη η κατανάλωση του κρέατος...Δηλαδή το άρθρο δεν λέει κάτι καινούριο, αλλά παρουσιάζει την εξτρέμ περίπτωση μόλυνσης από ένα παθογόνο, που σε ακόμα λιγότερες περιπτώσεις δημιουργεί τόσο σοβαρές επιπλοκές...Στατιστική δυστυχώς και λυπάμαι για την κυνικότητά μου.

Η κοπέλα μεταξύ μας είχε την ατυχία (και ίσως φταίει, ίσως δεν φταίει η εταιρεία, δεν έχω δεδομένα και τα σενάρια είναι άπειρα) να μολυνθεί από ένα άσχημο στέλεχος του E.coli, δηλαδή το O157:H7,το οποίο είναι άσχημο μικρόβιο, στο 8% των προσβληθέντων δημιουργεί παράλυση κτλ και μπορεί να εντοπισθεί μόνο αν ο γιατρός είναι υποψιασμένος για μόλυνση από αυτό το στέλεχος.
Και να φανταστείς ότι αν έψηνε το μπέργκερ πάνω από 72°C δεν θα υπήρχε πρόβλημα.Δεν ξέρω αν μπορούν να κάνουν μύνηση στην εταιρεία για την παράλυση, γιατί η εταιρεία μπορεί να υποστηρίξει ότι το κρέας μολύνθηκε από κάποια επιφάνεια κατά την προετοιμασία του φαγητού, λόγω επαφής με μολυσμένα ζώα, κατανάλωση μή παστεριωμένου γάλακτος κτλ κτλ.

ΥΓ.Στις ΗΠΑ μολύνονται ετησίως 2100 άτομα.

ΥΓ2.Το σημείο όπου στέκομαι...Έλεγχοι, έλεγχοι, έλεγχοι από αρμόδια επιστημονικά όργανα παντού και με κάθε αυστηρότητα.Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και ακόμα και αν υπάρχουν τα πιο στεγανά μέτρα βιοπροστασίας του καταναλωτή, πάλι θα υπάρχουν θάνατοι,κλινικά δύσκολες περιπτώσεις κτλ.

ΥΓ3.Το θέμα της τιμής και της μεγιστοποίησης του κέρδους λογικά, όπως και σε κάθε παραγωγικό κλάδο, αντικατοπτρίζεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στον τελικό καταναλωτή.Θα διάβασες ενδεχομένως για επικίνδυνα παιδικά καροτσάκια μέηντ ίν τσάϊνα, που μπορούσαν να ακρωτηριάσουν βρεφικά δάχτυλα...

Αυτά και καληνύχτα Ανέστη.

Πηγή:Kλασικά γουίκι.

christos milionis είπε...

Ανεστη εθιξες ενα μεγαλο θεμα το οποιο ευτυχως δεν με αφορα γιατι δεν τρωω κρεας.
Eιμαι 25 χρονια "καθαρος"! Η σημαντικοτερη αποφαση μου ,ηταν η διακοπη καπνισματος και καταναλωσης κρεατος.Η αποψη οτι υπαρχουν καλα κρεατα ειναι λανθασμενη καιεπικινδυνη,ιδιαιτερα για τα νεα παιδια οπου επικρατει η γελοια αποψη ,οτι χρειαζεται το κρεας στην διατροφη τους ,για τη σωστη αναπτυξη τους.Τα δε γαλακτομικα ειναι και αυτα επικινδυνα οταν καταναλωνονται συχνα.
Αυτα που γραφεις για τις βιομηχανιες τροφιμων και τις πρακτικες τους ειναι απολυτως σωστα.Οι ελεγχοι για το "ελληνικο" κρεας η γαλα η κοτοπουλο ειναι ελλειπεις και αναποτελεσματικοι.
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ.

BioLogos είπε...

@christos

Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ πού βασίζεις την αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά?

Xavier είπε...

Η αποχή από κρέας και γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πολύ επιζήμια και επικίνδυνη αν δε γίνει σταδιακά και πολύ μελετημένα.

Οι διατροφικοί κίνδυνοι είναι κι αυτοί άλλο ένα ρίσκο, από τα πολλά στη ζωή μας. Όπως λέει και ο ΒιοΛόγος. ο μόνος τρόπος ελαχιστοποίησης είναι οι εντατικοί έλεγχοι και η ενημέρωση. Απαίτηση για αυστηρούς ελέγχους και όχι αποχή. Γιατί και τα λαχανικά δεν είναι απαλαγμένα από κινδύνους.

ανεστης είπε...

@Biologos
Το συγκεκριμένο "άσχημο" στέλεχος του e.coli αναπτύσεται στον προστόμαχο των μοσχαριών μετά απο συνεχή κατανάλωση καλαμποκιου που είναι σήμερα απο τις φθηνότερες ζωοτροφές. Ο τρόπος φύλαξης των ζώων τα κάνει να στέκονται μέσα στα περιττώματά τους μέχρι τη σφαγή τους και η μόλυνση γίνεται απο την επαφή του δέρματος (που είναι καλυμμένο απο ακαθαρσίες) με κομμάτια κρέατος.
Η στατιστική που αναφέρεις είναι χαρακτηριστική περίπτωση "ψεύδους μέσα απο στατιστικές" (και δεν αναφέρομαι σε σένα αλλά στο πως παράγονται αυτές οι στατιστικές που προφανώς χρησιμοποιούνται απο τη βιομηχανία κρέατος που είναι ένα τεράστιο τράστ στις ΗΠΑ).
Διότι δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση, είναι τα πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα κρούσματα και οι επιδημίες που αναγκάζουν τις εταιρίες να ανακαλούν σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρες παρτίδες μπιφτεκιών (έτοιμα pattys αλεσμένου κρέατος για χάμπουργκερς). Άλλωστε το πόσοι μολύνονται το λες κι εσύ. Δεν είναι όλα τα περιστατικά τόσο βαριά αλλά είναι αποκαλυπτικό του τι συμβαίνει στη νομοθεσία περί τροφίμων και στο πως ζυγίζουν οι εταιρίες την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Επίσης σου παραθέτω ένα απόσπασμα απο το άρθρο που μάλλον σου διέφυγε:

"Two current employees said the flow of carcasses keeps up its torrid pace even when trimmers get reassigned, which increases pressure on workers. To protest one such episode, the employees said, dozens of workers walked off the job for a few hours earlier this year. Last year, workers sued Greater Omaha, alleging that they were not paid for the time they need to clean contaminants off their knives and other gear before and after their shifts. The company is contesting the lawsuit."

Δηλαδή; Παραγωγικότητα και οικονομία εις βάρος της υγείας των καταναλωτών. Και ποιός με υποχρεώνει να ψήσω το κρέας που πλασάρεται σαν angus beef (και είναι 50% τρίμματα και 50% λίπος) στους 72C; Υπάρχει σχετική επισήμανση; Κι αν μου αρέσει το ωμό "ταρτάρ";

Άρα καταλήγουμε στο οτι οι καταναλωτές στο Αμέρικα είναι ανυπεράσπιστοι;

ανεστης είπε...

@christos
Φίλε μου καταλαβαίνω τι λες, αλλά πέρα απο τον συναισθηματισμό της αντι-σαρκοφαγίας, δεν μπορώ να δεχτώ de facto την άποψη οτι είναι βλαβερό το κρέας ή τα γαλακτοκομικά.
Το είδος μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια έχει διαπλαστεί και για κατανάλωση κρέατος. Απλά δεν είναι ισσοροπημένη η διατροφή μας, είμαστε προορισμένοι να καταναλώνουμε κρέας μόνο όταν υπάρχει "καλό κυνήγι για τη φυλή" και θα έπρεπε να καταναλώνουμε πολύ λιγότερο.

ανεστης είπε...

@Xavier
Πολύ σωστά. Τα υπερβολικά φυτοφάρμακα και ο σύγχρονος τρόπος καλλιεργειών δεν κάνουν ασφαλέστερα τα λαχανικά.
Τελικά θα πρέπει να είσαι πολύ πλούσιος για να τρέφεσαι σωστά με "σπιτικά" μεγαλωμένα ζώα και βιολογικό λαχανικό. Είναι ταξικό τελικά το θέμα.

christos milionis είπε...

@ανεστη
@ΒιοLogos
@Xavier

H αποψη μου ,ξερω ,δημιουργει αντιδρασεις αλλα εκτος απο ηθικους λογους οτι δεν πρεπει να τρωμε ζωα,η καταναλωση κρεατος και γαλακτομικων ειναι καρκινογονος,εκτος των αλλων γνωστων προβληματων που δημιουργει.

christos milionis είπε...

Συνεχιζω, με το να επισημανω οτι εγω προσωπικα δεν εχω σταματησει τα γαλακτομικα ,αλλα μονο βιολογικα και ξενα ,τα ελληνικα γαλακτομικα δεν πρεπει ουτε καν κυκλοφορουν στην Ελληνικη αγορα.
Οσον αφορα τα λαχανικα βεβαιως ειναι επιβαρυμενα με εξασθενες χρωμιο και αλλα παρομοια καρκινογονα στοιχεια.
Η Ευβοια το πιο προσφατο παραδειγμα ,μετα το γνωστο προβλημα με τον Ασωπο.
Εν συντομια οχι κρεας ,ελαχιστα βιολογικα γαλακτομικα και πολλα λαχανικα βιολογικα απο ορεινες περιοχες .

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα σχετικά ντοκιμαντέρ κι οι ταινίες μυθοπλασίας στις ΗΠΑ σχετικά με τρόφιμα, φυτοφάρμακα κλπ είναι πάρα πολλές και όλες θίγουν δυνατά πόσο απροσταύτευτος είναι ο πολίτης.

Αυτό το ντοκιμαντέρ πού το είσες εσύ; Θα ήθελα να το δω κι εγώ.

ανεστης είπε...

Δήμο, κυκλοφορεί στα διάφορα sites για κατεβασμα.

(αν κατεβάζεις απο rapidshare πάρτο απο εδώ)

http://rapidshare.com/files/304718931/SMP1560.part1.rar
http://rapidshare.com/files/304731662/SMP1560.part2.rar
http://rapidshare.com/files/304742207/SMP1560.part3.rar
http://rapidshare.com/files/304753549/SMP1560.part4.rar

αν δεν τα καταφέρεις πες μου να σου το στείλω σε ένα dvd.

ανεστης είπε...

...και μην ανησυχείς ότι μπορεί να κάνεις πειρατεία, οι δημιουργοί της ταινίας στο τέλος λένε "μοιράστε την ελεύθερα".

BioLogos είπε...

@Aνέστης

Δεν διαφωνούμε πουθενά.Όταν η εταιρεία ή/και ο χασάπης ή/και ο βοσκός που σφάζει το αρνάκι μόνος του και το μοσχοπουλάει, δεν τηρούνε κανένα κανόνα υγιεινής και έχουν στο μυαλό τους μόνο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, τότε πρέπει να τιμωρούνται.

Δυστυχώς όμως όσο αυστηροί κι αν είναι οι κανόνες και οι έλεγχοι, πάντα μα πάντα κάτι θα ξεφεύγει και θα φτάνει στον καταναλωτή.Άρα πρέπει ο καταναλωτής μονίμως να αμφισβητεί και να καταλήξει ένας υποχόνδριος ανθρωπάκος που φοβάται τη σκιά του?Απλή απάντηση δεν υπάρχει καθώς υπάρχει ο παράγοντας της τυχαιότητας και η περίπτωση που δεν καλύπτουν οι στατιστικές, αλλά τουλάχιστον καθένας μας μπορεί να γνωρίζει κάποια βασικά που έχουν σχέση με το προϊόν και έχουν να κάνουν με την αποθήκευση, επεξεργασία και κατανάλωση.

@christos
Σέβομαι το λάιφσταϊλ που έχεις επιλέξει καθώς δεν με επηρεάζει κατά κανένα τρόπο.Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία επιχειρηματολόγησης γιατί από προηγούμενη εμπειρία μου ξέρω ότι δεν θα καταλήξει κάπου.Εγώ θα χώσω μερικά λινκς από πέηπερς, εσύ θα στείλεις τα δικά σου λινκς και από τις απέναντι μεριές μας απλά θα έχουμε καταφέρει να χάσουμε χρόνο δίχως νόημα.

ανεστης είπε...

@Christos
Μη με παρεξηγείς, δεν διαφωνώ μαζί σου στην απόφασή σου, ίσα-ίσα εκτιμώ ιδιαίτερα την αυξημένη ευαισθησία των χορτοφάγων, αλλά συνεχίζω να επιμένω ότι οι αναφορές σου πιθανότατα αναφέρονται στην αυξημένη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος που ενοχοποιείται για καρκίνο του παχέος εντέρου αν και νομίζω πως ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί.

Επιμένω όμως ότι η ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε βλάβη στον οργανισμό. Αυτό καθαυτό το κρέας δεν ενοχοποιείται, άσχετα αν η διαδικασία παραγωγής είναι κακή.

Επειδή όμως λές "μόνο ξένα" να σου υπενθυμίσω οτι και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια και οι διοξίνες στα κοτόπουλα πριν καιρό, απο Ολλανδία, Βρετανία και Βέλγιο ξεκίνησαν όπως και η περίπτωση που συζητάμε τώρα απο ΗΠΑ. Άρα κράτα μικρό καλάθι και στα "ξένα" φίλε μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μπορείς να το στείλεις στο Δημαρχείο Σταυρούπολης στο όνομά μου (κάνε το με courier στο όνομά μου)...

christos milionis είπε...

Δεν θα επεκταθω περισσοτερο απο το να πω οτι οι βιομηχανοι τροφιμων που ολοι ξερουμε ,εγω προσωπικα τους θεωρω οτι δεν εχουν ηθικους φραγμους.
Τωρα θα μπορουσα να πω με δυο λογια οτι το red meat και τα diary products δημιουργουν φλεγμονες και πρεπει να αποφευγονται.Αυτο τουλαχιστον λενε πολλοι ξενοι γιατροι(ογκολογοι)δεν μπορω να σας δωσω τα λινκς για τι δεν θυμαμαι που τα ειδα .
Τωρα μολις κυκλοφορησε ενα καταπληκτικο βιβλιο στην Αμερικη το ΕATING ANIMALS ,το οποιο το εχω παραγγειλει και το περιμενω να ερθει συντομα ,οι κριτικες ειναι εξαιρετικες απο χορτοφαγους και μη.

ανεστης είπε...

@Δήμο,
έγινε, θα σου έρθει σε μορφή avi με τους υπότιτλους σε ξεχωριστό αρχείο (αν το παίξεις με οποιοδήποτε media player θα εμφανισττούν μαζί με την εικόνα. Πες μου αν θες περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες.

ανεστης είπε...

@Biologos
Ε, όχι φοβισμένα ανθρωπάκια δεν νομίζω να καταλήξουμε. Αλλά απ' τον υποχόνδριο που φοβάται τα πάντα μέχρι την εξώφθαλμη απάτη εντός ολόκληρου κλάδου που έχει εξασφαλίσει την αγαστή συνεργασία ή τα "στραβά μάτια" μιας κυβέρνησης, η απόσταση είναι μεγάλη.

Ρόλος του κράτους είναι να επιβάλει αυστηρά στάνταρ, να κάνει συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους (και να εξασφαλίζει και για εσάς δουλειά). Αυτά είναι τα ζητούμενα.