10/11/09

Νεοελληνική ακτινογραφία

Αν δεν πήρατε είδηση το πρόσφατο κείμενο του Γεωργελέ απο την Athens Voice, χάνετε.

αναδημοσιεύω ένα απόσπασμα:

Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία. Είναι αποκλεισμένο περιμετρικά, μπράβοι σε σχήμα Π, περαστικοί κοιτάζουν περίεργοι το θέαμα. Στη μέση αυτός, μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο, όρθιος μιλάει στο κινητό.
Πίσω του άλλος μπράβος, κρατάει στα χέρια ευλαβικά το πούρο. Γυρνάει, τραβάει μια ρουφηξιά, συνεχίζει, ο κολαούζος το κρατάει, περιμένει την επόμενη ρουφηξιά. Μπράβος πούρου, επαγγέλματα του μέλλοντος. Φθινοπωρινό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, η δημόσια επίδειξη της αήττητης ηλιθιότητας.
Είναι πλούσιος. Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο. Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν. Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, αγοραπωλησίες παικτών, εικονικά συμβόλαια, πουλάει φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια τιμή, εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύεται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό πολιτικό, αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, μπράβοι. Πούρα. Χοντρός σβέρκος.
Οι περαστικοί απολαμβάνουν το θέαμα. Κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά. Με λίγη ζήλια. Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους. Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Βιτρίνες. Ταμίες. Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου. Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν.

6 σχόλια:

K-Top είπε...

Παντού στον κόσμο υπάρχουν αυτοί οι χαρτογιακάδες ανάμεσα στους άλλους που βγάζουν λεφτά δημιουργώντας και προσφέροντας.

Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα μόνο αυτοί βγάζουν λεφτά, η δημιουργία έχει πεθάνει. Η μόνη διάθεση δημιουργίας είναι αυτή της δημιουργίας εικόνας.

ανεστης είπε...

Ναι Κώστα μου αλλα πουθενά στον κόσμο αυτοί δεν είναι συνέταιροι με το ίδιο το κράτος.

K-Top είπε...

Ε πως πως... είναι... σε κάτι χούντες...

ανεστης είπε...

Ναι, ακόμα κι εκεί όμως κάτι παράγουν. Μπανάνες... κοκαίνες...

Khlysty είπε...

Ξέρεις, αυτό που είναι εντυπωσιακό -και προκύπτει από όλο το editorial του Γεωργελέ- είναι ότι όλοι αυτοί οι "περίεργοι" με τα πολλά φράγκα, είναι ταυτόχρονα και συνεταίροι του Κράτους. Τα φράγκα τα βγάζουν μέσω προμηθειών, έργων, παροχής υπηρεσιών προς το Κράτος, το οποίο και πληρώνει αφειδώς για να "φτιάξει" αυτή την παράξενη νέα "κάστα πλουσίων". Σκέφτομαι, λοιπόν, τι θα συμβεί τώρα που τα ευρωφράγκα τελειώνουν...

Ανώνυμος είπε...

Άμα έχεις άκρες στην Ελλάδα είσαι άρχοντας όπως όλοι αυτοί που κατακλέβουν το κράτος από υπουργούς μέχρι επιχειρηματίες μέχρι μεγαλέμπορους ναρκωτικών δεν μιλάμε για τα τσιράκια απο την κ.Τεγοπουλου και την κάθε κύρια Τεγόπουλου μέχρι Ανδρέα κουτουπη οι νομοί σε αυτήν την χώρα λειτουργούν επιλεκτικά κάνεις δεν τιμωρείτε και αν γίνει κάτι γίνεται για τα μάτια του κόσμου όπως σωστά έχετε. προαναφέρει είμαστε μονοί μας σε αυτήν την χώρα που γέννησε την δημοκρατία και τον πολιτισμό.
Αλέξανδρος Ρέθυμνο.