18/9/09

Ο "Μάμπο" οι νόμοι και η αυτοδικία

Συνεχόμενα είναι τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα κακομεταχείρισης ζώων. Τη μία ένας σαλταρισμένος φαντάρος που κλώτσησε τη γάτα, την άλλη κάποιοι κουραδόμαγκες σε στρατόπεδο αεροπορίας που πυροβόλησαν αδέσποτα σκυλιά, ο μαλακοπίτουρας στην Κρήτη που αποφάσισε να κόψει σύριζα τα αυτιά του σκύλου του και να τον φωτογραφήσει ενώ αυτός αιμορραγούσε πονεμένος.
Πολλαπλά τα κρούσματα στη «λεβεντογέννα» που συνεχίζει να παράγει συλλεκτικούς λεβέντες. Κάποιοι άλλοι εκεί έριξαν ένα σκύλο στη θάλασσα με πέτρα δεμένη στο λαιμό του.

Διαβάζω σήμερα για τον καθολικό ξεσηκωμό στη Γαλλία όταν μια παρέα εξίσου ηλιθίων πιτσιρικάδων έβαλε φωτιά σε τούτο το σκύλο (επειδή δεν είχαν τι να κάνουν).

Στην περίπτωση της Γαλλίας φυσικά ενεργοποιήθηκε το κράτος μέσω της αστυνομίας πιάστηκαν οι ένοχοι και καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές. Ταυτόχρονα έγιναν και αυθόρμητες διαδηλώσεις.

Στη δική μας περίπτωση και με αφορμή το περιστατικό τους κοψίματος των αυτιών, η αντίδραση βρίσκεται συγκεντρωμένη σε κάποια blogs (το πατσιούρι πάντα με αυξημένα αντανακλαστικά), όπου υπάρχουν και προτροπές αυτοδικίας (με ανασκολοπισμό και άλλους ευφάνταστους τρόπους) του νεαρού Κρητικού. Μάλιστα δημοσιεύεται το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό του!

Και μου έκανε φοβερή εντύπωση που μέσα στα τόσα σχόλια που έβριζαν και απειλούσαν με λιντσάρισμα, ελάχιστοι ήταν αυτοί που μιλούσαν για εισαγγελέα και νόμους. Μου έκανε εντύπωση που τόσο λίγοι είδαν την ασθένεια πίσω από το σύμπτωμα, που από όλους όσοι ήταν πρόθυμοι να λιντσάρουν, σχεδόν κανείς δεν μιλούσε περί πίεσης των πολιτικών ή των κομμάτων για αυστηρότερη νομοθεσία σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

Κλασσικά συμπτώματα μιας κοινωνίας που ακόμα δεν έχει κατακτήσει το αυτονόητο. Όπου οι εισαγγελικές αρχές κινητοποιούνται επιλεκτικά, όπου η νομοθεσία είναι γενικώς φλού.
Κι αντί να επικαλούμαστε το νόμο, αντί να είναι υπόθεση ρουτίνας η παρέμβαση των αρχών για το τσουβάλιασμα του κάθε μαλάκα, εμείς -κλασσικοί "αντικρατιστές" φυσικά- πιστεύουμε περισσότερο στο να βρίζουμε, να απειλούμε με τους άγραφους νόμους της δικής μας «σαρίας».


Υ.Γ. Απο ότι βλέπω στα σχόλια της pats, το θέμα ακόμα εξελίσσεται αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι έχει κινηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη.

4 σχόλια:

K-Top είπε...

Εμείς στο Κάνσας τους κλέφτες αλόγων τους κρεμάμε... :p

Lion είπε...

Απορω με τις αποριες σου. Δεν εχεις καταλαβει οτι ζεις στην Ελλαδα;

Ποιος ελληνας εμπιστευεται τον νομο; ποιος ελληνας πιστευει οτι αν παει στα δικαστηρια θα βρει το δικιο του; Ποιος ελληνας πιστευει οτι η κυβερνηση παραγει εργο, η εισαγγελια ειναι ανεξαρτητη αρχη και οτι τα δικαστηρια απονεμουν δικαιοσυνη;

Και δεν ειναι μονο τα περιστατικα κακοποιησης ζωων. Μιλαω γενικα.

Οταν ξερω οτι ο μαλακοπιτουρας δεν προκειται να συλληφθει και να δικαστει στον αιωνα τον απαντα, ειναι παρα πολυ λογικο να θελω να εφαρμοσω την αυτοδικια.

Και μην ξεχναμε οτι οσοι σχολιαζουν σε μπλογκ (κι εγω μαζι) ειναι και λιγο χεστηδες. Για ευνοητους λογους, αν θελω να σκοτωσω τον μαλακοπιτουρα, δεν θα το ανακοινωσω πρωτα στα μπλογκια.
Οι πραγματικοι ακτιβιστες δεν εμφανιζονται στα social media, αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν.

ATHENA είπε...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΙΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΟΝ ΤΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΑΞΙΜΟΥΜ

ανεστης είπε...

@Dralion
Εγώ πάλι νομίζω οτι αυτή η "απειλή" της αυτοδικίας είναι λίγο μεσογειακό χόμπυ που βοηθάει και στην "κόντρα", σε αντίθεση με όσους έχουν ανάγκη για πιο συνολικές λύσεις που να βελτιώνουν την κοινωνική συμπεριφορά.

@Athena
Αυτό ακριβώς ήταν το ζητούμενο, να κινηθεί ο εισαγγελέας. Και ο κόσμος που έκανε τις μηνύσεις έκανε άριστα. Ο εισαγγελέας όμως γιατί έπρεπε να κινηθεί μετά απ' αυτές και όχι αυτεπάγγελτα; Γιατί το θέμα να μην αποτελέσει πίεση (από όσους κατέθεσαν τη μήνυση) για πιο αυστηρή νομοθεσία; Γιατί τα blogs που σπαράζουν -και σωστά- για το σκύλο θεωρούν ότι το θέμα λύθηκε επειδή τον πήραν από τον μαλακοπίτουρα και δεν γίνεται μια συνολική κινητοποίηση για κομματικές δεσμεύσεις;