28/9/09

Το σύστημα που "ξεχνάει" την απόδειξη

Πέμπτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο που πήγαινα στο καινούριο εστιατόριο στην πλατεία Χαλανδρίου και για πέμπτη φορά δεν μου έφεραν απόδειξη με την πληρωμή του λογαριασμού.
Για πέμπτη φορά αναγκάστηκα να τους τη ζητήσω. Οπότε πέραν πάσης αμφιβολίας οι τύποι συστηματικά δεν εκδίδουν απόδειξη (την «ξέχασαν») και δεν ξέρω πόσοι από τους πελάτες τους τη ζητούν. Δεν μπόρεσα να μην προσέξω και τον 18% εκνευρισμό που προκάλεσε η απαίτηση για έκδοση απόδειξης (εκνευρισμός ίσος με τον κλεπτόμενο ΦΠΑ).

Για να συμβαίνει όμως αυτό στο 100% των περιπτώσεων (5/5 φορές) από τον "υπεύθυνο" του ταμείου του ροζ polo με σηκωμένο γιακά (θα ξεράσω), προφανώς δεν έχουν καμία ανησυχία ότι θα τους «τσακώσουν» και ότι θα φάνε τα ανάλογα πρόστιμα.

Και δε μιλάμε τώρα για ένα νησί τον Αύγουστο όπου έσπευδαν οι εφοριακοί με σκάφη για να κάνουν ελέγχους, αλλά για το κέντρο ουσιαστικά της χώρας, σε περίοδο ισχνών αγελάδων. Ασυδοσία σε περίοδο πλήρους κρατικού μπάχαλου και απραξίας.

Άρα κουραστική και χωρίς φαντασία αυτή η σειρά ερωτήσεων που υποβάλουν οι δημοσιογράφοι στους φιλοξενούμενους πολιτικούς. Οι του ΠΑΣΟΚ ερωτώνται συνεχώς «που θα βρείτε τα λεφτά» και «τι θα κάνετε με τους φορολογικούς συντελεστές». Και η κουβέντα συνεχίζεται για το ποια εισοδήματα θα φορολογηθούν, πόσα μερίσματα και πόση ακίνητη περιουσία. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο. Είναι βέβαιο ότι οι εύκολη λύση ειδικά για τους μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής, είναι το άρμεγμα της ίδιας αγελάδας, της ίδιας πηγής δημόσιων εσόδων από διαφορετικά μαστάρια.

Αυτό που δεν λέει κανείς (γιατί φυσικά κανείς δεν έχει λύση) είναι το πώς θα πιαστεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, ο εστιάτορας του Χαλανδρίου δηλαδή, αλλά και πως θα παταχθεί η διαφθορά στο δημόσιο.

Η φοροδιαφυγή μεγαλώνει το μερίδιο του φόρου που καλούνται να καταβάλουν όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα (εμείς οι μισθωτοί είμαστε αυτοί). Όσο η οικονομική κρίση θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη βαθύτατα χρεωμένη Ελλάδα, τόσο περισσότερα θα πρέπει να καταβάλουμε. Αν λοιπόν δεν γίνουν γενναίες και τολμηρές τομές, η σημερινή πρακτική θα οδηγήσει σε βαθύτατη κρίση.

Από την άλλη, η διαφθορά της «κρατικής μηχανής» είναι που εξασφαλίζει ασυλία στους διαφεύγοντες φόρους αλλά και εξανεμίσει όσους φόρους και αν εισπράξει η οποιαδήποτε κυβέρνηση μέσα από υπερτιμημένες προμήθειες, μίζες και λαδώματα (που μειώνουν τα δημόσια έσοδα). Με πρώτους και καλύτερους όσους υπουργούς αναίρεσαν πρόστιμα (και που σήμερα ζητούν την ψήφο μας)

Αυτή η διαφθορά είναι κανονικό πηγάδι χωρίς πάτο που δεν θα πιάσει ποτέ κανένας στο στόμα του προεκλογικά μη και χάσει τις ψήφους και την -χρηματική- υποστήριξη των διεφθαρμένων. Λες και ο κόσμος δεν ξέρει που ζει.

5 σχόλια:

Xavier είπε...

Ελπίζω να μην του δώσεις και έκτη ευκαιρία.

Πάντως αυτή η ανοχή, εξασφαλίζει την επιβίωση αρκετών ανθρώπων. Μη ξεχνάς ότι σε αντίθεση με κάποιον μισθωτό, το εισόδημα ενός μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία δεν είναι σταθερό. Αν δε μεγιστοποιήσει τα έσοδα όταν είναι στα πάνω του, τότε στα κάτω του πάει για φούντο. Δυστυχώς η ελληνική οικονομία δε μπορεί να διασφαλίσει σταθερά ομαλή λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων.

Η πιο πάνω παράγραγος δε θεωρώ κατ'ανάγκη ότι έχει σχέση με το παράδειγμά σου...

ανεστης είπε...

Μωρ εσύ καλά τα λες, και θα ήμουν έτοιμος να συγχωρήσω ΑΝ όμως είχε μπόλικο προσωπικό.
Αλλά όταν ψάχνεις και μισή ώρα να συναντήσεις το βλέμμα ενός σερβιτόρου για να πιείς λίγο ρημαδονερό, τότε δεν νομίζω ότι έχεις κάποια ελαφρυντικά, ειδικά όταν το μαγαζί είναι καραγεμάτο. Πας για χοντρή κονόμα με λίγα έξοδα.
(Θα ξαναπάω φυσικά το φαγητό είναι πολύ καλό).

patsiouri είπε...

Νομίζω πως κατάλαβα ποιό λες.
Κι'εμένα πιο πολύ αυτό με τσαντίζει, η έλλειψη προσωπικού, όχι η φοροδιαφυγή.
Να πω πως απ'αυτά τα μαύρα κέρδη παίρνανε χαρτζηλίκι άλλοι πέντε άνθρωποι, ο.κ, αλλά έτσι όχι ρε φίλε!

Ανώνυμος είπε...

Το να μην κόβεις αποδειξει είναι είτε απο μαλακία -κακη πληροφόρηση απο τον λογιστή σου ή απο το μυαλό σου- είτε έχεις ενα καλοσχεδιασμένο μηχανισμο.

Τι εννοώ.

Καθε τελος του χρονου οι επιχειρησεις κανουν περαιωση, αλλιώς πρεπει να γινει τακτικος έλεγχος.

Η περαιώση πως λειτουργεί:

Εξοδα + Αγορες = Χ

Εσοδα (αποδειξεις δλδ) = Ψ

Χ * συνετελεστή ανα κατηγορία επιχείρησης = Τεκμαρτα Εσοδα

Αν τεκμαρτα > Ψ (δηλωθέντα έσοδα) τότε την διαφορά τους , πληρώνεις ΦΠΑ και φυσικά φορολγείσαι!!

Το πιάνεις το νόημα;

Η απόδειξει ή θέλει πολύ καλό μηχανισμό για να δειχνεις λίγες αγορές, ή απλά το κάνουν απο μαλακία...στο τε΄λος θα πληρώσουν!

ανεστης είπε...

@Dealsend
Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά η "αντικειμενικότητα" της περαίωσης έτσι όπως γίνεται στο Ελλάντα (με τα σχετικά λάδια) υπολείπεται σαφέστατα του πραγματικού κύκλου εργασιών.

Ειδικά για εστιατόρια που μπορούν να επικαλεστούν φύρα από αδιάθετες πρώτες ύλες.