18/6/09

Η περίπτωση του Θ. Πάγκαλου

Όταν ο Πάγκαλος πριν χρόνια προκάλεσε φασαρία στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, έγινε μεγάλο θέμα.
Μπήκε τότε απροειδοποίητα στην υπηρεσία και είδε ένα σωρό υπαλλήλους μεταφράστριες να είναι στο διάδρομο να κουβεντιάζουν και να καπνίζουν. Έβαλε τις φωνές; Έπιασε κοτσίδα όπως έπιανε ο Ορέστης Μακρής τη Γιαδικιάρογλου; Κάτι τέτοιο...
Αλλά θυμάμαι ότι είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες εναντίον του. Κάτι έλεγαν για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, φώναζαν οι συνδικαλιστές (αλλοίμονο!) και άλλα τέτοια.

Εγώ το είχα καταευχαριστηθεί. Έλεγα τότε σε ένα φίλο ότι αν είχαμε περισσότερους τέτοιους πολιτικούς που να απελπίζονται με το χάρβαλο, που να πονάνε το δημόσιο χρήμα, που να νοιώθουν τη χώρα δικιά τους και να εξοργίζονται με το δημοσιοϋπαλληλίκι, τότε πιθανότατα θα είχαμε μια πολύ διαφορετική Ελλάδα.

Τα ίδια έκανε κι ο θείος Καραμανλής, όποτε εκνευριζόταν. Ξέχεζε κανονικά τους υπουργούς του, ακούστηκε μάλιστα από κάποιον φίλο δημοσιογράφο όπως μου διηγήθηκε να φωνάζει σε κάποιον υπουργό δημόσιας τάξης «δεν θα μου το κάνεις εσύ μπουρδέλο».

Τους γουστάρω αυτούς τους ευπατρίδες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικών προτιμήσεων. Μ’ αρέσουν αυτοί που θέλουν έργο και αποτέλεσμα για τη χώρα ακόμα και εις βάρος της δημόσιας εικόνας τους.

Ο Πάγκαλος έχει σημαντική ιστορία και είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Δεν είναι όμως όσο έξυπνος χρειάζεται για να καταφέρει να πειθαρχήσει το δημόσιο λόγο του σε βαθμό που να προσπερνιέται η έκφραση και να μπορεί να ακούγεται η ουσία των λόγων του.
Αγαπάει πολύ τον εαυτό του για αυτοπεριοριστεί και να το καταφέρει αυτό.

Τι είπε τώρα που ξανα-ξεσήκωσε θύελλα;

"Αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι υπάρχουν πολίτες απογοητευμένοι. Έχουμε, όμως, ένα πολίτευμα που προσδιορίζει το Σύνταγμα. Όποιος το αρνείται μπορεί να επαναστατήσει. Εάν δεν επαναστατεί δεν μπορεί να απολαμβάνει τις λειτουργίες της κοινωνίας χωρίς το στοιχειώδες τίμημα να προσέρχεται κάθε 3-4 χρόνια στην κάλπη. Είμαι οπαδός του Περικλή που έλεγε ότι όποιος δεν μετέχει στα κοινά δεν είναι απράγμων, αλλά αχρείος. Δηλαδή άχρηστος και ανάξιος να ζει μαζί μας, στην ίδια κοινωνία."

– Το λέω ξεκάθαρα και μάλιστα με ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Γιατί έχω αηδιάσει από το γλοιώδες θέαμα πολιτικών κάθε κόμματος –συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ– οι οποίοι έχουν αναγορεύσει τον 1/3 των πολιτών που την κοπάνησε σε κεντρική φυσιογνωμία του πολιτικού μας διαλόγου.

Συμφωνώ με την άποψή του στη γενικότητά της (αν και σε κάποιο βαθμό δικαιολογώ όσους επέλεξαν έτσι), εκτιμώ τον τρόπο που την εξέφρασε και δεν μου πέφτει λόγος για την επιλογή του να τα πει όπως τα είπε.

Άλλωστε τα ίδια έλεγαν και το 50% των blogs πριν τις ευρωεκλογές. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Τι ξένισε λοιπόν; Η ωμή γλώσσα που χρησιμοποίησε; Μα εμείς οι ίδιοι λέμε λαϊκιστές και Μαυρογιαλούρους όσους χαϊδεύουν αυτιά και κανακεύουν τους πάντες.
Το οτι επέλεξε να μιλήσει με τρόπο που πιθανότατα επιφέρει κάποιο πολιτικό κόστος είναι στα υπέρ του φτάνει να είναι συνειδητή επιλογή και όχι ο γνωστός παρορμητικός και ανεξέλεγκτος λόγος.

Σημειώτεον ότι ποτέ δεν ψήφισα Πάγκαλο και του τα έχω χώσει για την αμετροέπεια και την αλαζονεία του. Πολλές φορές έκανε δηλώσεις που μετά θα ευχόταν να μην είχε κάνει. Αλλά στη σημερινή πολιτική σκηνή αυτά τα μειονεκτήματα φαίνονται πταίσματα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Iσως αυτά τα μειονεκτήματα να επαληθεύουν την "Αρχή της Μειονεξίας" των Ηγετικών προσωπικοτήτων.
Ο Πάγκαλος ξέρει να σπάει αυγά, γνωρίζει την αξία του ρίσκου και του κόστους για να δρέψει καρπούς.

μαριάννα είπε...

Τότε στο υπουργείο εξωτερικών τον είχε χειροκροτήσει όλη η Ελλάδα. Και όλοι λέγαμε μπράβο του να βάλει λίγη τάξη. Και σιγά μην έβαλε. Παρα-υπουργείο λειτουργούσε στο κυλικείο του υπουργείου του. Ήθελες μετάφραση; Σου έλεγε ο υπάλληλος επάνω, σε 10 μέρες. Κατέβαινες στο κυλικείο κάτω από τη σκάλα και σου έλεγε, πεντοχίλιαρο κι έλα αύριο. Δεκαχίλιαρο κι αυθημερόν. Κοινό μυστικό και ο κόσμος το είχε τούμπανο... κι ο Πάγκαλος τότε είχε κάνει ντα και καλά την άλλη γιατί άργησε ή γιατί κουβέντιαζε και χάζευε. Παρ' όλα αυτά χειροκροτήσαμε. Ελπίσαμε προς στιγμήν πως κάτι πάει ν' αρχίσει... κούνια που μας κούναγε.
Τί έκανε καλέ μου φίλε, το πασόκ για τη γραφειοκρατία και τη δημόσια διοίκηση; ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. Έχασε τον Μπένο που έκανε τα ΚΕΠ και όλα τα υπόλοιπα, και τα κατήντησε άλλη μια δημόσια ταλαιπωρία, γιατί υπηρεσία δε θα το έλεγα.
Όσο για τα υπόλοιπα... στα είπα από 'κει.

Καλό απόγευμα!

Xavier είπε...

Ο Πάγκαλος είναι πολιτικός της ατάκας και όχι της ουσίας. Πάντα ο θόρυβος γύρω από το όνομά του γίνεται γύρω από κάποια προκλητική του δήλωση και ποτέ γύρω από το έργο του. Λαϊκιστής άλλου τύπου. Καθαρός λαϊκιστής όμως. Και πλέον είναι και εμμετικά συντηριτικός. Πιο πολύ ταιριάζει στον Παπαθεμελή, παρά και σε αυτό ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω σύντομα να σταματήσει να ασχολείται και να πάει να ξεκουραστεί ο άνθρωπος γιατί το μυαλό του μυρίζει μούχλα.

ανεστης είπε...

airgood / Μαριάννα / Xavier

airgood
δεν είμαι πολύ σίγουρος κατα πόσο μπορεί να θεωρηθεί "ηγέτης", έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακραίου που δεν μπορεί να συσπειρώσει κόσμο γύρω του μέσω συγκερασμού.

Μαριάννα μου
ως κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές οτι θα έχανε τους ρομαντικούς σαν το Μπένο απο απογοήτευση, και τους ευαίσθητους με αγωνίες, απο καρκίνο (όπως Γεννηματά, Μελίνα κλπ, απο το ίδιο πήγε κι ο Παπαγιαννάκης και είμαι πια σίγουρος τι τρώει τους καλύτερους). Οι υπόλοιποι που επιβιώνουν, κυνικοί, επαγγελματίες και χαλκέντεροι σα τον Μητσοτάκη (ιησουςχριστόςνικάει) θα μας θάψουν όλους.
Γι αυτό τον τοποθετώ στην σημερινή πολιτική σκηνή.

Xavier
Είσαι λίγο υπερβολικός, πιθανόν επειδή είσαι και κομαμτικά ταγμένος. Θεμιτό!

(Περίμενα οτι θα σχολίαζες στο αποκάτω post αντί γι αυτό).

Xavier είπε...

Στο από κάτω δε σχολίασα γιατί χονδρικά συμφωνώ και δεν έχω κάτι να προσθέσω. Μια μικροένσταση μόνο στο ότι υπάρχουν φωνές από την αριστερά που μιλούν λογικά και πολιτισμένα αλλά αντ'αυτών τα μέσα, ακόμα και τα πιο "υπεύθυνα", προτιμούν να προβάλλουν πιο υστερικές φωνές. Και δυστυχώς και πολλοί πολίτες δεν το "ψάχνουν" το πράγμα. Αρκούνται σε αυτά που τους ταΐζουν.

Κομματικά δεν είμαι καθόλου ταγμένος και ποτέ δεν ήμουν. Τον Πάγκαλο τον έχω "μελετήσει" κάπως επειδή όταν τη 10τία του 90 ήμουν έφηβος, γούσταρα όταν "τα έχωνε". Μετά όμως που θέλησα να δω τι κάνει (πέρα από αυτά που λέει), αντίκρυσα το κενό. Και αυτά που αναφέρει η Μαριάννα πιο πάνω τα υποπτευομουν κι εγώ. Και ακόμα περισσότερα. Προσωπικά τον έχω κόψει για κλασσικό υποκριτή έλληνα πολιτικό (με τα ρουσφέτια του και με τα όλα του).

Και επιμένω ότι η τωρινή του ρητορική είναι εντελώς συντηριτική. Μου θυμίζει γυμνασιάρχη. Μάλιστα από αυτούς που κοντεύουν τη σύνταξη και δεν χωνεύουν με τίποτα το μαθητή με το μακρύ μαλί και τα σκουλαρίκια, κι ας είναι άριστος.

Ανώνυμος είπε...

Πως να συγκεράσει την απόχη με την αποχή και την μετοχή; Ο μπάρμαν γιατί να το αποπειραθεί.

Ανώνυμος είπε...

Αν έχει το προφίλ του "υποκριτή", όπως λες Xavier, τότε τέτοιοι είναι και οι φιλικά προσκείμενοι, επειδή όλα είναι σχετικά στον κόσμο άρα και στην πολιτική να συμπεράνω ότι οι αντίπαλοί του είναι οι σωστοί.

zalmoxis είπε...

Ας κοίταζε πρώτα να βάλει τάξη στον εαυτό του που ως υπουργός βαρύνεται με 2 εθνικές ξεφτίλες: την απώλεια εθνικού εδάφους τον Ιανουάριο 1996 (τότε που έβγαινε στα κανάλια όταν οι Τούρκοι καταλάμβαναν την Ίμια) και την απάνθρωπη ρουφιανιά με τον Οτσαλάν...

Ανώνυμος είπε...

"απάνθρωπη ρουφιανιά με τον Οτσαλάν" ...;;;;;;;;;;;;;

ανεστης είπε...

Νομίζω οτι όπως έγιναν τα πράγματα τότε, ο Παγκαλος στην περίπτωση Οτσαλάν είχε φορτωθεί μια εκ προοιμίου χαμένη υπόθεση απο τον απερίγραπτο Ναξάκη. Ο Ζάλμοξις εδώ έχει άδικο.

Xavier είπε...

Ανώνυμε αν και προσωπικά ο συλλογισμός που παραθέτεις μου φαίνεται να περιέχει πολλά λογικά σφάλματα και γενικεύσεις, μπορείς να συμπεράνεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου.

theokot είπε...

Από τότε που η λέξη έξυπνος πήρε την ετυμολογία της παλαιότερης λέξης "εξυπνάκιας", όλους τους μειοδότες, προδότες, απατεώνες του Δημοσίου χρήματος, μεγαλοεπιχειρηματίες (που έγιναν μέσω του Δημόσιου χρήματος, παράγοντες και παραγοντίσκους (που τρώνε από το Δημόσιο χρήμα)τους λέμε έξυπνους, ξυπνιούς, μάγκες.
Ανέστη κάνεις λάθος.
Ο Πάγκαλος είναι βλαξ. Η υστερόβουλη κυνικότητά του προκύπτει διότι είναι ανειλικρινείς και ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική ανέλιξη (ίσως και ματαιοδοξία). Το ότι συλαμβάνει σωστά τις πολιτικές έννοιες δεν σημαίνει κατ'ανάγκην ότι έχει πολιτικές δυνατότητες.
30 χρόνια στην πολιτική, πήρε τεράστιες ευκαιρίες και τις έχασε. Γιατί; Ήταν όλοι οι πρωθυπουργοί εναντίον του;

ανεστης είπε...

Φυσικά και μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά βλάκα δεν τον λέω. Αμετροεπή ναι. Και ενα άνθρωπος που δεν είναι διπλωμάτης δεν μπορεί να εξιοποιήσει περισσότερο τις πολιτικές του δυνατότητες.