15/6/09

Άντε λοιπόν το πήραμε και το ηλεκτρονικό βιβλίο!


Ήταν μια μάλλον παρορμητική αγορά, έπαιξα λίγο με το BeBook στο Public, το βρήκα ξεκούραστο και βολικό, φορτωμένο με ένα σωρό βιβλία και το αγόρασα 360€.
Μετά που πήγα σπίτι και άρχισα να ψάχνω στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή ανακάλυψα οτι μπορούσα να το αγοράσω ιντερνετικά με εξήντα ευρώπουλα λιγότερα!
Δε βαριέσαι, τουλάχιστον η εδώ αγορασμένη συσκευή θα είχε φορτωμένα τα ελληνικά βιβλία που είδα και στο κομμάτι της επίδειξης. Όμηρο, Παπαδιαμάντη, Ροίδη κλπ.
Ούτε αυτά τα είχε...
Επικοινώνησα με την αντιπροσωπεία (μετά από πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσω με τα Public κατάλαβα οτι δεν είχα καμία τύχη, μιλούσα με «υπεύθυνους» που δεν είχαν ιδέα – τι πρωτότυπο!), όπου με διαβεβαίωσαν οτι θα μου στείλουν τα ελληνικά βιβλία σε μια κάρτα SD.

Κατά τα λοιπά, μια χαρά συσκευή είναι αν δεν πάρεις υπ’ όψιν σου ότι:
-Στα αρχεία pdf δεν τα καταφέρνει πολύ καλά, αν και μπορείς να μεγαλώσεις τη γραμματοσειρά, φαίνεται πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση που δεν είναι όμως διαθέσιμη.
-Αυτά που είναι δωρεάν διαθέσιμα είναι μόνο τα πολύ παλιά κλασσικά και άνευ δικαιωμάτων βιβλία, τα νέα είναι ακριβά, έχουν σχεδόν την ίδια τιμή με τα «παραδοσιακά» χάρτινα αν και δεν παρεμβάλλονται βιβλιοπώλες, μεταφορές, χαρτιά, πιεστήρια, καύσιμα. Γιατί άραγε;
Επέλεξα τη συσκευή ανάμεσα από Sony, Kindle κλπ επειδή είναι σε θέση να προβάλλει ελληνικά. Τα ελληνικά σύγχρονα βιβλία όμως είναι ελάχιστα ( δίνει κάποια δωρεάν ο Καστανιώτης και μπράβο του) πράγμα που δείχνει οτι ακόμα είναι πολύ νωρίς για τη συσκευή αυτή.

Όποιος το είδε ήταν θετικός αλλά προσέθετε και το απαραίτητο «τι να το κάνεις όμως, το αληθινό βιβλίο είναι άλλο πράγμα».
Εγώ πάλι νομίζω οτι αν είχα διαθέσιμα τα βιβλία που θα ήθελα θα ήμουν μια χαρά με τούτο. Είναι ξεκούραστο στα μάτια, ελαφρύ, μπορείς να διαβάζεις διάφορα βιβλία ταυτόχρονα (θυμάται που ήσουν στο κάθε βιβλίο), και στις διακοπές θα μπορείς να έχεις στο μέλλον καμιά 10ριά κιλά λιγότερα.
Γιατί τώρα και αυτό θα κουβαλάω και τα «παραδοσιακά» βιβλία που έχω να διαβάσω...

6 σχόλια:

cynical είπε...

Γεια σου Ανεστη,
ενδιαφερον ακουγεται αλλα για πες μου πόσα βιβλια περιεχονται στην τιμη;

Ολα εχουν τα ιδια βιβλια φορτωμενα;

Ειναι μονο λογοτεχνια;

Μπορεις να διαλεξεις αναμεσα σε διαφορετικο πακετο βιβλιων;

Ποσο παει το βιβλιο; και πως συγκρινεται με το μεσο ορο της αγορας;

Ευχαριστω εκ των προτερων...

patsiouri είπε...

Ναι ρε συ, τις έχω κιεγώ αυτές τις απορίες.
Ήθελα να το κοιτάξω κι'εγώ αλλά πρώτον δεν είχα λύσει τις απορίες αυτές και δεύτερον φαντάστηκα πως αν γίνει κανα μπράφ και γίνει "της μοδός" θα πέσει αρκετά και η τιμή σε μερικούς μήνες...
Προς το παρόν, ευτυχώς μένα δίπλα σε δανειστική βιβλιοθήκη!

ανεστης είπε...

@cynical
Έρχεται φορτωμένο με 150 βιβλία σε αγγλικά (τα περισσότερα), γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά. Είναι κλασσική λογοτεχνία. Ουγκώ, Θερβάντες, Ώστιν, Μπαλζάκ, Ντίκενς, Όμηρο (Οδύσσεια), Σέξπηρ κλπ κλπ. Ότι είναι δηλαδή copyright free, δηλαδή ηλικίας άνω των 100 ετών.

Τα ίδια και περισσότερα προσφέρονται και στο ίντερνετ για δωρεάν κατέβασμα. Όλα έχουν τα ίδια βιβλία που θεωρούνται τα πιο δημοφιλή.

Τώρα οι τιμές... το Amazon για να προωθήσει το δικό του "κλειστό" σύστημα (τα βιβλία που πουλάει είναι κλειδωμένα για το Kindle που διαθέτει είναι 9.99$ για βιβλία που κανονικά στοιχίζουν 24$. Στο Mobipocket.com τα καινούρια βιβλία είναι περίπου στα 24$ αλλά υπάρχουν και πιο ακριβά και πιο οικονομικά (FROM BEIRUT TO JERUSALEM $35.00 - Thomas Friedman) όσο το πουλάει το Amazon σε hard copy!
Γενικά θέλει ψάξιμο αλλά αν διαβάζεις αρκετά, κάνεις μεγάλη οικονομία σε χώρο.

ανεστης είπε...

@patsiouri
Πάντα οι νέες τεχνολογίες είναι ακριβές στην αρχή τους. Για να γίνουν φθηνότερες απαιτείται μεγαλύτερη παραγωγή (και κατανάλωση) και με τη σειρά του για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσφορά βιβλίων. Άρα απαιτείται συνεργασία των εκδοτών οι οποίοι θα το κάνουν μόνο αν έχουν οικονομικό κίνητρο και άρα θα βρουν ένα τρόπο να ξαναπουλήσουν παρωχημένο υλικό που δεν έχει ζήτηση στο παραδοσιακό κανάλι διανομής.
Μια διετία τουλάχιστον υπολογίζω για μια πλήρως αναπτυγμένη αγορά (όχι για την Ελλάδα).

cynical είπε...

Eυχαριστω Ανεστη για τις πληροφοριες.

Αυτο και γω ειχα υποπτευθει. οτι περιλαμβανει αυτα που βρισκεις σε ηλεκτρονικες βιβλιοθηκες δωρεαν. Αρα πληρωνεις μονο το ηλεκτρονικο κομματι, το οποιο ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ!

Δεν θα το αγορασω. Sorry!

ανεστης είπε...

Μα δεν πουλάω εγώ...
Φυσικά και είναι ακριβό όπως είπα και πιο πάνω, πάντα οι νέες τεχνολογίες είναι ακριβές. Αλλά πότε διεκδικήθηκε το να αγοράζεις mp3 player με φορτωμένη μουσική;