17/2/09

Πέρα απο το πρόστιμο της Nestle

Την περασμένη εβδομάδα -δεν ξέρω πόσοι από εσάς το παρακολουθήσατε-, επιβλήθηκε ένα σοβαρό πρόστιμο (30 εκ Ευρώ!), στη Nestle από την επιτροπή ανταγωνισμού για παράνομες εκβιαστικές τακτικές (κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης).


Και αυτή η είδηση έτυχε σχετικά περιορισμένης δημοσιότητας αλλά στην περίπτωση αυτή παραβατικής και σκανδαλώδους συμπεριφοράς μιας πολυεθνικής ΚΑΙ η μπλοκγόσφαιρα δεν ανέφερε το παραμικρό, σε αντίθεση με την περίπτωση του Mall (έχουμε συγκεκριμένους εχθρούς που λατρεύουμε να μισούμε). Παρα το γεγονός οτι η συγκεκριμένη εταιρία είναι ο Νο 1 στόχος των καταναλωτών παγκοσμίως με συνεχή μπουκοτάζ.

Άργησε λίγο η επιτροπή ανταγωνισμού. Ο κόσμος βοούσε, «κι αυτοί κρυφό καμάρι». Πέρασαν περίπου δύο χρόνια από τότε που δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ανέφερε: «Nestle και Kraft ψήνουν την τιμή του καφέ στην Ελλάδα».


Αφορούσε την τακτική των δύο εταιριών και να κρατούν την τιμή του καφέ στα ύψη, παρά το γεγονός ότι και οι τιμές του καφέ έχουν πέσει ιδιαίτερα αλλά και παρά το γεγονός ότι το ίδιο προϊόν προσφέρεται σε άλλες χώρες της ΕΕ με τιμές περί του 40%(!) χαμηλότερες (π.χ. Γερμανία).

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι ο Έλληνας πληρώνει ακριβά τα σχεδόν μονοπωλιακά μερίδια αγοράς της κάθε εταιρίας. Η Nestle κρατάει το μεγάλο μερίδιο στο στιγμιαίο καφέ (Nescafe) κι η Kraft στον καφέ φίλτρου (Jacobs). Έτσι, δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε πόλεμο τιμών και κερδίζουν και οι δύο από τις μονοπωλιακές πρακτικές απομονώνοντας τους ανταγωνιστές τους.

Πόσο κερδίζουν;

Πάρα πολλά, διότι οι τιμές του καφέ διεθνώς είναι στο απόλυτο χαμηλό, ενώ παράλληλα το τελικό προϊόν είναι αδικαιολόγητα ακριβό. Ειδικά στην Ελλάδα η Nestle έχει βρει τη σωτηρία της διότι:

α: Παράγει κυρίως στιγμιαίο καφέ (το φραπόγαλο που καταναλώνουμε με το λίτρο),

β: Για την παραγωγή του στιγμιαίου ("πεφρυγμένου")καφέ χρησιμοποιούνται τα απομεινάρια της κάθε σοδειάς και οι κατώτερης ποιότητας κόκκοι καφέ. Οι καλύτερες ποιότητες κόκκων πωλούνται ολόκληροι σε εταιρίες που παράγουν καλό καφέ κυρίως στην Ιταλία λόγω ειδίκευσης στους espresso.

γ: Ο περήφανος Έλλην δε θα αγωνιστεί ποτέ για να μειώσει τις τιμές γενικώς, πόσω μάλλον του φραπόγαλου


Χρήσιμο ειναι να ξέρουμε και τα εξής:


Αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερπροσφορά καφέ σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι πάρα πολύ χαμηλές (οι χαμηλότερες στα τελευταία 30 χρόνια).

Πολλοί παραγωγοί από την Νότιο Αμερική εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες καφέ για πιο επικερδείς (π.χ. κοκαΐνη).


Στην Αφρική όμως της απόλυτης εξαθλίωσης και του μηδενικού ελέγχου, οι παραγωγοί καφέ και κακάο (όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού), έχουν βρει άλλο τρόπο να μειώνουν το κόστος. Αγοράζουν παιδιά 12-14 ετών για σκλάβους, εξασφαλίζοντας χαμηλά εργατικά. Και έτσι μπορούν να έχουν κέρδος παρά τις χαμηλές τιμές και στη χρηματιστιριακή αγορά cash (πληρώνω τώρα, παραλαμβάνω τώρα) αλλά και στην αγορά futures (μελλοντικές παραγγελίες) αφού έχουν προεξοφλήσει ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με παιδιά-σκλάβους.


Η λύση δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα σ’ αυτό το προβληματικό σύμπλεγμα. Αυτό όμως που άρχισε να λειτουργεί σε κάποιες αγορές είναι η μετακίνηση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς τα προϊόντα «fair trade» (όχι προς Θεού στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση και όπου έχουμε προφανώς να λύσουμε άλλα μεγαλύτερα προβλήματα).


Fairtrade είναι η αγορά του καφέ ή του κακάο σε δίκαιες τιμές που να εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν, ότι τα παιδιά τους θα πάνε σχ

ολείο και δεν θα αναγκαστούν να δουλεύουν στη φυτεία. Ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τακτικές μείωσης του κόστους που θα ρίξει δραματικά την ποιότητα της σοδειάς.


Τώρα που οι καφέδες και οι σοκολάτες και το τσάι με το σήμα fair trade άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς στους ευαισθητοποιημένους δυτικούς αγοραστές, τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται: Οι συνεταιρισμοί βοηθούν στην Κολομβία να «γυρίσουν» 6,6 χιλιάδες στρέμματα από κόκα και παπαρούνα σε καφέ, στην Παπούα Νέα Γουινέα, να γίνουν επενδύσεις σε ιατρικό προσωπικό για τις απομονωμένες αγροτικές κοινότητες, ενώ στα υψίπεδα της Γουατεμάλας και του Περού τα παιδιά των αυτοχθόνων αγροτών βοηθιούνται να πάνε για (πρώτη φορά!) σε πανεπιστήμιο.


Γιατί όμως το πρόβλημα εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και όχι νωρίτερα; Διότι από το 1963 μέχρι το 1989 υπήρχε μια συμφωνία για κατώτατες τιμές στην αγορά του καφέ (International Coffee Agreement) ώστε οι παραγωγοί να μην οδηγηθούν από την φτώχεια στην αγκαλιά του κομμουνισμού! Και ποιος ακύρωσε στην πράξη αυτή τη συμφωνία μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου; Οι ΗΠΑ φυσικά!


Η Oxfam θεωρεί ότι το Fair Trade δεν φτάνει από μόνο του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και καλεί να καταστραφούν οι τεράστιες ποσότητες χαμηλής ποιότητας καφέ που υπάρχουν προς διάθεση στο βόρειο ημισφαίριο (θα τους πιεις με καλαμάκι και θα πεις κι ένα τραγούδι, μαλάκα μου).


Επίσης καλούνται όλες οι αναπτυγμένες χώρες να υπογράψουν και πάλι την διεθνή συμφωνία που θα εγγυάται τις ελάχιστες τιμές. Ήδη αρκετές χώρες έχουν υπογράψει, αλλά όχι και η Ελλάδα παρά το ότι ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει ήδη 6000% προστιθέμενη αξία για το φραπόγαλό του.


Το περίεργο είναι ότι όλα τα δελτία ειδήσεων συνεχίζουν να ασχολούνται με την «υψηλή τιμή της τομάτας» (η οποία φυσικά δεν διαφημίζεται στην τηλεόραση) και ποτέ του καφέ!


Υ.Γ. Οι φωτο επελέγησαν ως lifestyle νότα σε μια βιομηχανία αίσχους.

15 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Μπράβο ρε Ανέστη, αλλά ποιός θ' ακούσει και τι θα κάνει γι αυτό;

ανεστης είπε...

Το βασικό είναι να ξέρουμε, για το αν θα κάνουμε... η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια!

k1 είπε...

Πολύ χρήσιμη η ενημέρωση, απαραίτητη πριν τη δράση. Πέρα από τη διάδοση της είδησης, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Τι εναλλακτικές υπάρχουν για να μποϋκοτάρουμε τις 2 εταιρείες; Ίσως να ψωνίζουμε από τον Σπόρο στα Εξάρχεια.

ανεστης είπε...

@k1
Πάντως καλό και χρήσιμο θα ήταν να έβλεπε δύσκολες μέρες όποιος έχει πάρει αέρα με τις μονοπωλιακές τακτικές (Coca Cola, Nestle, Αθηναική Ζυθοποιία κλπ). Ευκαιρία να πιούν οι πατριώτες και κανα καφέ της προκοπής, να απεξαρτηθούν απο το(ν) φραπέ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ γι αυτό έχω κόψει τους καφέδες! ( Κάνω μπουκοτάζ στη Νεστλέ και τους όμοιους της..)
Είδες τι υφίστασαι για να πίνεις φραπόγαλο?
Η ανάρτησή σου πολύ ενημερωτική πάντως..
Καλησπερίζω και παω να φτιάξω ένα τσαγάκι να ζεσταθώ ...
Leasure time .. !! Ωρα είναι!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έχω ένα συνάδελφο που διατηρεί μία fair trade επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι μία προσπάθεια -με χαρακτηριστικά ΜΚΟ- που αγωνίζεται να σταθεί σε ένα δύσκολο χώρο.

Evangelia είπε...

Δεν ξέρω αν θα πληρώσει τελικά η Nestle. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2005 είχε βάλει 15.000.000 ευρώ πρόστιμο στα σουπερ μάρκετ για εναρμονισμένη πρακτική. Τα δικαστήρια το κατέβασαν στα 3.000.000 ευρώ και το Συμβουλιο Επικρατείας το ακύρωσε πριν λίγους μήνες για τυπικούς λόγους. Δεν είχαν λέιε τηρηθεί κάποιες τυπικές διαδικασίες. Αλλά οι καταναλωτές πληρώνουν.

ανεστης είπε...

@Δείμο
Δυστυχώς ο κόσμος ακόμα δεν ξέρει την υπόθεση fair trade αλλά και ο θεσμός έχει ακόμα δρόμο να κάνει μέχρι να γίνει αξιόπιστος. Σε κάθε περίπτωση η επιμονή των καταναλωτών μπορεί να κάνει διαφορά, να δείξει την αυξημένη ευαισθησία στις εταιρίες, για να αλλάξουν τακτικές.

ανεστης είπε...

Evangelia
Ναι, την επιβολή των προστίμων τη μαθαίνουμε, την κατάργησή τους ποτέ (σχεδόν ποτέ, ο Ψωμιάδης πιάστηκε πριν μερικές μέρες στα πράσσα).
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τις υποθέσεις αυτές και να μας ενημερώνετε.

Ανώνυμος είπε...

ανέστη, έγραψες παραπάνω 'αθηναϊκή ζυθοποία'... Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χρονίζουν σοβαρότατες καταγγελίες κατά της συγκεκριμένης εταιρείας , που με heineken amstel, πνίγυν όλες τις μικρές ζυθοποιίες.
Ο χατζηδάκης έχει πει ότι θα τους τρίξει τα δόνια. Για να δούμε μήπως ειναι και αυτά λόγια...

Evangelia είπε...

Για το θέμα Ψωμιάδη και το πως χειρίζεται τις καταγγελίες που του στέλνουμε τα έχουμε πει και καταγγείλει δημόσια στα ραδιόφωνα, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, πολλές φορές. Ό,τι μαθαίνουμε το δημοσιοποιούμε. Αλλά πολλές φορές δεν περνάει πουθενά γιατί... Ειλικρινά θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα μέλη για να μπορούμε να έχουμε περισσότερους εργαζόμενους και να μπορούμε να παρακολουθούμε περισσότερα θέματα και να ενημερώνουμε περισσότερους καταναλωτές.

Evangelia είπε...

Επιτρέψτε μου μια ενημέρωση. Αύριο Σάββατο 21.2.2009 και ώρα 12 το μεσημέρι, θα είμαστε έξω από σούπερ μάρκετ Καρφούρ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, για να μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό ότι το μπουκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ συνεχίζεται. Όσοι θέλουν μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα.

ανεστης είπε...

@Ανώνυμε
Περιμένω κι εγώ με ενδιαφέρον να δω τι θα γίνει με ένα απο τα δύο ισχυρότερα μονοπώλια. Σε σχέση με παλιότερα όμως η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη (έχουν εισχωρήσει αρκετά και η "Μύθος" και η Kaiser) κι αυτό ίσως να αδυνατίζει την υπόθεση.

ανεστης είπε...

Ευαγγελία
Μια χαρά σας κόβω... Αν συνεχίσετε έτσι, πιστεύω οτι σύντομα θα συσπειρώσετε αρκετό αγανακτισμένο κόσμο κοντά σας. Αλλά γιατί μόνο σε ένα σουπερμάρκετ αύριο;

Evangelia είπε...

Κάτσε να δούμε πόσοι θα είμαστε!! Μικρά βήματα και σταθερά κάθε φορά. Αν πετύχουμε θα το ανοίξουμε και αλλού. Δύο φορές Τρίτη και Πέμπτη το κάναμε σε 2 σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα παλεύουμε για Αθήνα Σύνταγμα. Νάσαι καλά για το κουράγιο που μας δίνεις.