10/2/09

Η blogόσφαιρα που φώναζε «Λύκος»!

Πριν από μερικές μέρες ήταν το θέμα του Indymedia. Μέλη του «ΛΑ.Ο.Σ.» ανακάλυψαν οτι το συγκεκριμένο site κατοικοεδρεύει στους servers του Πολυτεχνείου. Άλλο που δεν ήθελαν!
Φυσικά δημιουργήθηκε θέμα, φυσικά το θέμα έφτασε στα blogs και άρχισε μια άνευ προηγουμένου φιλολογία για το οτι «κλείνουν το Indymedia».

Τελικά η δυσανάλογη φασαρία «διαλύθηκε ησύχως» και χωρίς εξηγήσεις σε όσους είχαν αναστατώθηκαν από την σχετική φιλολογία. Χωρίς να βρίσκει κάποιος (τουλάχιστον απο όσα είδα), να πει δυό λόγια για το πόσο αντικανονικό είναι το να φιλοξενείται ένα άσχετο προς τους σκοπούς του εκπαιδευτικού ιδρύματος site, στους υπολογιστές του.

Τώρα ήταν αρκετή μια «αρβύλα» από το «Παρόν» (που προανήγγειλε την επιβολή επωνυμίας στα ενημερωτικά Blogs), για να αρχίσουν πάλι τα εμπνευσμένα κείμενα.


Το γεγονός οτι δημοσιεύτηκε σε μια μόνο εφημερίδα δεν είπε τίποτε σε όσους την «ψάρεψαν». Μάλλον θα αποδόθηκε σε αποκλειστικό επώνυμο δημοσιογραφικό λαβράκι.

Αποδείχτηκε πως ήταν από τις ειδήσεις που θα ξεσήκωναν το σύμπαν (και τη φιλολογία περι εγκυρότητας) αν η πηγή δημοσιευόταν από ανώνυμο ειδησεογραφικό blog. Κι αυτή η φασαρία έσβησε χωρίς πολλά-πολλά μετά απο επίσημη διάψευση του αρμόδιου υπουργού.

Τώρα θα μου πείτε: ναι μεν φωνάζουμε συνέχεια για «λύκο» αλλά μήπως ισχύει και το ότι «όποιος κάηκε στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι»;

Μήπως το γεγονός οτι υπεραντιδρούμε οφείλεται στο οτι υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που θα ήθελαν να βρουν τρόπο να κλείσουν ενοχλητικά sites ή να περιορίσουν ενοχλητικά Blogs; Ίσως. Κατα καιρούς έχουμε καμαρώσει απίστευτα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν υπερβατικές σκέψεις και να εκφράζουν σουρεαλιστικές ιδέες, οπότε τίποτε δεν αποκλείεται.


Και είναι πολύ πιθανόν αυτές οι «ειδήσεις» να διαρρέονται ως «λαγοί» για να σφυγμομετρηθούν τα αντανακλαστικά όσων σχετικών. Αλλά θα περίμενα απο γείτονες bloggers -αποδεδειγμένα καλών προθέσεων- περισσότερη ψυχραιμία, περισσότερη διάθεση έρευνας και συζήτησης, αντίστοιχη του Μέσου που υπερασπίζονται.

7 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Ανέστη, λες "γείτονες bloggers -αποδεδειγμένα καλών προθέσεων". Έχω εκτιμήσει τα κείμενα και τις θέσεις διαφόρων, αλλά για τις προθέσεις κανενός δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην έχουν παρεισφρύσει στο χώρο εντεταλμένα όργανα...
Λέω τώρα...

katerina είπε...

Η επωνυμία ειναι ένας σχετικός μύθος, με την ένοια ότι αν υπάρξει ποινικό αδίκημα η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να βρει τον ιδιοκτήτη του blog.
Από την άλλη μεριά, στο διαδικτυο συχνά πετυχάινω προσβλητικές και υποτιμητικές αναφορες για πολλους ειτε πολιτικούς, ειτε κοινωικους εταίρους, που μπορεί να αληθευουν μπορεί όχι, αλλά τέλος πάντων δεν επαληθευονται.
Ας αυτοπροστατευσουμε την αξιοπιστία μας.

ανεστης είπε...

@Αθλιοι
Λέω "αποδεδειγμένα καλών προθέσεων" γιατί τα παρακολουθώ καιρό τώρα και μπορώ να έχω άποψη. Αλεξιπτωτιστές κομματόσκυλα και εντεταλμένοι υπάρχουν πολλοί, αλλά σε ένα υποψιασμένο μάτι κάνουν "μπάμ" και ξέρουμε τόσα όσα χρειάζεται για να μην ασχολούμαστε.

ανεστης είπε...

@Κατερίνα
Εχεις απόλυτο δίκιο, η άρση ανωνυμίας με εισαγγελική εντολή έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν κι αυτός είναι ένα ακόμα λόγος που έπρεπε να κάνει την μπανανόφλουδα πιο εμφανή.
Δεν τα έχουμε ξαναπεί ε; Καλωσήρθες!

K-Top είπε...

Ε ρε γλέντια αν έσκαγε τέτοιο νομοσχέδιο... αλλόφρονες μπλόγκερς για τα προσωπικά τους δεδομένα (οι οποίοι βέβαια δίνουν όλα τους τα στοιχεία στο σουπερ μάρκετ για να πάρουν τα πιάτα με τα κουπόνια), δημόσιοι υπάλληλοι να ζητάνε στοιχεία από την google (και η google να τους γράφει στα @@ της), παρανοικοί Κλουζώ που συλλαμβάνουν ανθρώπους λέγοντας "είδα την φωτογραφία του σε ένα μπλογκ κ. δοιηκητά" κλπ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
Δεν είναι η πρώτη φορά που "αφήνουν να διαρεύσει" κάτι τέτοιο ...
αλλά who cares? χεεχε Ασε να λένε ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Συχνά μέσα στο φόβο καπελώματος των ιστολογίων και το φόβο λογοκρισίας, παντού βλέπουμε "λύκους".