4/12/08

Βατοpedia (Υπνοπαιδία)

Αγαπητέ μου συμπολίτη,

Να σε ενημερώσω οτι όσο εσύ κοιμόσουν τον τηλεοπτικό σου ύπνο, νομίζοντας οτι αυτό που βλέπεις κάθε μέρα στα παράθυρα είναι σήριαλ, έβλεπες την πραγματικότητα της πολιτικής και δημόσιας ζωής του τόπου σου. Οι πρωταγωνιστές είναι οι εκπρόσωποι που εξέλεξες για κυβέρνηση, για να λύσουν προβλήματα, για να πάνε μπροστά τον τόπο. Το τέλος αυτού του «σήριαλ» θα είναι και το δικό σου τέλος

Όσο εσύ κοιμόσουν είχε στηθεί πάρτι ανάμεσα σε υπουργούς, υφυπουργούς, συμβολαιογράφους δικηγόρους, κουμπουροφόρους, μαγαζάτορες, χορεύτριες, εργολάβους που όλοι μαζί άνοιγαν σαμπάνιες που βρίσκονται τόσο καλά γραπωμένοι στην εξουσία (ούτε ένας απ’ αυτά τα δεκάδες πρόσωπα δεν βρέθηκε εκτός συστήματος, να είναι κάποιος που πιθανά θα «διαρέυσει» την απάτη).

Όσο εσύ κοιμόσουν περνούσαν υπουργικές αποφάσεις λάθρα, κάτω απ το τραπέζι, χωρίς δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ακόμα και την τροπολογία που επιτρέπει τέτοιες υπουργικές αποφάσεις εν κρυπτώ, κανείς δεν την πήρε είδηση.

Όσο εσύ κοιμόσουν, δεν κοιμόσουν μόνος, ήταν σε παράλληλη βαθιά ύπνωση και τα ΜΜΕ, τα τσακάλια της δημοσιογραφίας. Διότι το παλιό δελτίο τύπου του Μπασιάκου που θυμήθηκαν χθες, περηφανευόταν –τότε- για τον άψογο συντονισμό των υπηρεσιών του δημοσίου στην ανταλλαγή οικοπέδων(!) κι όμως κανείς δημοσιογράφος δεν πήρε είδηση εκτός από έναν ή δύο στη Βόρεια Ελλάδα που κανείς εδώ δεν διάβαζε ή άκουγε. Τώρα αναγκαστικά...

Όσο εσύ κοιμόσουν κοιμόνταν και τα κόμματα που είναι στη Βουλή άβουλοι, με άλλη ατζέντα, που καμία επιτήρηση και παρακολούθηση δεν είχαν επί όλων αυτών των συναλλαγών. Και φυσικά όταν έσκασε η ιστορία (από καθαρή παρεξήγηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και καναλάρχη), έτρεξαν να υπερθεματίζουν και να βγάζουν δεκάρικους για διαφθορά. Αναγκαστικά...

Όσο εσύ κοιμόσουν, τα κόμματα και οι κομματάρχες, με παρόμοιες ιστορίες έχουν εξασφαλίσει τη ροή μαύρου χρήματος που θα τους διατηρήσει στην εξουσία, θα λαδώσει με κρατική διαφήμιση «φίλια» ΜΜΕ (θα περισσέψει και κάτι για τα γεράματα).

Όσο εσύ κοιμόσουν και αφού έχει αποκαλυφθεί όλη η βρώμα ούτε μία (1) πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί για να μην επαναληφθεί παρόμοιο σκάνδαλο. Ούτε μία απόφαση για διαφάνεια, ούτε μία κίνηση από κόμμα, από φορείς, από πολίτες για να αρθούν οι κουρτίνες που επιτρέπουν σκάνδαλα. Ούτε κάποιο πόρισμα να περιμένεις απ’ την «επιτροπή».

Όσο εσύ κοιμόσουν ξέχασες πώς να διαδηλώνεις, ξέχασες να απαιτείς, σε έπεισαν οτι το να ψηφίζεις μια φορά στα τέσσερα χρόνια εξαντλεί τα δημοκρατικά σου δικαιώματα. Στο παρελθόν αγαπητέ μου συμπολίτη, σ’ αυτή την ίδια χώρα, οι άνθρωποι κατέβαιναν στα πεζοδρόμια, σε ογκώδεις διαδηλώσεις, φώναζαν, συγκρούονταν με την αστυνομία και τις «αύρες», ανάγκαζαν υπουργούς ή κυβερνήσεις να παραιτηθούν. Οι κινητοποιήσεις γίνονταν θρυαλλίδες πολιτικών εξελίξεων, ήταν παλλαϊκά αιτήματα.

Πριν μερικές μέρες γιόρτασες το «Πολυτεχνείο». Ακόμα κι αν δεν το γιόρτασες έχεις αποδεχτεί το οτι ήταν μια μεγάλη εξέγερση που οδήγησε στη δημοκρατία. Στη δημοκρατία που σου εξασφάλισε το δικαίωμά σου στον ύπνο.
Στοίχημα ότι όσο κοιμάσαι, το σήριαλ θα έχει πολλές επαναλήψεις;

8 σχόλια:

BioLogos είπε...

Πέρυσι τέτοια εποχή περίπου που ήταν να επιστρέψω Ελλάδα για διακοπές είχαμε τον Ζαχόπουλο...
Φέτος έχουμε όλη αυτή την αηδία...

Ο κοινός παρονομαστής έτσι όπως το βλέπω κάθε φορά που επιστρέφω σαν εξωγήινος είναι ο ίδιος.Ο καθένας είναι στον κόσμο του ή παλεύει να βγάλει το μεροκάματο με το ζόρι ή παλεύει να εξασφαλίσει τη φιάλη σε πρώτο τραπέζι πάλι με το ζόρι.

Ευτυχώς έχουμε το Πολυτεχνείο για ιδεολογικό άλλοθι στον ύπνο.

ανεστης είπε...

@BioLogos
Που είσαι; Χάθηκες!
Μην παρεξηγηθώ αλλά νομίζω οτι χρειαζόμαστε και πάλι μια χούντα. Όχι όπως λένε οι οπαδοί της για να "φτιάξει" την Ελλάδα, αλλά για να ξαναβρούμε τα χαμένα μας αντανακλαστικά, να αποκτήσουμε τη χαμένη μας κοινωνική συνοχή.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Και πιστεύεις ότι μια χούντα θα κάνει τα λάθη του παρελθόντος; Αυτοί διδάσκονται από τα λάθη τους. Η χούντα είναι ήδη εδώ και η μαγκιά της είναι την ονομάζουμε δημοκρατία.

ανεστης είπε...

@απειρωτας
............

ikor είπε...

Πώς μας έχουν "υπνωτίσει" έτσι; Πώς μας έχουν κάνει να τα θεωρούμε όλα αυτονόητα, αν το πουν στα παράθυρα της τηλεόρασης;

Όχι χούντα, φίλε Ανέστη. Ξυπνητήρι χρειαζόμαστε. Και στόχο!

Καλησπέρα!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε Ανέστη
Δεν ξέρω αν γνωρίζεις το τραγουδάκι των Kafrilion, ταιριάζει όμως στην περίπτωση:

«Ενώ εσύ κοιμόσουν
εγω ήμουν αταχτούλης,
ενώ εσύ κοιμόσουν
εγώ βγήκα ραντεβού

Ενώ εσύ κοιμόσουν
γύρισα όλα τα μπουρδέλα,
ενώ εσύ κοιμόσουν
δεν άφησα μουνί για μουνί...»

:):):)

BioLogos είπε...

Xάθηκα γιατί τρέχω με τους Πρώσους όλη μέρα κι όλη νύχτα και μαζί με κάτι άλλες εμπλοκές το παράτησα το άθλημα.

Η χούντα του μετρίου και του Νεοέλληνα είναι εδώ και τη ζούμε συνέχεια ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Όταν σου λένε αυτοί που σε εκπροσωπούν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της ελληνορθόδοξης παράνοιας σε δουλεύουν γελώντας, δε νομίζω να έχει απομείνει ίχνος συνοχής και αντανακλαστικών.Πόσο μάλλον όταν εν όψει κρίσεως ο καθένας έχει ενεργοποιήσει το mode αυτοσυντήρησης κατά το δόγμα "live and let die".

ανεστης είπε...

@ikor
Εντάξει αλλά ποιά μπορεί να είναι τα ξυπνητήρια;

@Ανορθόδοξος
Μου έχει διαφύγει τέτοιο χιτ; Ισως επειδή είναι καιρός που δεν πάω σχολείο...

@biologos
Έχεις δίκιο και μου θυμίζεις μια ατάκα απο το Lost: We will live together or we will die alone! Αν δεν βρούμε ο ένας τον άλλο, αν δεν "δέσουμε" χαθήκαμε. Ίσως η κρίση μας αποτελειώσει, ίσως να μας βοηθήσει όμως.