13/11/08

Μονόδρομος το "πάγωμα" των πιστωτικών μας καρτών



Τελικά η Εθνική Τράπεζα απέσυρε το αίσχος που είχε ανακοινώσει με τις αυξήσεις στις κάρτες και τα δάνεια. Τώρα θέλει να δείξει το πρόσωπο του «καλού μπάτσου» και μειώνει τα επιτόκια 1% από αυτά που μέχρι τώρα ίσχυαν. Μα κι αυτά τα προηγούμενα ληστρικά και τοκοφλυφικά είναι. Είναι τα ίδια επιτόκια που τους παράγουν τα υπερκέρδη και που στραγγαλίζουν την οικονομία, κάνοντας αδύνατη κάθε προσπάθεια επικερδούς επιχειρηματικότητας.

Είναι τα επιτόκια που εξασφάλισαν τα μεγάλα bonus στα στελέχη που γέμισαν τον κόσμο πιστωτικές κάρτες (σου προ-εγκρίνω κάρτα και ΑΝ δεν τη θες έλα να την ακυρώσεις), που μεγάλωναν τα πιστωτικά όρια που έμαθαν τον κόσμο να δανείζεται για να αποκτήσει την καινούρια επίπεδη τηλεόραση, για να κάνει διακοπές σε πανάκριβα θέρετρα.
Αυτή η εποχή τελειώνει, και είναι καιρός να αναθεωρήσουμε πολλά δεδομένα.

Σήμερα ακούστηκε οτι 16 τράπεζες μαζί, ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση που έκανε την προαναφερόμενη αύξηση παράνομη, που απαγορεύει τα πρόστιμα σε προεξοφλήσεις δανείων, τις χρεώσεις σε λογαριασμούς χωρίς κινητικότητα, τις υπέρογκες προμήθειες σε αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικής και άλλα πολλά. Δηλαδή οι καλές μας οι τράπεζες ζητούν από την κυβέρνηση να αφήσει την εμπορική τους πολιτική ελεύθερη, να διαμορφωθεί απο την «αόρατη χείρα» της προσφοράς και της ζήτησης.
Και δεν θα ήταν κακή ιδέα, ίσα-ίσα που εκπαίδευε τους πολίτες στην αυτοάμυνα και την προσεκτικότερη καταναλωτική συμπεριφορά. Επιτέλους ο έλληνας καταναλωτής πρέπει να ενηλικιωθεί, αυτό είναι αλήθεια.
Αλλά όχι τώρα!

Γιατί όχι; Για τον ίδιο λόγο που τώρα ζητούν αυτή την ρύθμιση οι τράπεζες: Μέσα στο 2009 (όπου και αναμένεται μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, ανεργία και ύφεση), πρόκειται να λήξουν κάποια ομόλογα που λέγονται CDS. Είναι τα αρχικά των λέξεων Credit Default Swaps και είναι το σύνολο των χρεών που οφείλονται σε μια τράπεζα που τιτλοποιούνται. Κάτι σαν τα «τοξικά ομόλογα» που προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση. Ξέρετε σε τι ποσό ανέρχονται αυτά; Ακούγονται κάποια απίστευτα ποσά της τάξεως των 53 τρις ευρώ(!).
Αυτό σημαίνει οτι οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές και θα χτυπήσουν όλο το τραπεζικό σύστημα που περήφανα δήλωνε οτι δεν χρειάζεται στήριξη!

Μέσα σε μια τέτοια περιπέτεια που έρχεται είναι σίγουρο οτι επίκεινται συγχωνεύσεις, εξαγορές, απολύσεις προσωπικού. Αν προσέξατε πιο πάνω, 16 είναι οι τράπεζες που έκαναν προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης. Και 16 τράπεζες σε μια αγορά όπως η Ελλάδα είναι πάρα πολλές. Όπως και τα υποκαταστήματα.
Και οι καλομαθημένες τράπεζες θα προσπαθήσουν να προφυλάξουν την τεράστια κερδοφορία τους και όχι το να κρατήσουν υπεράριθμους υπαλλήλους. Πρόκειται λοιπόν να τροφοδοτήσουν την ανεργία και επομένως την κρίση, θωρακίζοντας όμως τα κέρδη τους με αντικανονικές πρακτικές. Και η υπουργική απόφαση Z1-798/2008 είναι ένα εμπόδιο.

Εξυπακούεται λοιπόν ότι όποιος δεν αφήσει στην άκρη την πιστωτική του κάρτα (ΤΩΡΑ!) θα την πληρώσει σύντομα πολύ ακριβά.
Υ.Γ. Και κάτι για να σκάσει το χειλάκι μας:

Ερ: Ποιος είναι ο ορισμός της αισιοδοξίας;
Aπ: Ένας εργαζόμενος σε επενδυτική τράπεζα που την Κυριακή το βράδυ σιδερώνει πουκάμισα για όλη την εβδομάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τοσα χρονια ζω χωρις πιστωτικες καρτες,
μπορω να ζησω και αλλα τοσα, για εμενα
και για αρκετους αλλους ειναι τοσο απλο.
βρισκουν και τα κανουν ..τι αλλο να πω...