Όταν οι τράπεζες αποφάσιζαν οτι δεν χρειάζονται την ενίσχυση (τα 28 δις ντε!) που τους πρόσφερε η κυβέρνηση ήξεραν τι έκαναν.
Ο ένας λόγος είναι αυτός ο προφανής. Ότι μαζί με την ενίσχυση θα είχαν την κρατική επιτήρηση (τουλάχιστον σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο που υιοθετείται) και τότε πολλές «περίεργες» τακτικές θα έμπαιναν σε επανεξέταση όπως άλλωστε και τα bonus των στελεχών! Διότι φυσικά δεν μπορείς να χρησιμοποιείς κρατική ενίσχυση και από την άλλη να εισπράττεις αποδοχές επιπέδου «golden boys».
Από την άλλη επίσης, ήξεραν οτι τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν άνετα να πάρουν από τους δανειολήπτες και τους κατόχους πιστωτικών καρτών. Αυτούς δηλαδή που ΗΔΗ πληρώνουν στην Ελλάδα τα τοκογλυφικά επιτόκια της ντροπής επιπέδου 16 ή 17% τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι στο 4%!
Τώρα λοιπόν (με εκβιαστικές τακτικές και συνοπτικές διαδικασίες) τα επιτόκια εκτοξεύονται σε επίπεδα πάνω από 20%! Κι αυτό, σε μια περίοδο που παντού στην Ευρώπη πέφτουν για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες. Γιατί λοιπόν να χρειάζεσαι κρατική ενίσχυση;
Το λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα κορόιδα!
Και πως περνάνε στους πελάτες τους αυτή τους την τακτική; Με τον εξής εξωφρενικό τρόπο: «Αν δεν συμφωνείς με το εξοντωτικό επιτόκιο, πλήρωσέ μας το ποσό που χρωστάς μέσα σε 30 ημέρες και κλείσε το λογαριασμό σου».
Δηλαδή: «ή θα σε γδάρουμε ή θα σε εξοντώσουμε».
Έλα όμως που αυτή η αύξηση επιτοκίων είναι παράνομη και καταχρηστική...
Αυτό φωνάζουν πλέον όλοι, αυτό μας λεει και η υπουργική απόφαση Ζ1-798/2008, αυτό μας λεει και ο Ν.2251/94 (Thanks Βαγγέλη!) που απαγορεύουν τη μονομερή αλλαγή των όρων.
Οφείλουν λοιπόν όλοι όσοι θίγονται από αυτές τις τακτικές να πλαισιώσουμε όποιες καταναλωτικές οργανώσεις πρόκειται να προβούν σε μαζικές προσφυγές εναντίον των τραπεζών. Τώρα είναι η στιγμή να εναντιωθούμε στη ληστεία. Μαζικά και οργανωμένα. Είναι ο μόνος τρόπος να μαζευτούν όσοι τόσοι χρόνια συνήθισαν στα εύκολα και τοκογλυφικά κέρδη.
Επίσης εδώ περισσότεροι τρόποι αντίδρασης
3 σχόλια:
Έχει μέσα όρο που λέει ότι αν δεν πληρώσεις έρχεται ο τοκογλύφος της γειτονιάς σου να σου σπάσει τα δάχτυλα?
Εχθές μιλούσα με μία φίλη για το ζήτημα. Οι ελληνικε΄ς τράπζες πολύ σωστά λες δεν έχουν ανάγκη την επιχωρήγηση επειδή ακριβώς με τα επιτόκια και τη δυνατότητα να αρπάζουν σπίτια κτλ για μικρο ποσά, με τίποτα δε θα ξεμείνουν από ρευστό. Επιπλέον, επειδή το ελληνικό δημόσιο (σε έμμεση και άμεση εργασιακή σχέση) πληρώνει σταθερά ακι αποτελεί το μεγάλο εργοδότη, η αγορά και οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν εν τέλει με διάλυση. Ανακατατάξεις μπορούν να γίνουν, αλλά όχι μαρασμός οικονομικός όπως στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.
Η ανεξέλεγκτη από το κράτος τακτική των τραπεζών (που αποτελεί μαζί με την πλοιοκτησία το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας) θα βγουν αλώβητες από την κρίση ή με μικρά χτυπήματα. Εξάλλου, όλοι τους επικοινωνούν πολύ καλά μεταξύ τους και διαμορφώνουν εξαιρετικά την αγορά, σαν να επρόκειτο για θεσμοθετημένο καρτέλ.
@atron
Οχι, αυτό είναι bonus!
@Δείμος
Τι εννοείς "σαν να πρόκειται" για θεσμοθετημένο καρτέλ; Μα είναι καρτέλ και σε λίγο καιρό θα είναι και πιο άγριο!
Δημοσίευση σχολίου