24/10/07

Που θα πάει πια το reallity show του ΠΑΣΟΚ;



Δεν πρόκειται να ασχοληθώ περισσότερο με αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Ένα πράγμα ήθελα μόνο να παρατηρήσω.



Αυτό το ξεκατίνιασμα που παρακολουθούμε εδώ και καιρό, αυτή η κατάντια που καμία σχέση δεν έχει με πολιτική, δεν θα συνέβαινε αν δεν ήταν ανοιχτές οι εκλογές για την προεδρία. Δεν θα γινόταν ποτέ αν όπως παλιά ο αρχηγός εκλέγονταν από ένα κλειστό και εσωστρεφές συνέδριο, με τους βυζαντινισμούς του και με τα όλα του τα αξεσουάρ!



Το έργο που ξεκίνησε το 2004 με τη δυνατότητα όλου του κόσμου (μελών και «φίλων» του κόμματος) να εκλέγουν αρχηγό, μπορεί να είναι εντυπωσιακό σαν κίνηση, να δείχνει ένα άνοιγμα προς την κοινωνία και τους πολίτες, αλλά φαίνεται τελικά πως όταν επιλέχθηκε ως διαδικασία παραγνωρίστηκαν πολλές ποιοτικές παράμετροι.



Κυρίως δε παραγνωρίστηκαν οι επικοινωνιακοί όροι με τους οποίους γίνεται πλέον η κάθε «πολιτική» αντιπαράθεση. Παραγνωρίστηκε η σαρωτική τηλεοπτικοποίηση (με την κακή την έννοια), της πολιτικής ζωής που αναδεικνύει σε πρωτοσέλιδο, σε πρώτο θέμα το κάθε υπονοούμενο που θα εκφέρει ο κάθε υποψήφιος.



Κυρίως παραγνωρίστηκε το πόσο απελπισμένα είναι διατεθειμένος να παλέψει ο «αντίπαλος» για να κατακτήσει την εξουσία, το πόσο θεμιτά ή αθέμιτα μέσα και ρητορείες μπορεί να επιστρατεύσει για να φτάσει στο στόχο του. Θεωρήθηκε -κακώς- πως όλοι σε ένα τόσο μαζικό πολιτικό σχηματισμό, μοιράζονται το ίδιο αξιακό υπόβαθρο.


Εμπεδώνεται λοιπόν αντίθετα η αντίληψη ότι όσο πιο πολυσυλλεκτικό είναι ένα κόμμα, όσο πιο μαζικό, τόσο πιο χοντροειδώς θα απευθυνθεί στην μάζα των εν δυνάμει ψηφοφόρων του, τόσο λιγότερο πολιτική θα είναι η αντιπαράθεση, γιατί η μάζα -είτε μας αρέσει είτε όχι- δεν ασχολείται με πολιτική, επιλέγει μόνο «ποιος είναι ο καταλληλότερος να νικήσει τον Καραμανλή».


Αφήστε δηλαδή που δεν καταλαβαίνω το γιατί όλοι πια αναρωτιούνται για το πόσο οξύμωρο είναι το εύρημα του «ποιόν προτιμάτε εσείς για πρόεδρο» μετά το πιο πάνω ερώτημα στην ίδια έρευνα περί της κατατρόπωσης του Καραμανλή (δύο διαφορετικά πρόσωπα-απάντηση για κάθε ερώτημα).


Κανείς δεν είδε δηλαδή μέσα απο αυτή την ανίφαση, την ερμηνεία του «Ναι, ο Βενιζέλος είναι πιο ικανός να νικήσει αλλά ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω, προτιμώ τον Γιώργο γιατί μάλλον είναι καλύτερος άνθρωπος και αυτή τη στιγμή η ήττα του Καραμανλή δεν είναι το ζητούμενο μέχρι το ΠΑΣΟΚ να ξανα-είναι έτοιμο να κυβερνήσει»;

Διότι απ ότι αποδεικνύεται τελικά από την ποιότητα του «προεκλογικού» λόγου η εσωτερική κάθαρση ακόμα δεν έγινε και μάλλον θα αργήσει να γίνει.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Το πρόβλημα, φίλε Ανέστη, στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι Γιώργος ή Βαγγέλης, αλλά καθάρα ιδεολογικό. Light σοσιαλδημοκρατία, νέου κεντροδεξιού τύπου, αλλά Μπλερ και Σουηδίας, ή hard core σοσιαλισμός, "κλείνοντας παράλληλα το μάτι" σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

ci είπε...

Και ώσπου να καταλήξουν αυτοί, οι άλλοι θα περνάν αβέρτα νομοσχέδια, κι εμείς θα κλαίμε σε μπλογκς και παραθύρια (τελικά θα καταλήξουμε να αποδεχτούμε το καληνύχτα Κεμάλ με τα πολλά..)..

Stelios Frang είπε...

Ο επόμενος προεκλογικός αγώνας θα γίνει με σποτάκια της ΝΔ, όπου στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αλληλοϋβρίζονται και δέρνονται. Άνετη δουλειά, σίγουρα λεφτά, ούτε να προβληματιστούν δεν θα χρειάζονται οι διαφημιστές.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Απλή και ουσιώδης ανάλυση όσων συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Όλα καταλήγουν στο ίδιο πράγμα: στην απουσία της πολιτικής. Όπως συνέβη και στις πρόσφατες εκλογές αλλά και στις προηγούμενες. Μήπως το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τις επιλογές του, σε ότι αφορά την μετάλλαξη της πολιτικής, που το ίδιο δρομολόγησε από καιρό;

arammos είπε...

Και για την ταμπακιέρα κουβέντα έτσι. Δεν βατάνε τίτλους τέλους επιτέλους. Σοσιαλιστές υποταγμένοι στην τηλεθέαση και στους κακαουνάκηδες...

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

ανέστη, έχεις κέφια...

Xrysostomos είπε...

Ασε το Πασόκ και γύρνα μας στο Μάτσου Πίτσου!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον, καλώς ήλθες.
Δεύτερο, το ταξίδι σου ήταν αληθινά αξιοζήλευτο και σου εύχομαι να κάνεις κι άλλα τέτοια.
Τρίτον, η πολιτική φεύγει, το ξεκατίνιασμα έρχεται.
Τέταρτον, απ' ό,τι φαίνεται, οι ΠΑΣΟΚιοι (ξανά thanx, Στάθη Σ.) είχαν πολλά μαζεμένα μέσα τους και τώρα βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να τα βγάλουν. Αυτό δεν είναι προεκλογική εκστρατεία για εκλογή προέδρου, ομαδική ψυχοθεραπεία είναι. Και μη χειρότερα...

ανεστης είπε...

@statuslawyer / απειρωτας / arammos
Αυτά έχει η πολυσυλλεκτικότητα. Όπως ακριβώς και οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Αν πρέπει να ικανοποιήσουν τα ποσοτικά ζητούμενα θα θυσιάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά! Μόνο που ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι κερδοσκοπικό Medium (θα μου πειτε - με το δίκιο σας). Είναι φορέας διαμόρφωσης της κοινωνίας. Ναι...
Όταν όμως είναι κόμμα εξουσίας; Όταν η ιδεολογία είναι πρόσχημα; Κάτι σαν το χρώμα της φανέλας μιας ΠΑΕ;
Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται ουσιαστική επαν-ίδρυση... Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ΠΟΛΥ πίσω απο την κοινωνία, είναι ανίκανο να ηγηθεί και να εμπνεύσει.

@Citronella / s.frang
Η νομοτέλεια κάθε κρίσης...

Nobody είπε...

Θα σε πάρω να φύγουμε
Σ'άλλη γη σ'άλλα μέρη....

MenieK είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο που είναι και η δική μου αίσθηση. Καθόλου δεν είναι σχιζοφρενική η απάντηση των ερωτώμενων, απλά κανένας δε θέλει (γιατί δε συμφέρει) να την ερμηνεύσει, όπως εσύ. Ο κόσμος δεν νοιάζεται για άλλη μια δεξιά διαχείριση εξουσίας στα πρότυπα Σημίτη (και το κακέκτυπό του τον Καραμανλή). Ενδιαφέρεται και πιστεύει ότι ο ΓΑΠ (πόσο δίκιο έχει μένει(?) να φανεί στις 12 του Νοέμβρη) μπορεί να ωθήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία παραγωγής ξεκάθαρης πολιτικής, ενδιαφέρεται για την αποκάθαρση από τα φαινόμενα διαφθοράς και καθεστωτικής αλλαζονείας που έγιναν συνώνυμα με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι και η ερμηνεία για την ήττα του 2007

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε θα διαφωνήσω σε τίποτα. Όσο η εξουσία θα πηγάζει από προσωπικές επιθυμίες και αθέμητης λειτουργίας πολιτικά στηρίγματα τόσο η εμπορευματοποίηση της πολιτικής θα γίνεται εντονότερη. Το φαινόμενο στη χώρα μας, απλά ακολουθεί τα παγκόμια "δημοκρατικά" δρομάκια της τηλεοπτικής κυριαρχίας ακι της "δημοκρατικής" προπαγάνδας που αποπροσανατολίζει το λαό από την ουσία της πολιτικής, που είναι η ίδια η δράση.

Ανώνυμος είπε...

Και άραγε γιατί με τον βενιζέλο το Πασοκ θα είναι καλύτερο?
Κατά την γνώμη μου πρώτα βγάζεις γραμμή και δίνεις χρώμα και σχήμα σε ένα κόμμα και μετά ψάχνεις για αρχηγό(εκτός και αν είναι τόσο χαρισματικός πιά).Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί εδώ στην Ελλάδα ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι ιδέες και προγράμματα!