3/10/07

Η πετρελαιοκηλίδα της Burma


Προφανώς έχετε παρακολουθήσει τα γεγονότα με τις εξεγέρσεις κατά της χούντας στη Βιρμανία (επιμένω να χρησιμοποιώ πλέον αυτό το όνομα της χώρας γιατί από ότι βλέπω, το όνομα Μυανμάρ το επέβαλλαν οι χουνταίοι ενώ οι αντικαθεστωτικοί δεν δέχτηκαν ποτέ αυτή την αλλαγή ονομασίας).


Το καθεστώς στηρίζεται από Ινδία, Σιγκαπούρη και Κίνα που διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξασφαλίσει περισσότερα ενεργειακά συμβόλαια (βλ. πετρέλαια) ενώ και αρκετές Ευρωπαίοι κυρίως πετρελαιάδες (όπως η Γαλλική Total) έχουν τεράστια συμβόλαια.


Οι μπίζνες του πετρελαίου λειτουργούν κι εκεί όπως παντού. Τα έσοδα χρηματοδοτούν διεφθαρμένο και ολοκληρωτικό καθεστώς όπως συνήθως γίνεται όταν στην διακυβέρνηση μας τριτοκοσμικής χώρας υπάρχει χρήμα (και στις περισσότερες περιπτώσεις γι’ αυτό ακριβώς παραμένουν τριτοκοσμικές οι χώρες που παράγουν πετρέλαια).

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα στο bbc.co.uk υποστηρίζεται πως για να αποσταθεροποιηθεί ένα δικτατορικό καθεστώς θα πρέπει κατά κανόνα να τηρούνται οι ακόλουθοι παράγοντες:
1. Ευρύτατες δημόσιες διαμαρτυρίες από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις.
2. Μια ηγεσία αντιπολίτευσης με σαφείς ιδέες γύρω από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να συσπειρωθούν
3. Δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα ΜΜΕ
4. Ένας μηχανισμός για να υπονομευθεί το καθεστώς
5. Εξωτερική πίεση από χώρες-κλειδιά που να μπορούν να ασκήσουν επιρροή.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως μόνο ο τελευταίος παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Αλλά προς το παρόν η εξωτερική πίεση, υπό μορφή διεθνών καταδίκης και συζήτησης των κυρώσεων, δεν είναι αρκετά ισχυρή και αποφασιστική.
Κάτω από κανονικές συνθήκες η Κίνα φυσικά δεν θα αντιδρούσε -όπως και δεν αντιδρά- αφού τα «ανθρώπινα δικαιώματα» εκεί είναι ανέκδοτο. Με μια διαφορά όμως. Σε ένα χρόνο έχουν Ολυμπιακούς αγώνες και δεν θέλουν με κανένα τρόπο να έχουν μποϋκοτάζ από οποιεσδήποτε χώρες και ειδικά μεγάλες χώρες-κλειδιά.
Έτσι και η Κίνα θα πρέπει να δώσει κάποια προσοχή στην παγκόσμια κοινή γνώμη αν επιθυμεί να είναι επιτυχής η διεξαγωγή των αγώνων αλλά και η Ολυμπιακή Επιτροπή θα ήθελε να δει να δικαιώνεται η επιλογή τους να αναθέσουν τη διοργάνωση στους Κινέζους.


Άρα αν θέλαμε να κάνουμε κάτι είναι να μιλάμε περισσότερο για τα εκεί γεγονότα, να προβάλλουμε όσο μπορούμε τους αγώνες των διαδηλωτών και να ασκήσουμε πίεση με οποιοδήποτε τρόπο.

Να δούμε και την ευαισθησία αυτών που τελευταία και του ασφαλούς αχολούνται αποκλειστικά και επιλεκτικά με χώρες-στόχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ...

Δείτε το
http://www.burmacampaign.org.uk/

(με «dirty list» των εταιριών που κάνουν δουλειές με τη χούντα και «clean list» όσων εταιριών αρνήθηκαν να κάνουν επενδύσεις εκεί για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

Και το
http://www.buddhistchannel.tv/

3 σχόλια:

Nobody είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.

K-Top είπε...

Όχι φίλε μου! Και να καει ολόκληρη η Βιρμανία, στην Ελλάδα "φονιάδες των λαων Αμερικάνοι" θα φωνάζουμε! Αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευόμαστε και αν δεν είμαστε σίγουροι ρωτάμε τη μαμά μας!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα διαφωνήσω με την προοπτική που θέτει το bbc. Και τούτο διότι δε βλέπει το απλό γεγονός ότι σε ένα χουντικό καθεστώς οπύτε ΜΜΕ υπάρχουν ελεύθερα ούτε και αντιπολίτευση. Τα άλλα είναι περιττά. Συμφωνώ ότι μόνο με διαμαρτυρίες στο εξωτερικό μπορέι γίνει κάτι.