5/7/07

Πάντα "μπάτσος" θα είναι ο αστυνομικός;


Διάβαζα σήμερα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε απόφασή του καταδικάζει την Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα επικεντρώνεται σε δύο σημεία. Στο ότι η Αστυνομία στερείται κανόνων και οδηγιών στις αστυνομικές επιχειρήσεις και στο ότι δεν διαθέτει ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα. Η σημερινή «Ελευθεροτυπία» μάλιστα στον υπέρτιτλο συνοψίζει «ούτε να συλλαμβάνουν ξέρουν, ούτε να διενεργούν ΕΔΕ).

Αυτή η ευρωπαϊκή καταδίκη της ΕΛΑΣ προέκυψε μετά από το γεγονός άλλης μια «εκπυρσοκρότησης» και θανάτου (και της αθώωσης του αστυνομικού που έτυχε να κρατάει το πιστόλι που πήρε την πρωτοβουλία) από τα ελληνικά δικαστήρια.

Μετά έκατσα και έβλεπα το βίντεο με τις δύο «ιερόδουλες» που της έβαλαν να κάνουν παράσταση στο τμήμα οι τύποι της ΕΛΑΣ. Από τη μία οι «βίζιτες» έκαναν performance γελώντας, ξέροντας ότι εκείνη τη στιγμή παρά το ότι τις είχαν σύρει σε ένα αστυνομικό τμήμα, είχαν πλήρη έλεγχο της κατάστασης και της λίμπιντο των μπατσούληδων (με τον ίδιο τρόπο που ένα καράβι μπορεί να βρεθεί σε βουνό με επίσης απόλυτα ελεγχόμενη ρυμούλκηση), από την άλλη οι δύο-τρείς μπάτσοι που παραβρίσκονταν σε εκείνο το βιντεο-όργιο, εκμεταλλεύονταν την εξουσία τους για να αντλήσουν λίγη λαθρόβια απόλαυση από αυτή που ονειρεύονταν όταν έπαιρναν την απόφαση να καταταγούν στο αστυνομικό σώμα.

Το ξέρει πολύ καλά η ηγεσία της αστυνομίας ότι ένα παιδί 22 χρόνων δεν μπορεί να αποφασίζει να ενταχθεί σε ένα σώμα με αυτή την άθλια εικόνα και να τον αποκαλούν «μπάτσο». Δεν μπορεί να πιστεύουν ότι αυτά τα παιδιά επιθυμούν να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο (που να βρεις άλλωστε τέτοιο ένστικτο στη σημερινή Ελλάδα της μη αλληλεγγύης).

Μπαίνουν όμως και για να απολαύσουν την εξουσία του αστυνομικού, και για τη «μαγκιά» της τεστοστερόνης ή του όπλου αλλά ΚΥΡΙΩΣ επειδή ποντάρουν σε κάποια «άδηλα οφέλη».

Κι ενώ τα ξέρουν αυτά, δεν τους σοβαρεύουν, δεν τους εκπαιδεύουν στην κοινωνική αποστολή τους, δεν φροντίζουν να τους αλλάξουν την οπτική τους για το ρόλο τους, δεν τους εμπνέουν ιδανικά. Δεν τους έμαθαν ότι την ώρα που φοράνε στολή εκπροσωπούν την Ελληνική Δημοκρατία, ενώ από την άλλη το καθεστώς ατιμωρησίας στα εκατοντάδες σοβαρότατα παραπτώματα και θανάτους, οι χαριστικές ΕΔΕ, οι συνεχείς αθωώσεις (φυσικά με ελλιπέστατες δικογραφίες) δείχνουν μια συντεχνιακή αντίληψη παρέας, που θα συνεχίσει με θρασύδειλους ξυλοδαρμούς, με στριπτιτζούδες, που πάντα θα παρουσιάζει συμπτώματα κατάχρησης εξουσίας, που θα διαιωνίζει την εκτεταμένη διαφθορά, που δεν θα μειώσει την εγκληματικότητα και που θα μας διαθέτει «μπάτσους» αντί για αστυνομικούς.

Χειρότερο μπάχαλο δηλαδή απο οποιαδήποτε απλή δημόσια υπηρεσία.

Κατάλαβες τίποτα Βύρωνα παιδί μου, ή να τα πω στα λατινικά;

13 σχόλια:

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Δυστυχώς όπως τα λες είναι Ανέστιε και ακόμα χειρότερα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έπρεπε να βγάλω νέα ταυτότητα για να πάρω και νέο διαβατήριο γιατί έληγε τέλος Οκτώβρη και ζώντας στο εξωτερικό είχα πρόβλημα γιατί στην πρεσβεία έπρεπε να κλείσω ραντεβού 3 μήνες πριν. Ήρθα λοιπόν στην Ελλάδα και για κάτι άλλες δουλειές που είχα για δύο βδομάδες. Αφού με διαβεβαίωσαν ότι η ταυτότητα εκδίδεται αυθημερόν (χε χε) και το διαβατήριο σε 3 εργάσιμες, θεώρησα ότι ο χρόνος των 2 εβδομάδων είναι αρκετός. Για κακή μου τύχη έπρεπε να πάω στο περίφημο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Την πρώτη μέρα πήγα 10 πμ και μου είπαν ότι είναι πολύ αργά, έκανα μια αίτηση για ακύρωση και προσπάθησα την επόμενη από τις 7 πμ. Έκπληκτος διαπίστωσα ότι υπήρχε μια ουρά 30 ατόμων. Η σειρά προτεραιότητας ήταν γραμμένη σε μια λίστα που μπορούσες να συμπληρώσεις στο διπλανό καφενείο! Ρωτώντας τον υπεύθυνο (λέμε τώρα) μου είπε ότι κάθε μέρα εξυπηρετεί τους δέκα πρώτους της λίστας. Αφού του εξήγησα το επέιγον της υπόθεσής μου, μου είπε να πάω την άλλη Δευτέρα και να μην τον ενοχλήσω ξανά. Ήταν ήδη Τετάρτη. Αποφάσισα να ακολουθήσω το παιχνίδι τους και την επομένη πήγα από τις 4 πμ (!!!). Στο καφενείο υπήρχε μόνο ένας παππούς, οπότε ήμουν δεύτερος στη λιστα. Αφού έμαθα τα πάντα για τη ζωή του παππού, η ώρα έφτασε 8 και ο υπεύθυνος άρχισε να διαβάζει τα ονόματα. Φτάνει στο δικό μου και μου λέει: Τι κάνεις εσύ εδώ, δεν σου είπα την Δευτέρα; Ναι, έχετε δίκιο (είμαι μ...κας)αλλά επειδή είναι επέιγον, εε, μήπως... "Όχι είπαμε, την Δευτέρα, φύγε. Οι υπόλοιποι μπήτε στη σειρά μη σας πάρει ο διάολος όλους, αντε και δεν έχω πιει καφέ...". Έτσι ακριβώς, χωρίς υπερβολή.
Κάπου εκεί διαπίστωσα ότι έλειπα πολύ καιρό έξω. Ζήτησα να δω τον διοικητή και με παρέπεμψαν στον νούμερο 2 του τμήματος ο οποίος ήταν δεν ήταν 22 ετών. Του εξήγησα ευγενικά το ζήτημα και μου είπε συνομωτικά να πάω την Δευτέρα 8 το πρωί χωρίς να περιμένω (στο καφενείο εννοείται)και θα εξυπηρετηθώ. Μην έχοντας τι άλλο να κάνω ακολούθησα τις οδηγίες του. Περιττό να πω ότι την Δευτέρα το πρωί όλοι στην ουρά με έβριζαν (λες και ήμουν το βίσμα). Στο γραφείο του υπεύθυνου διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε fax και το μηχάνημα πλαστικοποίησης ήταν στα τελευταία του. Επίσης για να πάρω την ταυτότητα την ίδια μέρα, έγραψα μόνος μου τα στοιχεία! Η δουλεία μου έγινε, αλλά οριακά και με την ψυχή στο στόμα. Και ρωτάω:
Όταν αυτό το πράγμα που λέγεται Αστυνομία δεν μπορεί να οργανωθεί για το πιο απλό πράγμα, την έκδοση ταυτότητας, τι να περιμένουμε για τα πιο σοβορά που υποτίθεται ότι έχει φτιαχτεί;
Καλησπέρα και συγνώμη για το σεντόνι.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ οι δική μου εμπειρία..
http://maramenasyka.wordpress.com/2007/03/31/%ce%a4%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%bf-%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9/

K-Top είπε...

Όπως ακριβώς το λες... είχα γνωρίσει έναν τύπο κάποτε. Είχε ένα φαστφουντάδικο, αλλά έλεγε θα το κλείσει αν τον παίρνανε για συνοριοφύλακα που είχε κάνει τα χαρτιά του.

"Φιλαράκι, είναι απλά τα πράγματα" μου έλεγε. "Έτσι και με πάρουνε, έπιασα την καλή. Περάστε κόσμε είναι η φάση στα σύνορα. Παίρνεις κάτι και τους αφήνεις. Αν καταφέρεις να πιάσεις παρτίδες και με τίποτα χονδρέμπορους, εκεί να δεις φράγκα, αλλά με εκείνους αν γίνει καμιά μαλακία δεν έχει αστεία, σου φυτέυουνε σφαίρες με τη μία. Γι'αυτό κάνεις την παλαβή, τους αφήνεις όλους και όπου σε παίρνει τσιμπάς και κανένα φράγκο."

Αυτό ήταν το όραμα ενός ανθρώπου που δεν είχε καν μπεί στο σώμα!

Εν μέρη μπορώ να καταλάβω ανθρώπους που έχουν διαφθαρεί μέσα τουλάχιστον με βάση τους πειρασμούς, τις 3.60 που παίρνουνε και κυρίως την ατιμωρησία που βλέπουνε και αισθάνονται μαλάκες (μιλάω βέβαια για χρηματισμούς, όχι βασανισμούς!). Αλλά να είσαι έτσι ΠΡΙΝ μπείς? Να είναι αυτός ο στόχος σου?

Δεν ξέρω τι να πω..πιστεύω πως όταν διαλέγεις ένα επάγγελμα το διαλέγεις γιατί σου αρέσει και πιστεύεις σε αυτό. Να το ακολουθείς όχι για αυτό που είναι αλλά για τις παράνομες ευκαιρίες που σου ανοίγονται μου φαίνεται τραγικά άρρωστο.

Και το χειρότερο είναι πως το ίδιο κίνητρο παίζει και σε πολύ επιφανείς δουλειές, που διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια και πολλές φορές επηρεάζουν το μέλλον της χώρας.

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

Ανέστη,
θα ήταν καλό να εξετάσουμε και μια άλλη πλευρά: η ελληνική κοινωνία έχοντας τις μνήμες του αστυνομικού κράτους της δεκαετίας του ' 60 και της χούντας, έχει υιοθετήσει μια απορριπτική αντίληψη της αστυνόμευσης, στάση που οδηγεί σe παραλογισμό και ακρότητες. ΄Οταν για παράδειγμα, η αστυνομία πιάσει έναν χούλιγκαν των γηπέδων, που δέρνει, βρίζει, προπηλακίζει, τότε τρέχουν όλοι μαζί (δεξιοί αριστεροί βουλευτές, media, παπάδες κλπ) για να πουν ότι ο χούλιγκαν δεν έκανε και τίποτε σοβαρό, κακώς η αστυνομία τον συνέλαβε.
Φοβάμαι ότι είναι τελικά η εύκολη λύση να τα ρίχνουμε όλα στην κακή εκπαίδευση των αστυνομικών και στην απαράδεκτη κουλτούρα αρκετών εξ αυτών. Εαν εμείς οι πολίτες είμαστε εναντίον κάθε σώματος που θα επιβλέπει την νομιμότητα, τότε ας είμαστε και έτοιμοι να υποστούμε τις συνέπειες της λογικής μας. Και αν δεν κάνω λάθος το 60-70% των ελλήνων έχουν τέτοιο βιοτικό επίπεδο, που είναι δύσκολο να πείσουν ότι διαπνέονται από την αναρχική ιδεολογία.
(Θα πέσετε όλοι να με φάτε, αλλά όπως θεωρώ άθλιο το περιστατικό του αστυνομικού τμήματος Ομονοίας, άλλα τόσο θεωρώ απαράδεκτο το ότι 200-300 χούλιγκανς των γηπέδων, μπορούν ατιμώρητοι να καταστρεφουν περιουσίες φτωχών ανθρώπων και να παραβιάζουν όλα τα άρθρα του ποινικού κώδικα).

kelly alamanou είπε...

Ασχετο με το ποστ σχετικό με το μπλογκ.
Malia=πολύ καλή το είδος της φωνής που γουστάρω!
ασπασμός καληνύχτας

Ανώνυμος είπε...

@ σταθης χαϊκάλης:
αϊ, γεια στο στόμα σου!

Agobooks είπε...

Τα είπες όλα εσύ, Ανέστη!

Ανώνυμος είπε...

Ανέστιε,
Όχι, θέλω να τα πεις και στα Λατινικά, να γουστάρουμε!

atron,
Δυστυχώς, αφού δεν μπορεί να μπει στο ΕΣΥ, στην πολεοδομία ή στην εφορία, θα μπει εκεί. Μαύρα να 'ναι, και απ' όπου να 'ναι.

Σ.Χ.,
Τους "χούλιγκανς" των γηπέδων η αστυνομία τους χαϊδεύει αλλά δεν τολμά να τους αγγίξει.

1) επειδή είναι καλά οργανωμένοι και ξέρουν ότι θα ανοίξει κλεφτοπόλεμος που δύσκολα θα καταφέρουν να ελέγξουν.
2) επειδή οι μισοί αστυνομικοί ανήκουν στις ίδιες ομάδες οργανωμένων "οπαδών", ειδικά οι νεότεροι.
3) επειδή η εκάστοτε Κυβέρνηση δεν τολμάει να τα βάλει με τόσο μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων (βλέπε: φαινόμενο Ολυμπιακού-Αγραπίδη).
4) επειδή στις λεγεώνες των ποδοσφαιρόφιλων δεν υπάρχει ιδεολογικό υπόβαθρο που να απειλεί την εξουσία.
5) επειδή όταν "ξεχαρμανιάζουν" για την ομάδα τους είναι απίθανο να θεαθούν σε πορείες για τον χαμηλό μισθό τους ή το νέο ασφαλιστικό.

Συνεπώς, η αστυνομία δεν έχει κανένα λόγο και καμία πίεση από πάνω (εγώ δεν ξέρω Λατινικά) για να ασχοληθεί με τους "χούλιγκανς" των γηπέδων.

ανεστης είπε...

Στάθη
αυτό που λες ίσχυε κάποτε αλλά νομίζω όχι πια. Φυσικά αν η αστυνομία κάνει συλλήψεις με βάση το χρώμα των παπουτσιών...
Συνήθως όμως ακόμα και όταν συλλαμβάνει τα σωστά άτομα, τα προσάγει με ελλειπή στοιχεία και φεύγουν ατιμώρητοι. Τις σωστές ή τις λάθος συλλήψεις φροντίζουν απο την άλλη να τις διανθίζουν με μπουνίδια οπότε η συζήτηση φεύγει αλλού, κοκ
Δηλαδή οταν έχεις αστεία αστυνομία, σε παίρνει να την αμφισβητήσεις.

Espoir
Ego eram lectio hodie ut european villa humanus vox...

Αυτά για τους χούλιγκανς, πολύ καλά τα είπες!

Ανώνυμος είπε...

Ανεστιε, καιρός να προχωρήσουμε και να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι πρωτοι εμεις σεβόμαστε τον εαυτό μας και ελέγχουμε τις πράξεις μας. Αν το κάνουμε αυτό, θα σμικρυνθεί και η παλιομοδότικη αντίληψη περί αστυνομικών κλο κλπ κλπ.
Καλημερα και καλά να περνάς
Ρίτσα μασουρα

Ανώνυμος είπε...

Στα λατινικά κατέχω μόνο κάτι τσιτάτα. :))

Αυτά που "είπα καλά" ... αν τα είχα γράψει σε έκθεση για τις Πανελλήνιες, πόσο λες να μου βάζανε;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα δεν είναι μόνο η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση καθόσον ξέρω είναι πολύ καλή. Οι αστυνομικοί γίνονται μπάτσοι επειδή δεν έχουν επιμόρφωση και επειδή τους καλλιεργείται είτε από το Υπουργείο είτε από το ίδιο το σώμα η ψευδαίσθηση ότι αυτοί έχουν την εξουσία. Εξάλλου, ο συντεχνιασμός και η λογική της κάλυψης των συναδέλφων-δολοφόνων (που ξεκινά ήδη από το Υπουργείο) χειροτερεύει κι άλλο την κατάσταση.

ανεστης είπε...

Ρίτσα
Θα ήθελες να το εξηγήσεις λίγο περισσότερο αυτό;
Καλή εβδομάδα!

Δείμο
Όταν μιλάω για επαίδευση εννοώ τόσο τα στυνομικά θέματα - που όπως θα είδες και απο την απόφαση του ΕΔΑΔικαιωμάτων αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο αποτελεσματική- αλλά και σε συνταγματικά / πολιτειακά θέματα (η επιμόρφωση που λες). Άρα μάλλον επιμένω στο θέμα της εκπαίδευσης.