9/7/07

Δέν εμπιστεύομαι τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό






Η φωτό απο το oraelladas.gr




Πολύ μικρής προβολής έτυχε το γεγονός της Κυριακάτικης διαδήλωσης από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, που έχουν μάθει να οργανώνονται γύρω από τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ούτε απ ευθείας συνδέσεις, ούτε ρεπορτάζ, ούτε Πολύδωρες να απαγγέλουν τον όρκο του εφήβου.
Μόνο λίγα ελάχιστα πλάνα από την στιγμιαία ένταση της κατάθεσης δέντρου στον μνημείο του Αγνώστου.
Και μετά πίσω στο στείρο σκυλοκαυγά των πολιτικάντηδων στα παράθυρα, γιατί την ώρα που χιλιάδες κόσμου αγανακτούσε στο Σύνταγμα, η κυβέρνηση ομφαλοσκοπούσε στο συνέδριό της με τους συνήθεις χειροκροτητές / συνθηματολάγνους να επιδοκιμάζουν τις συνήθεις πρωθυπουργικές παντομίμες.

Να που τα αντανακλαστικά των καναλιών λειτουργούν μόνο σε «κραυγαλέα» στιγμιότυπα, σε επεισόδια. Οι μεγάλες εφημερίδες που κατά κανόνα απευθύνονται σε ένα πιο σκεπτόμενο κοινό, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να «χτυπήσουν» το θέμα πρωτοσέλιδα. Τα κανάλια όμως -μην το ξεχνάμε- απευθύνονται σε παθητικούς τηλεθεατές!

Το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν τόσες χιλιάδες άτομα χωρίς κανένα κόμμα από πίσω, αυθόρμητα, διεκδικώντας τη ζωή τους, δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διευθυντές των τηλεοπτικών ειδήσεων.

Το γεγονός ότι έφτασε ένα SMS για να ξεσηκώσει μερικές χιλιάδες κόσμου (και την επόμενη φορά μπορεί να μη χρειαστεί ούτε αυτό), δεν δείχνει τίποτα στους αρχισυντάκτες (και στους πολιτικούς φυσικά) για την εξαντλημένη υπομονή των πολιτών, τις συνεχείς διαψεύσεις των προσδοκιών τους, των συνεχώς υποβαθμιζόμενων πήχεων.

Επιμένουν λοιπόν κομματικά. Κάνουν λάθος όμως αν νομίζουν ότι η πολιτική ατζέντα καθορίζεται πλέον από τα κόμματα. Τα πράγματα άλλαξαν. Η θεματολογία, η ατζέντα καθορίζεται πλέον από τους σκεπτόμενους πολίτες. Η θεματολογία των επόμενων εκλογών φαίνεται πως θα επηρρεαστεί σε μεγάλο βαθμό απο θέματα που αυτό το μικρό ίσως ποσοστό σκεπτόμενων πολιτών, θα καθορίσει σαν προτεραιότητες. Οι νέοι και "ξύπνιοι" που θέλουν να είναι υποψήφιοι έχουν ήδη στήσει αυτί, ψυχανεμίζονται τα θέματα που συζητιούνται όχι πλέον στα μπλε και πράσινα καφενεία αλλά στα blogs!

Οι λογογράφοι των κομμάτων ας πασχίσουν να πιάσουν τον παλμό και τις επιθυμίες του «εκλογικού σώματος» που όμως έχει σταματήσει από καιρό να ακούει και να εμπιστεύεται.

Στην ερώτηση λοιπόν
«Πιστεύετε τον Καραμανλή όταν λέει ότι τα καμένα θα ξαναγίνουν δάσος»;
«Όχι!» απαντάει το 65%.

Και είναι αυτό το «Όχι» πολύ πιο πειστικό από τα κατασκευασμένα «πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός».

10 σχόλια:

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Γιατί προσπαθείτε να καπελώσετε πολιτικά την συγκέντρωση. Έχεις την εντύπωση ότι όσοι πήγαν εκεί είναι αριστεροί ή "αντι-δεξιοί";

Σε πληροφορώ ότι πήγα για να ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Δεν με ενδιαφέρει αν θα το κάνει ο ένας και θα το επιβάλλει ή όλοι μαζί. Αρκεί να ξέρουν ότι πρέπει. Ότι δεν θα αφήσουμε να επαναληφθούν άλλη φορά τα γεγονότα της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Σέϊχ Σου, κλπ. Γιατί όλα αυτά δεν έγιναν επί τωρινού καταλληλότερου...

ανεστης είπε...

Καλέ μου Βασίλη,
Όταν γίνεται μια διαμαρτυρία σαν αυτή γίνεται εναντίον αυτών που έχουν την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού. Δεν γίνεται "για να ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι". Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, δεν περιμένουν να το πει η συγκέντρωση. Αλλά το πότε και πως θα το κάνουν το αποφασίζουν με βάση τα "πολιτικά κόστη" και "οφέλη" όπως μια επιχείριση αποφασίζει με βάση το cost performance. Εμείς λοιπόν πρέπει να θυμίζουμε οτι μια χώρα δεν κυβερνιέται με τέτοια κριτήρια. Κι αυτό γίνεται μόνο με κραυγή και διαμαρτυρία. Όχι με post it υπενθυμίσεις "α! by the way κάηκε η Παρνηθα, μπορείς να κάνεις κάτι please?".
Σαφώς κι όλα αυτά δεν έγιναν τώρα πρώτη φορά, ας τα θυμόμαστε για την επόμενη που θα ξανα-γίνουν ασχέτως κόμματος. Τότε θα τα ακούνε οι "άλλοι". Αυτά έχει η εξουσία...

kelly alamanou είπε...

To Alter σήμερα το μεσημέρι είχε ενημερωτικόρεπρτάζ για τη συγκέντρωση της Κυριακής.
επισημαίνοντας μάλιστα ότο 5000 κόσμος(έτσι είπε) μαζεύτηκε εκεί χωρίς κανένα οργανωμένο φορέα από πίσω.
Απλά το αναφέρω.
Λοιπόν αυτό το αυθόρμητο το χωρίς οργανωμένο φορέα είναι για μένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ από μόνο του!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τα κόμματα που φταίνε,είναι η δική μας ηττοπάθεια που τους κάνει δυνατούς ...

Την Κυριακή ανακαλύψαμε ότι δεν τους έχουμε ανάγκη... ελπίζω μέχρι την επόμενη εβδομάδα να μην το ξεχάσουμε

Paranoia είπε...

άσε να προβληματιστώ όταν γυρίσω!
πολλάφιλιά και ευχές για δροσερό καλοκαίρι!

Paranoia είπε...

άσε να προβληματιστώ όταν γυρίσω!
πολλάφιλιά και ευχές για δροσερό καλοκαίρι!

Paranoia είπε...

άσε να προβληματιστώ όταν γυρίσω!
πολλάφιλιά και ευχές για δροσερό καλοκαίρι!

ανεστης είπε...

@Παράφωνος
Είναι κι αυτό. Αλλά τα κόμματα έτσι κι αλοιώς έχουν την υποχρέωση να παράγουν θέματα ποιότητας ζωής, να έχουν περιβαλοντική πολιτική. Ασχέτως αν έχει ζήτηση το "εμπόρευμα" απο τους ηττοπαθείς πολίτες

@paranoia
Γκρρρρρρ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε ξέρω, ρε Ανέστη. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα γίνουν όλα έτσι. Φοβάμαι. Ωστόσο, το ξέσπασμα ήταν φοβερό. Είδαμε τα λάθη μας, είδαμε ότι μπορούμε (έστω και με την αρχική βοήθεια των ΜΜΕ) να το πετύχουμε. Τι θα γίνει όταν τα ΜΜΕ σταματήσουν να ασχολούνται -έστω και λειψά, όπως το κάνουν;

ανεστης είπε...

Δείμο
έχεις κάθε λόγο να είσαι επιφυλακτικός. Η ιστορία μας δεν ενθαρρύνει την αισιοδοξία. Πάντως φαίνεται οτι η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία ίσως τωρα να αρχίζει να ωριμάζει αφού διαπιστώνουμε μαζικά πια οτι οι "δόκιμες" πολιτικές επιλογές αποδείχτηκαν ατελέσφορες.
Εχω την ίδια περιέργεια με σένα και ευελπιστώ για το καλύτερο.