31/7/07

Εξοικειωθήκαμε (και) με την αγένεια

Να λοιπόν που όταν αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε αναδεικνύονται τα θέματα. Κακές εμπειρίες από ταξιτζήδες έχουμε όλοι. Και η Γητεύτρια και ο Στάθης και ένας "πελάτης" και όλοι όσοι σχολίασαν στα posts αυτά, ποιός ξέρει πόσοι άλλοι…

Φαίνεται όμως ότι έχουμε εξοικειωθεί με αυτά τα προβλήματα σε τεράστιο βαθμό και πλέον δεν τα αντιλαμβανόμαστε σαν τέτοια.

Απλά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όπως μπορεί ο καθένας και τα ξεπερνάμε απλά διηγούμενοι στις παρέες μας μέχρι το επόμενο περιστατικό αγένειας ή απάτης.
Τελικά είναι η ασυδοσία που δημιουργεί τον κακό επαγγελματία.

Η ασυδοσία και η έλλειψη ελέγχου του «από πάνω». Όπου «από πάνω» δεν μπορούν να είναι αυτοί που καλύπτουν και προστατεύουν αλλά εμείς οι ίδιοι που πληρώνουμε κακούς επαγγελματίες για κακές υπηρεσίες και προϊόντα, αδιαμαρτύρητα γιατί έχουμε αποδεχτεί τη γενικευμένη «έκπτωση».

Ο «κουνούπι-ς» σχολιάζει στο προηγούμενο post ότι έχουν ένα ελαφρυντικό οι ταξιτζήδες. Είναι κακοπληρωμένοι.
Φυσικά με άλλες δυτικές χώρες, όλοι είμαστε κακοπληρωμένοι. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της αγένειας. Αρνούμαι ότι το ότι μπορεί ο ένας κακοπληρωμένος να έχει απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε έναν άλλο κακοπληρωμένο. Πιστεύω ότι ο καθένας οφείλει να κάνει τη δουλειά του σωστά και τίμια πριν απαιτήσει οποιαδήποτε αναγνώριση. Διαφορετικά είναι κοινωνικός εκβιασμός και μάλιστα προς μια κοινωνία που δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για το επάγγελμα που επέλεξαν να κάνουν.

Αποδεχόμαστε λοιπόν την αγένεια και την κλεψιά κάθε φορά που δεν αντιδρούμε, που δεν σέρνουμε την κάθε περίπτωση στην αστυνομία που δεν ξεμπροστιάζουμε τους συνδικαλισταράδες τους που ανέχονται και συγκαλύπτουν.

Έχουμε σιωπηρά αποδεχτεί ότι είμαστε μια αγενής φυλή. Ο φίλος / φίλη jimc έχει δίκιο στο σχόλιο που έκανε στο προηγούμενο post.
Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε ένα απάνθρωπο κοινωνικό περιβάλλον με καθημερινή λεκτική βία που περνάει απαρατήρητη. Που την υιοθετούμε σαν να είναι το μοναδικό savoire faire που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές μας, στην επικοινωνία μας. Η αγένειά μας φαίνεται ιδιαίτερα όταν φεύγουμε από την Ελλάδα για τους κοσμοπολίτικους προορισμούς της εσπερίας.
Και δεν είναι μόνο οι ταξιτζήδες, είναι και πολλοί πωλητές αγενείς, είμαστε καθημερινά κι εμείς αγενείς με οποιονδήποτε μη-δικό-μας.

Όλο και πιο συχνά ο μόνος τρόπος να διεκδικήσεις το αυτονόητο δικαίωμά σου σπο τον αγενή, το μάγκα, γίνεται η χειροδικία.
Και τώρα; Τι κάνουμε τώρα; Από πού, από ποιον και πώς να διεκδικήσουμε την ελάχιστη αποδεκτή συμπεριφορά; Ποιος θα πάρει την ευθύνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;
Μέχρι να βρεθεί πάντως η άκρη του γόρδιου δεσμού, ας αρχίσουμε να λέμε πιο συχνά «φτάνει πια», να σταματήσουμε να ανεχόμαστε την απρόκλητη αγένεια και το αυτόματο νταηλίκι.

8 σχόλια:

Antonios Politakis είπε...

Η αγένεια δεν είναι προνομιο των ταξιτζήδων. Συχνά τσακονόμουν με τους συσπουδαστές(σπουδάζω αγγλία) μου έλληνες διότι θεωρούσαν μαγκιά που στην ελλάδα μιλάμε ακόμα και στις υπηρεσίες στον ενικό, ή θεωρούσαν ζώα τους Αγγλους που περίμεναν στην ουρά.

υ.γ. έχω κάνει μια ιδιότυπη έρευνα, ο πατέρας μου έχει τα σουπερ ντουπερ κονέ και εξυπηρετήται στο πίτσ-φιτιλι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό που παρατήρησα λοιπόν είναι οτι στις υπηρεσίες τις Αγγλίας κάνω περίπου το ίδιο χρόνο να με εξυπηρετήσουν περιμένοντας στην ουρά όσο παίρνει και του πατέρα του να βρει το γνωστό του. Καλά άμα πας χωρίς μέσο και θές να εξυπηρετηθείς θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι

ανεστης είπε...

Να δώσεις χαιρετίσματα στους συ-σπουδαστές σου ελληναράδες που φαντάζομαι δεν βλέπουν την ώρα να γυρίσουν στην Ελλάδα να πηδάνε "ουρές", να βρουν τον πολιτισμό τους, να αισθάνονται σπίτι τους...

Σε ποιό μέρος στην Αγγλία είσαι Αντωνη;

Τελευταίος είπε...

Πράγματι εξοικειωθήκαμε με την αγένεια. Δυστυχώς...

Elias είπε...

Ανέστη, επιμένω ότι η βασική διαφορά των (αγενέστατων) ελλήνων ταξιτζήδων από τους (ευγενείς) ευρωπαίους συναδέλφους τους είναι η πληρωμή και μόνο. Το ταξί στην Αγγλία, στη Γερμανία κ.λπ. είναι πολύ περισσότερο ένα είδος πολυτελείας απ' ό,τι στη χώρα μας.
Έστω ότι ο Λιάπης μεθαύριο εξισώνει τις απολαβές των ελλήνων ταξιτζήδων με αυτές π.χ. των ιταλών (όπου σημαία = 5 ευρώ). Το ταξί θα άρχιζε κι εδώ να γίνεται ένα είδος πολυτελείας, ο κόσμος θα έκανε χρήση του μόνου όπλου που έχει ενάντια στους ταξιτζήδες -τα ΜΜΜ- πάρα πολλοί 'κίτρινοι' θα έφευγαν από την πιάτσα, και όσοι απέμεναν να δεις τι ωραία που θα μιλούσαν και θα συμπεριφέρονταν.
Και τι χαρούμενοι που θα ένιωθαν όταν θα γυρνούσαν το βράδυ στο σπίτι με την τσέπη γεμάτη.

(Επίσης, είμαι: "ΤΟ Κουνούπι")

μαριάννα είπε...

@ "ΤΟ κουνούπι"

Πλάκα κάνεις! Το ταξί σε όλη την Ευρώπη κοστίζει τα μισά λεφτά! Και πουθενά στον κόσμο δεν σε πάνε τρικάβαλο, που το μοσχοπληρώνεις και στα χώνουν κι από πάνω. Πούθε έρχεσαι; :)))

Tasis Plisis είπε...

Μη ψαχνουμε δικαιολογιες για την αγενεια. Δεν υπαρχουν. Ειμαστε σε αρκετα μεγαλο βαθμο, δυστυχως.

ανεστης είπε...

@κουνούπι (ΤΟ)
Πρώτο βήμα που πρέπει να κατακτηθεί η αναγνώριση της αγένειας. Και σ' αυτό νομίζω συμφωνούμε.
Να δουμε τώρα πως αίρεται αυτή; Με μεγαλύτερο μίσθωμα; Τα περισσότερα χρήματα κάνουν κάποιον ευγενή;
Και με πόσα;

Ναι είναι αλήθεια, οι καλύτερες συγκοινωνίες σε άλλες χώρες κάνουν το ταξί να είναι λίγο "πολυτέλεια" ενώ εδώ τα ταξί κάνουν τα λεωφορεία. Στο τέλος της ημέρας λοιπόν οι έλληνες ταξιτζήδες πιστεύεις ότι βγάζουν λιγότερα χρήματα απο τους (φορολογούμενους) ευρωπαίους συναδέλφους τους;

Εμμένω στην άποψή μου ότι η ευγένεια είναι προαπαιτούμενο για κάθε επάγγελμα, το να μην είσαι λωποδύτης δεν έχει να κάνει με τις αποδοχές σου αλλά με την κοινωνική σου αγωγή (που κανείς δεν έχει αναλάβει να διαμορφώσει ούτε στον ευγενή αυτό κλάδο, ούτε σε άλλους).

Αλήθεια η τοποθέτηση ταμειακής μηχανής με αναγραφή αφετηρίας και τερματισμού στα ταξί θα τους έκανε ακόμα αγενέστερους (περισσότερη φορολογία);
Η υποχρεωτική ανάρτηση της ονομαστικής άδειας οδηγού ταξί μετά φωτογραφίας όπως σε όλο τον κόσμο (υπόλογος και ανιχνεύσιμος);
Περιμένω...

Antonios Politakis είπε...

Κουνουπι το ταξί στην Αγγλία δεν θεωρήται σαν μέσο πολυτελείας αλλά το αντίθετο. Το Lifestyle στην Ελλάδας επιβάλει το αμάξι στην έξοδο και στο γυρισμό(παρόλη την μέθη), στην Αγγλία όταν βγεις θα πάς στο Μπαράκι και θα γυρίσεις με το ταξί. Επίσης μπορεί να είναι ποιο ακριβο το ταξί όχι όμως σχετικά με τον κατώτατο μισθο, επίσης η βενζίνη για τους Άγγλους είναι ποιο ακριβή. για να καταλήξω η ευγένεια δεν έχει να κάνει με το πόσα παίρνεις αλλά με την κοινωνική παιδεία.

Πάντως για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, σκεφτείτε τι τραβάει ο κάθε ταξιτζής με τους αγενείς πελάτες του για να προσθέσω και τους κινδύνους από τους μαχαιροβγάλτες. Οι Νεοέλληνες είμαστε σαν λαός αγενής.

υ.γ Coventry μένω Ανέστη. Αν σε βάλει ποτέ η δουλειά σου κατά τα midlands στείλε κανα e-mail να παμε για ποτό