26/7/07

Η κίτρινη λαίλαπα

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου όταν επιστρέφω από ένα ταξίδι, η μεγαλύτερή μου ανησυχία ξέρετε ποια είναι;
Οι ταξιτζήδες!
Εάν τύχει και δεν έχω παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο, πρέπει να πάρω ταξί και μένω στο Γέρακα. Καταλάβατε;
Δεν τους αρέσει η διαδρομή αεροδρόμιο-Γέρακα γιατί είναι κοντινή. Και αν τυχόν δεν έχει αστυνομία στην πιάτσα; Ανησυχώ για το πώς θα αντιδράσω, για το τι καυγάς θα γίνει και μέχρι που θα φτάσει το πράμα.

Θυμάμαι μια φορά παλιότερα, όταν το αεροδρόμιο ήταν στο Ελληνικό, επέστρεφα από Ιαπωνία. Ήταν ένα από τα πρώτα «μεγάλα» ταξίδια και δεν είχα ακόμα συνηθίσει να κοιμάμαι στο αεροπλάνο. Ταλαιπωρημένος λοιπόν, άυπνος, μπήκα στο ταξί και του είπα «Γέρακα». Ο τύπος άρχισε μια γκρίνια άνευ προηγουμένου γιατί ήθελε φαίνεται να κάνει πολλές και κοντινές διαδρομές. Και μετά τον καυγά και τη φασαρία, άρχισε να οδηγεί με 40 γιατί φαίνεται σε εκείνη την ταχύτητα «κλείδωνε» το τρέξιμο του ταξίμετρου. Μη σας τα πολυλογώ, έγινε μια άνευ προηγουμένου φασαρία με αστυνομίες κλπ. Από τότε μου έμεινε…

Αυτός προχτές έκανε τα παράπονά του σε συνάδελφό του που οδηγούσε σε διπλανή λωρίδα στην Αττική οδό. Κατεβάσανε τα παράθυρα και σχολιάζανε τα δρομολόγια που τους έτυχαν. «Παίξε Λότο» του λέει του άλλου, «εμένα μου έτυχε Γέρακας! Ναι δε σου κάνω πλάκα»!
Και αυτή η συνομιλία -με τον επιβάτη μέσα- να γίνεται ανάμεσα σε δύο ταξί στην Αττική οδό, που κινούνται παράλληλα σε δύο λωρίδες. Και επιπλέον ο τύπος να μην έχει ιδέα που είναι ο Γέρακας και να πρέπει να του δίνω οδηγίες σε κάθε στροφή. Ελλαδάρα!

Στη συνομιλία που ακολούθησε -ανάμεσα στα σκυλάδικα από τον τελευταίο δίσκο του Ζαφείρη κάτι- του είπα με ευγενικό τρόπο ότι θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συνεδρίαζε με τους συναδέλφους του σε κάποιο προσεχή χρόνο, για να αποφασίσουν που θα ήθελαν να μετακομίσω. Για να ξέρω κι εγώ αν δικαιούμαι να χρησιμοποιώ ταξί ή όχι.

Πέρα από την πλάκα όμως, η γενική εικόνα από τους οδηγούς ταξί στην Αθήνα, σε κάνει να ντρέπεσαι που είσαι Έλληνας. Απαίδευτοι, αμόρφωτοι, άξεστοι και κλέφτες.
Απαίδευτοι γιατί βγαίνουν στο δρόμο χωρίς κανένας από τους εργατοπατέρες τους ή αυτό το τέρας που λέγεται «πολιτεία» δεν τους υποχρεώνει πρώτα να μάθουν τους δρόμους και το τι σημαίνει «επαγγελματίας» και μετά να κάνουν την πρώτη τους διαδρομή.
Αμόρφωτοι γιατί σε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, όχι μόνο δεν μιλάνε αγγλικά αλλά δεν έχουν οργανώσει σαν σωματείο και μια κεντρική υπηρεσία διερμηνέων όπου να μπορούν με ένα τηλεφώνημα να συνεννοηθούν με τον πελάτη τους τουλάχιστον για τον προορισμό του.
Άξεστοι γιατί δε έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ακόμα και όταν η διαδρομή δεν είναι της αρεσκείας τους και θεωρούν από πάνω ότι τα σκυλάδικά τους μπορεί να ψυχαγωγούν κιόλας
Κλέφτες γιατί όσες φορές μίλησα με ξένους που πήραν ταξί, ούτε ένας δεν πλήρωσε λογική, κανονική τιμή.

Φανταστείτε λοιπόν αν η γκρίνια για τη διαδρομή γίνεται σε Έλληνα επιβάτη, τι θα αντιμετώπιζε ένας ξένος (μήπως θυμάστε τον ταξιτζάρα που πλακώθηκε στο ξύλο με τον εγγλέζο στη διάρκεια του τελικού του Champions League;).

Και κανείς υπουργίσκος να μη τολμάει να τους βάλει χέρι γατί είναι και πολλοί και άρα αποτελούν εκλογική πελατεία. Χθες η Φάνη (μία είναι η Φάνη), ανακοίνωσε περήφανη για την αύξηση που περιμένουμε στον τουρισμό. Για τους χιλιάδες ανυποψίαστους τουρίστες που θα παραδώσει βορρά στην κίτρινη λαίλαπα!
Αει σιχτίρ πιά…

Υ.Γ. Ναι εντάξει υπάρχουν και μερικοί καλοί επαγγελματίες, ευγενικοί, με ξένες γλώσσες και πολύ καλά αυτοκίνητα. Αλλά αυτούς του έχουν κλείσει για τους πελάτες τους τα μεγάλα ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία και δεν θα τους βρείτε στη μαφία του αεροδρομίου.

29 σχόλια:

.liketobite είπε...

Τώρα τι να πω; Ότι δεν έχεις δίκιο; Ότι όλες οι διαπιστώσεις που έκανες δεν είναι πραγματικές; Το 90% των επαγγελματιών οδηγών πρόκειται για ανθρώπους αμόρφωτους (με κάθε έννοια) οι οποίοι μην γνωρίζοντας κάτι άλλο να κάνουν και ερχόμενοι στη πόλη από το χωριό τους βρήκαν μια εύκολη λύση. Ε, πόσο δύσκολο είναι, σου λέει, να οδηγώ ένα κάρο;

Μην ανησυχείς όμως. θα'ρθει κι η δική τους ώρα να τρέχουν να βρουν άλλη ή και δεύτερη δουλειά. Οι εταιρίες taxi δεν είναι μακριά. Και καλά να πάθουν αφού δεν είναι ικανοί από μόνοι τους να οργανωθούν και να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι. Βλέπεις ο ανταγωνισμός είναι άγνωστη λέξη γι'αυτούς αφού μιλάμε για ένα κλειστό επάγγελμα που στην ουσία λειτουργεί με τη λογική της μαφίας.

welcome back!

Antonios Politakis είπε...

Καλωςήρθες Ανέστη. Πώς τα πέρασες. Ωραίο θεματάκι έπιασες με το που γύρισες. Εϊχα ενα φιλαράκι που δούλευε ταξιτζής, μου έλεγε οτι οι πελάτες των βλέπανε σαν εξωγήινο επειδή τους μιλούσε ευγενικά.

υ.γ. Υποθέτω οτι των Ross Daly των έχεις ακουστά αλλά σε περίπτωση που δεν των έχεις Ross Daly and Trio chemirani Γιατι και η κρήτη είναι όμορφος τόπος

Agobooks είπε...

Μακριά απο ταξί!

ανεστης είπε...

Καλώς σας βρήκα παιδιά!
Bite
Σύμφωνοι, αλλά εκτός απο τον ανταγωνισμό (θα έπρεπε να) υπάρχει και εποπτεία. Έρχομαι απο Βρεττανία όπου φυσικά ούτε να διαννοηθεί να κάνει νούμερα ο ταξιτζής. Και γιατί άλλωστε;

Αντώνη
Όνομα και τηλέφωνο του φίλου σου! Άντε να τελειώνουμε με τη πλέμπα.
Φυσικά και ξέρω τον Daly. Μιά εβδομάδα πριν κιόλας τον συνάντησα στο αεροδρόμιο της Βιέννης.
Πρέπει να σου πω οτι γοητεύομαι απο τις μουσικές αυτές (φυσικά και απο τον Ψαραντώνη!)

n.ago
όσο και να το θες, κάποτε αναγκάζεσαι. Το θέμα είναι να μη τους περνάει ο τσαμπουκάς.

Elias είπε...

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις είναι σωστές, παραβλέπετε όμως ένα σημαντικό ελαφρυντικό για τους έλληνες ταξιτζήδες: ότι κακοπληρώνονται. Καμία σχέση με τους άγγλους ή τους γερμανούς ταξιτζήδες -ούτε στη συμπεριφορά ούτε στα λεφτά που βγάζουν.

Εντάξει, δε δίνει άφεση αμαρτιών αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι 'απολαμβάνουμε' τη χειρότερη αντίστοιχη υπηρεσία της Ευρώπης στη φτηνότερη τιμή.
Στο φινάλε, τόσα δίνουμε - τόσα παίρνουμε.

zouri1 είπε...

kai γω οταν φευγω για μερες,προτιμω να πληρωνω παραπανω στο παρκινγκ,παρα να μπω σε ταξι και να με διαλυσει ο ταξιτζης.

Nobody είπε...

Πες τα χρυσόστομε με το τέλειο χαμόγελο. Γενικά Ελλάδα-Κύπρος είμαστε ΠΟΛΥ πίσω!! Στην Αγγλία έρχονται να σε πάρουν από το αεροδρόμιο και σου φέρνουν και νερό. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παιχτεί πουστιά γιατί αν τους καταγγείλεις εκεί ...οι διαδικασίες λειτουργούν!!
Στην Ελλάδα...μπορουν να σε πάνε από Αεροδρόμιο στο Γέρακα μέσω Παραλιακής!! Ευτυχώς που βάλανε το μετρό και μερικοί τουρίστες σώζονται!

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Συμφωνώ ότι οι ταξιτζήδες είναι πληγή μεγάλη. Παρεπιπτόντως, έχετε δει οδηγό ταξί να φοράει ζώνη ασφαλείας; Η' έχετε δοκιμάσει να φορέσετε εσείς στο ταξί του; Εγώ μια φορά που επέστρεφα από εξωτερικό λόγω κεκτημένης ταχύτητας το δοκίμασα. Ο τύπος με πήρε στο ψιλό και τελικά ένοιωσα να πρέπει να απολογηθώ γι'αυτή μου την απρέπεια. Αλλά σε όλα τα άλλα που γράφεις Ανέστη αυτό φαντάζομαι είναι λεπτομέρεια.

ανεστης είπε...

κουνούπι
Αν το καλοσκεφτείς όμως αυτή είναι η πηγή της κακοδαιμονίας της ελληνικής κοινωνίας. Η έκπτωση που κάνουν όλοι στην ποιότητα της εργασίας τους επειδή αισθάννται κακά πληρωμένοι. Αν κάνει το ίδιο ο φούρναρης και βάλει στόκο στο ψωμί; Ο ναυπηγός και βάλει τσίγκο αντί ατσάλι;
Η δικαιολογία το κάνω γιατί δεν πληρώνομαι καλά έχει μόνο μία διέξοδο: Αλλάζω δουλειά. Ειδάλλως κάνω τη δουλειά μου όπως πρέπει και ΜΕΤΑ απαιτώ να πληρωθώ καλύτερα γιατί ΤΟ ΑΞΙΖΩ.


Μα είναι και αυτό αγαπητέ επιστήμονα, είναι και η άλλη παράπλευρη επίπτωση. Ο οδηγικός (μη)πολιτισμός που επιβάλλουν στους δρόμους και που διατηρούν τα ανακλαστικά των άλλων οδηγών σε ανθρωποφάγα επίπεδα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως επειδή ταξιδεύεις κι εσύ πολύ σαν εμένα γνωρίζεις ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όλοι οι ταρίφες σε όλο τον κόσμο είναι το ίδιο γουρούνια. Τις ίδιες μλκ κάνουν στους ντόπιους και συχνά ακόμα χειρότερες στους τουρίστες.

Ανώνυμος είπε...

:)
Αισθάνομαι ότι με εκδικείται κάποιος από το παρελθόν μου: είχε βρίσει τους ταρίφες και τον είχα αποπάρει, λέγοντάς του ότι τσουβαλιάζει τους ανθρώπους άδικα.
Αχ, πόσο δίκιο είχε!
Στους ταξιτζήδες των μεγάλων πόλεων (όπου η ανωνυμία προκαλεί αυθαιρεσία) οι σωστοί επαγγελματίες είναι η εξαίρεση. Δυστυχώς.
Στην επαρχία είναι λίγο πιο μαζεμένοι γιατί τον ντόπιο φοβούνται ότι θα τον βρουν μπροστά τους. Φοβούνται τη λογοδοσία. Στην Αθήνα πού να λογοδοτήσουν, στον Μπαντουράκη; Αυτόν που φρόντισε για την κατάργηση των ταμειακών με την αλλαγή της κυβέρνησης;

Οι Έλληνες ταξιτζήδες ΔΕΝ βγάζουν λίγα. Βγάζουν περισσότερα από την πάλαι ποτέ Αν. Ευρώπη, όπου οι συνάδερφοί τους είναι πιο επαγγελματίες. Και τα βγάζουν ΜΑΥΡΑ. Μην ξεχνιόμαστε, είναι η ΜΟΝΗ επαγγελματική τάξη που ποτέ δεν δήλωσε το σωστό εισόδημά της. Αν δεν ήταν εξασφαλισμένο το εισόδημα, δε θα επενδύανε τέτοια μεγάλα ποσά για την άδεια. Ούτε θα τρέμανε την απελευθέρωση των αδειών.

ανεστης είπε...

δείμο
μόνο σε τριτοκοσμικές ή πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε είναι ανύπαρκτοι είτε ακόμα μπουσουλάνε. Σε χώρες της ΕΕ όμως πουθενά δεν συμβαίνει. Μόνο εδώ.

espoir
Τα είπες όλα. I rest my case.

Я верю в Сталина είπε...

Ναι ρε παιδί μου, υπάρχουν κάποιοι ευγενικοί, που μιλάνε και ξένες γλώσσες...

Κι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος...

(εσύ θα έφευγες για διακοπές ή μου φάνηκε;)

Α! και επι της ουσίας, οι ταρίφες είναι το καταλληλότερο παράδειγμα της ελληνικής κοινωνίας. Λέω εγώ τώρα, έτσι;

ανεστης είπε...

Διακοπές κατα Αύγουστο μεριά. Προς το παρόν τρέχω σε επαγγελματικά ταξίδια.
Ναι οι ταρίφες είναι η Ελλάδα, αλλά αυτή που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αλλά αυτή η κουφάλα δεν θέλει να μας αφήσει για να μας ξεζουμίζει.

BioLogos είπε...

Moυ έφτιαξες το βράδυ καθώς θυμήθηκα ότι τη Δευτέρα πρέπει να πάρω ταξάκι από το αεροδρόμιο νυχτιάτικα.

Επίσης θυμήθηκα που ένας ταρίφας με είχε βρίσει επειδή όπως πλήρωνα μου έπεσε ένα κέρμα κάτω από το κάθισμα και...έκανα "μπουρδέλο" (όπως είπε) το ταξί του.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δηλαδή θες να πεις ότι δεν ισχύει στην Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τσεχία κτλ;

ανεστης είπε...

biologos
και δεν του είπες ότι "δεν τον πληρωνεις για να μη του κάνεις μπουρδέλο και την τσέπη";

Δείμο
Ισπανία και Πορτογαλία ούτε κατα διάνοια!
Πολωνία δεν ξέρω αλλά σου είπα, σ' αυτές τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ακόμα οι ρυθμίσεις δεν έχουν βρει το ρυθμό τους. Στην Τσεχία που εχει όμως πολύ μεγάλο τουρισμό, το πράγμα ρυθμίστηκε. Έχουν πλέον ιδιωτικές εταιρίες με διαφορετικές τιμές ανα χλμ. οπότε ξέρεις και ποιά σε συμφέρει (ΑΑΑ η φθηνότερη και με τους καλύτερους επαγγελματίες!)

Tasis Plisis είπε...

Ας μη μιλησω καλυτερα γι'αυτη τη κωλοφαρα.

Antonios Politakis είπε...

Ο φίλος μου ανέστη τα παράτησε απο ταξιτζής, ήταν πολύ ευγενικός για την δουλειά.

Πάντος και Βρετανία υπάρχουν χάλια ταξιτζήδες αλλά λόγο πολλών εταιριών τηρούν προσχήματα, π.χ. στην πόλη που μένω αν πάρεις τα 7αρια(02476777777) θα βλαστημήσεις, ενώ τα 3αρια(02476333333) προσφέρουν της καλύτερες υπηρεσίες υπάρχουν άλλες 9 εταιρίες και κρίνει ο πελάτης ποιά ειναι η καλύτερη(βέβαια τα 3αρια έχουν το μέγεθος όλων των άλλων μαζί). Στην Ουγγαρία θυμάμαι κάτι παρόμοιο, είχαμε οδηγίες να παίρνουμε μονο τα Fo taxi μετά απο κάποιο ξενύχτι όμως πήραμε μια άλλη εταιρία και τη φάγαμε την .... Τελικά όπου υπάρχι προστατευτισμός υπάρχει ασυλία στα λαμόγια.

μαριάννα είπε...

Καλωσόρισες!:)
Χαμογελάω με το ποστ σου, γιατί δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα γράφεις. Απλά θα προσέθετα κι άλλα, γιατί λίγα είπες.
Έγινε ένα μπάχαλο στο Μέγκα προχθές με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον... πρόεδρο των κιτρίνων τον Λυμπερόπουλο, εκλεγμένο με τη σημαία της ΔΑΚΕ βεβαίως βεβαίως... ότι και να σου πω είναι λίγο.
Θα κάνω σχετικό ποστ για το περιστατικό αυτό και για τον Μιχαλολιάκο με τις φωτιές! Είχα κάμποσα χρόνια να τρομάξω στην τηλεόραση, ενθυμούμενη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
Αυτοί είναι να σου κάτσει να πέσεις στον έρωτά τους!!!! Μπρρρρρ.... :ΡΡΡΡΡ
Ντροπή και τρόμος! Πέφτουν οι μάσκες Ανέστη μου. Λιώνει το κερί από τις φωτιές και ξεγυμνώνονται. Οι... κεντρώοι! Τρίζουν τα κόκαλα των κεντρώων στους τάφους τους! H φασαρία στα νεκροταφεία από διαμαρτυρόμενους κεντρώους είναι... Την ακούτε; :)))

Unknown είπε...

το πρόβλημα με τα ταξί, είπες σε κάποια φάση, ότι είναι η ελλάδα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας.
μα που την εκπροσωπούμε τέλεια. αναγκάζομαι να πάρω πολύ ταξί (τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα και λίγο λέω). υπάρχουν ευγενέστατοι, αγενέστατοι, και άρρωστοι.
τρεις φορές συνάντησα ψυχοπαθή οδηγό, χωρίς υπερβολή. κλέφτες επίσης./
δε θα ξεχάσω μια φορά ωστόσο, που είμουν έγκυος, σταμάτησε ταξί που είχε ήδη επιβάτη μέσα και μου είπε: μπείτε μέσα, δεν ταιριάζει η κούρσα μου, να σας κατεβάσω όμως πιο κάτω να μη μένετε εδώ στον ήλιο. με πήγε μια μεγάλη διαδρομή, προσπάθησα απεγνωσμένα να τον πληρώσω και στάθηκε αδύνατον.
ε, αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον ξεχάσω.
υπάρχουν σίγουρα πειραγμένα κοντέρ, ΄και λαμογιές.
το πιο εκνευριστικό είναι η αγένεια.
αλλά η αγένεια είναι ίδιον του μέσου έλληνα πλέον, σε όποια δουλειά, σε όποιο πόστο κι αν βρίσκεται.
μπαίνεις ας πούμε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, και αμέσως, μόλις θεωρηθείς άρρωστος, οι νοσοκόμες και οι γιατροί μιλάνε στον ενικό! κι αν τους μιλήσεις κι εσύ στον ενικό, ...θίγονται!

αν θα μπορούσαμε να κάναμε αγώνα να ξαναμάθουμε στα παιδιά τί σημαίνει συνείδηση, που θα γίνει και επαγγελματική συνείδηση, και τι σημαίνει τρόποι...
τότε και οι ταξιτζήδες θα ήταν λιγάκι καλύτεροι.
είναι και ζητήματα αγέλης. καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

Ανώνυμος είπε...

Καλά να πάθεις, που θέλεις και να επιλέξεις πού θα πας... Εμένα χθες ο "ταριφάτσι" (...κατά το Απάτσι, άγρια κίτρινη φυλή, κλπ) που πήρα για να παώ σπίτι μου, στράβωσε τα μάλλα διότι δεν τον άφησα να πάρει δεύτερη κούρσα και να μου κάνει το γύρο του κόσμου, αντί να ακολουθήσει το δρόμο που όφειλε και ο οποίος ήταν μια ευθεία! Μα τι ξεδιάντροπος που είμαι!

ανεστης είπε...

Ght
Έλα τωρα που πρέπει να ασχοληθούμε με το Μιχαλολιάκο (σε ποιά άλλη χώρα θα μ πορούσε ετούτος να έχει κυβερνητικό πόστο;)και τους προέδρους σωματείων ταξιτζήδων! Τά θέματα δεν αντιπετωπίζονται σε αυτό το επίπεδο. Είναι πιο "υψηλές" οι επιλογές.

abttha
Αν δεν κάνω λάθος, η κατάληξη σε όσα λες πρέπει να είναι ότι η ευγένεια, ο επαγγελματισμός, θα πρέπει να είναι επιβεβλημένα απο τους εποπτεύοντες φορείς και όχι να αφήνονται στον καθένα ανάλογα με το τι ψυχισμό κουβαλάει. Οπότε πάλι καταλήγουμε στη μη λειτουργεία των φορέων-θεσμών. Γενικότερα πάντως υπάρχει τεράστιο θέμα με την αγάνεια των ελλήνων και το ότι οι κώδικες συμπεριφοράς δεν διδάσκονται.

jimc
Τους κακομάθαμε.
Βαστάτε άμυνα παιδιά!

Unknown είπε...

nai ανέστη, αυτό είναι. η ευγένεια πρέπει να είναι μέρος της επαγγελματικής δεοντολογίας τουλάχιστον,
αν και θα έπρεπε να διδάσκεται στο νηπιαγωγείο και όλο το δημοτικό, να γίνονται κουβέντες, ασκήσεις, παιχνίδια...

patsiouri είπε...

Ενα δίκιο το 'χεις, και μεγάλο εννοείται! Απλώς η αγένεια πλέον δέν ειναι αποκλειστικό προνομιο των ταξιτζήδων, τη διθέτει σε αφθονία το 80/1οο των συμπατριωτών μας χωρίς υπερβολή...
Εχω πλακωθεί με άπειρους ταρίφες, αλλά έχω επίσης υπερασπίσει ταρ΄φα μπάς και τον γλυττώσω από κανά τσογλάνι που αντί να σεβαστεί λιγάκι έναν ανθρωπο 70 χρονών όλη τη ζωή τιμόνι,πετούσε κάτι εξυπνάδες του στύλ "Παππού,άν δέν είμαστε Καλαμάκι σε ένα τέταρτο θα με βρείς μπροστά σου!"

Όλοι μα όλοι μας χρειαζόμαστε μαθήματα επαγγελματισμού και ευγένειας, ότι και να κάνουμε σ'αυτή τη ζωή!

elafini είπε...

καλώς τον...χρησιμοποιώντας πλέον καθημερινά ταξί, θα μπορούσα να γράψω τόμους γι'αυτά που έχω δει κι ακούσει..έχω κάνει και καταγγελία,αλλά δεν αλλάζει τίποτα...έχουν τύχει όμως και περιστατικά ευγενέστατου καμακίου και κεράσματος κούρσας..χαχα

(εδώ ήμουν πάντα...στη γειτονιά..;))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως άκουσα κακά λόγια για την Πορτογαλία. Ωστόσο, θα επιμείνω ότι προβλήματα πάντα υπάρχουν. Υπόψη ότι οι Γάλλοι ταξιτζήδες ή οι Ιταλοί επίσης δεν ξέρουν ξένη γλώσσα (οι πρώτοι από σοβινισμό και οι άλλοι από την ίδια παθογένεια που διακρίνει το σχολικό τους σύστημα).

Ανώνυμος είπε...

Όχι, δεν τους κακομάθαμε. Απλώς, σε μια κοινωνία στη οποία το 80+% συμπεριφέρεται -τουλάχιστον- αγενώς, οι ταρίφες, λόγω και της "δημοσιότητας" του επαγγέλματός τους, ξεχωρίζουν πιο έντονα. Περιμένω απ' όλους να μου πουν πότε τους μίλησε δημόσιος υπάλληλος, ή μπάτσος στον πληθυντικό (ως οφείλουν), πότε γκαρσόνι ή μπάρμαν δε στράβωσαν όταν τους είπε κάποιος ότι άλλο παράγγειλλε και άλλο του έφερε, πότε πωλητής/πωλήτρια του συμπεριφέρθηκαν σαν να μην είναι δικό τους το μαγαζί και ο πελάτης δεν τους ενοχλεί... Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν. Απλώς, οι ταξιτζήδες φαίνονται περισσότερο -και σε πολλές περιπτώσεις, η αλητεία τους είναι αξεπέραστη. Αυτά...

ephee είπε...

Χα! Καλώς τον στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Ελλάδας.
Τυχαία βρήκα το blog σου αναζητώντας photo για το δικό μου.
Για πέρνα μια βόλτα. Νομίζω θα σ'αρέσει (δεν είμαι και σίγουρη..)
Εσύ καλά τα λες εδώ. Όλοι καλά τα λέμε. Και οι νόμοι καλά τα λένε.. Αποτέλεσμα μηδέν όμως..

©