19/7/07

Ακου κ. Μανδραβέλη κι εσείς οι άλλοι...

Η συγκέντρωση που έγινε μπροστά στη Βουλή για τις φωτιές, προκάλεσε σχόλια που ήταν από σαρκαστικά (Διαμαντής στο «Ε» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας), μέχρι και πατερναλιστικά (Μανδραβέλης στην Καθημερινή 17/7).



Ο πρώτος γράφει σε μια στήλη που "παραδοσιακά" είναι σαρκαστική και αφού πρώτα γελάει με τους «επιμελώς ατημέλητους των καλών προαστίων με τα μαυρισμένα παιδάκια»(!) και τη φρασεολογία τύπου Τι-κάνεις-χρυσό-μου, μετά κοροϊδεύει κανονικά το ότι ο «αγνός αυτός κόσμος μαζεύτηκε αυθορμήτως». Για να καταλήξει το υπέροχο πόνημά του στο ότι τα δάση θα σωθούν αν δεν μετακινούμαστε για να επισκεφτούμε τα δάση και «δεν τρέχουμε πέρα-δώθε σαν αθώες πεταλουδίτσες»! (στο σταυρό που σας κάνω).


Προφανώς ο τύπος κάνει μια τραγική απόπειρα χιούμορ μια που ο Αρκάς θα πάρει όπου να’ ναι την άδειά του και δεν έχουν άλλο πρόχειρο χιουμορίστα.

Ο άλλος; της Καθημερινής; Θαυμάστε!

"...Υπήρξε έκδηλη η οργή για την καταστροφή στην Πάρνηθα. Οργή που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως. Ακόμη και με μούντζες. Προς το κτίριο της Βουλής... Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι το κτίριο δεν μπορεί να ευθύνεται για την καταστροφή, οι μούντζες πρέπει να απευθύνονταν σ’ αυτό που εκπροσωπεί, δηλαδή την πολιτική. Και αν η μουτζωμένη από την Κοινωνία των Πολιτών πολιτική δεν μπορεί να προστατεύσει τα δάση, τότε ποιος μπορεί; Οι bloggers;..."

"...Ο λαϊκισμός θεοποιεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία προέρχεται από κάτω. Ο,τι χαρακτηριστικά κι αν πάρει αυτή. Ακόμη και αντιδημοκρατικά, όπως ήταν οι μούντζες της περασμένης Δευτέρας..."



"...Εχουμε παρεξηγήσει πολλά, κι ένα από αυτά είναι η «Κοινωνία των Πολιτών». Βέβαια δεν ξέρουμε τι είναι, αλλά κι αυτό που εμφανίζεται ως «Κοινωνία των Πολιτών», σε όλο τον κόσμο διαμορφώνεται ως μέρος της πολιτικής διαδικασίας, όχι ενάντια σ’ αυτή. Προσπαθεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, κινητοποιώντας τους πολίτες-ψηφοφόρους προς κάποια κατεύθυνση. Δεν μουντζώνει την πολιτική. Στηρίζει υποψήφιους με οικολογικές ευαισθησίες, δεν αφορίζει με τον λαϊκιστικό αφορισμό «όλοι το ίδιο είναι».

Η «Κοινωνία των Πολιτών» δεν έχει πάντα δίκιο. Στη μεγαλύτερη ίσως κινητοποίηση που έκανε στην Ελλάδα, τη συλλογή υπογραφών για τις ταυτότητες, είχε άδικο. Δεν είναι θέσφατα όσα υποστηρίζει. Μπαίνουν στη δημοκρατική κονίστρα και κρίνονται όπως κάθε άλλος λόγος...."


Όχι δεν είναι ανόητος, ούτε αφελής ο αρθρογράφος.
Ξέρει πολύ καλά ότι η συγκέντρωση δεν είχε σκοπό να παρέμβει στην πολιτική, να αμφισβητήσει τη δημοκρατία και να πάρει στα χέρια της την κρατική μηχανή.

Δεν είχε το σκοπό να αυτενεργήσει όπως κάνει η Wind με το «Πρώτο Θέμα». Αλλοίμονο!

Αυτή η «κοινωνία πολιτών» που μαζεύτηκε στη Βουλή δεν ήταν οργανωμένη, ούτε ήταν κάποιο συγκροτημένο ομοιογενές σχήμα όπως μπορεί να είναι μια εταιρία ή μια εφημερίδα που έχουν τους ίδιους στόχους για κέρδος και προβολή.

Οι Bloggers, ο ασύντακτος κόσμος, αγανάκτησαν από την κρατική μπαχαλοποίηση και είπαν να εκφράσουν αυτή την αγανάκτηση. Και συμμετείχε και άλλος κόσμος, όχι μόνο bloggers, διότι το θέμα πήρε διάσταση και ταξίδεψε από στόμα σε στόμα, από κινητό σε κινητό. Και οι αρθρογράφοι αυτοί το γνωρίζουν και αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται. Δηλαδή το ότι δημιουργούνται νέες δυναμικές, νέα θεματολογία που ξεπερνά τη σκοπούμενα ιεραρχημένη ατζέντα ΜΜΕ και κομμάτων.

Η μήπως να σχολιάσουμε τη φράση «Ο λαϊκισμός θεοποιεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία προέρχεται από κάτω. Ότι χαρακτηριστικά κι αν πάρει αυτή. Ακόμη και αντιδημοκρατικά, όπως ήταν οι μούντζες της περασμένης Δευτέρας

Κατ αρχήν δεν ήταν Δευτέρα, ήταν Κυριακή. Και οι μούντζες μοιράστηκαν δημοκρατικότατα σε όλο το κομματικό φάσμα.
Θέλετε όμως κύριε Μανδραβέλη να μιλήσουμε στ΄αλήθεια για λαϊκισμό;

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το λαϊκισμό

  • των οικοδομών στα καμένα που κανείς δεν θα κατεδαφίσει,
  • για το ποιος έχει την ευθύνη των ανεξέλεγκτων χωματερών-μπουρλότων,
  • του ελαττωματικού μηχανισμού πυρόσβεσης,
  • της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στους δασοπυροσβέστες και την πυροσβεστική,
  • του μηδενικού συντονισμού,
  • του ανύπαρκτου δασολογίου / κτηματολογίου,
  • των δικαστικών αποφάσεων και της νομοθεσίας που ενθαρύνουν τους εμπρησμούς,
  • των ξερόχορτων που κανείς δεν είναι αρμόδιος να καθαρίσει, ακόμα και όταν βρίσκονται κάτω από τους ασυντήρητους πυλώνες της κρατικά ελεγχόμενης ΔΕΗ.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά αγαπητέ αρθρογράφε; Οι bloggers στους οποίους κουνάτε το δάχτυλο;

Δεν είναι αυτά θέματα πολιτικής βούλησης; Δεν έχουν να κάνουν με το έργο υπουργείων, κεντρικής και τοπικής εξουσίας; Δεν έχουν να κάνουν με άλλες εκφάνσεις της αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής; Δεν έχουν να κάνουν με το Σύνταγμα και τους νόμους; Η αυτά πλήτουν λιγότερο τη δημοκρατία απο τις μούντζες;

Πέρασε μάλλον ο καιρός όπου στην πολιτική όλοι θεωρούνταν αθώοι μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Τώρα πλέον, εδώ που έχουμε φτάσει, οι όροι έχουν αναστραφεί. Θα πρέπει οι "εθνοπατέρες" τους οποίους υπερασπίζεστε από την ισοπεδωτική μούντζα μας, να έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένο έργο για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους.

Όπως κι εσείς θα πρέπει να δικαιολογήσετε στον προϊστάμενό σας ότι καλώς κάνετε τη δουλειά σας.

Διότι φαντάζομαι ότι -τηρουμένων των αναλογιών- αν εσείς γράφετε αλεπάλληλα φληναφήματα ή αν δεν κάνατε τη δουλειά σας, θα προτιμήσετε να αντιμετωπίσετε ένα "λαϊκίστικο" προειδοποιητικό φάσκελο από τον προϊστάμενό σας, πριν την τελική "ελιτίστικη" απόλυση.

31 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Κατι μου λεει οτι αρκετοι μαγαλοδημοσιογραφοι που δουλευουν στα "μεγαλα εντυπα" της χωρας...εχουν αρχισει και μας φοβονται...
Δεν εξηγείτε αλλιως η παραπανω επιθεση-μαυρο χιουμορ...

Я верю в Сталина είπε...

Να προσθεσω ότι ο Μανδραβέλης εχει site/blog και ανεβάζει τα αρθρα του. Ίσως να είχε και ενδιαφέρον ανα το ποστ σου το έστελνες στον ίδιο. Έτσι για να δούμε τί θα απαντούσε...

Я верю в Сталина είπε...

Α! τώρα είδα ότι με έχεις περάσει ως Δημοδθένους ζητήματα. Κι αυτό το όνομα ρε παιδί μου...

Μες στην ταλαιπωρία... Τη μια λέξεις τώρα ζητήματα...

Φιλιά ρε!

ΥΓ γκομενιτσα φωτο σημερα δεν ειχε..;

:))))))))))

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Άψογος Ανέστη, άψογος. Από μένα μόνο ένα σχόλιο. Ο πρώτος κύριος προφανώς δεν έχει ιδέα από φύση και τη χαρά που αυτή δίνει στον άνθρωπο. Προτιμάει να την απολαμβάνει από φωτογραφίες και e-mails. Κρίμα. Όμως και το μυαλό του φαίνεται ότι δεν λέει να το κουνήσει ένα κλικ πιο πέρα και να το βγάλει από το θλιβερό κεφάλι του να πάρει λίγο αέρα. Και αυτό είναι χειρότερο. Όσο για τον δεύτερο κύριο τι να πω, με κάλυψες απόλυτα. Κάποιος να πει σ'αυτούς τους κύριους ότι και η αμφισβήτηση της πολιτικής και των πρακτικών της όπως ισχύουν σήμερα, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! Δεν θα πάρουμε τα όπλα να βγούμε στους δρόμους, όμως δεν θα το βουλώσουμε επειδή δεν πληρούμε τους δικούς τους όρους "πολιτικής ευπρέπειας".

ανεστης είπε...

@Πρεζα
Ας αρχίζουν να μας συνηθίζουν γιατί θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε.

@Dimo
Θα το κάνω αυτό που λες, καλή ιδέα!
Πως θες να ονοματίσω το blog σου;
(Οι φωτό είναι μεζεδάκια, δεν είναι για χόρταση!)

@επιστήμονα
"η αμφισβήτηση της πολιτικής και των πρακτικών της όπως ισχύουν σήμερα, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!"

έχεις απόλυτο δίκιο

arammos είπε...

Πάντως ορισμένα points ήταν πολύ σωστά όσο και αν ενοχλούν.

ανεστης είπε...

@arammos
δεν διαφωνώ ότι σε κάποια σημεία μπορεί να έχει κάποιο δίκιο. Αρνούμαι όμως αυτή τη αναγωγή της πολιτικής σε ένα ελιτίστικο σύμπλεγμα εννοιών και ιδεολογημάτων που πρέπει να παραμένει ανέγγιχτο απο το πόπολο, όταν η χώρα χάνεται.
Τα πράγματα είναι πιο απλά. Κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους και κάποιοι χάνουν την υπομονή τους, Νομοτέλεια είναι αυτό!

Я верю в Сталина είπε...

@ανέστης: όχι ρε τι να ονοματίσεις; Γυρνάω στην ανωνυμία κι ετσι οπως παει στην παρανομιά κιόλας...:)

http://www.medium.gr/

το site του λεβέντη...

ανεστης είπε...

Ναι το ξέρω, το έστειλα κιόλας

Nobody είπε...

Οι δημοσιογράφοι (φαντάζομαι οι χωρίς έμπνευση) μας φοβούνται γιατί βλέπουν ότι υπάρχει πλήθος κόσμου ικανό να κρίνει και να γράψει τόσο καλά όσο αυτοί που σπούδασαν αυτό το αντικείμενο.
Όταν είδαν άρθρα από μπλογκ να δημοσιεύονται σε εφημερίδες κατάλαβαν ότι μπορεί να έρθει σύντομα εκείνη η μέρα που θα τους πει ο συντάκτης τους "τώρα τελευταία....έχεις πέσει....οπότε απολύεσαι. Θα προσλάβω τον ανέστη που τα γράφει καλά και θα τον πληρώνω λιγότερο μιας και δεν είναι δημοσιογράφος"

By the way...εξακολουθείς να μου αρέσεις πολύ. Αυτή η φώτο σου είναι σκέτη καύλα

Antonios Politakis είπε...

Είσαι πολύ άδικος με τον Μανδραβέλη. Δεν εναντιόνεται στην πορεία ή στην κινητικότιτα των Blogers αλλα στον μηδενισμό με τις μούτζες. Αυτό που λέει είναι οτι η κοινωνία των πολιτών και οι Μπλοκερς μαζί τους πρέπει να πιέζουν για αλλαγές, όμως αναφέρει οτι κάθε κινηση δεν είναι το ίδιο σοβαρή όπως το θέμα των ταυτοήτων π.χ. αλλά πρέπει να γίνοντε κινήσης χωρίς μηδενσιμούς. Αν δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε βίαια επανασταση τότε νομίζω δεν πρέπει να μηδενίζουμε το κοινοβούλιο αλλά να το δούμε σαν εργαλείο(και να αντιμετοπίζουμε την στιγμή μας πίσω απο το παραβάν ποιο σοβαρά).

Σε ρωτάω τώρα σαν ανέστη εσυ στην πορεία πήγες και καλά έκανες σε ικανοποίησαν όμως οι μούτζες? Εμένα η κίνηση μ'αρεσε και έδειξε την θέληση για αλλαγές όμως όταν αντιμε τοπίζουμε το κοινοβούλιο με μηδενιστική στάση πως περιμένουμε οι κάποιοι καλοί πολιτικοί(ναι υπάρχουν και τέτοιοι) να μπορέσουν να δράσουν αφού τους πέρνει και αυτούς η μπάλα με τις μούτζες.

υ.γ. ξαναδιάβασε το άρθρο του μανδραβέλη με λιγότερο θυμικό γιατί πιάστικες απο κάποιες συγκεκριμένες ατάκες και νόμιζες οτι καταφέρετε τελέίως ενάντια στην κίνηση ενώ αυτός καταφέρε εναντίον κάποιον στοιχείων που μηδενίζουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Antonios Politakis είπε...

@Nobody.

Δεν ξέρω αν κάποιο φοβουντε τους Μπλόκερ αλλά για τον μανδραβέλη δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς και ο ίδιος μπλόκερ είναι και θα δεις άρθρα του σε διάφορα Μπλοκς.

υ.γ. Προφανώς αποτελώ φανατικό αναγνώστη του.

ανεστης είπε...

@nobody
Χλωμό το κόβω ο ανέστης ή ο κάθε ανέστης να τους στοιχίζει λιγότερο (ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή δεν είναι δημοσιογράφοι)!

Αν σου άρεσε η φωτο δες κι εδώ
http://anebala.blogspot.com/2007/04/blog-post_24.html

θα φτιαχτείς περισσότερο :P

ανεστης είπε...

antonios politakis
Φίλτατε νομίζω οτι ισχύει η απάντηση που έδωσα πιο πάνω στον arammos. Όσο ισοπεδωτική είναι η μούτζα είναι και η φράση του "αν η μουτζωμένη από την Κοινωνία των Πολιτών πολιτική δεν μπορεί να προστατεύσει τα δάση, τότε ποιος μπορεί; Οι bloggers;"

Αν η παρούσα ή η παρελθούσα Βουλή έχει παραγάγει το σημερινό αποτέλεσμα, τότε μάλλον έχει χρεωκοπήσει.

Η μούτζα αδελφέ δεν προέρχεται απο υποψήφιους πραξικοπηματίες και επαναστάτες. Προέρχεται απο το κόσμο που επιθυμεί ο κοινοβουλευτισμός του, η δημοκρατία του, οι πολιτικοί του, να αρθούν στις περιστάσεις, να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Οι πολιτικοί των μεγάλων κομμάτων αντιλαμβάνονται μόνο το "πολιτικό κόστος". Ε λοιπόν το φάσκελο ένα τέτοιο κόστος είναι, μια "ψήφος αποδοκιμασίας δια βοής".

Δεν αποδοκιμάζουν τη δημοκρατία, αποδοκιμάζουν την απραξία, τη διαφθορά, την ψηφοθηρία πάνω σε καμένα.

Αν δεν το κατάλαβε ας του το πεί κάποιος.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά ήταν οι μούντζες,μέσα στα όρια της ευπρέπειας γιατί αν έπρεπε ο κόσμος να τους το ανταποδώσει ανάλογα με το κακό που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν θα έπρεπε να τους σταυρώσει στο σύνταγμα και να αφήσει τα κουφάρια τους να τα φάνε τα όρνεα.
Μεσαιωνική και μισανθρωπική πολιτική μόνο τέτοιο αντίκρυσμα θα έπρεπε να έχει.
Όπως και η πολιτική της μπουρδολογίας μόνο για μούντζες είναι.
Και αν οι δημοσιογράφοι που ανέφερες έχουν αντίθετη γνώμη...στα πα...ρια μας.

Ανώνυμος είπε...

Α και κάτι άλλο..η δημοσιογραφια για μένα είναι μόνο για ενημέρωση..τυπο Πρακτορείου Ρόιτερ,αν έγινε σεισμός,αν έγιναν κάπου εκλογές,αν έγινε πόλεμος,που στα κατακάθεια είναι το Ευρώ,πόσες φάλαινες σκώτωσαν οι γιαπωνέζοι το μήνα μάιο και διαφόρα.
Όταν θέλω απόψεις και αναλύσεις πάω αλλού να ψάξω(μπλόγκς)και όχι στις εφημερίδες και το γυαλί!Είναι πιο ενδιαφέρουσα η άποψη των καθημερινών ανθρώπων απο αυτή των αναλυτών.

Ανώνυμος είπε...

Σόρυ για το νώνυμο πριν..

Antonios Politakis είπε...

Ανέστη επιμένω οτι κατάλαβες το άρθρο αποσπασματικά
Λέει ο κύριος Μανδραβέλης ότι αν η μουντζωμένη πολιτική δεν μπορεί να προστατέψει τα Δάση τότε ποιος μπορεί? Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, αν το εκλεγμένο όργανο της ΚΤΠ είναι μουντζωμένο τότε πως περιμένουμε να κάνει έργο. Μήπως θα αρχίσουμε οι Μπλόκερς να περιφρουρούμε τα δάση και να σβήνουμε τις φωτιές, ή θα κάνουμε αναδάσωση χωρίς επιστημονική μελέτη? Ρωτάει ποιο πάνω ποιο ήταν το μήνυμα της ΚΤΠ? Πολύ καλή ερώτηση διότι αυτό που έμεινε σαν γεύση είναι οι Μούντζες και όχι κάτι ποιο σοβαρό. Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν προτίνει ξεκάθαρες θέσεις όπως ο Μανος και ο κυριάκος Μητσοτάκης που μιλάνε για επίσπευση του Κτηματολόγιου .

Αυτό που λέει ο Μανδραβέλης είναι οτι είμασταν ανώριμοι σαν ΚΤΠ να περάσουμε κάποιο σοβαρό μυνημα.Για να απαντήσω και στον κύριο Μαραμένα σύκα όχι η μουτζα δεν ήταν ευπρεπής και στην τελική δεν κατάφερε τίποτα. Θα ήταν ποιο κερδοφόρο αντί για μούτζες και φαιδρά συνθηματάκια "τα ελάφια δεν βγάζουν λεφτά" να άκουγα "Κτηματολόγιο εδώ και τώρα". Να στο θέσω και αλλιώς αυτοί που μουτζόνανε όταν έρθει οι ώρα να ψηφίσουν θα πουν δεν υπάρχει κανείς αξιόλογος οπότε λευκό, με αποτέλεσμα να κερδίσουν και πάλι οργανωμένες μειοψηφίες(όπως οι αυθαίρετοι). Όχι κύριοι υπάρχουν και αξιόλογοι βουλευτές απλά είμαστε τόσο τεμπέληδες που δεν ψάχνουμε να τους βρούμε. Η ΚΤΠ δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική μόνο όταν υπάρχει πορεία αλλά σε σταθερή βάση και κυρίως την ώρα των εκλογών.

Στο κάτω κάτω της γραφής εμείς δεν του ψηφίσαμε να είναι εκεί και θα του ξαναψηφίσουμε. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που αρεσκόμαστε σε τηλεοπτικές περσόνες τύπου Γιακουμάτου. Καλά μας κάνουν και μας καίνε λοιπόν. Περισσότερη προσοχή στις επόμενες εκλογές λοιπόν.



Υ.Γ @ Μαραμένα σύκα
θα συμφωνήσω με την άποψη σου για τις εφημερίδες όμως και το συγκεκριμένο άρθρο είναι στην τακτική στήλη του Μανδραβέλη στην καθημερινή και είναι εκεί για να εκφράζει την προσωπική του άποψη. Θα διαφωνούσα αν ήταν στο κύριός άρθρο για την πορεία αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση λέει την προσωπική του άποψη και το υπογράφει.

arammos είπε...

Στην τακτική - άτακτη στήλη. Πάντως το να είσαι blogger δεν σημαίνει και κάτι... γιατί πρέπει να μας ομαδοποιήσουν; Εμένα αυτό με ενοχλεί περισσότερο απ' όλα. Ο Κος Μανδραβέλης προφανώς αγχώνεται και του βγαίνει κάπως όπως θα αγχωθούνε και άλλοι με τον καιρό...

ανεστης είπε...

Μα αγαπητέ Αντώνη, η μούντζα δεν ακυρώνει το πολίτευμα, δεν αναιρεί το ρόλο της συντεταγμένης πολιτείας, είναι κραυγή αποδοκιμασίας και απογοήτευσης.
Αν δεν μπορεί να κατανοήσει κάποιος την οργή και την πίκρα της μούντζας, έχει χάσει επεισόδια!
Αυτό ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης. Ένα αυθόρμητο και ασύντακτο ΑΜΑΝ ΠΙΑ! Τίποτα περισσότερο. Χρειάζεται να ρωτήσει για να το αντιληφθεί; Αν δεν το κατάλαβε κάποιος τότε, αν το μόνο που του έμεινε ήταν οι εικόνες από τις μούντζες και όχι το ότι για να κατέβει τόσος κόσμος σημαίνει ότι έχει κορυφωθεί η αγανάκτηση, λυπάμαι αλλά δεν θα το καταλάβει ούτε τώρα…
Ναι όπως λες, έχουν γίνει κουβέντες για κτηματολόγια, χρόοοοονια τώρα γίνονται κουβέντες και κτηματολόγιο δεν βλέπουμε. Πόσα χρήματα πρέπει ακόμα να εξανεμισθούν από Λαλιώτη και μετά; Πόσες τετραετίες το θέμα πρέπει να είναι ότι «είναι σε καλό δρόμο» όπως (ακόμα) λέει η πρόσφατη ανακοίνωση-απολογισμός που ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ να κάνει ο Σουφλιάς στις εφημερίδες;
Ναι, η εκδήλωση ήταν ανώριμη να περάσει σοβαρό μήνυμα αλλά ήταν θυμωμένη Αντώνη, πολύ θυμωμένη. Και όταν είσαι θυμωμένος δεν κάνεις συζήτηση.
Μουντζώνεις!

ανεστης είπε...

Πολύ καλό θέμα βάζει ο arammos.
Η εικόνα που περνάει στο κοινό της εφημερίδας είναι κάπως σαν "οι bloggers μουντζώνουν τον κοινοβουλευτισμό". Όταν την περασμένη Κυριακή στο σχετικό ρεπορτάζ του "Κ" οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι ερωτώμενοι δεν ήταν καν bloggers!

Antonios Politakis είπε...

Ακριβώς ο κόσμος είναι θυμωμένος όμως θα ξεχάσει, θα ξεχάσει και δεν θα θυμάται σε ένα μήνα. Τα blogs μπορούν να αναπτύξουν την ΚΤΠ και να την κατευθύνουν σε καλύτερες διαδρομές πολιτικής κριτικής(σίγουρα πολύ καλύτερες από τα παράθυρα). Και αφού μπορούν πρέπει να το κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και η αποχή και όχι μόνο το λευκό!
Μια αποχή σε μεγάλο ποσοστό η να ανέβουν τα μικρά κόμματα κατά πολύ.
θα μου πείτε οθτοπίες για τα Ελληνικά δεδομένα..αλλά όχι και απίθανο.

Antonios Politakis είπε...

Η αποχή δεν προσφέρει τίποτα. Απλώς επιτρέπει σε οργανωμένες μειοψηφίες να βγούν. Διάβαζα πρόσφατα για το κόμμα των πράσινων στη Γερμάνια που ξεκίνησε σαν μειοψηφία με κυρίος θέμα τα οικολογικά και κατέληξε να αναγκάσει όλα τα κόμματα να πάρουν δυνατές οικολογικές θέσεις ενώ το ίδιο οδηγήθηκε σε θέση ισχύος. Ναι η άνοδος των μικρών κομμάτων είναι μια λύση(ίσως η μόνη) αλλά μόνο αν έχουν καλά επεξεργασμένες θέσεις. Ποιο όμως από τα μικρά έχει καλά επεξεργασμένες θέσεις για την οικολογία?Νομίζω καθώς έρχονται εκλογές είναι καιρός να αρχίσουμε να σχολιάζουμε τα κομματικά προγράμματα. Τα blogs έχουν την ιδιότητα να πάνε την συζήτηση σε ουσιαστικό επίπεδο ξεφεύγοντας από τους θεατρινισμούς της τηλεόρασης

ανεστης είπε...

Αντώνη
Η αποχή είναι λύση! Ειδικά αν θές να αποδοκιμάσεις το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει κάποιος υποχρεωτικά να επιλέξει τον "λιγότερο κακό". Εσένα δηλαδή πόσο σε πείθουν τα κομματικά προγράμματα (όσο και να τα μελετήσεις) απο τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται;
Η άνοδος μικρών ή όχι κομμάτων έχει νόημα αν ισχύει ένας εκλογικός νόμος που επιτρέπει την συγκυβέρνηση ίσως, το να είναι το κόμμα υπο "ομηρεία", να χρειάζεται την συνεχή έγκριση.
Κατα τα λοιπά, όσο και να σχολιάσουμε προγράμματα εδώ, ο κόσμος δεν πρόκειται να πεισθεί απο προγράμματα που παράγονται στο πόδι απο κόμματα που απο καιρό έχουν σταματήσει να πάράγουν ιδεολογία και όραμα.
Διαχειριστή χρειαζόμαστε και όχι πολιτική. Κι αν μου φέρεις κάποια ιδιωτική εταιρία να της κάνουμε ανάθεση της διακυβέρνησης, εγώ μαζί σου θα είμαι.

Antonios Politakis είπε...

Ανέστη το πρόβλημα δεν είναι διοικητικό, το πρόβλημα είναι στο λαό. Αυτοί που είναι στη κυβέρνηση στηρίζουν τα συμφέροντα μας μην αμφιβάλεις και όχι δεν έχω πιει τίποτα αν αναρωτιέσαι τι λέει ο μαλάκας. Υπάρχουν συμφέροντα με πολλούς ψήφους στο τσεπάκι τους οπότε και πιέζουν πολιτικούς εκεί που πονάνε. Εσυ και εγώ και αρκετοί άλλοι φωνάζουμε για την κατάσταση αλλά δεν υιοθετούμε λύσης ούτε πιέζουμε κατάστασής, ναι είμαστε εξοργισμένοι όμως δεν στηρίζουμε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό δεν είμαστε οργανωμένο λόμπι. Οι οικοπεδοφάγοι και οι αυθαίρετοι είναι οργανωμένοι ψηφοφόροι εμείς φωνάξαμε ξεθυμάναμε και γυρίσαμε ο καθένας στον μικρόκοσμό του. Αν θές κάνε ένα τουρ στα προγράμματα των κομμάτων να δείς οτι κανένα δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για την οικοπεδοφάγία ή για την ανεξέλεγκτη βοσκή. Γενικές θέσεις ναι, δεσμέυσεις όμως?

Εγώ αυτό που προτίνω είναι να υιοθετήσουτμε την πρόταση κάποιου πολιτικού και να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Να δείς για πότε αλλάζουν ρότα.

Υ.Γ. προσωπικά με πείθουν οι θέσεις της Φιλελευθερης συμμαχίας αλλά στον τομέα που με ενδιαφέρει(οικονομική ανάπτυξη). Στον τομέα της οικολογίας δεν είμαι ειδικός αλλά με πείθει η πρόταση του ΣΤεφανου Μάνου.

ανεστης είπε...

Έκανα τη βόλτα μου και απο την ΦΣ που λες αλλά ότνα είδα κάτι ουτοπικές προτάσεις που δεν λαμβάνουν καθόλου υπ όψιν την Ελληνική πραγματικότητα, κατάλαβα ότι είναι απλά σχεδιασμοί επι χάρτου. Ο Μάνος σε πολλά έχει σωστές και ριζοσπαστικές προτάσεις αλλά ήταν πολύ κακός στο να τις προβάλει και να πείσει.
Θα δούμε. Αλλά δεν με πείθεις οτι η αποχή δεν είναι όπλο. Μόνο μέσα απο τη μαζική απόριψη θα δημιουργηθεί κάτι νέο.

Dr. Feleki είπε...

Απαντήσεις στους κυρίους. Ή μάλλον μία κοινή...

Τα δάση , όπως και η Ελλάδα, η δημοκρατία (και γενικά όλα τα λοιπά φαιδρά) θα σωθούν όταν καθαρίσουμε τον τόπο από τη σκατίλα που λέγεται δημοσιογράφος που κρατάει τα παπάρια του κάθε πολιτικού για να τα ευλογεί...

Οσο για τις... "σωστες θέσεις"; Α, μάλιστα. Εγώ είχα τέλειες θέσεις για κάτι εκπληκτικές γκομενάρες που είχα γνωρίσει, όταν έφτασε όμως η ώρα να τις κάνω ... πράξεις... πως να το πω σεμνά... ε,να... πολιτεύτηκα.
Ουστ γμτ...

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ ότι η αποχή είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας. Γιατί είναι το μόνο όπλο που δεν θα επιστρέψει στη ΛΗΘΗ, που είναι το μεγάλο πρόβλημα του Έλληνα (κάτι που ξέρουν καλά οι πολιτικοί).

Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν ανιδιοτελείς πολιτικοί ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να ξοδεύουν τεράστια ποσά σε προεκλογικές εκστρατείες, όσο καλή και να είναι η πρόθεσή τους, αναγκαστικά ξεπουλιούνται στους σπόνσορες. Και αυτό πιστεύοντας (στην αρχή) ότι θα κάνουν μια μικρή παραχώρηση, για να υπηρετήσουν καλύτερα το σκοπό τους. Όπου σιγά σιγά τους καταπίνει το σύστημα (και οι χρηματοδότες), και γι' αυτό, όσο με αφορά: Ναι, καταλήγουν όλοι αγορασμένοι, εκ των πραγμάτων.
Βοηθήστε τους να θυμηθούν (πώς ξεκίνησαν) και να θυμόμαστε κι εμείς: Πάρτε τους το παιχνιδάκι τους (ψήφο), και να δείτε τι "ευαίσθητοι" που γίνονται, αγάλι αγάλι! Το ίδιο θα συμβεί και σε όσους μεταφέρουν ψήφους δεξιά και αριστερά, κατά το εκάστοτε συμφέρον τους.

Είχα τελευταία ένα γερό ιντερνετικό καυγά για το θέμα των blogs. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι είναι στημμένα για να εκτονώνεται ο κόσμος, και η δική μου ότι είναι το μόνο ελπιδοφόρο ξεκούνημα αυτή τη στιγμή. Αν διοχετευθεί η δυναμική αυτή, ίσως έχουμε την ισχυρότερη λαϊκή δημοκρατία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. Μόνο να μη γυρίσουμε στη λήθη:
Θυμηθείτε και θυμήστε τους (ακόμα και με την αποχή που τόσο τους πονάει!).
Reflection

ανεστης είπε...

Οπως με προέτρεψε ο Δημοσθένης έστειλα το κείμενο στο email του κ. Μανδραβέλη.
Η απάντηση:
"Η συγκέντρωση της Κυριακής (και όχι της Δευτέρας, όπως ορθώς με διορθώνετε) ήταν και πολιτική πράξη και χρήσιμη πράξη. Οι μούντζες, άχρηστες και επικίνδυνες. Η ιστορία δείχνει ότι η συνολική απαξίωση της πολιτικής οδηγεί σε φασισμούς, όπως οδηγήθηκε η Γερμανία στον μεσοπόλεμο.

Σας ευχαριστώ
Πάσχος Μανδραβέλης"

Το δικό μου σχόλιο: Να είναι οι μούντζες άραγε ή η ποιότητα της πολιτικής που οδηγεί στην απαξίωση;

Όσο για την απόπειρα να παραλληλίσουμε την Ελλάδα του 2007 με τη Γερμανία του μεσοπολέμου, επιφυλάσσομαι για ένα ιδιαίτερο post.

ανεστης είπε...

Reflection
πολύ καλά τα λες αλλά ο ανιδιοτελής πολιτικός αν είναι πράγματι τέτοιος, δεν χρειάζεται σπόνσορες διότι δεν θεωρεί την εκλογή του αυτοσκοπό.
Αν θεωρεί οτι πρέπει να εκλεγεί πάση θυσία, τότε έχει ακυρώσει την ανιδιοτέλειά του