16/7/07

Ιντερνετικές αρβύλες (κατάποση άνευ μασήσεως)


Αυτή η φωτογραφία έχει φτάσει στο Inbox μου τρείς φορές μέχρι τώρα, συνοδευμένη από το ίδιο κείμενο, μεταφρασμένο από τα Ισπανικά.

Το κείμενο λέει:
Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στην ακτή του νησιού Σουμαρτα.
• (το κυμα ειχε 32 μετρα υψος) (!!!)
• Αυτη η φωτογραφια βρεθηκε εναμιση μηνα μετα το Τσουναμι σε μια ψηφιακη μηχανη, Δεν γνωριζουμε αλλα πιθανον αυτος που την τραβηξε να επαψε να υπαρχει λιγα λεπτα μετα που πατησε το κουμπι της φωτογραφικης μηχανης.

• πραγματικά εντυπωσιακό

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πόσο είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε οτιδήποτε έρχεται από το διαδίκτυο χωρίς να περνάει από τα φίλτρα μας, χωρίς να επιτρατεύεται η απλή λογική μας. Ιδιαίτερα όταν αυτό είναι γαρνιρισμένο με «δράματα» όπως αυτό του αγνοούμενου φωτογράφου που τράβηξε την τελευταία φωτογραφία της ζωής του στη Σουμάτρα…



Να λοιπόν μερικές φωτογραφίες ακόμα από άλλες παρόμοιες ΑΜΜΟΘΥΕΛΛΕΣ από το Ιράκ (σε αμερικανική στρατιωτική βάση),


το Σουδάν, και άλλες χώρες όπου το φαινόμενο αυτό δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο.


(Γι αυτό κάνουν θράυση οι διάφοροι απατεώνες απο τη Νιγηρία που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας μερικές χιλιάδες δολάρια).

Η φωτογραφία αυτή εν τω μεταξύ είχε κυκλοφορήσει ευρέως μερικές εβδομάδες πριν σε διάφορους διεθνείς ενημερωτικούς ιστότοπους.

8 σχόλια:

K-Top είπε...

Γαμ'σε τα... έχει πιαστεί το δάχτυλό μου να κάνω reply σε emails βάζοντας παραπομπές σε site hoax-busters κλπ. Πραγματικά.. κανένας δεν σκέφτεται καθόλου πριν πατήσει το fwd???

ανεστης είπε...

Και δημιουργούμε δικό μας spam tsunami, μπλέκεται το αυθεντικό με το παραμύθι, όλα πολτός.

zouri1 είπε...

μα και τα σπιτια δεν εχουν σχεση με την σουματρα.

patsiouri είπε...

Του Λιακόπουλου το photoshop το είδατε??? Τώρα έρχομαι από Μαύρο Γάτο!

Ανώνυμος είπε...

telika anesti tha paixeis sto blogopaixnido?

ανεστης είπε...

patsiouri
Απατεώνες και γραφικοί θα υπάρχουν πάντα. Και θα είναι και πολύ περισσότεροι όσο υπάρχουν κανάλια που τους δίνουν βήμα.
Άρα ασχοληθήκαμε πολύ με τον τύπο και καθόλου με το κανάλι.

anisixos
Μόλις βρω λίγο χρόνο

Unknown είπε...

kai το άρθρο σου σχετικά με τη διάδοση και παράνομο έλεγχο προσωπικών δεδομένων, και αυτό σχετικά με τη διάδοση προς εντυπωσιασμό ψευδών εικόνων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
είχα γίνει έξαλλη βλέποντας κάποια εκπομπή, από τις υποτιθέμενες σχετικά ενδιαφέρουσες, -δεν την είχα προλάβει απότ ην αρχή- σχετικά με το γκουαντάναμο. η σκληρότητα των εικόνων ήταν τέτοια που κυριολεκτικά με σόκαρε. είχε επαναστατήσει το μέσα μου. στο τέλος της εκπομπής είδα θύματα και θύτες να δίνουν τα χέρια! ήταν σκετσάκι!
αν αυτό δε λέγεται χειραγώγιση χωρίς πολύ κόστος παρεκτός του οικονομικού, τότε εγώ πρέπει να συνεχίσω να θυμώνω...

ανεστης είπε...

Προτείνω ενημέρωση συνεχή απο διάφορες πηγές. Ο ενημερωμένος και διαβασμένος, είναι δύσκολο να χειραγωγηθεί σε αντίθεση με τους "τηλεθεατές".