15/4/10

Βουλιάζουμε για να μην αλλάξουμε

Μια φράση του Γιώργου Παπανδρέου είναι απόλυτα αληθινή: «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Φυσικά πρέπει να αλλάξουμε. Το βόλεμα και η διαφθορά έχει φτάσει να ποτίσει κάθετα περισσότερο ή λιγότερο, όλη την ελληνική κοινωνία. Όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις. Αν θες λοιπόν να αλλάξεις τα πράγματα, να βάλεις σε τάξη το μαγαζί, πρέπει να συγκρουστείς. Και να συγκρουστείς πολύ σκληρά. Και με τους δημόσιους υπαλλήλους και με τους αγρότες και με τους βενζινάδες και με τους ξενοδόχους και με τους ταξιτζήδες. Με όλο τον κόσμο.

Αλλά μετά από τέτοια σύγκρουση πόσες ελπίδες έχεις να επανεκλεγείς; Γιατί ναι μεν όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το πράγμα δεν πάει παραπέρα όπως είναι, αλλά ελπίζουμε πως η αλλαγή θα ξεκινήσει από κάπου αλλού πρώτα κι όχι από εμάς.

Άρα τρεις είναι οι επιλογές: Η πρώτη να μη σε νοιάξει αν θα επανεκλεγείς, να προχωρήσεις σας «τζώρας» να κάνεις τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται και να χάσεις ηρωικά αφήνοντας την προσπάθεια στη μέση. Η δεύτερη να κάνεις κυβέρνηση ενότητας με την μείζονα αντιπολίτευση (αυτό κι αν θα ήταν υπέρβαση). Και η Τρίτη να πας στο ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ όσο κι αν μας φοβίζει είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Σου επιβάλλονται όροι (είτε θες είτε όχι σαν κυβέρνηση) τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόσεις, ακόμα κι αν εσύ σαν πολιτικό κόμμα είσαι ιδεολογικά αντίθετος. Εμένα αυτό μου ακούγεται πολύ μεγάλη ευκαιρία για να πάει χαμένη! Άσε δηλαδή που θα δικαιωθεί και η κλισέ αντιπάθειά μας για τους ξένους που μόνιμα μας φταίνε.

Η άλλη φράση που επίσης ειπώθηκε αλλά λοιδορήθηκε και χλευάστηκε είναι το «λεφτά υπάρχουν». Φυσικά και υπάρχουν. Βρίσκονται στις καταθέσεις όσων πατριωτών τόσα χρόνια δεν πλήρωναν φόρους, όσων βρήκαν παράνομους αλλά και νόμιμους (και άρα ηθικούς) τρόπους να μην πληρώνουν το μερίδιό τους.

Θα ήθελα πάρα πολύ να ξέρω πόσα χρήματα έχει στις καταθέσεις του ο μεγαλογιατρός που φαίνεται στη δήλωση να δικαιούται μέχρι και επίδομα αλληλεγγύης. Αλλά οι μεγάλες καταθέσεις δεν βρίσκονται μόνο στην κοινωνική ελίτ, βρίσκονται κι αλλού.

Θα ήθελα λοιπόν να μάθω πόσοι είναι αυτοί που έχουν καταθέσεις άνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. στις τράπεζες της Κρήτης (τυχαίο παράδειγμα). Και θα ήθελα να έχω μια κυβέρνηση με υπερμεγέθη καρύδια που να μπορεί να δημεύσει όσα τέτοια ποσά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωμένα έσοδα.

Πως όμως να κάνεις αυτή τη βρώμικη δουλειά όταν ο ίδιος σου ο μηχανισμός και συγκεκριμένα η εφορία σου είναι η πρώτη που σου βάζει τρικλοποδιές; Γιατί όταν εξηντα-τόσες εφορίες είναι εκτός στόχου εσόδων, αυτό σημαίνει ή ότι τα χρήματα πήγαν στις τσέπες τους (αδύνατον!) ή ότι γίνεται λευκή απεργία.
Κι αυτό γίνεται από αυτούς που θεωρούν ότι δικαιούνται να πληρώνονται ολόκληρο τον μισθό τους, αλλά δεν νοιώθουν υποχρεωμένοι να βρουν τα κρατικά έσοδα που θα τους πληρώσει το μισθό τους. Ακόμα μια ομάδα που νοιώθει ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τους άλλους.
Που θα μας βουλιάξει πριν αλλάξει.

Και προς επίρρωση των ανωτέρω, παραθέτω έναν επίλογο απο πρόσφατο άρθρο των Financial Times: The key issue that will remain for years to come is whether Greece is willing to undertake the huge domestic effort required to achieve a sustainable fiscal position. As long as doubts remain on this account, the spreads on Greek debt will remain elevated irrespective of the exact terms of international rescue packages. The fate of Greece will be decided in Athens, not in Brussels or Washington.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε όλα θα συμφωνήσουμε.
Εκτός κι αν διαφωνείς ότι για να βουλιάξει ο οποιοσδήποτε δεν χρειάζονται παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα για να αλλάξει ίσως και να απαιτηθεί η σύντομη ζωή του όλη.
Όποιος κι αν είναι, ότι κι αν είναι;
Πόσο χρόνο έχουμε; Ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί....

ανεστης είπε...

Φοράδα
δεν είμαι σίγουρος, είμαστε περίεργη ράτσα, είμαστε ικανοί να βάλουμε στοίχημα για το ποιος κρατάει περισσότερο την αναπνοή του και να σκάσουμε για να μη κερδίσει ο αντίπαλος.

Θανασης Ξ. είπε...

Μην ελπίζεις Ανέστη μου.
Μάλλον θα αλλάξουμε αναγκαστικά: Αφού βουλιάξουμε..

kariatida62 είπε...

Εγώ πάλι θα επικαλεστώ τα λόγια της γιαγιάς μου! Το ψάρι πάντα απο το κεφάλι βρωμάει...Η διαφθορά απο ψηλά ξεκινά και όσο υπάρχει ψηλά εμείς απο κάτω θα κοιτάζουμε μόνο το τομάρι μας! Δεν αλλάζουν αυτοί δεν μπορεί ν'αλλάξει κανείς!
Το κράτος δεν σέβεται δεν υπερασπίζεται, και δεν εμπιστεύεται τον πολίτη της Τον ληστεύει τον τρομοκρατεί! Σε πολλές περιπτώσεις τον αφήνει εκτεθειμένο σαν λεία στους λύκους και όταν αυτός προσπαθήσει παρανόμως να προφυλαχτεί έρχεται και τιμωρεί το θύμα.(π.χ. ημιυπαίθριοι χώροι,παράνομη δόμηση των κατασκευαστών) Πώς είναι δυνατόν λοιπόν ο πολίτης να σταθεί διαφορετικός απένταντι στο κράτος;

Ανώνυμος είπε...

A γειά σου....
Ακριβώς αυτό

ανεστης είπε...

@kariatida62
Το να ψάχνεις να βρεις από που ξεκινάει η διαφθορά είναι σαν το ερώτημα της κότας και του αυγού. Η βίζιτα πάντως δεν γίνεται αν δεν υπάρχει και πουτάνα και πελάτης.
Για κάθε διεφθαρμένο υπάρχει κι ένας πελάτης που δέχεται να λαδώσει για να παρανομήσει.
Εμείς είμαστε το κράτος.

tsaousa είπε...

Να πάνε να γ*** νε οι Ελληναράδες λέω εγώ, ανάθεμα την ώρα που γεννήθηκα Ελληνίδα.
Σκατόρατσα.

OOO είπε...

Οι επιλογες δεν ειναι 3.
Δεν εχει επιλογη.
Γιατι ξεκινησε με το βλεποντας και κανοντας.Και συνεχιζει,αλλα τωρα πια του υποδεικνυουν.
Το ΔΝΤ δεν ειναι να το ξεπεταμε ευκολα.Ο σοσιαλιστης προεδρος του σκεφτεται το πολιτικο του μελλον.
Οχι το δικο μας.Μονο σαν ευκαιρια δεν το βλεπω.
Τα δημοσια εσοδα ειναι εκτος στοχου,και δεν μπορουσε να ειναι αλλιως ,οχι γιατι υπαρχει λευκη απεργια στις εφοριες,αλλα πρωτον γιατι οι εφοριες δεν εχουν νεους διευθυντες μετα απο 6 μηνες,και γιατι δεν δεχονται ακαλυπτες επιταγες.Οσες ρυθμισεις και να κανουν,η αγορα,εχει πεθανει.
Δεν παραγεται και δεν πωλειται τιποτα.
Το ειχαν σκεφθει?

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω μαζι σου! για να αλαξει κατι πρεπει να συγκρουστει με οποιον βρεθει εμποδιο στο δρομο του. και να τον παρει σβαρνα..! Το κακο ομως ειναι οτι συγκρουεται με καποιους μονο .. Με τους δικους του που μπαινουν εμποδιο στην Αλλαγη που κυνηγαει ( εγω τουλαχιστον ) βλεπω οτι δεν συγκρουεται επ ουδενι ! Ετσι μαλλον μας βλεπω να βουλιαζουμε .. αργα και σταθερα..

ανεστης είπε...

Βρε καλώς την Τσαούσα!
Εσύ τι λες, αν οι ελλληναράδες γαμιώσαντε θα ήταν έτσι τα πράματα;

@AdeGia
Άρα θεωρείς πως δεν έχπουν αντικατασταθεί οι επι ΝΔ διευθυντές που κάνουν συνειδητό σαμποτάζ στις εισπράξεις; Δεν το βρίσκω απίθανο.

@liakada
Μαύρα μάτια κάναμε. Που είσαι;
Ε ναι αυτό λέμε. Το ΔΝΤ δεν θα τους δίνει την πολυτέλεια των επιλογών.

tsaousa είπε...

Αν οι Έλληνες ήξεραν τουλάχιστον να γαμιούνται, θα ήταν καλύτεροι. Ούτ εαυτό όμως δεν ξέρουν να κάνουν καλά.

tsaousa είπε...

Καλώς σε βρήκα είπα; Δεν είπα. Έχω τα νεύρα μου κατάλαβες, σχώρα με.

OOO είπε...

Οχι,εννοω οτι πολλοι παραιτηθηκαν,αρκετοι βγηκαν στην συνταξη,ετσι οι εφοριες λειτουργουν με τους αναπληρωτες που δεν χαιρουν και τοσης εκτιμησης απο τους υπαλληλους της εκαστοτε εφοριας.Το Πασοκ διαβουλευεται για τους νεους διευθυντες.Αλλα τι λεω,εδω και 7 μηνες η Κατσελη δεν εχει υφυπουργο Ναυτιλιας.

ανεστης είπε...

@AdeGia
Η Κατσέλη είχε υφυπουργό ναυτιλίας αλλά μέχρι τώρα δεν του είχε δώσει αρμοδιότητες. Οπότε είπε να παραιτηθεί και τώρα της παίρνουν την αρμοδιότητα απο το υπουργείο

ellinaki είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω με τη συντρόφισσα tsaousa.

Το ΔΝΤ, μπορεί να καταφέρει να πειθαρχίσει λίγο τα δημοσιονομικά μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να βγάλει το σκατό που έχει ριζώσει στον εγκέφαλο της ελληνικής πλειοψηφίας. Για να συμβεί αυτό, ή θα ανέβει κυβέρνηση με αρχίδια (όπως είπες) για να πάρει κεφάλια, ή θα περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να αφανιστεί το ελληνικό είδος.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Το θέμα καίει τον κόσμο όλο και περισσότερο χώρες σαν την Ελλάδα που δεν παράγουν Μόνο πουλάνε φρου φρου κι αρώματα σε ένα τουριστικό προιόν κάτω του μετρίου/ Για να μην ταλαιπωρώ γενικά συμφωνώ και χαιρετίζω όλους αν και έχω αρκετό χρόνο μπλογκοαπαραξίας. Σήμερα όμως με αφορμή κάποιο άρθρο εφημερίδας παραθέτω και εγώ τις σκέψεις μου που μπορείτε να βρήτε εδώ
http://stavraetos.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

ανεστης είπε...

@ellinaki
Ναι αλλά όσο έχουμε σκατό στον εγκέφαλο, πως θα αποκτήσουμε και κυβέρνηση με αρχίδια;
Αν μας την διορίσουν ίσως...;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άψογος. Έτσι, θα έχουμε και μερικά ακόμα επιχειρήματα να κατηγορούμε άλλους κι όχι εμάς.