22/4/09

Κίσσαμος: Με κινητό ή χωρίς;

Η είδηση απο το Weekly Telecom:

Κίσσαμος: Επαναλειτούργησαν οι κεραίες τη Μ. Πέμπτη
Την έκκληση να επαναλειτουργήσουν τις κεραίες τους, διατύπωναν επίμονα μέχρι και τη Μ. Τετάρτη προς τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο Δήμος και κάτοικοι της περιοχής Κισσάμου Χανίων, που για δεκαπέντε ολόκληρες μέρες έμειναν με τα κινητά τους τηλέφωνα απενεργοποιημένα.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ήταν οι ίδιοι που πριν από λίγο καιρό είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Χανίων, ζητώντας τη διακοπή της λειτουργίας των κεραιών των εταιρειών Cοsmote, Vodafone και Wind, επειδή δεν διέθεταν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Τελικά, με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων, για δύο εβδομάδες το Καστέλι αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη «μαύρη τρύπα» της κινητής τηλεφωνίας. Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1993 που εμφανίστηκαν τα κινητά στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς κινητό τηλέφωνο έως και δύο χρόνια (!), καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση των ΜΠΕ των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις υπηρεσίες των Περιφερειών.
Έτσι, οι κάτοικοι άρχισαν να αναθεωρούν τις αρχικές θέσεις τους, ζητώντας από τις εταιρείες να ξαναθέσουν σε λειτουργία τις τρεις κεραίες. Η επαναλειτουργία των κεραιών άρχισε τελικά τη Μ. Πέμπτη το πρωί.

Αυτό που συνέβη στην Κίσσαμο, υποστηρίζουν στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μπορεί πλέον να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, καθώς σχεδόν το σύνολο των κεραιών, βάσει νόμου που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια, βρίσκεται στον αέρα από πλευράς ΜΠΕ. Όμως, όπως λένε οι ειδικοί, όσο αραιώνουν οι κεραίες σε μια περιοχή τόσο πιο «επικίνδυνα» γίνονται τα κινητά τηλέφωνα, καθώς αναπτύσσουν μεγαλύτερη ισχύ. Βάσει των στοιχείων των εταιρειών, από τις 6.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας, έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα μόλις 300 αιτήσεις ΜΠΕ! Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος χρόνος της διαδικασίας αδειοδότησης μιας κεραίας στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 2 χρόνια, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι 7.2 μήνες.

4 σχόλια:

K-Top είπε...

-Να τις πάρετε τις κεραίες! Είναι καρκίνος!
-Να τις πάρουμε αλλά δεν θα έχετε κινητα...
-Νταξ ρε φίλε, να το συζητήσουμε...

ανεστης είπε...

Χεχεχε.. κάπως έτσι. Θέλουμε κινητά και καλό σήμα, αλλά τις κεραίες, να τις πάμε στην ταρατσα του "αλλουνού".

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω καλό σήμα στο κινητο μου! Να τους πω να βάλουν μια κεραία στη ταράτσα του σπιτιού σου?
Χρονια Πολλά σου είπα? Ποιός Ανέστης? χαχαχ

Σημειώνονται απουσίες...
Ρατσισμός?

K-Top είπε...

Και μία ενδιαφέρουσα σχετική μελέτη...

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_11/04/2009_275068