Ήταν θέμα χρόνου η ανεργία και η συνεπαγόμενη έλλειψη μετρητού να αγγίξει και το κοινό των καφέ.
Θέλουν να κάνουν λέει μποϋκοτάζ στις καφετέριες το Σάββατο. Δικαιολογημένο το κοινό των cafes που δεν ξέρει πως διοργανώνεται μια παρόμοια ενέργεια. Που δεν ξέρουν να τεκμηριώσουν μις παρόμοια τακτική.
Κάνουν μποϋκοτάζ για μια μέρα, ελπίζοντας ότι θα η διαμαρτυρία τους θα χαμηλώσει την τιμή του καφέ;
Μου θυμίζει την γραφική ενέργεια του ΙΝΚΑ που ήθελε να κάνει μποϋκοτάζ κάθε Πέμπτη (με τον ίδιο τζίρο στα ίδια προϊόντα, στα ίδια σουπερμάρκετ να γίνεται μια χαρά Τετάρτη ή Παρασκευή!!!).
Η ενέργεια λοιπόν αγαπητοί φίλοι είναι ατυχής για διάφορους λόγους.
Κυρίως επειδή η σύγκριση που επιχειρείται με άλλες χώρες είναι εσφαλμένη.
Είναι διαφορετικό να πίνεις ένα espresso «στο πόδι» όπως συνηθίζουν οι Ιταλοί ή οι Ισπανοί σαν ένα μικρό διάλλειμα στη μετακίνησή τους, πληρώνοντας το 1 ευρώ και είναι άλλο πράγμα να καταλαμβάνεις ένα τραπέζι (ή ένα χαριτωμένο «ντιζαινάτο» καναπέ στα πιο “lounge” στέκια) για κανένα δίωρο.
Η κατάληψη αυτή των τετραγωνικών μέτρων στις πλέον εμπορικές πιάτσες κοστίζει.
Αυτό λοιπόν που πληρώνεις στα καφέ δεν είναι η αξία του καφέ όπως ατσούμπαλα αναφέρει η «ανακοίνωση» αλλά το γεγονός ότι ο «αέρας» του μαγαζιού, το προσωπικό που σερβίρει και το ενοίκιο των τετραγωνικών που καταλαμβάνεις με απλωμένο το μπουφάν στη μια καρέκλα και τις εφημερίδες στην άλλη, είναι ακριβά. Ο ίδιος ο καφές είναι ένα μικρό μέρος στη διαμόρφωση της τιμής.
Προσέξτε: Δεν λέω ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στα καφέ. Φυσικά και η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ είναι πολύ ψηλή (ειδικά όσοι πίνετε το κατακάθι που λέγεται «φραπέ», πληρώνετε πανάκριβα, σε σχέση με τους καλούς καφέδες που ξέρει να πίνει με 1 ευρώ ο Ιταλός). Αλλά όταν επιβραβεύετε την ακρίβεια με το να γεμίζετε τα «lounge cafes», όταν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία βρίσκεις και τρία – τέσσερα παρόμοια μαγαζιά (συνήθως νεόπλουτης κιτς αισθητικής), δεν είναι σαφές ότι ανακαλύφθηκε η κότα που κάνει τα χρυσά αυγά;
Στην πλατεία Θεσσαλονίκης του Γέρακα (της ελάχιστης εμπορικής δραστηριότητας), έχουν εγκατασταθεί περί τα 6 ή 7 τέτοια cafes. Ο ιδιοκτήτης του ενός μάλιστα παρκάρει τη Ferrari του ακριβώς απέξω από το «μαγαζί». Όποτε περνάω, αυτό το μαγαζί – υπερπαραγωγή με τα ετερόκλητα στοιχεία και χρώματα, με μουσικό πρόγραμμα και λυγερόκορμες κοπέλες που σερβίρουν, είναι γεμάτο! Ποιος λοιπόν διαμόρφωσε την τάση αυτή; Το να μετατραπεί δηλαδή ο καφές από ένα απλό ρόφημα σε lifestyle statement;
Πρόσφατα (άντε να το ξαναπούμε άλλη μια φορά να το ξαναεμπεδώσουμε), διοργανώθηκε μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ για το θέμα των τιμών της.Πήγε άπατο, παρά την έντονη προσπάθεια του ΚΕΠΚΑ. Κι εδώ μιλάμε για ένα προϊόν καθημερινής ανάγκης.
Σήμερα το γάλα υψηλής παστερίωσης (και χαμηλής διατροφικής αξίας) που παραμένει στα ψυγεία για δέκα περίπου ημέρες (και έχει επομένως μικρότερα έξοδα διακίνησης, σε αντίθεση με το φρέσκο που αποσύρεται αν δεν πουληθεί στο μισό χρόνο), πωλείται προς 1,40€ περίπου το λίτρο, όταν πριν μερικούς μήνες γινόταν αγώνας για να κατέβει κάτω από 1€ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ!
Αν λοιπόν απέτυχε τόσο θεαματικά η μείωση των τιμών στο γάλα, τι τύχη έχει το φραπόγαλο;
16 σχόλια:
Είχα σκοτωθεί στο γέλιο και εγώ με την κίνηση! Ο ελληνάρας συσπειρώνεται όταν υπάρχει πραγματικός λόγος!
ΥΓ. Εγώ που συνήθως πίνω μπύρες και όχι καφέ θεωρούμαι κοινωνικός αγωνιστής?
Εξαρτάται που την πίνεις και τι μάρκα...
Ο ακτιβισμός του φραπόγαλου τώρα δικαιώνεται.
Όσο πικρόχολοι ή σαρκαστικοί και να γινόμαστε με το θέμα, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως ΕΣΤΩ κι έτσι, ΚΑΠΟΙΑ καταναλωτική συνείδηση ξυπνάει στο νεοέλληνα.
Ίσως, λέω ΙΣΩΣ, αυτές οι μικρές, αποσπασματικές και σπασμωδικές κινήσεις να είναι απαρχή για το οριστικό ξύπνημα από τη νάρκη μας... (αν και πολύ χλωμό το κόβω...)
Ανώνυμε,
ΤΩΡΑ, μετά απο όλο αυτό τον καιρό ακρίβειας (που εκτοξεύτηκε με την εισαγωγή του Ευρώ), ανακαλύψαμε τις τιμές του καφέ;
Δηλαδή αν μετά τα τόσα χρόνια ακρίβειας είμαστε ακόμα στα συμβολικά και αποσπασματικά, στα πόσα χρόνια περνάμε στο τεκμηριωμένο, το καθολικό και το οργανωμένο;
Κρατάω βέβαια την ελπίδα σου για συνειδητοποίηση, ο θαμώνας του cafe αρχίζει να ενοχλείται με τις τιμές. Να δούμε...
Οριστικό ξύπνημα βέβαια μην περιμένεις. Είμαστε ικανοί να προτιμήσουμε να ζητήσουμε επίδομα καφέ ως παροχή, ευκολότερα απο το να οργανωθούμε για τη μείωση της τιμής του.
δεν θεωρω κακο σιγα σιγα να γινονται διαφορα μπουκοταζ.οσο για την Φαγε,εγω δεν παιρνω προιοντα της χρονια τωρα μετα το θεμα με τα γιαουρτια της
Φυσικά και δεν είναι κακό Zouri, αλλά γίνονται μικρά και ανώδυνα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ τώρα χρειαζόμαστε μεγάλα και οδυνηρά για να δείξουμε τη δύναμή μας.
"Είμαστε ικανοί να προτιμήσουμε να ζητήσουμε επίδομα καφέ ως παροχή"
Έγραψες! Douze points!
Εγώ γι αυτό έχω αντικαταστήσει τους καφέδες με τσάι! Αλλο lifestyle ppp
Καλημερα :-)
Μία από τις σπάνιες φορές που θα διαφωνήσω μαζί σου. Και όχι μόνο διαφωνώ, αλλά αν δεν σε ήξερα θα έλεγα ότι είσαι βαλτόνι του Ντα Κάπο!:Ρ
Βρε συ, αφού είσαι ταξιδεμένος και ξέρεις ότι οι τιμές που έδειξαν τα ρεπορτάζ δεν αναφέρονταν μόνο στα ορθιάδικα εσπρεσσάκια του 0,90ευρώ, αλλά και στα καθιστά στις καλύτερες πλατείες της Ευρώπης, σε ξενοδοχειάρες, με θέα, σε πύργους, σε παραδοσιακά καφέ με στυλ, όνομα και παράδοση, στις Βενετίες και στα Παρίσια και στις Γρανάδες και στης Παναγιάς τα μάτια γενικά, όπου ΚΑΙ ΕΚΕΙ ο καφές κοστίζει από 1,10 ως 2,70 το ακριβότερο, ο καπουτσίνο και o φρέντο.
Δεν κατάλαβα γιατί δίνεις άλλοθι στους κωλοελληναράδες του κερατά που μας πίνουν το αίμα με το καλαμάκι του φραπέ. Λες και μόνο η Ελλάδα πληρώνει ενοίκια στα καφέ ή μισθό και ασφάλεια(ποιός ήρθε;) στους εργαζόμενους.
Έστω και τώρα που το θυμηθήκανε, πολύ αργά σαφώς, αλλά έστω, βοηθήστε μπας κι αποχτήσει συνείδηση το βοϊδινό ο καταναλωτής, που του πιάνουνε τον κ.... μονίμως και λέει κι ευχαριστώ. Αλλά την πιάτσα τη χαλάμε εμείς οι ίδιοι, από αντίδραση, ίσως; Αφού τους βλέπεις τους ταμτάκους με τις φερράρι και το λαδωμένο κουτούπι βαρβατίλ, τί τους δίνεις άλλοθι; :Ρ
Σμουτς!
ΥΓ. Καφές στη Γρανάδα στο Αλμπαϊθίν, σε ξενοδοχείο 15 αστέρων με θέα στην Αλάμπρα, καφές εσπρέσσο διπλός, σερβιρισμένος σε πορσελάνες Ρόγιαλ Άλμπερτ, 1,20 ευρουλάκια!!! Αν δεν το πιστεύεις, κερνάω ότι ώρα θες. ;)
Το αυτό και στο Αλ Πόρτο(Γκραν Καφέ) στο Λουγκάνο, το πιο κυριλέ καφέ της πόλης: 1,50ευρώ!!!
Κι εκεί κερνάω... :Ρ Στο Ντα Κάπο, θα κεράσει ο πουρός... και μετά φταίει ο Πετρέλης κι ο Φοίβος που λένε: Παιδιά υπάρχει κρίση! χαχαχαχαχα!
Μαριάννα μου, είπα ότι υπάρχει ακρίβεια, ότι κάναμε τις καφετέριες lifestyle (του κ….). Ο Μαρινόπουλος ως μάγκας κατάφερε να κάνει τα ελληνικά Starbucks τα ακριβότερα ίσως στην Ευρώπη, αφού βλέπεις ο Έλλην είναι πρόθυμος να πληρώσει οποιοδήποτε ποσόν για να νοιώσει ότι συμμετέχει στην χλιδοχλιμπίκουλη Δύση. Αλλά δε μπορώ να μη σαρκάσω τον αστείο ακτιβισμό της μιας μέρας.
Το περίφημο «μπουκοτάζ» του Σαββάτου απευθυνόταν σε ένα κοινό που ενώ το κλέβουν καιρό τώρα (με τα cafe να έχουν γίνει μοναδικός «μοχλός οικονομικής ανάπτυξης») ξαφνικά βλέπουν ότι τους φτύνουν και δεν ψιχαλίζει.
Είναι ίδιο κοινό που όχι μόνο δεν ξέρει πόσο έχει ένα λίτρο γάλα, που ποτέ δεν κινητοποιήθηκε για άλλα πιο σημαντικά μποϋκοτάζ, αλλά και που ποτέ δεν διεκδίκησε ελεύθερους χώρους για δωρεάν χρήσεις και έκανε τα cafe μοναδικό και φυσικά ακριβοπληρωμένο τόπο κατανάλωσης ελεύθερου χρόνου. Πολύ ελεύθερου χρόνου.
Κι επειδή το κοινό αυτό είναι και νεόπλουτο, δεν αναρωτήθηκε ποτέ πως τα μαγαζιά αυτά έφτασαν μια μέρα να τους ζητάνε 2000 δραχμές για ένα καπουτσίνο!
Βλέπεις από τα photowall με τα ηλιοβασιλέματα της καφετέριας της δεκαετίας του 70, περάσαμε στα Lounge και τα meta… something περιβάλλοντα χωρίς κανείς να αναρωτιέται πως αυτά τα «μνημεία» θα αποπληρώσουν την επένδυση με «καφε-ώρες» (αναλογία χρόνου στο τραπέζι σε σχέση με την τιμή του προϊόντος».
Η αντίρρησή μου λοιπόν έχει να κάνει με την απλουστευτική διαδικασία της κήρυξης ενός μποϋκοτάζ από τους καφενόβιους (τόσο ξέρουν, τόσα κάνουν) που φυσικά αδυνατούν να μπουν σε πιο σύνθετη συλλογιστική, να μετακινηθούν σε φθηνότερες λύσεις, να αναθεωρήσουν ακόμα και τους λόγους που τους στέλνουν εκεί. Και σταδιακά να καταλάβουν και όσους υποφέρουν και από την τιμή του γάλακτος (λέμε τώρα).
Φιλιά!
(πολύ χαίρομαι που τα ξαναλέμε)
Ναι, συμφωνώ μαζί σου για τον ανύπαρκτο ακτιβισμό του νεοέλληνα, αλλά ρε γαμώτο σκέφτομαι το εξής. Αξίζει να ξεκινήσουμε, εμείς οι μη εγκάθετοι μπλόγκερς, οι ανεξάρτητοι, μια προσπάθεια να αποκτήσει ο Έλληνας συνείδηση καταναλωτική; Ή να τους αφήσουμε να πάνε να κουρεύονται κι ας μας πάρει και μας η μπάλα; Με πονάει που το βλέπω και στα παιδιά μου στο σχολείο και γύρω μου και κάνω ότι μπορώ ειλικρινά. Σήμερα μιλούσα ακριβώς γι αυτό με την κόρη μου, με αφορμή τα... μαλλιά μας. Αρνούμαι να πάρω μέρος στην ξευτίλα που λέγεται κομμωτήριο. Αντί να σκάσω τα 200ευρώ στις εγχώριες ψωνάρες, προτιμώ να πάω Ισπανία, που έχει ΤΟΥΣ κομμωτές, να κάνω και τα ψώνια μου και τις βόλτες μου και θα κάνω απόσβεση ταξιδιού, από το κέρδος, λόγω απίστευτης διαφοράς τιμών.
Έχει καμιά λογική η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα ελληνικά κομμωτήρια; Με τα τιπς φτάνει 50 ευρώ λούσιμο χτένισμα εδώ στο Φάληρο! Ποιός φταίει όμως; Οι ηλίθιες κότες που σου λένε, « Μα στο μαλλί θα κάνω οικονομία; Αααα... για τα μαλλιά μου και την περιποίησή μου τα δίνω ευχαρίστως ».
Ανέστη το ξέρεις φαντάζομαι, ότι όλες οι παραλιακές καφετέριες έχουν παρκαδόρους ΚΑΙ μέρα μεσημέρι; Δεν φτάνει η ακρίβεια του καφέ, έχεις και το 5ευρω στον παρκαδόρο!!!!
Το βλέπουν οι Ελβετοί(πραγματικά ζάπλουτοι κι όχι φτωχομπινέδες χρεωμένοι) και φρίττουν.
18 ευρώ τρεις ώρες παρκάρισμα στο κέντρο!!!! Ποιός φταίει; Αυτοί που τα παίρνουν; Όχι φυσικά. Αυτοί που τα σκάνε... ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΝΕ και θα δουν πως αλλάζουν οι τιμές!
Αλλά τελικά καταλήγουμε πάλι, στο όλα είναι θέμα παιδείας. Γι αυτό βρε συ χάθηκα. Γι αυτό και έκοψα και αυτά τα ποστ κι εγώ στο δικό μου και κατέφυγα στην ποίηση.
Γιατί γέμισε και η μπλογκόσφαιρα με τα τρωκτικά και τα μακελειά και ρημάξανε όλα. Και αναρωτιέσαι αν έχει νόημα να τα συζητάς πια, αφού όλη η Ελλάδα, όπου κι αν κοιτάξεις, σε πονάει.
Χάρηκα που τα είπαμε όμως. Και κερνάω καφέ, σοβαρά τώρα. Κανόνισε. ;)
φιλιά πολλά!
Μήπως τον Έλληνα τον κόπτει τόσο ο καφές του επειδή τα ξύνει μέχρι τελικής πτώσεως?
Συνειδητά κάνω τέτοια κριτική κι ας τα ισοπεδώνω όλα αλλά δεν γίνεται καθημερινή, το πρωί να είναι γεμάτες οι καφετέριες με αυτούς των 700 και με δημοσίους από τις γύρω υπηρεσίες.
Αλλά τί λέω?Αφού τα έχουν και τα δίνουν τί κλαίγονται για την τιμή του φραμπέ?
ΥΓ.Αυτό το σχόλιο γράφτηκε μετά συνοδείας φραπέ με γερμανικό νες δυτικά του Ρήνου.
ΟΚ Μαριάννα μου, ας σταθούμε υποστηρικτικά λοιπόν στο μποικοτάζ. Πέρασες καμία βόλτα σήμερα, έξω απο κανένα cafe;
Πόσο άδειο ήταν; Κάτσε να δεις αν θα ξαναγίνει παρόμοια ενέργεια και τι αποτέλεσμα θα φέρει.
Σαρκάζω, ναι, αλλά σαρκάζω γιατί το τάνγκο θέλει δύο και ο δεύτερος είναι ο ίδιος ο διαμαρτυρόμενος που όσες κι αν κάνει κόνξες σήμερα είναι στο ίδιο cafe, χορεύοντας το ίδιο τάνγκο.
Για τα μαλλάκια σου προτίμησε κοπέλλα στο σπίτι με λογικές τιμές χωρίς ενοίκια και "πάγια". Να πάρει κι αυτή περισσότερα στην τσέπη κι εσύ να πληρώσεις λιγότερα, κάτι σαν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν και οι αγρότες - παραγωγοί με τους καταναλωτές (συνεταιρισμούς δηλαδή), εξαφανίζοντας τους ενδιάμεσους αν δεν είχαν την πρόθυμη για επιδοτήσεις κυβέρνηση, κάθε που κλείνουν τους δρόμους.
Biologos
Καθημερινά, πρωινές ώρες κανονικές εργάσιμες, τα ίδια cafe είναι γεμάτα. Και απο tη γενιά 700 και απο τη γενιά 600SL (Mercedes). Μαζί!
Με την ίδια τιμή για καφέ!
(καλά, δεν χρειάζεται να παίζεις με τα νεύρα μας που είσαι εκεί ενώ εμείς είμαστε εδω...)
Eμ...ούτε φέτο έχει κοκορέτσι πάνω στο κότερο!Του χρόνου.
Όσο για τη σύγκλιση των 2 κοινωνικών τάξεων όπως το περιγράφεις τελικά είναι όμορφο πράγμα.Ο χλιδάνεργος και αυτός που έχει την μερτσεντέ με λήζινγκ και κόβει επιταγές για το 2011 δεν έχουν και πολλές διαφορές.Θέλουν να γίνουν κάτι που δεν είναι στο βωμό του εφφέ και της μόστρας.Δεν είναι περίεργο που μερικές φορές οι αργόσχολοι γραβατωμένοι που σκάνε 11 το πρωί για καφέ με ύφος 1000 καρδιναλίων είναι αυτοί που ζητάνε επίμονα κέρασμα γιατί δεν βγαίνουν για βενζίνη (γιαννενάρα ολέ).
Σου έχω πει για την επιγραφή που είχα δει σε κάποια γραφεία δημόσιας υπηρεσίας (αυτοσαρκαζόμενης);
"Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που έρχονται λίγο πιο αργά το πρωί, να περπατούν στο δεξί μέρος του διαδρόμου για να μη συγκρούονται με όσους συνάδελφους φεύγουν λίγο πιο νωρίς το απόγευμα"
Δημοσίευση σχολίου